fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 18
Nem játék? Új grafikus architektúra az Inteltől!
2019. 11. 15
Mit tudnak az AMD videokártyák és hogy fűtenek? RX5700XT, RX5700X, RX590, RX580, RX570
2019. 11. 14
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek új benchmarkja
2019. 11. 13
Harc WQHD felbontáson - RTX 2060 SUPER vs. RX 5700 számítógép teszt
2019. 11. 12
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
2019. 11. 12
Warcraft III Reforged - visszatér a legendás stratégia, már játszható a béta
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 08. 23

A teljesítmény visszavág - AMD Ryzen 9 3900X processzor

Július óta forgalomban vannak az új AMD termékek, azonban nagyon úgy néz ki, hogy a szűkösen érkező szállítmányok, csak nehezen tudják kiszolgálni a hatalmas érdeklődést. A kereslet érthető is, hiszen az AMD beteljesítette korábbi ígéreteit, és az új Zen 2 architektúrás processzoraival valóban megmutatta, hogy ha a pénzünkért ütős teljesítményre vágyunk, akkor már nem az Intel kínálja az egyetlen reális opciót. Sőt, az előző generációban a Ryzen 5 2600 bizonyította, hogy korrekt áron juthatunk minden igényt kielégítő középkategóriás CPU-hoz, utódja a 3600X pedig azt mutatta meg, hogy egyetlen generációval később, mekkora ugrásra képes, ugyanabban a kategóriában. Úgy is mondhatnánk, hogy az AMD a hamvaiból a 7nm-es gyártástechnológiára épülő fejlesztéseivel, vagyis a Navi és Ryzen szériákkal éledt újra, és erősebb mint valaha. Talán az Athlon 64 korszakhoz mérhető robbanásról nem beszélhetünk, de az biztos, hogy rég láttunk ilyen izgalmas technológiai ugrást, és úgy általában vett, valódi fejlődést az otthoni felhasználásra szánt eszközök piacán. Most azonban a legfelső kategória felé teszünk egy kitérőt, ugyanis hosszas várakozás után végre felbukkant áruházunkban, az otthoni felhasználásra szánt szörnyeteg, a Ryzen 9 3900X. Lássuk hát, mit kínál számunkra az AMD új ütőkártyája.

Ryzen 3000 - Az AMD visszavág

Csoda csomag


Az első generációs Ryzen ugyan még nem hozott csodát, azonban sejthető volt, és maga a cég is azt kommunikálta, hogy innen már csak izgalmasabb dolgok következnek. A Ryzen 2000 megmutatta, hogy a begyűjtött tapasztalatok alapján valóban képesek a fejlődésre, és az előző széria már kifejezetten ajánlott vételnek minősült, aki pedig nem érte be ennyivel, annak sem kellett sokáig várnia, a Zen 2 mag már a küszöbön állt. A Matisse kódnéven érkező fejlesztés alapjai továbbra is az eső Zen szérián nyugodnak, viszont valójában újragondolta a korábbi irányvonalat.

Akár kétszer nyolc mag is elfér


Így már részét képezi az integrált déli vezérlőhíd, ami átveszi az alaplapi külső híd szerepét. A tokozáson akár két 7nm-es node-on gyártott, egyenként nyolc magos Zen 2 chip fér meg egymás mellett, emellett jut még hely egy 12nm-es I/O lapkának is, mely magában foglalja az új 24 sávos PCI-E 4.0 vezérlőt, és a DDR4 memóriavezérlőt is. Az AMD nagy húzása, hogy egyetlen 7nm-es fejlesztéssel lefedhet egy rakás terméktípust, így több méregdrága lapka tervezése helyett elég volt egyet megalkotni, az alacsony csíkszélességen történő gyártás pedig gazdaságosabb, így kivitelezhető, hogy a valóban hatékony és modern architektúra árazása, végül ne galaktikus méretekhez igazodjon.

Nagyszerű fejlesztések


Az új memóriavezérlő hatalmas ugrást biztosít az elérhető maximális órajelek tekintetében, így tuning mellett elérhető az 5133 MHz is, az ajánlás szerint azonban az optimálisnak nevezett maximum 3733 MHz, ugyanis itt érhető el a legjobb késleltetési érték. Aki vásárlás előtt jobban belássa magát a termékekkel kapcsolatos hírekbe, az biztosan szembe találta magát az Intelt érintő súlyos fiaskókba, miszerint processzoraik súlyos sebezhetőséget rejtenek magukban, ezzel szemben a Zen 2 mentes minden hasonló veszélyforrástól. Aki számára fontos rendszerének, és adatainak védelme, az AMD biztosítja, hogy legalább hardveres alapon védettek legyünk.

