fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 06. 27

Pár évünk van gépet újítani, ha Windows 11-et szeretnénk

Nem csak az új Windowst, de az új követelményeket is bejelentették, sokan elégedetlenekVan akinek sosem vált majd zöldre a jelenlegi gépével. (Kép: howtogeek.com)

Az ígéretek szerint megrendezésre került a Microsoft nagy leleplező eseménye, melynek keretében hivatalosan is aláhúzták a Windows 11 érkezését. A jövőre vonatkozó tervek között szerepelt néhány érdekes, és pár kifejezetten ígéretes húzás is, azonban a kompatibilitás kérdésével kissé messzire mentek a korábbi ígéreteiktől. Nem is olyan rég még joggal hihettük azt, hogy a Windows 10 valóban az utolsó asztali kiadás, mely jóformán mindenki számára elérhető rendszert nyújt, az új jövevény érkezése azonban mindent felülír, a 11 ugyanis nem igazán szereti a 3-4 évnél idősebb architektúrákat.


Természetesen a fejlődéshez haladni kell a hardverek tekintetében is, ám mind átélhettük már azt az érzést, amikor mondjuk egy videojáték grafikája vizuálisan semmivel sem tűnik fejlettebbnek annál, amit az elmúlt években már megszoktunk, azonban a gépünkön mégsem hajlandó működni. Sokan érezhetik most ezt az új Windows 11 kapcsán, melynek az egyik leginkább megosztó tulajdonsága az indokolatlan gépigénye lett. Amikor a bejelentés megtörtént, akkor még nem tértek ki külön sem az Intel, sem az AMD processzoraira, így a többség jogosan feltételezhette, hogy a frissítésre lesz lehetőségük a jelenleg használt PC-iken, vagy akár laptopjaikon is. Az egyetlen szigorúbb követelményt meghatározó konkrét információ az úgynevezett Intel Trusted Platform Module-ra vonatkozott, mely egy olyan biztonsági hardver, amit az Intel 4. generációjától fölfelé nagyjából minden gépben megtalálhatunk.

Lehet, hogy egy BIOS-beállítás elegendő a sikerhez. (Kép: pcgamer.com)


Tehát elméletben az, aki ragaszkodik régebbi masinájához, ugyanakkor szeretné élvezni a frissebb Windows 11 újdonságait, annak 2025-ig, vagyis a Windows 10 támogatásának lejártáig volna ideje gondoskodni egy kicsivel modernebb számítógépről. A Microsoft azonban az asztalra csapott és úgy határozott, hogy modern rendszerét nem hajlandó elindítani 8. generációs Intel processzoroknál öregebb hardveres környezetben. Hiába van hát kéznél a megfelelő TPM modul, ha mi egy i7-7700K büszke tulajdonosai vagyunk, esetleg egy első generációs Ryzen 1000 processzorral éljük a PC-sek mindennapjait, akkor ne is álmodozzunk új Windows rendszerről. Ami azért fura, mert a rendszer futtatása alapvetően nem emészt fel sokkal komolyabb erőforrásokat, hiszen a minimum állítólag két processzormag, legalább 1 GHz-es órajellel, 4GB rendszermemória és minimum 64 GB tárhely. Lehet tehát Pentium, Celeron, vagy Athlon CPU-nk is, amire tényleg szükség van, az a TPM 1.2, vagy 2.0 verzió (a kötelező verziószámban még nem tudtak magukkal kiegyezni), melyet a BIOS-ban aktiválni kell, hogy gépünk átmenjen az ellenőrzésen.

