fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 15

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat

Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünkAz új Windows megeörökölte az elődők problémáit.

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.


Az egyik leggyakoribb gond, hogy a hálózati kapcsolaton keresztül nyomtatókhoz csatlakozni próbáló eszközök telepítése meghiúsul, mivel nem sikerül letölteni és beiktatni a szükséges illesztőprogramokat. Ez különösen olyan esetekben fordult elő, amikor a nyomtatókat HTTP-kapcsolatokat használó nyomtatókiszolgálón keresztül próbálták elérni. A legrosszabb megoldás nyilvánvalóan az, ha egyszerűen egyáltalán nem használunk hálózati kapcsolatot, hanem közvetlenül csatlakozunk a nyomtatóhoz, vagy átmásoljuk a fájlokat egy pendrive-ra. Ha mondjuk ezek egyike sem releváns opció, akkor bárki, aki adminisztrátori jogosultságokkal rendelkezik (például irodai környezetben az IT-adminisztrátorok), elvileg képes lehet az illesztőprogramok máshonnan történő másolásával kényszeríteni az illesztőprogramok telepítését, mivel jelenleg az elsőszámú gátat az automatikus telepítés diszfunkciója jelenti.


Bár ezzel a problémával azok nem feltétlenül találkoznak, akik a szabványos hálózati nyomtatást használják, ugyanakkor előfordulhat, hogy a nyomtatási tulajdonságok nem megfelelően kerülnek továbbításra nyomtatókiszolgáló szervereken lévő kliensgépeknek. Maguk a nyomtatások szerencsére nem hibásodnak meg, de mivel az egyedi nyomtatási beállítások nem kerülnek automatikusan alkalmazásra, így a papírra kerülő végeredményt az alapértelmezett nyomtatási beállítások fogják meghatározni. Ez még egyetlen példány esetében is frusztráló lehet, de ha nagy példányszámról van szó, akkor érthető, hogy ez hosszútávon tarthatatlan állapotnak mondható. Hivatalos javítás tehát még nincs, de az segíthet, ha egy adminisztrátori jogosultságokkal rendelkező személy kézzel telepíti a nyomtatóillesztőket, vagy fáradságos munkával minden egyes alkalommal módosíthatja az éppen szükséges nyomtatási beállításokat, megkerülve a lesérült automatizált folyamatot.

A hálózati nyomtatás sok esetben csak nehezen kivitelezhető. (Kép: bestconsumerreviews.com)


A harmadik esetben nem biztos, hogy a nyomtatók telepítése végrehajtható az Internet Printing Protocol (IPP) segítségével nem biztos, hogy sikerül. Az IPP használatával történő telepítése bizonyos körülmények között kudarchoz vezet, hivatalos fix pedig egyelőre erre sincs. A rendszergazdák állítólag ideiglenes megoldásként telepíthetik a nyomtatóillesztőket az egyes kliensekre úgy, hogy a becsomagolt drivereket egy ismert, megbízható forrásból telepítik. A PrintNightmare már több hónapja fennálló probléma, bár a biztonsági aggályok és a kompatibilitási problémák nem voltak következetesek, eltérő hálózatokon és eltérő készülékeken mások voltak a tapasztalatok. A Microsoft pedig sorban kiadta a javításokat és frissítéseket, de a javítások után látszólag kivétel nélkül újabb problémák merülnek fel, vagy korábbiak térnek vissza.

Még mindig nincs végleges javítás, de egy kis pepecselés segíthet a gondokon. (Kép: Shutterstock / Elnur)


Bár úgy tűnik, hogy ez a dolog a végtelenségig folytatódhat, de minden bizonnyal a Microsoft kiemelt figyelmet szentel a dolognak, különösen most, hogy ugyanezek a problémák a Windows 11-ben is felbukkannak, egy olyan operációs rendszerben, amelyet a Microsoft régebbi operációs rendszereihez képest megerősített biztonságra optimalizáltak. Egyes beszámolók szerint a Windows operációs rendszer régebbi verzióit, például a Windows 10-et vagy a Windows Server 2022-t használók problémái az októberi Patch kedd frissítések telepítésével eltűntek, a Windows 11 viszont még nem kapta meg a külön bejáratú javítását. Reméljük, hogy a korábban súlyos károkat okozó súlyos biztonsági rés nem része az örökölt hibáknak, különben a fokozott biztonság máris lefokozottnak tekinthető.

2021. 10. 15

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...