fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 19

Már tölthető a Windows 10 21H1 funkciófrissítés

A hosszas próbaidőszak véget ért, legalábbis hivatalosan már nem tesztalanyok vagyunkElstartolt az őszi frissítésnek megágyazó májusi csomag!

Az elmúlt napokban a Microsoftnak volt néhány érdekes bejelenteni valója, alaposan kibővül például a Teams csevegőszolgáltatás publikus verziója, az pedig csak néhány órája derült ki, hogy a Windows 10X hivatalosan is kaszát kapott. Eközben viszont elérhetővé vált a Windows 10 májusi frissítése is, melyre egyelőre meglepően kevés panasz érkezik.

A windows Update menüben csak pár kattintás a frissítés.


Ahogy azt a Microsoft nemrég hivatalos közleményben is tisztázta, a hosszasan fejlesztgetett Windows 10X már egészen biztosan a süllyesztőben végzi, ám a redmondiak által fontosnak talált újdonságokat és funkciókat – app konténerek, hangvezérléses gépelés és más finomságok – azért előbb félreteszik, és egy részüket szép lassan átmentik az asztali Windows 10 rendszerbe. A most útjára indított 21H1 azonban még mindig nem az a drasztikus újításokat szállító csomag, amit Sun Valley néven is ismerhetünk, mivel az a 21H2 verziószám alatt érkezik, és valamikor ősszel várható. „A 2021. májusi frissítés célja a biztonság, a távoli hozzáférés és a minőség javítását szolgáló fontos szolgáltatások biztosítása, és úgy tervezték meg, hogy gyors frissítési élményt nyújtson" – írta blogbejegyzésében John Cable, aki többek között a javításokért és frissítésekért felelős részleg vezetője. Ez tehát egy kisebb update, vagy ha úgy tetszik, egy megelőző csapás, mely utat csinál a nyári szünet után bevetésre kerülő nagyágyú számára.

Nem csak a Windows Update automatikus telepítője működik.


Az egyik érdemleges frissítés a Windows Defender Application Guard (Alkalmazásőr), avagy WDAG szolgáltatást érinti, mely az utóbbi idők egyik legjobb extrája volt, amivel az operációs rendszer bővült. Ez egy izolált konténer, vagyis egy olyan biztonságos virtuális környezet, melyben anélkül indíthatunk el bármiféle alkalmazást, hogy az veszélyt jelentene rendszerünk és adataink számára. Az új verzió az általános sebességérzetet igyekszik megnövelni, az ott megnyitott dokumentumok gyorsabb betöltésével. Többé nem foglal le magának felesleges memóriát, amikor nem is használjuk, megszűnik az akár egy perces várakozási idő egyes fájlok megnyitásakor, és a 400 MB-ot meghaladó fájlmásolás sem rontja a teljesítményt. Hasonló sebességnövekedést ígér a távoli elérés funkció is, a tovább fejlesztett csoportházirend-szolgáltatásoknak köszönhetően. A biztonságosabb bejelentkezést segítő Windows Hello is kapott csiszolgatást, de itt elsősorban a több kamerát használó felhasználók örülhetnek. Érdemes lehet megemlíteni, hogy ezzel a lendülettel mindenki gépéről végleg kitakarítják a Microsoft Edge korábbi verzióját, melyet természetesen a Chromium alapokra átültetett, és mostanra a világ második legnépszerűbb böngészőjévé vált új kiadással helyettesítenek. Ez sokaknak érdekes lehet, hiszen amellett, hogy alapból is gyorsabb és jobban használható elődjénél, az összes Chrome bővítmény, pl. reklámblokkolók, fordítási segédek és más kiegészítők is szépen működnek vele.

Bevethető a Media Creation Tool, amivel a Windows 10 is telepíthető.


Amit a telepítésről tudni érdemes, hogy mivel a Microsoft tapasztalatai szerint bevált a lépésenként végrehajtott bevezetés, így szervereik és a felhasználók idegeinek védelmében nem egyszerre zúdítják rá a közönségre. A következő hetek során, szép lassan az összes támogatott Windows 10 rendszernek fel kell majd ajánlania, amennyiben azok rendelkeznek a 2004 vagy 20H2 verziószámú frissítések valamelyikével. Mivel ez egy kisebb csomag, úgy férhetünk hozzá, mint egy havi kumulatív frissítéshez, mely különösebb hercehurca, vagyis lassulások és zavaró újraindítási procedúra nélkül csorog le és épül be a rendszerbe. Aki mindenképpen gyorsan túl szeretne lenni a telepítésen, a 21H1 hozzáférhető ISO, vagyis képfájl formájában, majd a Media Creation Tool segítségével manuálisan is felrakható, ám ez egy kevésbé javasolt módszer. Ha manapság egy frissítés nem ajánlja fel magát, az nagy valószínűséggel kompatibilitási gondokat jelent, az tehát a kisebbik rossz, ha megvárjuk, míg a rendszer szól róla és automatikusan elvégzi a folyamatot, mivel ezzel csökken a hibák lehetősége. Aki mégis ezt szokta meg, és esetleg lemaradt a 20H2 verzióról, az sajnos már nem talál belőle ISO formátumot, mivel azt a Microsoft jelenleg már nem teszi elérhetővé.

Ha minden jól megy, a verziószámnak stimmelnie kell.


Az Insider program sajnos még nem garancia a csiszolt állapotban megjelenő frissítésekre, de egyelőre nagyon kevés megmaradt hibát jelentettek. Az egyik az 5.1-es hangeszközök esetén felbukkanó éles digitális zaj problémája, melyre máris érkezett enyhítő frissítés. A másik pedig leginkább a Japán nyelvterületen élő felhasználókat érinti, ugyanis gépeléskor előfordulhat, hogy hibás Furigana karakterek jelennek meg, mely egyelőre az Input Method Editor komponens korábbi verziójával orvosolható. Aki óvatosságból csak nagyon ritkán fogadja el a frissítéseket, annak érdekes lehet, hogy az új verzió támogatása egészen 2022. 12. 13-ig kitart majd. A 21H1 frissítést a Rendszerbeállításokon belül a Windows Update szolgáltatás tárja majd elénk, ha viszont megpróbálkoznánk a 3264-bites ISO letöltésével, a fájlt és a telepítősegédet IDE kattintva érhetjük el.

2021. 05. 19

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...