Az AM4 foglalat adott, csak egy stabil BIOS-ra van szükségünk


A felhasználók számára továbbra is adottak az AMD népszerű fejlesztései, a Precision Boost 2, illetve a Boost Overdrive, melyek lehetővé teszik, hogy amennyiben ideális hőmérsékletet biztosítunk rendszerünk számára, az órajelek gond nélkül és stabilan tartják az elérhető maximális órajeleket, akár a processzor összes magján. És bár az Intel legnagyobb fegyvere továbbra is a magasabb elérhető órajel, a stabilitás és melegedés kérdése már jóval kényesebb pont, amit az AMD viszont becsületesen menedzselt. Egy teszt során egy Ryzen 9 3900X 13%-al növelte hatékonyságát, amint a szoba 32 °C-os hőmérsékletét 20 °C-osra csökkentették, ehhez mindössze egy 95W wattos hőmennyiséget kezelni képes léghűtést alkalmaztak, egyéb kalibrációra, vagy a BIOS beállításainak babrálására nem volt szükség.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Matisse kódnevű Ryzen 9 3900X 12 fizikai maggal és 24 szállal dolgozik, alap órajele 3.8 Ghz, mely optimális esetben 4.6 Ghz-es Turbo Boost értékig mehet fel. A gyártástechnológiát tekintve 7 nm FinFet, illetve 12 nm LP FinFet-ről beszélhetünk (déli vezérlőhíd), ami a fogyasztást illeti, a gyártó 105 wattos maximális TDP értéket határozott meg, de majd látunk rá egy példát, hogy is néz ki ez a gyakorlatban. A CPU-t egy AM4 foglalattal ellátott alaplapba szerelhetjük, ami azt jelenti, hogy az előző generációs processzorokat fogadó lapok számos esetben kompatibilitást biztosítanak, így nem feltétlenül szükséges az új, modernebb, de bizonyos esetben költségesebb X570-es lapkészletből válogatnunk. Választás előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy a lap gyártója biztosított-e friss BIOS-t, ugyanis frissítés nélkül a bekapcsoláskor fekete képernyő fogad majd, tehát az egyező foglalat önmagában nem elegendő a sikerhez. A legtöbb cég igyekszik felzárkózni az új Ryzen termékekhez, így a weboldalon a megfelelő terméklapon, többnyire megtaláljuk a számunkra szükséges információkat. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a művelet elvégzésével kapcsolatban, rendeléskor válasszunk BIOS frissítés szolgáltatást. 

Kétség kívül vonzó darab, de nélküle is menni fog


A Ryzen 9 3900X jelenleg vitán felül, az egyik, ha nem a leghatékonyabb processzor a piacon. Az alábbiakban szemezgetünk néhány olyan teszt eredményéből, ami minden lehetőséget igyekezett az optimumon tartani, hogy az eltéréseket pusztán az adott termék által kínált nyers erő és sebesség határozza meg. 

Tesztre fel

Cinebench 20 - multi core

Egységben az erő, az eredmény pedig meghökkentő.


Az alábbi benchmark eredményekért a Hardware Unboxed csapatának lehetünk hálásak, akik rendesen megizzasztották a teszteknek alávetett hardvereket. Az összes magot megdolgoztató stresszteszt eredménye egészen lenyűgöző. A 12 magban rejlő erőnek köszönhetően a Ryzen 9 3900X olyan szinten előzi le a konkurenciát, hogy az még mindig képes meglepetést okozni. A teszten jól látható az eszméletlen pontszámkülönbség, a nagy vetélytárs, a 8 magos Intel i9-9900K ráadásul csak a negyedik helyen végzett, természetesen így is rendkívül magas 5000 feletti pontszámával. 

Cinebench 20 - single core

Egy magon is hatalmas fejlődést produkált az AMD


Az egy magon végzett terhelésnél ködé válik a hatalmas különbség, a 3900X és a 9900K pedig egymás mellett találják magukat, ez viszont továbbra is az AMD fejlesztését dicséri, hiszen számos olyan körülményt találhatunk, ahol az AMD megelőzi, vagy besorol a korábbi csúcstartó mellé. A teljesség kedvéért érdemes egy pillantást vetni a 2600X, illetve a 2700X és 3700X eredményeire is, amik látványosan szemléltetik az új architektúrával történt előrelépést.

