fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 30
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 05. 25
A Huawei vs. USA - Amerika járhat rosszabbul?
2020. 05. 25
Három új Ryzen 3000 XT processzor érkezik!
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2020. 05. 21
Begyorsulnak az SD kártyák, jön az SD 8.0
2020. 05. 21
A Noctua néma toronyhűtővel készül
2019. 08. 23

A teljesítmény visszavág - AMD Ryzen 9 3900X processzor

Július óta forgalomban vannak az új AMD termékek, azonban nagyon úgy néz ki, hogy a szűkösen érkező szállítmányok, csak nehezen tudják kiszolgálni a hatalmas érdeklődést. A kereslet érthető is, hiszen az AMD beteljesítette korábbi ígéreteit, és az új Zen 2 architektúrás processzoraival valóban megmutatta, hogy ha a pénzünkért ütős teljesítményre vágyunk, akkor már nem az Intel kínálja az egyetlen reális opciót. Sőt, az előző generációban a Ryzen 5 2600 bizonyította, hogy korrekt áron juthatunk minden igényt kielégítő középkategóriás CPU-hoz, utódja a 3600X pedig azt mutatta meg, hogy egyetlen generációval később, mekkora ugrásra képes, ugyanabban a kategóriában. Úgy is mondhatnánk, hogy az AMD a hamvaiból a 7nm-es gyártástechnológiára épülő fejlesztéseivel, vagyis a Navi és Ryzen szériákkal éledt újra, és erősebb mint valaha. Talán az Athlon 64 korszakhoz mérhető robbanásról nem beszélhetünk, de az biztos, hogy rég láttunk ilyen izgalmas technológiai ugrást, és úgy általában vett, valódi fejlődést az otthoni felhasználásra szánt eszközök piacán. Most azonban a legfelső kategória felé teszünk egy kitérőt, ugyanis hosszas várakozás után végre felbukkant áruházunkban, az otthoni felhasználásra szánt szörnyeteg, a Ryzen 9 3900X. Lássuk hát, mit kínál számunkra az AMD új ütőkártyája.

Ryzen 3000 - Az AMD visszavág

Csoda csomag


Az első generációs Ryzen ugyan még nem hozott csodát, azonban sejthető volt, és maga a cég is azt kommunikálta, hogy innen már csak izgalmasabb dolgok következnek. A Ryzen 2000 megmutatta, hogy a begyűjtött tapasztalatok alapján valóban képesek a fejlődésre, és az előző széria már kifejezetten ajánlott vételnek minősült, aki pedig nem érte be ennyivel, annak sem kellett sokáig várnia, a Zen 2 mag már a küszöbön állt. A Matisse kódnéven érkező fejlesztés alapjai továbbra is az eső Zen szérián nyugodnak, viszont valójában újragondolta a korábbi irányvonalat.

Akár kétszer nyolc mag is elfér


Így már részét képezi az integrált déli vezérlőhíd, ami átveszi az alaplapi külső híd szerepét. A tokozáson akár két 7nm-es node-on gyártott, egyenként nyolc magos Zen 2 chip fér meg egymás mellett, emellett jut még hely egy 12nm-es I/O lapkának is, mely magában foglalja az új 24 sávos PCI-E 4.0 vezérlőt, és a DDR4 memóriavezérlőt is. Az AMD nagy húzása, hogy egyetlen 7nm-es fejlesztéssel lefedhet egy rakás terméktípust, így több méregdrága lapka tervezése helyett elég volt egyet megalkotni, az alacsony csíkszélességen történő gyártás pedig gazdaságosabb, így kivitelezhető, hogy a valóban hatékony és modern architektúra árazása, végül ne galaktikus méretekhez igazodjon.

Nagyszerű fejlesztések


Az új memóriavezérlő hatalmas ugrást biztosít az elérhető maximális órajelek tekintetében, így tuning mellett elérhető az 5133 MHz is, az ajánlás szerint azonban az optimálisnak nevezett maximum 3733 MHz, ugyanis itt érhető el a legjobb késleltetési érték. Aki vásárlás előtt jobban belássa magát a termékekkel kapcsolatos hírekbe, az biztosan szembe találta magát az Intelt érintő súlyos fiaskókba, miszerint processzoraik súlyos sebezhetőséget rejtenek magukban, ezzel szemben a Zen 2 mentes minden hasonló veszélyforrástól. Aki számára fontos rendszerének, és adatainak védelme, az AMD biztosítja, hogy legalább hardveres alapon védettek legyünk.

