fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 14

Gyorsabb és kisebb Windows 11-et ígér a Microsoft

A Windows 11 megjelenését alapos optimalizáció előzte megA Microsoft az optimalizalt teljesítményről mesélt.

A Microsoft Windows 11 végleges változata a nagyközönség számára alig egy hónap múlva elérhetővő válik, így a Microsoft végre beszélt azokról a fejlesztésekről, ami az operációs rendszerük várható sebességét és teljesítményét érinti. A hírportálok többsége érthető módon főleg a bevezetett korlátozásokkal foglalkozott, de a fejlesztők most felhívnák a figyelmet a pozitív változtatásokra is, nagyobb sebességet és termelékenységet ígérve a felhasználóknak.


A korábbi generációs PC-k egy részét érintő támogatás, illetve kompatibilitás elvesztése, vagy a sokat emlegetett TPM modul megkerülhetetlensége némileg beárnyékolták a következő Windows érkezésének érdekességét, ugyanakkor tagadhatatlanul generáltak bőséges médiafigyelmet is. A napokban azonban a Microsoft Mechanics Youtube-csatornán közzétett videóban Steve Dispensa, a Microsoft vállalati menedzsmentért felelős alelnöke egy szűk negyedórás videó keretei között átfutotta a Windows 11 azon fejlesztéseit, amelyekkel az új operációs rendszer vonatkozásában a CPU-ra, memóriára és az adattárolókra koncentrálnak. A Windows történetét egyszerre kísérte technológiai innováció és olykor a felhasználói elégedetlenség is, hiszen miközben ez a világ legnépszerűbb PC-s platformja, folyamatosan akadnak problémái biztonsággal, a frissítésekkel érkező működési hibákkal, vagy éppen az előző generációkra írt szoftverek kiszolgálásával. Legutóbb arról hallhattunk, hogy milyen fejlesztéseket vittek véghez, hogy jobb sebességet és felhasználói élményt érjenek el.

Optimalizált hardverhasználat, ügyesebb energiakezelés az ígéretek között.


A videóban Steve Dispensa többek között azt hangsúlyozta, hogy mekkora energiát fektettek az optimalizált processzorhasználatba, melyből főleg a frissebb architektúrát használó PC-k tulajdonosai profitálhatnak majd, hiszen AMD részéről az elmúlt bő három év során a CCX (Core Complex) alapú felépítés vált hangsúlyossá, de az Intel is próbálkozik az erősebb és takarékosabb magokat variáló hibrid felépítéssel. A Ryzenek képességeinek elégtelen kiaknázása miatt rengeteg kritikát kaptak, de állítólag az új Alder Lake megjelenésére is felkészültek, mely a különféle processzormagok közti dinamikus feladatmegosztásban mutatkozik majd meg, mely a fogyasztás terén is pozitív végeredménnyel jár. Az egyik fontos lépés a prioritáskezelés terén történt, ami egyértelműen az előtérben futó alkalmazások futtatásakor jelent extra teljesítményt, illetve akkor, ha a nagy terheléssel járó folyamat mellett újabb alkalmazást nyitunk meg. A Microsoft szerint ez a fejlődés a kevésbé friss hardverösszeállítások esetén is érékelhető javulást hoz, de nyilván az új masinákon még látványosabb lesz. Példaként a Ryzen 2000-sorozatot, az Intel 8. generációját és az ennél újabb gépeket hozta fel. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezzel együtt búcsúznak a CSM (Compatibility Support Module) módtól, és mostantól az UEFI-alapú firmware/BIOS a Windows 11 működésének nélkülözhetetlen feltétele lesz.

Az új generációs hardvereken kiemelkedő gyorsulást ígérnek.


Ez elsősorban biztonsági előnyökkel jár, de az általános stabilitásról szerzett tapasztalatokat sem felejtette el megemlíteni, ugyanis az eddigi teszteredmények szerint mostanáig az új chipekre épülő PC-k 99.8%-án nem tapasztaltak összeomlásokat. Tény, hogy minél kevesebb felhasználó egyedi masinájával kell foglalkozniuk, annál jobb eredményeket érhetnek el, mindenesetre az AMD és Intel gépek stabilitását érintő vita talán a jövőben kisebb hangsúlyt kap majd. Az energiaelosztás optimalizálása és a precízebb erőforráskezelés ecsetelésekor olyan hangzatos számokat is elejtett, mint a processzorok terhelésének akár 37%-os csökkentése, míg a rendszermemória kihasználtsága akár 32%-kal is karcsúbb lehet. Itt a böngészők jól ismert memóriaéhségéről beszélt, mivel a Windows 11 az éppen nem használt böngészőfüleket és ablakokat leállítja majd, ezzel a kritikus komponensek terheltsége az említett mértékben javul. Az utasítások végrehajtása is jelentős mértékben fejlődött, a kezdeményezett folyamatok sokkal hamarabb teljesülnek, a minimalizált késlekedés pedig értelemszerűen jobb felhasználói élményhez vezet. Ez pedig nem csak a memóriahasználatra gyakorol pozitív hatást, de így az üresjáratban futó PC általánosságban is sokkal gördülékenyebben bírható aktív használatra.

Optimalizált CPU és RAM használat, alacsonyabb fogyasztás mellett.


A Windows 11 érkezését rengeteg előzetes, és nem alaptalan kommentár követte, miszerint lényegében egy frissített, átdolgozott Windows 10 érkezik. Nos, ezzel nehéz lenne vitatkozni, ugyanakkor arra ígéretet kaptunk, hogy a Windows 10-es alkalmazások továbbra is probléma nélkül működnek majd, ezen a területen tehát nem kell aggódnunk a változások miatt. A driverek, avagy vezérlőprogramok esetén azonban találkozhatunk megkötésekkel, ugyanis bizonyos hardverekhez a gyártóknak univerzális DCH drivereket kell biztosítaniuk, ez a szigorítás azonban állítólag a mért 99.8%-os stabilitás egyik elsőszámú feltétele. Az egyik legjobb hír, hogy maga a rendszer is kisebb lesz és kevesebb szabad tárhelyet igényel majd, ahogy az érkező frissítések is. Mivel kizárólag a legszükségesebb összetevők kerülnek letöltésre, Microsoft szerint a korábbiakhoz képest nagyjából 30-40%-kal kisebb csomagokra számíthatunk, és a gyorsabb letöltésére és telepítésére is ígéretet tettek. Összességében pedig csökken a bekapcsolástól a rendszer betöltéséig tartó idő, de a vállalat szerint fürgébb lett az alvó üzemmódból és a hibernációból történő ébresztés is.

Kisebb frissítőcsomagok, gyorsabb letöltési és telepítési idővel.


Kíváncsian várjuk a megjelenést követő széleskörű felhasználói tapasztalatokat és bízunk benne, hogy a Windows 10 számára 2025. október 14-ig megszabott támogatási határidő a többség számára elegendő időt biztosít a kényelmes váltásra, ekkor ugyanis a biztonsági frissítések is leállnak majd. A hivatalos indulás október 5-én esedékes, és bár a frissítés csak fokozatosan válik majd elérhetővé, az ingyenes váltást minden aktív Windows 7 és 8 rendszer számára megnyitják. A beszámolót tartalmazó videó feljebb beágyazva megtekinthető, az elhangzottak teljes szövege pedig a techcommunity.microsoft.com-on teljes terjedelmében elolvasható.

2021. 09. 14

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...