fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 15

Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap

Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálhatóKözeleg az ingyenes próbahétvége!

Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.


Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újabb lendületet szerzett a mindkét rész számára elkészített Definitive Edition változatokkal, amik az élmény fokozásának érdekében egy kellemes grafikai tuningot is kaptak. Természetesen fontos megemlékezni az RTS és a sorozat feltámasztásának 2005-ös kísérletére is, hiszen ekkor mutatkozott be az Age of Empires 3, mely bár a maga nemében üdítő színfolt volt, túlságosan eltért a megszokott formulától és az elődök sikerét már képtelen volt megközelíteni. Végül a több mint kétmillió eladott példány ellenére sem tudta hosszú távon megragadni a közösséget, ami hamar visszatért az előző két részhez.

Hamarosan összecsaphatnak a középkori birodalmak.


Most, elképesztő 16 év csend után azonban elmondhatjuk, hogy csak pár hónapra vagyunk a negyedik rész érkezésétől, amitől érthető módon sokan nagyon sokat várnak. Bár az RTS-láz felélesztését nem lenne fair elvárni tőle, és a szigorú rajongóbázist sem lesz könnyű lenyűgözni, mégis rengetegen figyelnek most a Relic Entertainment stúdióra, hiszen munkájuknak köszönhetően ennyi év után újra visszatérhetünk a valós időben zajló birodalomépítéshez. A fejlesztők korábban már elhintették, hogy a játékosokat középkorba kalauzolják majd el, és azt a hangzatos kijelentést is megengedték maguknak, hogy az Age of Empires II szellemi utódjára számíthatunk. "Igyekeztünk olyan civilizációkat találni, amelyek nyomot hagytak a történelemben, és amelyek kiállták az idő próbáját az akkoriaktól napjainkig" – olvashattuk a csapat kedvcsináló szavait. Azóta úgy tűnik, hogy legalább 8 népcsoport alaposan kidolgozott életútját egyengethetjük majd, akik új, specifikus tulajdonságokkal hódítanak majd. Négy, új megközelítésű kampány is bizonyosan játszható lesz, melyeket részletes és informatív narráció kísér majd, de autentikusnak szánt videofelvételeket is megtekinthetünk, több mint három órányi dokumentarista igényességű filmanyag formájában. Nem mellékes részlet, hogy a kész alkotás teljes mértékben mentes lesz a mikrotranzakcióktól, ebben a tekintetben tehát egészen biztosan klasszikus megközelítést alkalmaztak.

A második rész szellemi utódját ígérik, néhány hasznos és izgalmas újítással megfűszerezve.


A legfontosabb részleteket azonban ezen a hétvégén bárki felfedezheti, hiszen az augusztusban levezényelt szűk körű, zárt béta után a Microsoft megnyitja az ingyenes próbahétvégét, ahol kiderül, hogy sikerült-e megőrizni a játék eredeti szellemét úgy, hogy egyaránt megfeleljenek a 2021-es közönség, és a véresszájú AOE rajongók kényes elvárásainak. Ez úgymond egy "technikai stresszteszt" keretei között valósulhat meg, ahol a szerverek és a teljes rendszer teherbírását vizsgálják, miközben mi igyekszünk a lehető legtöbbet kisajtolni az élményből, remélve, hogy a játék nem omlik össze a nagy érdeklődés miatt. A cél tehát az, hogy megbizonyosodjanak a matchmaking, a lobbik és a többjátékos mód gerincét alkotó funkciók stabilitásáról. Az előzetes információk szerint szigorúan veszik az induláshoz megszabott alapvető hardveres követelményeket, és elvileg a sikeres belépést követően a játék maga határozza majd meg az optimálisnak vélt grafikai beállításokat is. Meghívó tehát ezúttal nincs, a teszt build pedig elérhető lesz az Xbox Insider Hub alkalmazásban (pl. a Microsoft Store-on keresztül) de szerencsére a Steamen is. A kezdők számára játszható lesz a játék oktatómódja, mely a Mission Zero névre hallgat, de az alapok elsajátítása nem kell egyből veteránokkal elveretnünk magunkat, mivel az AI, avagy gépi ellenfelek ellen is megmérhetjük képességeinket. A Microsoft azért reméli, hogy a sikeres teszt érdekében inkább egymással, illetve egymás ellen játszunk majd, és remélik, hogy lesz elegendő érdeklődő a szerverek megizzasztásához.