Évek óta nem változtattak ekkorát a gépigényen. (Kép: htxt.co.za)


Merthogy már egy rendszerellenőrző alkalmazást is kiadtak PC Health Check néven, melyet elindítva számos Windows 10 felhasználó szembesült a lehangoló piros X-es hibaüzenettel, miszerint számítógépe nem alkalmas a Windows 11 futtatására. Néhány éve még nem csaptak ekkora felhajtást egy új Windows körül, sőt, volt, ahol a még újnak számító Windows 7 kifejezetten gyorsabb rendszerbetöltést produkált elődjénél, mindenesetre ez a mostani szervezkedés kissé túlzásnak tűnik. "Az elmúlt 5-7 évben megjelent CPU-knak szinte mindegyikében van TPM" – magyarázza David Weston, a Microsoft vállalati és OS biztonságért felelős igazgatója. Azt is javasolja, hogy aki az ellenőrzőszoftvertől elutasító üzenetet kap, először próbálkozzon a BIOS-ban a "PTT", illetve AMD eszközök esetén a "PSP fTPM" opciók bekapcsolásával. Mivel minden BIOS-nak más-más beállításai vannak, előfordulhat, hogy a laptop – többnyire online elérhető – kézikönyvében kell keresgélni, ha az opció esetleg nehezen fellelhető lenne, mindensetre ha az alaplap nem ismeri a UEFI Secure Boot lehetőséget, valószínűleg kiestünk a játékból.

Ha ezt látjuk, akkor gond nélkül várhatjuk az ingyenes frissítést.


Ez hosszú évek óta az első drasztikus váltás a rendszerkövetelmények tekintetében, nagyjából a Windows 8 bemutatása óta, az pedig 2012-ben volt. Ha hozzávesszük az internet nélkül nem működő telepítést és azt, hogy hordozható gépeken kötelező lesz az előlapi kamera megléte, akkor a Microsoftnak még lesz dolga a közönségével, mert ezeknek a követelményeknek mintha még nem ágyaztak volna meg megfelelően. A kompatibilis processzorok listáját ide kattintva, a Microsoft hivatalos oldaláról érhetjük el. A Windows 11 még az év második felében megjelenik, és a Windows 10 felhasználói számára ingyenes frissítés formájában is elérhető lesz.

 

