fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 07. 07

Kína arcfelismeréssel szabályozza a gyerekek játékidejét

A világhírű League of Legends tulajdonosa arcfelismerő technológiával segíti az ijesztő kínai törvény betartásátNem lesz könnyű kicselezni az új arcfelismerő rendszert. (Kép: nypost.com)

Ma már nem titok, hogy Kínában évek óta aktívan működik egy kiterjedt arcfelismerő rendszer, mely a lakosságot az országban kihelyezett mintegy 300 millió kamerán keresztül figyeli, és mesterséges intelligencia segítségével nagy hatékonysággal képes azonosítani. Bár az infrastruktúra kiépítése és fejlesztése még közel sem ért a végére, az állam a kezdetektől fogva alapos nyilvántartást vezet mindenkiről, így aki a kamerák látószögébe kerül, annak minden elkapott mozdulata naplózásra kerül. Mindegy, hogy valaki csak a boltba ugrik le, esetleg az út során még át is hágja a közlekedési szabályokat, mely amúgy Kínában sokáig kifejezetten nehezen kezelhető problémát jelentett. Az állami szigor ráadásul három éve egy újabb szürreális törvénnyel állt elő, mely a fiatalok videojátékokkal eltöltött idejét szorította szűk keretek közé, a világ egyik legismertebb videojátékos vállalata pedig segít, hogy ezt be is tartsák.

Ahol a kamera tényleg végig figyel.


A 2019-es törvény a 18 év alatti kínai fiatalokat célozta meg, megszabva, hogy a gyerekek egy nap mennyi időt üthetnek el videojátékokkal. A korlátozás hétköznap legfeljebb 90 percet, hétvégén pedig naponta összesen 180 percet, vagyis három órányi szórakoztató szoftvert engedélyez, ezt az időkeretet pedig reggel 8 és este 10 óra között lehet kitölteni. Egy másik forrás szerint azóta korhatár szerint tovább pontosították a törvényt, így a 12 év alattiak napi egy órát, az ennél idősebbek pedig kettőt játszhatnak. A kínai sajtó a szigorítás indokai között olyasmiket nevezett meg, mint a súlyos videojátékfüggőség, egészségügyi problémák, illetve a társadalom széles rétegét érintő gyenge tanulmányi eredmények. Kezdetben ezt személyhez kötött, valódi névvel és hiteles adatokkal ellátott fiókokkal ellenőrizték, mellyel nem csak a korhatáros tartalmakat szűrték ki, de még a digitális vásárlásokra elkölthető összeget is limitálták. Amerikában és Európában persze meg is volt a visszhangja, de ha azt hittük, hogy itt megáll a történet, akkor igen naivak voltunk, ugyanis a valósággá vált összeesküvés-elmélet most újabb szintre lépett: aki játszani akar, annak otthon is muszáj megmutatni az arcát.

Készséggel segítik az állami direktívák betartását.


Az állam válláról ezúttal Kína legbefolyásosabb technológiai vállalata és egyben videojáték-kiadója, az amúgy világhírű Tencent veszi le a terhet. A Tencent Holdings Ltd. nem kispályás vállalat, mert bár itthon talán leginkább a League of Legends, esetleg a Call of Duty és a PUBG mobilos verziói juthatnak eszünkbe róla, valójában a világ legbefolyásosabb kiadója, számos kereskedelmi és technológiai érdekeltséggel. Ők biztosítják majd azt az arcfelismerő rendszert, mely kifejezetten a játékosok életkorát hivatott ellenőrizni. Mostantól tehát bárki, aki játszani szeretne, annak át kell esnie az "Éjjeli őrjárat" névre keresztelt rendszer ellenőrzésén, mely az illető jellemzőit átfuttatja az állami adatbázison, és ha 18 évnél fiatalabb próbálkozót detektál, akkor érvénybe lépteti a korábban megszabott 90, illetve 180 perces időkeretet. A csalást több módon is igyekeznek ellehetetleníteni, például, ha a visszaszámlálás véget ér, az adott program automatikusan kidobja a játékost, így lényegében esély sem marad a szabályszegésre.

Megváltoznak a szokások, ha tetszik ha nem. (Kép: AN XIN/Imaginechina - AFP)


A szkennelés alól nincs felmentés és kortól függetlenül mindenkinek alá kell vetnie magát, ha pedig valaki bejelentkezéskor elmulasztja a kamera bekapcsolását, akkor automatikusan szabályszegőnek minősül és aznapra már egészen biztosan elesik a játék lehetőségétől. A rendszer nem tesz kivételt a 10 és az egy nap híján 18 éves felhasználók között, ami a tehetetlen kínai társadalomban az egyik leghangosabban terjedő kritika volt. A magánélet hatékony felszámolásának újabb lépéséről a kínai, de angol nyelven cikkező Sixth Tone azt írja, hogy az utolsó dominót a fiatalok körében terjedő lopási hajlandóság borította fel, mivel egyre több tizenéves így próbált meg rablással extra anyagi forrást szerezni a digitális tartalmakkal kecsegtető mikrotranzakciók kiegyenlítéséhez. A névvel és arccal megtámogatott bejelentkezés nagyjából biztosítja a törvény betartását, az otthoni arcfelismerés azonban még tesztfázisban van. A Tencent egyelőre 60 játékába építette be a funkciót, tehát nem egy külön program intézi a bejelentkezést. Mint kiderült, a League of Legends még nem kapta meg a módosítást, de a fejlesztők már dolgoznak a frissítésen. Az aktuális tervek szerint a vállalat összes játéka átesik majd a változtatáson, platformtól függetlenül, miközben a félkész rendszer miatt eleinte több felhasználói panasz is érkezett, miszerint gond volt a bejelentkezéssel, esetleg a család egy fiatalabb tagja titokban lefogyasztotta a keretet, így az idősebb testvér már nem tudott bejelentkezni. Ami igazán furcsa, hogy a vállalat valamiért azt is fontosnak tartotta közölni, hogy a tárolt adatokat nem használják fel semmi másra, és amúgy is titkosítva tárolják őket.

A világbajnok kínai FunPlus Phoenix 2019-ben, a legjobb League of Legends csatpatnak járó kupával.


Állítólag kezdetben sok fiatal próbálta kicselezni a rendszert, például a nagyszülőket kérték meg, hogy regisztráljanak, azonban az idősebb felhasználók esetén sokkal sűrübben végeznek arcazonosítást, a mesterséges intelligencia pedig figyeli és igyekszik megtanulni a játékosok egyedi viselkedését, így idővel észre fogják venni az eltéréseket. A Tencent korábban azt is nyilatkozta, hogy egyéb módszereik is vannak, de a fekete piac számára egyelőre nem akarnak kiadni minden megoldásra váró feladatot.

2021. 07. 07

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...