Assassins Creed Odyssey - 2560x1440

Itt csak a tenger hullámzik, a teljesítmény nem


A játéktesztekhez olyan méréseket választottunk, amin egyetlen játékot négy különböző videokártyával is meghajtottak. Az Assasins Creed ógörög vidékeken játszódó kalandja ijesztően rossz optimalizációról árulkodik, ugyanis hiába futott egy RTX 2080 Ti erejével megtámogatva, az átlag FPS minden esetben 65-66 volt, és itt még a hat magos Ryzen 5 3600 alatt sem mutatkozott különbség. Ez igaz amúgy az 1920x1080-as felbontásra is, ott ugyanis nagyjából átlagban 10 FPS többletet nyerhetünk, és 2-3 képkockás eltéréseket tapasztalhatunk, amik jóformán elhanyagolható.

World War Z - 2560x1440

Nincs annyi élőhalott, amitől megrettenne


A legutóbbi zombis lövölde egy külső nézetű, kooperatív móka, ahol a hullámaként hömpölygő zombik tengerét kell megállítanunk, vagy legalább megvédenünk magunkat és egymást attól, hogy ízekre tépjenek. Az 1440p már jóval nagyobb terhet ró a videokártyára, ám ilyen erős processzort aligha lenne érdemes alacsonyabb felbontásokon dolgoztatni. A mérések alapján amúgy az értékek Full HD-n is hasonlóan kiegyensúlyozottak, így bár a legtöbb játék alatt az i9-9900K még mindig magasabb eredményekre képes, a különbség tulajdonképpen olyan alacsony, hogy a legtöbb esetben aligha vélünk felfedezni bármiféle eltérést.

Fogyasztás és melegedés

Nem fog felgyulladni, megnyugodhatunk, a jelentős teljesítmény, mérsékelt hőtermeléssel jár.


Az alábbi képen a Paul's Hardware méréseit vehetjük szemügyre, melyek azt mutatják, hogy a 7nm-es gyártástechnológiával gyártott 12 magos szörnyeteg képes volt rácáfolni az utóbbi években olyan népszerűvé vált sztereotípiákra. Az igazság az, hogy mind két gyártó hozott ki olyan szériákat, amik alkalmasak voltak a jégsapkák leolvasztására, azonban a Ryzen 9 3900X terhelés alatt is látványosan alacsonyabb maximális hőfokot ér el, mint a több éves fejlesztések miatt kissé nehezen kordában tartható i9-9900K. Hiába, annak a plusz 400MHz-nek is ára van, még ha nem is képes egyszerre minden magon megtartani azt.

92 wattal alacsonyabb fogyasztás? Van még kérdés?


Végül a fogyasztásba tekinthetünk bele, ami szintén elég jelentős különbségre hívja fel a figyelmünket. A 3900X terhelés alatt mért átlagfogyasztása konkrétan 92 wattos különbséget mutat, ezzel akkora előnyt mutat fel, ami akár ijesztőnek is nevezhető. Az összes eddigi teszteredmény azt igazolja, hogy ha munkáról, tömörítésről, számítási feladatokról van szó, a 3900X komoly többletteljesítményt tud felmutatni, mindezt összehasonlíthatatlanul alacsonyabb fogyasztás mellett. Az Intel fejlesztései fölött sajnos eljárt az idő, így ha eddig nem is a fogyasztás vagy a melegedés alapján választottunk, az AMD ragadozójával most akkor is profitálni fogunk.

Kell ez nekem?

Értelemszeren az itt vizsgált processzor nem a játékosok első számú választása, hiszen kategóriákkal olcsóbban is találunk olyan CPU-t ami többé kevésbé kihatja akár a legerősebb videokártyákat is. Azonban aki esetleg tartalomgyártással foglalkozik, vagy más számításigényes munkát végez, az AMD 12 magos processzora nehezen megkerülhető választás lesz a jövőben. Az ára ugyan nem igazodik a korábban megjósolt alacsonyra célzó becslésekkel, ezt azonban a készlethiány is befolyásolja, hiszen a processzor az egész országban alig kapható. Az év későbbi részeiben ez még változhat, aki azonban most szeretne bivaly erős gépet összerakni, még néhány darabot itt megrendelhet! Aki kíváncsi a saját tesztjeinkre ne aggódjon, hamarosan házon belül végzett próbáinkat is megtekintheti!

