fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Zen 3 és RDNA 2 - vadászat a vörös októberre!
Durva számítógép, amit Ádám is hazavinne!
Szerver az óceán mélyén - vízhűtés Microsoft módra
TikTok helyett? A YouTube Shorts már elérhető Indiában
3.2 milliárd dolláros per zajlik a YouTube ellen
Eldőlt, az Nvidia felvásárolja az ARM-et!
Leállhat az EU és USA közti adatkommunikáció?
Megfizethető lett a chipekbe épített folyadékhűtés
Egy bővítmény visszaállítja a klasszikus Facebookot
Egy robot cikkét közölte le a The Guardian
Megjelent az Android 11
Egy karfiolon tesztelték az első 3.2 gigapixeles kamerát
2020. 07. 31

A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert

A Windows Defender továbbiakban nem tolerálja a népszerű rendszertakarító alkalmazás egyes kiadásaitA Microsoft egy ideje már korlátozta a CCleaner terjedését

Nem kevés felhasználó fogadta meglepődéssel, hogy a Windows beépített védelmi rendszere egyik napról a másikra, nem kívánatos alkalmazásként kezdett tekinteni a CCleaner segédprogramra. A Microsoft amúgy nem előzmények nélkül vetette fekete listára, hiszen az utóbbi években az eredetileg megbízható programként számontartott és igen elterjedt CCleaner, többször is felbukkant a hírekben súlyos biztonsági problémái miatt. A dolog igazi iróniája, hogy ezek a gondok pont azután fordultak elő, mióta a közismert Avast vírusirtó cseh fejlesztője felvásárolta a CCleanert fejlesztő Piriform céget. A tiltás nem minden verziót érint, ám az ingyenes változattal a jövőben nem igazán lesz érdemes probálkoznunk.

A fizetős Pro és a Portable kiadásokat a tiltás nem érinti


Az első komoly incidens alig két hónappal a 2017 július 18-án lezárult felvásárlást követően robbant ki, szeptemberben ugyanis hackerek sikeresen szereztek kontrollt a CCleaner fejlesztői infrastruktúrája felett, és nem sokon múlt, hogy időben sikerült megakadályozni a tömeges károkozást. A szakértők szerint a támadás előkészületei már a felvásárlás előtt megkezdődtek, az akkor alig 42 fős Piriform pedig sajnos könnyű prédának bizonyult. Az első sikeres betörés ugyanis már július 3-án megtörtént, aminek eredménye végül 2.27 millió letöltés a fertőzött változatból. A főleg nagyvállalatokra vadászó akció az átlag felhasználóknál végül nem okozott helyreállíthatatlan problémákat. 2018-ban már a legnépszerűbb tisztítószoftvernek tartották, ám áprilisban egy elbaltázott frissítés után elkezdte szétroncsolni és törölni a Google Chrome adatállományait, és alapállapotába állította vissza a böngészőt. A hiba minden verzióban megjelent, a javítás kiadására pedig egészen május közepéig kellett várni.

A frissítés és az adatgyűjtés is kötelező volt


A következő gond még az év augusztusában jelentkezett, az akkor aktuális 5.45-ös verzió ugyanis kéretlen adatgyűjtést hajtott végre. A gond forrása abból fakadt, hogy a fejlesztők bevezették a frissítések automatikus ellenőrzését és a program használatára vonatkozó adatok gyűjtését is, ám a két funkciót valamiért összevonva adták hozzá programjukhoz. Amikor valaki kiszedte a pipát a statisztikák jegyzetelését engedélyező menüpontból, a rendszer újraindítása után ismét ott találta, a mivel a frissítések keresése nem volt kikapcsolható. Az erősen megkérdőjelezhető manőver természetesen egyre fokozódó elégedetlenséghez vezetett, pláne azután, hogy a készítők nem közölték, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtöttek, sem azt, hogy miért nem lehetett a két újítást különálló elemként bevezetni. Mindezek után az is olaj volt a tűzre, hogy a fejlesztők nem álltak automatikusan vissza a korábbi verzióra, és azt csak a közönség erős nyomására tették meg, a rendesen egybeolvasztott funkciók szétválasztása pedig ezúttal is több hetes munkát és várakozást jelentett.

