fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 09

Izmos Thermaltake és Lian Li tápok GOLD minősítéssel

A Lian Li egy igényes aprósággal, a Thermaltake pedig 1000 watt fölötti opciókkal állt előImpozáns GOLD tápegységek, igény szerint.

Igaz, hogy egy számítógép összeállítását kevesen kezdik a tápegység kiválasztásával, de sokan még azután sem fordítanak elég figyelmet erre a kritikus fontosságú alkatrészre, miután megtalálták az igényeikhez passzoló konfigurációt. Márpedig a megbízhatóság és a stabilitás minden PC alapja, és ez különösen igaz a nagy energiaigényű rendszerek esetén, hiszen egy új RTX 3080 kártya elvesztése akkor sem kellemes élmény, ha rendelkezik érvényes garanciával. A Thermaltake és a Lian Li most kifejezetten azokra a felhasználókra gondolt, akik az irodai munkánál jóval nagyobb feladatokat szánnának gépüknek, utóbbi esetben ráadásul kifejezetten kompakt méretben kapunk nagy teljesítményt.


A Thermaltake igen jól csengő név volt hosszú éveken át, de ezen a jóval zsúfoltabb piacon is meg tudta őrizni relevanciáját. Ezt elsősorban az olyan igényesebb termékeinek köszönheti, mint a most bemutatott Toughpower GF1 TT Premium, mely már nevével is jelzi, hogy ezúttal nem egy alsó kategóriás darab érkezik, melyen RGB fényekkel próbálják palástolni az eszköz hiányosságait. A veterán tajvani gyártó ezúttal nem vacakolt alacsony teljesítményű darabokkal, a Toughpower vonal alá tartozó G1 széria pedig a nevéhez hűen nem is kínál 650 wattnál kisebb teljesítményű tápegységeket. Ezúttal egy 1000 és egy 1200 wattos modell került bemutatásra, melyek 80 Plus GOLD minősítésüknek köszönhetően 90% fölötti hatásfok mellett is dolgozhatnak. Ebben nagy szerepe van annak, hogy valójában mekkora terhelést bízunk rájuk, persze az aknakereső és pasziánsz partik mellé aligha választunk ilyen súlyos hardvert, ami szó szerint véve 1.8 kg-ot jelent, tehát nem kartonból készült. A magas hatásfokot természetesen DC-DC átalakító növeli, az ingadozó feszültség veszélyeitől pedig az alapvetőnek számító aktív PFC hivatott védelmet nyújtani.


A potenciális teljesítményhez ma már nem kell a gépházunk méretével vetekedő monstrumokat vásárolnunk, a 150 x 86 x 160 mm-es dimenziók pedig pont elegendő teret adtak egy 140 mm-es, folyadékcsapágyas ventilátornak, mely az eszköz aktuális hőértékeihez igazítja a fordulatszámát. Utóbbira amúgy egészen addig nem lesz szükség, míg a rendszer megelégszik 30%-os energiafelvétellel, alacsony terhelés és 50°C-os hőmérséklet alatt ugyanis a táp passzív módban és tökéletes csendben üzemel. A csatlakozók számában amúgy nem találunk eltérést a két teljesen moduláris egység között, 12V ATX-ből például két pár 4+4 tűs vezetéket, SATA ellátóból pedig bőséges 12-t kapunk, de a szemöldökünket akkor húzhatjuk fel igazán, mikor meglátjuk, hogy a videokártyák ellátásához szükséges 6+2 tűs PCI Express csatlakozóból hat darab áll majd készenlétben. Sajnos az árakat még nem közölték, de az értékesítés hamarosan megkezdődik, és a 10 év gyártói garancia is minimum bíztatónak nevezhető. A hivatalos termékoldalt ide kattintva böngészhetjük.


Aki már ismeri a Lian Li termékeit, az tudja, hogy ez a szintén tajvani illetőségű gyártó ezzel a nyugati piacon kevésbé jól csengő névvel is könnyedén söpri be az elismeréseket, hiszen közel 40 éves pályafutás alatt csak nagyon ritkán okozott csalódást. Bár főleg elsőosztályú gépházaikkal kerültek az élvonalba, de ahogy az már csak lenni szokott, ők is bővítették repertoárjukat különböző PC-s kiegészítőkkel, legutóbb pedig egy új tápegységgel jelentkeztek. Míg a Thermaltake jóval hivalkodóbb elnevezéssel hívja fel magára a figyelmet, a Lian Li SP750 azokat a vevőket célozza, akik tudják, hogy mit keresnek. Aki esetleg mégsem tudná, a gyártó terméke már önmagában különleges, hiszen a 750 wattos egységet kompakt XFX formátumban prezentálja, GOLD minősítéssel és szintén moduláris kivitelben, meglepően ízléses megjelenéssel. A mindössze 100 mm x 63.5 mm x 125 mm-es dimenziók és a specifikációk együttese talán mégiscsak alkalmas lehet a figyelem felhívására, igaz, a kis méret nem kizárólag előnyökkel kecsegtet.


Egyes gyártóknál találunk 80, illetve 92 mm-es ventilátorokkal felszerelt termékeket, melyek méretükből adódóan jóval nagyobb fordulatszámon, ezért jóval hangosabban is hozzák azt a teljesítményt, melyet a 120, vagy még inkább a 140 mm-es megoldások sokkal kényelmesebb tempó mellett. Esetünkben egy 92 mm-es folyadékcsapágyas légkavaró áll készenlétben, egészen addig, míg el nem érjük a 40%-os terhelést, ahol kénytelen lesz felpörögni, legfeljebb 31.8 dB-es zajt szabadítva a felhasználóra. Mielőtt nagyon messzire szaladnánk, érdemes megemlíteni, hogy az SP750 már fennakadt a tesztelők hálóján, akik megbizonyosodtak róla, hogy ez az apróság többnyire stabilan hozza a 90%-ot súroló hatékonyságot, mely egy normál méretű egységtől is dicséretes, a tápok terén járatlan Lian Li kompakt csodájától viszont külön elismerésre méltó. Hasonlóan nyilatkoznak a stabil feszültségszabályozásról, a minőségi anyaghasználatról és összeszerelési minőségről, és a többi XFX termékhez képest korrekt maximális zajszintről.

Ahogy az sejthető, a kis erőgép nem szerverekhez és bányászfarmokhoz készült, de három 6+2 tűs PCI Express vezeték így is jár, nyolc SATA és két 4+4 tűs ATX 12V kivezetés társaságában, 5 év garanciával. Az igényességnek azonban ára van, az SP750 ugyanis nagyjából 50 ezer forintos kezdőáron mutatkozott be.

2021. 07. 09

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...