Az AM4 foglalat adott, csak egy stabil BIOS-ra van szükségünk


A felhasználók számára továbbra is adottak az AMD népszerű fejlesztései, a Precision Boost 2, illetve a Boost Overdrive, melyek lehetővé teszik, hogy amennyiben ideális hőmérsékletet biztosítunk rendszerünk számára, az órajelek gond nélkül és stabilan tartják az elérhető maximális órajeleket, akár a processzor összes magján. És bár az Intel legnagyobb fegyvere továbbra is a magasabb elérhető órajel, a stabilitás és melegedés kérdése már jóval kényesebb pont, amit az AMD viszont becsületesen menedzselt. Egy teszt során egy Ryzen 9 3900X 13%-al növelte hatékonyságát, amint a szoba 32 °C-os hőmérsékletét 20 °C-osra csökkentették, ehhez mindössze egy 95W wattos hőmennyiséget kezelni képes léghűtést alkalmaztak, egyéb kalibrációra, vagy a BIOS beállításainak babrálására nem volt szükség.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Matisse kódnevű Ryzen 9 3900X 12 fizikai maggal és 24 szállal dolgozik, alap órajele 3.8 Ghz, mely optimális esetben 4.6 Ghz-es Turbo Boost értékig mehet fel. A gyártástechnológiát tekintve 7 nm FinFet, illetve 12 nm LP FinFet-ről beszélhetünk (déli vezérlőhíd), ami a fogyasztást illeti, a gyártó 105 wattos maximális TDP értéket határozott meg, de majd látunk rá egy példát, hogy is néz ki ez a gyakorlatban. A CPU-t egy AM4 foglalattal ellátott alaplapba szerelhetjük, ami azt jelenti, hogy az előző generációs processzorokat fogadó lapok számos esetben kompatibilitást biztosítanak, így nem feltétlenül szükséges az új, modernebb, de bizonyos esetben költségesebb X570-es lapkészletből válogatnunk. Választás előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy a lap gyártója biztosított-e friss BIOS-t, ugyanis frissítés nélkül a bekapcsoláskor fekete képernyő fogad majd, tehát az egyező foglalat önmagában nem elegendő a sikerhez. A legtöbb cég igyekszik felzárkózni az új Ryzen termékekhez, így a weboldalon a megfelelő terméklapon, többnyire megtaláljuk a számunkra szükséges információkat. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a művelet elvégzésével kapcsolatban, rendeléskor válasszunk BIOS frissítés szolgáltatást. 

Kétség kívül vonzó darab, de nélküle is menni fog


A Ryzen 9 3900X jelenleg vitán felül, az egyik, ha nem a leghatékonyabb processzor a piacon. Az alábbiakban szemezgetünk néhány olyan teszt eredményéből, ami minden lehetőséget igyekezett az optimumon tartani, hogy az eltéréseket pusztán az adott termék által kínált nyers erő és sebesség határozza meg. 

Tesztre fel

Cinebench 20 - multi core

Egységben az erő, az eredmény pedig meghökkentő.


Az alábbi benchmark eredményekért a Hardware Unboxed csapatának lehetünk hálásak, akik rendesen megizzasztották a teszteknek alávetett hardvereket. Az összes magot megdolgoztató stresszteszt eredménye egészen lenyűgöző. A 12 magban rejlő erőnek köszönhetően a Ryzen 9 3900X olyan szinten előzi le a konkurenciát, hogy az még mindig képes meglepetést okozni. A teszten jól látható az eszméletlen pontszámkülönbség, a nagy vetélytárs, a 8 magos Intel i9-9900K ráadásul csak a negyedik helyen végzett, természetesen így is rendkívül magas 5000 feletti pontszámával. 

Cinebench 20 - single core

Egy magon is hatalmas fejlődést produkált az AMD


Az egy magon végzett terhelésnél ködé válik a hatalmas különbség, a 3900X és a 9900K pedig egymás mellett találják magukat, ez viszont továbbra is az AMD fejlesztését dicséri, hiszen számos olyan körülményt találhatunk, ahol az AMD megelőzi, vagy besorol a korábbi csúcstartó mellé. A teljesség kedvéért érdemes egy pillantást vetni a 2600X, illetve a 2700X és 3700X eredményeire is, amik látványosan szemléltetik az új architektúrával történt előrelépést.

Assassins Creed Odyssey - 2560x1440

Itt csak a tenger hullámzik, a teljesítmény nem


A játéktesztekhez olyan méréseket választottunk, amin egyetlen játékot négy különböző videokártyával is meghajtottak. Az Assasins Creed ógörög vidékeken játszódó kalandja ijesztően rossz optimalizációról árulkodik, ugyanis hiába futott egy RTX 2080 Ti erejével megtámogatva, az átlag FPS minden esetben 65-66 volt, és itt még a hat magos Ryzen 5 3600 alatt sem mutatkozott különbség. Ez igaz amúgy az 1920x1080-as felbontásra is, ott ugyanis nagyjából átlagban 10 FPS többletet nyerhetünk, és 2-3 képkockás eltéréseket tapasztalhatunk, amik jóformán elhanyagolható.

