fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 12

Nem ajánlott torrentezni a Starlink műholdakkal

A SpaceX nem tolerálja sokáig az illegális letöltéseketA Starlink nem támogatja a leplezetlenül kalózkodókat.

A műholdakról hosszú ideig a televíziós műsorszórás és az autós navigáció juthatott eszünkbe, ám ahogy az az internettel is történt, a kezdetben katonai felhasználású technológia előnyei, szépen lassan az átlagemberek számára is mindennapossá váltak. És itt a két szál össze is ér, hiszen a bolygó körüli pályán keringő, többezer műhold között egyre több olyan teljesít szolgálatot, melyet kifejezetten nagysebességű internetkapcsolat továbbítására szántak. Ilyen például a fiatal Starlink hálózat is, mellyel torrentezni lehet, viszont nem feltétlenül érdemes.

Már most sokkal több mint ezer műholdjuk száguld a föld körül.


A Starlink csak egy, az Elon Musk által létrehozott ambiciózus projektek között, melyet a SpaceX űripari vállalat tavaly repített új magaslatokba. A teljes földet beterítő műholdas internet tervéhez, csak a múlt évben több mint 800 új egység fellövésével járultak hozzá, a meghódított csillagos égre rajzolt álomhatár pedig legalább 42 000 darab lehet. Azért „csak” ennyi, mert egyelőre – a szintén elképesztően soknak hangzó – 12 000 darabra kaptak engedélyt az USA Szövetségi Kommunikációs Bizottságától. Persze ha minden a SpaceX tervei szerint alakulhatna, előbb utóbb az égbolt olyan sűrűvé válna a műholdaktól, hogy egy nagyfelbontású LED-falhoz válhatna hasonlóvá, mely a csillagok fénye helyett óriási Tesla reklámokat sugározna felénk. Jelenleg közel 1600 szatelitjük aktív, melyek egy folyamatosan bővülő, de egyelőre korlátozott részvételű tesztfázis keretében már több országban is lehetővé teszik az internetelérést. A napokban ráadásul egy sok potenciális felhasználót foglalkoztató kérdésre kaptunk választ, a vállalat ugyanis nagyon is odafigyel a felhasználók tevékenységére, a torrentezés pedig a SpaceX részéről nem feltétlenül lesz megtűrt opció.

Nem rejtette el tevékenységét, jött a figyelmeztetés.


Természetesen nem önmagában a peer-to-peer alapú adatmegosztással van a probléma, hanem az illegális tartalmak cseréjével, melynek megítélése és ellenőrzése országonként eltérő. A tapasztalatait egy Substrate-97 nevű felhasználó osztotta meg, aki két hónapja használhatja a Starlink netkapcsolatát, és időnként torrentezik is vele. A Redditen közzétett bejegyzésében arról számol be, hogy kíváncsiságból rendszeresen töltött le torrenttel különféle tartalmakat, mert szimplán kíváncsi volt, hogy mi történik. Egy darabig teljesen zavartalanul próbálkozott, ám egy CBS által gyártott filmsorozat letöltése után a központban megszólalhatott a csengő. A felhasználó ekkor egy figyelmeztetést kapott, melyben jelezték neki, hogy visszaélt a Starlink rendszer használatához elfogadott feltételekkel. Az persze nem volt kérdés, hogy a SpaceX támogatja-e a kalóztartalmak letöltését, hiszen a bő A4-es lap terjedelemben olvasható felhasználási feltételek ugyanúgy kitérnek a szerzői jogi kérdésekre, ahogy súlyosan büntetendő cselekményekre, vagy szimplán az olyan területekre, amik nem férnek össze a vállalat jelenlegi arculatával. Az eljárás tehát nem sokban különbözik a közösségi oldalak által felsorakoztatott szabályokkal, melyek megsértése előbb-utóbb kitiltást vonhat maga után.

A Falcon-9 rakéta, 60 netszóró műholddal a fedélzetén.


Ahogy a vezetékes szolgáltatások esetén, úgy a Starlink is felfüggesztheti az amerikai ügyfelek előfizetését, ami viszont ahhoz a szintén jogos kérdéshez vezetett, hogy vajon mi a helyzet azokkal az országokkal, ahol a jogvédett tartalmak letöltését az állam nem bünteti. Természetesen, aki nem hisz a fizetős szolgáltatásokban, esetleg nem kívánja netes tevékenységét a szolgáltatók orrára kötni, azok számára a VPN a SpaceX esetében is tárva-nyitva álló kiskaput jelent. Az IP címünk és netes tevékenységünk elrejtésére tett kísérletek ugyanis nem csak hatékonyak, de (egyelőre) senki nem is tiltja őket, mely módszerek mikéntjéről például a legjobbvpn.hu-n is olvashatunk. "Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy Ön és mások, akik a Starlink szolgáltatást használják, tartózkodjanak a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak illegális letöltésétől" – áll a közleményben. "A szerzői jogi védelem alatt álló anyagok engedély nélküli letöltése a szolgáltatás felfüggesztéséhez vagy megszüntetéséhez vezethet, és jogi lépések kockázatának teszi ki Önt, a tartalomtulajdonosok részéről". Aki tehát kalózkodásra adja a fejét, az számítson rá, hogy félreállítják a hajóját, esetleg el is süllyesztik.

Az üggyel kapcsolatban tehát az az igazán izgalmas kérdés, hogy mi lesz, mikor a Starlink szélesebb körben is elérhetővé válik. A felhasználási feltételek ugyanis elvileg nem ütközhetnek az adott országban hatályos törvényekkel, tehát ha egy ország mondjuk kizárólag a kalóztartalmak megosztójára vadászik, a letöltőkre pedig nem, akkor a SpaceX nem tehet szigorú lépéseket azokkal szemben, akik a Netflix teljes műsortárát torrentoldalakról szerezték be. Ez persze még a jövő zenéje, ugyanakkor a Starlink a hírek szerint 2022-től már hazánkban is kipróbálható lesz, igaz, a 150 megabites letöltés és az 50 megabites feltöltés leginkább azok számára lehet érdekes, akik lakóhelyükön más módon nem férnek hozzá az internethez.

2021. 05. 12

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...