Az AVAST nagyvonalúan bekalibrálná nekünk ingyenes vírusvédelmét


Most úgy tűnik, a Microsoft végleg leépíti a rendszerünk karbantartására megalkotott szoftver támogatását. Először csak a közösségi fórumán tiltotta meg a CCleanerhez köthető hivatkozások és posztok megosztását, a program telepítését és használatát nem tiltották senkinek. Legalábbis mostanáig, a Windows őrzését ellátó Microsoft Defender ugyanis "PUA:Win32/CCleaner" jelöléssel azonnal lecsap a szoftver bizonyos változataira. A tiltólistára elsősorban a 14 napos próbaidőt biztosító ingyenes kiadás került fel, melynek elsőszámú okaként egyelőre a program telepítőjével érkező extra alkalmazásokat jelölték meg. Ahogy azt tapasztalhatjuk, az ingyenes verziók gyakran erőltetik különféle extra szolgáltatások telepítését is, és bár a CClenaerrel egybecsomagolt applikációk nem számítanak problémásnak, telepítésük nem kívánatos rendszerműveleteket válthat ki, mely negatív módon befolyásolhatja a felhasználói élményt. A Defender mostantól érzékeli, ha a telepítő úgynevezett PUA-t, vagyis olyan potenciálisan nemkívánatos alkalmazást hordoz, melyek többek között reklámtevékenységet végeznek, felhasználói szokásainkat vizsgálják, kriptobányászatot folytatnak, esetleg szimplán rejtőzködnek az ellenőrzés elől.

Ha továbbblépünk, alapértelmezett böngészőnk helyére a CCleaner saját megoldása kerül.


Mindezek mellett a ránk tukmált torrent alkalmazások, bizonyos víruskeresők és egyes keresőszolgáltatások is nemkívánatosnak minősülnek. A Microsoft azt is megjegyzi, hogy bár önmagukban a következő szolgáltatásokat normálisnak tartják, és amúgy a Defender sem ugrik rájuk, amennyiben a CCleaner telepítője tartalmazza a Google Chrome, Google Toolbar, Avast Free Antivirus, illetve az AVG Antivirus Free bármelyikét, akkor azonnal megy a levesbe. Mint kiderült, a keretprogram minden esetben megengedi, hogy kiválasszuk a telepíteni kívánt összetevőket, azonban a számos óvatlan felhasználó érdekében a tiltás mellett döntöttek. Az esetek többségében ugyanis a figyelmetlenül végrehajtott telepítések rendesen összekuszálják a rendszer megszokott működését, és a háttérben olyan műveleteket hajtanak végre, melyek fölött a felhasználóknak nincs befolyása. A Microsoft korábban arról is nyilatkozott, hogy a rendszerkarbantartó szoftvereket többnyire igyekeznek nélkülözhetetlennek beállítani, ám azok alkalmasak rá, hogy összekuszálják a Windows adatbázisát és a rendszer instabilitásához vezessenek, amit kizárólag egy újratelepített oprendszer képes orvosolni. 

A CCleaner tehát önmagában tövábbra sem számít veszélyesnek, kizárólag az ingyenes kiadás hordoz aggályos elemeket. A Pro, vagy a telepítést nem igénylő Portable kiadás egészen biztosan nem akad majd fent egyetlen ellenőrzésen sem, és bár a Pirisoft szoftvere valaimért nagyon a Microsoft bögyében van, a ránk erőltetett extra szoftvereket leszámítva a CCleaner használata már jó ideje nem járt semmiféle megkérdőjelezhető biztonsági problémával. Kellő odafigyeléssel tehát továbbra is bárki nagy megelégedéssel használhatja a kártevőket és adathulladékot kisöprő programot.

2020. 07. 31

Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Napokon belül életbe lép a TikTokot betiltó amerikai határozat, de az ügy még nem ért véget Donald Trump újabb nagy port kavaró nemzetbiztonsági intézkedése napokon belül életbe lép, olvashatjuk abban a hivatalos sajtóanyagban, melyet az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross tett közzé. A mai napon új rendelet születik, mely vasárnaptól nem csak a rendkívül népszerű TikTok videós alkalmazást, de a közösségi felületként és pénzküldő appként működő WeChatet is kivonja a forgalomból. Ez lényegében annyit tesz, hogy ezek a kínai fejlesztésű szoftverek mostantól egyetlen amerikai forrásból, tehát sem az Apple boltjából, sem a Google digitális áruházából, sem kevésbé közismert felületekről nem lesznek letölthetők. Elvileg azon készülékek, amelyeken már telepítve voltak a tiltás alá került appok, azok továbbra is be tudnak majd lépni, viszont az alkalmazások folyamatosan felbukkanó frissítéseihez nem férnek majd hozzá, emiatt hamarosan számukra is nehézkessé válhat azok stabil futtatása. A kiadott tájékoztató ezt úgy részletezi, hogy minden hozzájuk köthető szolgáltatás felfüggesztésre kerül, legfőképpen a terjesztésüket és frissítésüket segítő tárhelyszolgáltatások és alternatív elérhetőséget biztosító felületek, az alkalmazáson belül végezhető fizetéses és átutalásos funkciók, illetve folyamatok, továbbá minden olyan USA-ban fejlesztett mobilos szoftver, ami valamilyen módon alkalmazza a programok alapkódját, funkcióit és szolgáltatásait. A szöveg minden tiltás
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Aki lemaradt a Ubisoft Forward alatt osztogatott ajándékról, most lesz pár napja, hogy lecsapjon rá! Az utóbbi évek másról sem szóltak, mint kibertámadásokról, illetve magáról az adatbiztonságról és annak összes vonzatáról, kiemelve a társadalom közös félelmét a nagyvállalatok uralmától és a személyes biztonságunk fokozatos elvesztésétől. A téma tehát a mindennapjaink részévé vált, és míg a filmes és sorozatos vonalon láthattunk pár jó megközelítést, például boncolgatott hasonló témákat a nyomasztó társadalmi sci-fi, a Black Mirror; de ottvan a könnyedebb megközelítést alkalmazó, a témát viszont nagyszerűen boncolgató Person of Interest, addig játék fronton legfeljebb az indie vonalon keresgélhettünk komolyabb hackeres történet után. Aztán jött a Ubisoft, és a témát egy teljesen új fejlesztésének fókuszába helyezte, ráadásul a közepesre sikerült első epizód után is kitartott a szériánál, mely ha minden jól megy, még idén elér nagyszabású harmadik epizódjához, a Legionhöz. Azt gondolhatnánk, hogy a Ubisoft hogy még egyszer nem sütheti el ugyanazt, amit a Watch Dogs első epizódjánál, vagyis a szokásos csillagokat ígérő reklámkampányt, mögötte egy látványos, de kissé összecsapott játékkal, de aztán ránézünk a legnépszerűbb sorozataikra, és nagyon naivnak érezzük magunkat. Első alkalommal sajnos be kellett érnünk lapos karakterekkel, egysíkú küldetésekkel és sablonokból felépített történettel, amit a hackelés köré épített képességek és a jobban sikerült jelenetek sem i
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Az első készleteket a másodperc tört része alatt kapkodták el Annyi egészen biztosan kijelenthető, hogy az Nvidia legutóbbi Ampere bemutatója kifejezetten hatásosra sikerült, hiszen másról sem hallani, mint az új RTX kártyák képességeiről és az előző generációnál jóval korrektebbre sikerült árazásáról. Azonban míg a nagyobb tesztoldalak időben megkapták a maguk tesztpéldányait, a vásárlók már nem feltétlenül ilyen szerencsések, hiszen egyre többen jelzik, hogy esélyük sem volt rendelést leadni, mert az új kártya jóformán a megjelenés pillanatától fogva elérhetetlen. Sorakoznak az Egyesült Államokból származó panaszos Twitter bejegyzések, az országban ugyanis ma elvileg hivatalosan is megkezdték az RTX 3080 terjesztését. Nagyon úgy néz ki, hogy az Nvidia nem tudta, esetleg nem is akarta kiszolgálni a közönségét, pedig valószínűleg ők és partnereik is tisztában voltak a rendelkezésre álló készletek mennyiségével, erről valahogy mégis elfelejtették tájékoztatni a láthatóan lázas vásárlási lázban izzó érdeklődőket. A The Verge cikke szerint az új 699 $-os csodakártya az Nvidia weboldalán olyan hamar került át "kifogyott" kategóriába, hogy az érkezők nagy része még csak nem is látta, hogy lett volna szabad opció a rendelésre. Nem jobb a helyzet a gyártópartnerek egyedi kialakítású termékeivel sem, ugyanis hasonló hírek érkeznek az Amazon, Newegg, Best Buy és más amerikai kereskedő oldalakról is, melyeken a legjobb opció jelenleg az, hogy értesítést kérhetünk, amennyiben a kárt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...