World War Z - 2560x1440

Nincs annyi élőhalott, amitől megrettenne


A legutóbbi zombis lövölde egy külső nézetű, kooperatív móka, ahol a hullámaként hömpölygő zombik tengerét kell megállítanunk, vagy legalább megvédenünk magunkat és egymást attól, hogy ízekre tépjenek. Az 1440p már jóval nagyobb terhet ró a videokártyára, ám ilyen erős processzort aligha lenne érdemes alacsonyabb felbontásokon dolgoztatni. A mérések alapján amúgy az értékek Full HD-n is hasonlóan kiegyensúlyozottak, így bár a legtöbb játék alatt az i9-9900K még mindig magasabb eredményekre képes, a különbség tulajdonképpen olyan alacsony, hogy a legtöbb esetben aligha vélünk felfedezni bármiféle eltérést.

Fogyasztás és melegedés

Nem fog felgyulladni, megnyugodhatunk, a jelentős teljesítmény, mérsékelt hőtermeléssel jár.


Az alábbi képen a Paul's Hardware méréseit vehetjük szemügyre, melyek azt mutatják, hogy a 7nm-es gyártástechnológiával gyártott 12 magos szörnyeteg képes volt rácáfolni az utóbbi években olyan népszerűvé vált sztereotípiákra. Az igazság az, hogy mind két gyártó hozott ki olyan szériákat, amik alkalmasak voltak a jégsapkák leolvasztására, azonban a Ryzen 9 3900X terhelés alatt is látványosan alacsonyabb maximális hőfokot ér el, mint a több éves fejlesztések miatt kissé nehezen kordában tartható i9-9900K. Hiába, annak a plusz 400MHz-nek is ára van, még ha nem is képes egyszerre minden magon megtartani azt.

92 wattal alacsonyabb fogyasztás? Van még kérdés?


Végül a fogyasztásba tekinthetünk bele, ami szintén elég jelentős különbségre hívja fel a figyelmünket. A 3900X terhelés alatt mért átlagfogyasztása konkrétan 92 wattos különbséget mutat, ezzel akkora előnyt mutat fel, ami akár ijesztőnek is nevezhető. Az összes eddigi teszteredmény azt igazolja, hogy ha munkáról, tömörítésről, számítási feladatokról van szó, a 3900X komoly többletteljesítményt tud felmutatni, mindezt összehasonlíthatatlanul alacsonyabb fogyasztás mellett. Az Intel fejlesztései fölött sajnos eljárt az idő, így ha eddig nem is a fogyasztás vagy a melegedés alapján választottunk, az AMD ragadozójával most akkor is profitálni fogunk.

Kell ez nekem?

Értelemszeren az itt vizsgált processzor nem a játékosok első számú választása, hiszen kategóriákkal olcsóbban is találunk olyan CPU-t ami többé kevésbé kihatja akár a legerősebb videokártyákat is. Azonban aki esetleg tartalomgyártással foglalkozik, vagy más számításigényes munkát végez, az AMD 12 magos processzora nehezen megkerülhető választás lesz a jövőben. Az ára ugyan nem igazodik a korábban megjósolt alacsonyra célzó becslésekkel, ezt azonban a készlethiány is befolyásolja, hiszen a processzor az egész országban alig kapható. Az év későbbi részeiben ez még változhat, aki azonban most szeretne bivaly erős gépet összerakni, még néhány darabot itt megrendelhet! Aki kíváncsi a saját tesztjeinkre ne aggódjon, hamarosan házon belül végzett próbáinkat is megtekintheti!