A fejlődés a győzelem kulcsa, ezért egy percre sem pihenhetünk!


A belépésre két lehetőségünk lesz. Az Insider Hubon keressük az Age of Empires IV Preview részleget, a Steamen pedig a Hozzáférés kérése (esetleg Playtest, vagy játékteszt) gombra kell kattintani, az e-mailben érkező értesítő után pedig már indulhat is a letöltés. A fejlesztők a hivatalos fórumon várják az értékes visszajelzéseinket, de állításuk szerint az augusztusi béta óta is számos fontos változás történt, például a kamerával alaposan kizoomolhatunk, hogy a játéktér jobban látható legyen. Külön jó hír a sajtónak és a streamereknek, hogy a nyílt hétvége alatt a játék részletei szabadon rögzíthetők és közvetíthetők, emiatt tehát senki nem számíthat kellemetlen retorziókra. Ami a gépigényt illeti, a processzor terén a minimum egy Intel Core i5-6300U vagy AMD Ryzen 5 2400G szükséges, továbbá 8GB RAM, videokártya terén azonban megelégszik egy Intel HD 520, vagy egy Radeon RX Vega 11 gyorsítóval is. Tárhelyből ajánlott legalább 50GB-ot felszabadítani, Windows 10-nél korábbi rendszerrel pedig nem lesz érdemes próbálkozni.

Október 28-án érdemes lesz nekiesni az egyjátékos kampánynak is.


Az ingyenes hosszú hétvége konkrétan szeptember 17-én pénteken, este 19:00-kor indul, és egészen szeptember 20-án, hétfő este 19:00-ig tart majd. Reméljük, hogy mindenki pozitív tapasztalatokkal gazdagodik majd, elvonási tünetek esetén pedig elvileg csak október 28-ig kell várnunk, jelenleg ugyanis ez a hivatalos megjelenés időpontja.