KD - PCX

2019. 08. 23

Nem játék? Új grafikus architektúra az Inteltől!
Nem játék? Új grafikus architektúra az InteltőlA Supercomputing 2019 rendezvényen bemutatkozott az Intel új grafikus fejlesztése, mely egy szuperszámítógépben debütál majd Aki az utóbbi években tétlensége, lustasága, fantáziátlansa miatt kritizálta a vállalatot, az most talán végre valós okot kaphat, hogy felülvizsgálja eddigi véleményét, ugyanis az új fejlesztés komoly teljesítményt ígér. A 7nm-es Xe grafikus architektúra, három szegmensre osztódik. Elérhető lesz nagy teljesítményű és mesterséges intelligenciára épülő munkaállomások (HPC); adatközpontok; és végül az otthoni felhasználásra szánt rendszerek számára is. A „Ponte Vecchio” névre keresztel kártya az első kategóriát erősíti, azon belül is az extrém teljesítményre tervezett „exascale” rendszerekhez tervezték. Az Egyesült Államok természetesen továbbra is szeretne előkelő pozíciót a technológiai versenyben, így az Aurora, mely egy 1000 petaFLOPS teljesítményt meghaladó szuperszámítógép, két 7nm-es Sapphire Rapids Xeon CPU-val; és hat darab, teljes összeköttetésben álló Xe GPU-val dolgozik. A vállalat idővel piacra dobja az általános, illetve otthoni felhasználásra szánt változatokat is, ami 10nm-es gyártási technológiával készül, és 2020-ra várható. Az Intel eltér a hagyományosnak nevezhető, egy chipes megoldástól, az MCM dizájn (Multi-Chip Module) ugyanis több számítási egységet köt össze egyetlen kártyán, melyhez új típusú felépítést is alkalmazott. Ennek alapja, a hosszú évek terve
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek új benchmarkja
Szoftveres Ray Tracing? Letölthető a Crytek saját benchmarkjaRTX nélkül működik, és meglepően gyors a Crytek megoldása Az RTX videokártyákkal a nagyközönség számára is elérhetővé vált a sugárkövetés, azonban a kevés támogatott játék, és a bekapcsolás után tapasztalt teljesítménycsökkenés miatt, sokan már előre temetni kezdték. Bár egyre több játékstúdió épít az NVIDIA módszerére, azóta több fejlesztő is saját, célhardvertől független megoldás fejelsztésébe kezdett. A legendásan gépigényes Crysis alkotói, márciusban már bemutatták saját készítésű eljárásukat, mely nem igényli a Turing kártyákban található RT magok használatát, de független a DirectX Raytracing-től is, melyet a Microsoft fejleszt. A projekt tömör lényege, hogy leküzdje a technológia alkalmazását megnehezítő hardveres és szoftveres akadályokat. A csapat néhány éve, már sikereket ért el a SVOTI (sparse voxel total illumination) technikával, ami PC-re is elhozta a régóta várt globális megvilágítást. Erre épül és ezt fejleszti tovább az új módszer, mellyel valósághű tükröződés szimulálható, valós időben. A lehetőségek száma szinte végtelen, az árnyékoktól elkezdve rengeteg dolog kiszámítható vele, ám egyelőre a tárgyak visszatükrözésére fókuszálnak. A demót elindítva mi is kipróbálhatjuk, hogyan birkózik meg gépünk, a játékoknak látványos vizuális ugrást jelentő feladattal. A Neon Noir című benchmark mostantól mindenki számára elérhető, a letöltéshez csak egy Crytek Marketplace regisztrációra lesz szüksé
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
Az év legmegosztóbb sci-fi kalandja előrendelhető PC-re PlayStation 4-en már játszható a Death Stranding, 2020-tól azonban véget ér a konzolos exkluzivitás Hideo Kojima neve az utóbbi években kevés gamer figyelmét kerülhette el, hiszen a különc művész státuszt maximumra járató fejlesztő mindent elkövetett, hogy önálló projektje figyelmet kapjon. A 2016-ban bejelentett játék elkészült, megjelent, és végre kiderülhet, mit is takar a végletekig feszített titokzatoskodás, és a következetesen levezényelt reklámhadjárat. Bár a játék fejlesztése szoros együttműködésben zajlott a Sony-val, jövőre a PC-s közönség is kiveheti a részét az egyedi megközelítésű kalandjátékból, ugyanis a megjelenéssel egyidőben megnyílt az előrendelés lehetősége is. Aki rendelkezik a PS4-es változattal, az bizonyára örömmel fogadta a teljes körű magyar fordítást, így reméljük, hogy a feliratozás a PC-s változatot sem kerüli majd el. Az előzetes félelmekkel ellentétben, nem csak az Epic Games Store kínálatában lesz elérhető, tehát Steamen is megtaláljuk, egységesen 60€-ért, vagyis nagyjából 20 000 Ft-ért. Az alkotó nevével egybeforrtak az olyan fogalmak, mint a rétegelt történet, az elvont megközelítés, és a rendhagyó játékmenet, a konzolos kiadásról készült tesztek pedig már fellelhetők, és sok ponton igazolják az előzetes sejtéseket. A sci-fi és természetfeletti elemeket házasító világ megismeréséhez, egy aprólékos, türelmet igénylő kalandon át vezet az út. Igazi rétegjátékról van tehát szó,
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres