fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 14

Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát

Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserélKészülhetünk, már csal pár év, és nincs több Win 10 frissítés.

„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.

Satya Nadella elnök-vezérigazgató a Windows 10-ről mesél (2015).


Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedését is igyekeztek elejteni pletykák, majd ígéretek formájában, ám hogy egy vadonatúj rendszer mit tartogathat nekünk 2021-ben, azt még homály fedi."Most éppen a Windows 10-et adjuk ki, és mivel ez a Windows utolsó verziója, ezért mindannyian a Windows 10-en dolgozunk." – hangzott az egyik vezető fejlesztő, Jerry Nixon 2015-ös kijelentése. A dolog azért is furcsa, mert a folyamatos termékfrissítési szolgáltatás bevezetésével valójában nem sok minden indokolja a névváltást, hacsak az nem, hogy így ismét magukra és új fejlesztéseikre irányíthatják a vásárlók figyelmét. A felhasználói igények és szokások folyamatos változása miatt nyilván a Windowsra is ráférhet egy alaposabb vérfrissítés, az pedig több mint elgondolkodtató, hogy a napokban közzétették a Windows 10 hivatalos lejárati dátumát. Mint kiderült, a Windows 10 Home és Pro kiadásai egyaránt 2025. október 14-én kaphatják meg az utolsó frissítésüket, így a 2015. július 29-én debütált rendszer bőven 10 éves lesz, mikor átveszi az utolsó csomagját és végleg leszereli a postaládát. Bár a tíz éves támogatás lényegében már az indulást követően megerősítést nyert, az utóbbi időben jogosan gondolhattuk, hogy ezt a határvonalat jóval messzebb tolták. Ha tehát félretesszük a sokat emlegetett „utolsó Windows” ígéretet, akkor a 10 esetében is az elődökhöz hasonló, korrekt támogatási időről beszélhetünk, illetve egy újabb ügyes trükkről, amivel a közelgő bejelentés felé terelhetik a Windows jelenlegi és lehetséges felhasználóit.

A Rengeteg Windows 11 koncepció egyike. (betanews.com)


Az sem kizárt, hogy végre megoldást találtak arra, hogy a Windows, mint digitális platform végre ne csak a PC-k piacát dominálja, de ismét határozott lépéseket tegyen az elektronikai eszközök szélesebb rétege felé, ahogy azzal egyre több vállalat kísérletezik. A 10X eredetileg hasonló koncepció volt, de az is világos, hogy amennyiben az egységes szolgáltatásoké a jövő, úgy egy széles körben használt rendszernek többet illene tudnia, és nem kevesebbet. Hogy ez a húzás végül részét képezi-e a nagy tervüknek, azt a jövő héten megtudjuk. Sokan reménykednek végre egy átgondoltabb és rugalmasabb rendszerben, melyhez nem telik évekbe kidolgozni egy új hardver támogatását, ahogy azt az AMD és a Ryzen processzorok érkezésével megtapasztalhattuk. A kényelmi funkciók és a vizuális elemek korszerűsítése érthető, és adott esetben hasznos is, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy eközben mi robog a motorháztető alatt. A biztonság kérdése is egészen biztosan a terítékre kerül, legalábbis nagy hiba lenne a cég részéről, ha nem mennének egy ilyen égető kérdés elébe, vagy nem készülnének legalább egy elfogadható válasszal.

A következő 4 évben nem kell aggódnunk a frissítések miatt. Kép: newsexpressus.com)


A Windows 10 tehát 2025-ben az öregebb testvérei mellé kerül, ideértve a Home, Pro, Pro Education és Workstation kiadásokat, június 24-én pedig megtudhatjuk, hogy a Microsoft mit kínál fel helyette a következő tíz évre.

2021. 06. 14

A Xiaomi lett Európa elsőszámú mobilgyártója
A vállalat egyre sikeresebb, és világviszonylatban is nagyot lépett előre
A Xiaomi 11 évvel ezelőtti indulása óta elképesztő menetelést hajtott végre, és míg a mobilpiacot többször is megreformáló LG végleg feladta a próbálkozást, a fiatal kínai cég folyamatosan lépkedett feljebb a ranglétrán és eközben számos új brandet is életre hívott. Sikerüket alapvetően a jó minőségükhöz képest kedvező áron kínált termékeikkel alapozták meg, és ugyan számos egyéb elektronikai eszközt kínálnak, legnagyobb kincsüknek továbbra is az okostelefon-részleg számít, mely a közelmúltban lehagyta európai riválisait, és az első helyre ugrott.
A Xiaomi az elmúlt években mindent megtett, hogy nevét egy lapon említsék az olyan veterán iparvállalatokkal, mint például a Samsung, tavaly például ők mutathatták be az első átlátszó paneles okostévét, mely kereskedelmi forgalomban is elérhető lett. Bár egy rövid ideig felmerült a lehetőség, hogy az Egyesült Államok őket is a Huawei sorsára juttatja, de miután sikerrel perelték ki magukat a befektetői tiltólistáról, semmi sem gátolta meg őket, hogy tovább folytassák a látványos növekedésüket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Strategy Analytics piackutató intézet aktuális jelentése, mely szerint a kínai tech-cég több ponton is rálicitált legnagyobb ellenfeleire. Mint kiderült, 2021 második negyedévében nem kisebb nevet hagyott maga mögött, mint a 45 éve kiemelt szerepet betöltő Apple-t, a világ második számú okostelefon-gyártójaként.
Nem tit
Beteltek a szerverek a Windows 365 első próbanapján
Akkora volt az érdeklődés, hogy azonnal fel is függesztették az ingyenes próbát
Júliusban a Microsoft újabb bejelentéssel tolta meg a Windows 11 hírét, ugyanis leleplezte a felhő alapú szolgáltatását is, mely elsősorban céges ügyfeleknek kínál hasznos lehetőséget. Az elmúlt hetekben egyre több információ derült ki, például nyilvánosságra hozták az ügyfelekre váró költségeket, és az is kiderült, hogy a Microsoft szerverei nem igazán voltak felkészülve egy újabb, ingyenes próbaidőszakra.
A Windows 11 kiszivárgása után a Microsoft gyorsan megnyitotta a hivatalos tesztidőszakot és a teljesen ingyenes letöltést, így még azok is részt vehetnek a soron következő rendszer készre pofozásában, akik nagy valószínűséggel, az elavultnak minősített számítógépükön nem is tudják majd használni. Míg a közönség a kissé szigorú rendszerkövetelmények indokain és jogosságán vitatkozik, a Microsoft bejelentett egy olyan szolgáltatást, mely lényegében pontosan az ellenkezőjét várja el a felhasználóktól, mint az önálló, megvásárolható asztali rendszer. A Windows 365 ugyanis egy felhő alapú szolgáltatást nyújt, mellyel virtuális Windows asztalunk akár egy mobiltelefon böngészőjével is bármikor elérhető lehet. A trükk azonban az, hogy ez elsősorban egy céges felhasználóknak kitalált üzleti modell, mely előfizetéses csomagok mögé rejti a távoli szerverekről közvetített operációs rendszert, várhatóan nem olyan árazással, ami a többség számára feltétlenül vonzó ajánlat lehet.
Ez persze nem
Kevesebb műanyag a Vodafone-nál? Jön az eSIM
A Vodafone átalakítja háttérrendszerét, mely magával hozza a digitális SIM lehetőségét is
A fénysebességgel zajló digitalizáció korszakát éljük, ezért talán meglepő lehet, hogy a telefonos előfizetések többségéhez még a mai napig szükségünk van a jó öreg műanyag SIM-kártyára. Az átalakulás azonban itthon is zajlik, és ahogy szaporodnak a modern készülékek, úgy szép lassan a szolgáltatók is elhagynák a fizikai formátumot, most például a Vodafone készül szintet lépni.
Legalábbis ez derül ki a Vodafone nem rég bevezetett ÁSZF módosításából, mely szerint a Vodafone is beáll abba a sorba, melyet itthon a Telekom kezdett meg. A magenta színt kisajátító szolgáltató mintegy három éve vette fel kínálatába azt az okosórát, mely egy beépített chip segítségével helyettesítette a hagyományos SIM-kártyát, és akkor már biztosították hozzá a szükséges szolgáltatást is. Az eSIM igénylésekor fizikai kártya helyett egy egyedi felhasználói profilt kapunk, mely az adott készülékhez rendeli előfizetésünket. A Vodafone-nál még nem egészen zajlottak le az ügyfélkezelést, illetve ügyintézést bonyolító átalakítások, július 30-án azonban egy érdekes tétellel bővültek a szolgáltató Általános Szerződési Feltételei, sőt, időközben a myVodafone oldalán, az előfizetéssel bejelentkező ügyfelek szintén megtalálják a váltás lehetőségét – hívja fel rá a figyelmünket a szifon.com.
A váltás egyelőre online nem intézhető, vagy személyesen kell próbálkoznunk, vagy jobb esetben a telefonos ügyfé
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Kovács László
Csak felébrednek végre az emberek, és belekóstolnak a Linux világába... Én 3 éve megtettem, és kösz, jól vagyok (Windows nélkül is).Ha nem szempont az aktuális szupergame.exe (bár a Steam eléggé ott van), meg az offisz2024-egész-öttized, viszont a stabil normális napi használat, nagyon is járható út :))) Csak kell egy löket, hogy meginduljon az ember.... Nálam a Windows 10 csapta le a biztosítékot, másoknál talán a 11 fogja :))))
2021-06-16 15:27:24
Kirchknopf Gábor
Na de gondolj bele majd semmilyen régebbi gépen nem fog a sok hiba miatt települni vehet a többség új gépeket vagy totál felújítás ha lehet,nem beszélve a most is akadozó teljesítményű régebbi laposokról,és az otthoni gépekről.A cégesek megoldják a kis többség szenvedni fog.A Ram cserével nem úszód meg,sanszos az SSD használat minimum videókari csere és meg amit írtál a többi szarság jön hozzá.
2021-06-16 08:07:26
Krehó Krisztián
1: Istenkém! Bukjuk a frissítéseket? Mit fogok csinálni a felszabadult 1-6,5 órában havonta?2: Új OS? Oké, oké. De ez is meg fog enni 2,3 GB RAM-ot, ha megnyitom a feladatkezelőt és megmozdítom az egeret? Vagy a "haladjunk a korral" - elv alapján ezúttal még több RAM kell a még több interaktív-csilli-villihez?3: Lesz végre új fájlrendszer az NTFS helyett, hogy ne barmoljon szét mindent? Vagy marad a jól bevált "dobáljunk szét mindent mindenhová, oszt majd defragolsz, vagy újrarakod" metódus?4: Mennyivel lesz jobb a 10-nél? 1-el, mert 11 lesz? ;)5: Az eddigiek alapján, majdnem 5%-ra mondanám, hogy valami tök újat fogunk kapni és nem egy hasonló Wint, más számozással. Azért az 5%, mert mégiscsak egy Mega-Giga-Korporációról van szó, aminek hatalmas lenne a kapacitása. 6: Hű, tök izgis lesz júni 24. 11 óra :)7: Integrálva lesz bele a Discord? vagy azt még nem vásárolták fel?
2021-06-15 13:07:15
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...