2021. 09. 15

A böngésző után itt a Brave Talk, a titkosított videotelefon
A böngészőjével már bizonyított cég most előállt saját, titkosított beszélgetést nyújtó szolgáltatásával
Kevés népszerűbb funkció van ma egy digitális szolgáltatás esetén, mint a teljes titkosítás vagy az adatvédelem, melyet számos vállalat megígért, némelyik viszont nem egészen tudott betartani. Ilyen például a Facebook, aki a biztonság kedvéért hagyott magának egy kiskaput, így a titkosított üzeneteket végponttól végpontig tartó titkosítás esetén is megszerezheti és átvizsgálhatja. Most viszont a követésvédelemről is ismert Brave böngésző alkotói döntöttek úgy, hogy ők is belépnek a kommunikációs platformok piacára, és bemutatták a Google ellenfelének szánt követésgátló beszélgetős megoldásukat.
Bár a Brave a Google Chrome árnyékában rétegterméknek számít, de valójában rengetegen elégedettek a Chromium alapokon nyugvó böngészővel, már számos kedvelt kényelmi, illetve biztonsági funkciót már alapból tartalmaz. Az adatgyűjtést és kéretlen reklámokat hatékonyan szűrő Brave lényegében ugyanazt a felhasználói élményt nyújtja, amit a Chrome, csak extrákkal. Egyszerre akadályozza meg az oldalakat az adataink listázásától, szűri ki a képünkbe tolt hirdetéseket és nyitja meg az oldalakat az elvárt sebességgel, még mobil platformon is. A startupként induló projekt mostanra eleget bizonyított a felhasználóknak és elég népszerűvé vált ahhoz, hogy a fejlesztők újabb fejlesztéssel rukkoljanak elő, mely egy hasonló minőséget, sebességet és megbízhatóságot ígérő alkalmazás, konfer
Brutális lett az EVGA X570 DARK tuning alaplapja
Kíméletlen belépő az AMD-sek klubjába, legkevésbé sem a belépő kategóriában
Még a nyáron vált hivatalossá, hogy az exkluzív termékeiről híres EVGA szakít régi hagyományával és szövetségre lép a szépen megerősödött AMD-vel, mely új videokártyák és alaplapok érkezését jelentette. Júliusban meg is kaptuk az első ízelítőt, az Intel 10. és 11. generációs processzoraihoz készített Z590 DARK ugyanis előre vetítette, hogy az első AMD-s projektjük egy hasonszőrű alaplap lesz, mely csak még jobban felfokozta a várakozásokat. Nos, úgy tűnik, hogy az EVGA elkészült az első AMD-s prémium termékével, az X570 DARK pedig néhány apró hiányossága ellenére is egy meggyőző, extrém tuninglap lett.
Az EVGA és az AMD kooperációja nagy visszhangot váltott ki a hardverrajongók és a sajtó körében is, hiszen egy-két régmúltban látott megoldást leszámítva, nem igazán találkozhattunk tőlük mással, mint Intel és Nvidia kompatibilitást nyújtó termékekkel. Aztán június végén egy rövid kedvcsináló formájában jelezték, hogy az első megoldásuk a felső kategóriás DARK sorozat alatt érkezik, és az is biztossá vált, hogy az X570-es lapkészletre építkezik majd, tehát a Z590-hez hasonlóan ez sem a megjelenés előtt álló, új generációs architektúráknak kedvez. A napokban végre le is leplezték az X570 DARK-ot, melyet egy-egy szerencsés külföldi tech-oldal már közelebbről is szemügyre vehetett, a népszerű Tom’s Hardware pedig még néhány tesztkörre is elvitte. Annyi biztos, hogy a Z590 után nem érnek hata
Az i9-12900K lenyomott egy 32 magos Threadrippert
Az AMD processzora már nem fiatal, eredetileg mégis az volt az esélyes
Ma már mind tudjuk, hogy az AMD szépet gurított a Ryzen processzorokkal, hiszen lényegében minden kategóriában erős szereplővé vált, és mostanra már nyers erő tekintetében le is hagyta a rivális ajánlatokat. Az Intel azonban jó ideje készül már egy régen várt nagy fordulatra, a sokadik céges átalakulás első lépése pedig egy kompetens vezérigazgató kinevezése volt, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan látványos fejlesztésekkel állnak elő. Az egyhelyben ácsorgás végét az új Alder Lake-S széria jelentheti, mely egy előzetes teszteredmény alapján odavágott még egy 32 magos Threadripper processzornak is.
2018 augusztusában jelent meg hivatalosan az AMD Threadripper 2990WX, mely 32 maggal és 64 logikai szállal a közönséget és a tesztelőket egyaránt lenyűgözte. Az energiaéhes szörnyeteg nagyjából 1800 dolláros ajánlott árán, állva hagyta minden ellenfelét, főleg a sok magot és nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokban. Az idő persze felette is eljár, és ma, amikor közeleg a Zen 4, de az AMD már a Ryzen 5000-rel is alaposan odalépett az egymagos teljesítménynek, a hároméves Zen+ magok egy szálon nyújtott ereje aligha lehet versenyképes. De ne feledjük, hogy a sok mag adott esetben többet nyújt, mint kevés, de egyenként nagyon izmos mag, éppen ezért a Threadripperek még a mai napig is megállják a helyüket a megfelelő feladatkörben. Úgy tűnik, hogy a generációs fejlődés azonban egyre jobban me
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...