KD - PCX

2019. 08. 23

Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
Az Epic Games újabb közönségkedvencet tűzött promóciós listájára, a jövő csütörtökig elérhető ingyenes Borderlands: The Handsome Colelction ráadásul a népszerű széria két epizódját is tartalmazza.  Nincs megállás, az Epic Games tavaly megkezdett hadjárata minden héten más ajándék játékkal igyekszik népszerűsíteni a saját platformját, és nagyon úgy néz ki, hogy a digitális áruházak között egészen előkelő helyet szerzett magának, viszonylag rövid idő alatt. Az idei ajándékfelhozatal azonban erősebb lett, mint reméltük, és ha a GTA V vagy a Civilization VI nem volt elég meggyőző, most ismét egy közkedvelt alkotást zsebelhet be az, aki mostanáig még a gyakori leárazások esetén sem döntött a vásárlás mellet. A Borderlands 2009-ben egy nyílt világú akciójáték keretében ötvözte az FPS műfajt, és a végtelen lootolásban erős Diablo-féle „hack and slash” élményt. Az egyveleg ma már kézenfekvőnek tűnhet, ám a recept annyi kedvelhető alkotóelemet sorakoztatott fel, hogy azt csak gondos munkával lehetett ilyen ügyesen összefőzni. Nem is véletlen, hogy az első epizód üvöltött a folytatásért, a Gearbox fejlesztői pedig éltek is a lehetőséggel, és nem csak a játékmeneten csiszoltak, de szinte minden ponton többet nyújtottak, ezáltal végleg bebetonozva a szériát a legnépszerűbb videojátékok közé. A 11 éve tartó sikersorozat több mint 23 millió eladott példányt jelent, a múlt évben befutó harmadik epizóddal együtt, de vajon minek köszönhető ez a népszerűség? A játék iga
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
A Lenovo aktuális akciójában a játékosoknak szánt Legion, az üzleti kategóriás Thinkpad, illetve a szupervékony és egyedi Yoga laptopok egyaránt megtalálhatók.  A Lenovo a hordozható számítógépek nagy öregje és igazi úttörője, hiszen 1986-ban, az IBM-mel közös együttműködésben bemutatta az IBM PC Convertible modellt, mely az elsők között indította útjára a laptopok önálló kategóriáját. Ez persze már történelem, ahogy az is, hogy 2005-ben magába olvasztotta az IBM PC részlegét, így azóta a legendás ThinkPad sorozatot hivatalosan is Lenovo kínálatában találjuk meg. Most nyárköszöntő akciójukban a legnépszerűbb modellekből válogathatunk, akár mindennek ellenálló munkaeszközre; erős, de mégis vékony játékgépre; akár egy könnyen hordozható, mégis praktikus útitársra vágyunk. Lenovo Legion Természetesen a Lenovo nem csak formálja, de követi is a felhasználók és a hardverpiac igényeit, így 2017-ben útjára indította a játékosok igényeire szabott Legion sorozatát. Az új dedikált gamer brand alatt érkező notebookok, a kellemes dizájn mellett alu burkolatot, jobb szellőzést, kényelmes elosztású és háttérvilágítással ellátott billentyűzetet is kapott, hardveres téren pedig 7. generációs Intel processzorokkal, az Y720 modell esetében pedig GTX 1060 videokártyával és 4K kijelzővel hódított. A vásárlói tapasztalatok azt mutatták, hogy kifejezetten jól sikerült indulásról van szó, a rendszer megfelelő hűtéssel bírt, a processzor pedig stabilan és Throttling nélkül szolgálta ki, a
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
Már elérhető az Asus új vezeték nélküli gamer fejhallgatója, mely elsőosztályú hangzást, zajszűrést, széles kompatibilitást és hosszú akkumulátoridőt ígér, méghozzá kompakt kivitelben. A tavalyi Gamescomon bejelentett újdonság az Asus játékosoknak szánt prémium ligáját erősíti, ráadásul az első vezetéknélküli headset, mely az asztali konzolok mellett a népszerű Nintendo Swtich játékkonzolt is hivatalosan támogatja. A GO 2.4 tehát nem csak dizájnjával próbálja magát vonzóvá tenni a gamer közösség számára, de lássuk csak mit tartogat még az új ROG STRIX zajkeltő. Első ránézésre is felismernénk, hogy Asus termékről van szó, ugyanakkor a külső jegyek nem csak a szemnek kedveznek, hiszen tervezéskor a kényelem és a stabilitás legalább ekkora hangsúlyt kapott. A rendkívül kényelmes viselet eléréséhez, a fülünket teljesen lefedő és rendkívül puha párnázatot kapott, minőségi bőr borítással. Ez a kombináció látható a felső íven is, az Asus pedig ragaszkodott a masszív fejpánthoz, tehát az idővel elfáradó gumis vagy fémdrótos szerkezet helyett, egy hagyományos, de mégis ügyesen megtervezett fém alapú tolósínnel igazíthatjuk fejformánkhoz. A jó hír, hogy miközben stabilan tartja a beállítást, órákon át is kényelmes marad, mégis tolerálja a bólogatást vagy a hirtelen mozdulatokat, így biztosan nem fog lecsúszni rólunk, raádásul mindezt 360 grammos össztömeg mellett. A bőr bevonatú felső elemhez és a hangpadokhoz, kellemes matt felületű műanyag elemek csatlakoznak, melyek nagyszerű f
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...