2021. 06. 27

Elvérzett az Nvidia VGA-ak bányászat elleni védelme?
A közösség állítólag megtalálta a megoldást, hogy újra teljes erővel bányászhassanak
Fény volt az alagút végén, amikor az Nvidia bejelentette, hogy olyan módosításokat végez új kártyáin, melyek által az új RTX-ek kevésbé lesznek vonzók a kriptovalutákat bányászó vásárlók számára. Kezdetben szoftveres korlátokkal próbálkoztak, ám a meghajtóprogramról még a laikusok is sejtették, hogy nem nyújt majd teljes védelmet, végül az Nvidia maga adott ki egy friss verziót, ami nélkülözte a zárat, így nem is volt szükség tört verzióra. A következő lépésükkel már jóval nagyobbat vállaltak, ugyanis azt ígérték, hogy a jövőben kiadásra kerülő kártyáikat már hardveres korlátokkal látják el, így a gyártósorokról jó eséllyel a valódi játékosokhoz juthatnak. Nos, úgy tűnik, hogy ez sem tartott sokáig.
Az Nvidia még az év első felében beszélt arról, hogy a felhasználói piacon is több kategóriára osztja a videokártyáit, ezáltal már nem csak a Quadro különbözik majd el lényegesen a hagyományos, játékra szánt modellektől. Amellett, hogy az új RTX 3000 szérián hardveresen korlátozzák az Ethereum bányászatakor releváns hash rate-et, megjelennek a CMP chipre épülő, videokimenettel nem rendelkező modellek is. Utóbbi kártyák játékra nem, bányászatra viszont kiválóan alkalmasak, így elméletben mindenkinek lenne sajátja, a másik elől pedig nem érné meg elhalászni az első terméket, amihez csak hozzáférünk. A sajtó ekkor, sőt azóta is a kártyák árának csökkenésére várt, ám az az igazság, hogy ott,
Dust 2 néven érkezik a Cougar új mini-ITX háza
Bár a játékot nem igazán juttatja eszünkbe, azért nem fest rosszul a Cougar új kompakt háza
Rengeteg gépházat találunk a piacon gyártó, formátum és ár szerint is, ám az esetek többségében azért ismerős formákkal és külső jegyekkel találkozhatunk, mivel ahogyan a kereskedelem minden területén, úgy a hardverek és gépházak esetében is meghatározó szerepet játszanak az éppen uralkodó trendek. Éppen ezért lehet kellemes meglepetés a Cougar újdonsága, mely a népszerű Counter-Strike legkommerszebb és egyben legikonikusabb pályája után a Dust 2 keresztséget kapta.
Magam sem kevés időt töltöttem el azon a bizonyos pályán, ám akárhogy is néztem, nem igazán akad olyan részlet a házikón, amivel sikerült volna az azonosítás. Először azt hittem, hogy talán a Desert Sand, avagy sivatagi homok fantázianévvel ellátott arany hatású festés lesz az, ám azon kívül Iron Gray és Space Silver, tehát szürke és ezüst színekben is elérhetővé teszik, így feladtam és inkább a házra koncentráltam. Márpedig van mire koncentrálni, hiszen az ipari, indusztriális, vagy akár katonai hangulat már első ránézésre is árad belőle. Amellett, hogy úgy tűnik, itt mindent a fém ural, ezt az összhatást az oldallapok rögzítéséért felelős kapcsok, a ráccsá összeálló szellőzőpontok és persze a két masszívnak tűnő fogantyú kelthetik bennünk, elragadva a figyelmünket, vagy fintort csalva az arcunkra. Akárhogy is, a Cougar állítása szerint a Dust 2 az igaz LAN Party masinákhoz készült, olyan játékosoknak, akik a n
TV vagy monitor? 4K gamer kijelzők a Gigabyte-tól
A Gigabyte ezúttal nem szórakozott, a méretes 4K kijelzőket hozott, végre magas képfrissítéssel
Néhány éve még bizalmatlanul tekintgettünk a Gigabyte új brandjére, mely az Asus ROG-hoz hasonlóan a gyártó játékosoknak szánt, vagy ha úgy tetszik, gamer termékekeit gyűjtötte egy kalapba. Az egyedi dizájn és a megszaporodott RGB LED-eken azonban hamar túljutottak, ugyanis az alaplapokról és videokártyákról ismert cég előállt első Aourus kijelzőjével, mely 144Hz-es képfrissítését IPS panelen kínálta. Az évek múltak, a Gigabyte pedig alaposan felszívta magát, legutóbb például egészen magasra tette a lécet egy adag 100+ Hz-es, sík képernyős 4K monitorral, az egyiknek ráadásul aligha juthat hely egy átlagos íróasztalon.
Kezdjük a sort a képátlók szerinti emelkedő sorrendben, és mivel két 4K felbontású kijelzőről van szó, nagy a valószínűsége, hogy a kisebb, 32 hüvelykes Gigabyte AORUS FI32U modell lesz a vonzóbb ajánlat. Ez érthető is, hiszen sokan szívesen használnának ilyen terebélyes kijelzőt, ám ebben a kategóriában jóval gyakrabban találkozunk 1440p-s felbontással, ami egyes felhasználók szerint 27 col fölött már nem ideális az alacsony képpontsűrűség miatt. A 4K-s lépcsőfok azonban még ritka, legalábbis, ha magas képfrissítést és játékokra optimalizált terméket szeretnénk, nem csoda, hogy a Gigabyte élt a lehetőséggel. Azt is fontos kiemelni, hogy bár a 4K gaming még nem számít hétköznapi igénynek, az újgenerációs konzolok terjedésével, vagy akár felskálázott képpel má
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Nagy Gábor
Az én számítógépen már 3 éves és körülbelül 300.000 Ft-ért vettem. Én semmi féle képen nem fogok új gépet venni mert még mindig nagyon jól müködik.És 2025 útán is fogom használni a gépemet.
2021-06-28 17:28:49
Varga Tibor
Ehhez lehet rendelni TPM modult: h*****//w***gigabyte.com/Motherboard/H410M-H-V2-rev-11/sp#sp ? Mennyiért?
2021-06-28 11:14:17
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...