KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 27

Litvánia bojkottálná a Xiaomi mobilokat, a cég reagált

A litván védelmi minisztérium szerint konkrétan a kukában a Xiaomi telefonok helyeA Xiaomi telefonok elhajítására buzdít Litvánia.

Kevés vállalat akad manapság, ami rövid idő alatt akkora sikereket ért volna el, mint a Xiaomi, mely Kínából indulva szinte már meg is hódította Európát, legalábbis ami az elektronikai eszközök piacát illeti. A litván hatóságok azonban úgy látják, hogy a vállalat befolyása még ennél is komolyabb, a tech-vállalat pedig most határozottan reagált a súlyos vádakra.

A Fő vádpontok: cenzúra és adatgyűjtés.


A Xiaomi felől szinte csak jó hírek érkeznek, hiszen augusztusban megelőzték a Samsungot, mint Európa legsikeresebb mobilgyártója, többek között élen járnak a gyorstöltés fejlesztésében, de nemrég hallhattunk saját robotkutyájukról is. Persze mint feltörekvő kínai cég, ők sem kerülhették el az Egyesült Államok figyelmét, ám ők végül nem jutottak a ZTE, vagy éppen a Huawei sorsára. Sőt, februárban még éppen csak arról olvashattunk, hogy pert indítottak az amerikai feketelistázás miatt, februárban már meg is született a felmentő ítélet, miszerint nem működnek együtt a kínai hadsereggel, termékeik pedig nem jelentenek veszélyt, tehát sem a megbélyegzés, sem a kereskedelmi korlátozások bevezetése nem indokolt. Ez a cég, az üzletfelek és persze a vásárlók számára egyaránt pozitív fejlemény volt, ám úgy tűnik, hogy azért még akad olyan ország, amely szerint ez még nem feltétlenül egy lejátszott meccs. A legújabb vádak és kritikák Litvániából érkeztek, sőt, egy igen erős ellenpropaganda is megindult, mellyel mindenkit arra buzdítanak, hogy szabaduljunk meg Xiaomi készülékünktől.

Margiris Abukevicius, a litván védelmi tárca vezető-helyettese


A vádak a litván védelmi tárca szárnyai alatt tevékenykedő Országos Kiberbiztonsági Központtól származnak, mely szeptemberben beszámolt a Xiaomit érintő vizsgálatának eredményéről. Mint kiderült, a hatósági jelentés elsősorban cenzúráról beszél, melyet a telefonokba épített gyári böngészőn keresztül állítólag kiterjeszthetnek az európai vásárlókra, illetve felhasználókra is. A felsoroltak között például olyan kifejezések tilthatók le, mint a „szabad Tibet”, de elvileg a demokrácia iránti érdeklődést is szűrt tartalmakkal próbálják visszafogni, a tiltott kifejezések listája pedig 449 (kínai nyelvű) kifejezést tartalmaz. Ami még különösebb, hogy szerintük az európai piacon értékesített készülékekben ez a funkció nem működik, viszont távolról bármikor észrevehetetlenül bekapcsolható. A vádpontokhoz hozzá csatolták még az adatgyűjtés vádját is, mivel tapasztalataik szerint a Xiaomi gyártmányú okostelefonok egy szingapúri szerverre titkosított adatforgalmi információkat küldenek, de az adatlopás kérdését a Huawei sem úszta meg, mivel hasonló biztonsági résről beszélnek a Huawei P40 5G készülék esetében is. “Javasoljuk, hogy ne vegyenek új kínai telefonokat, és lehető leghamarabb szabaduljanak meg a már megvásárolt készülékektől” – szólalt fel egy sajtótájékoztatón Margiris Abukevicius, a litván védelmi tárca vezető-helyettese, majd hozzátette, hogy “mindez nemcsak Litvánia, hanem minden, a Xiaomi készülékeket használó ország számára fontos”.

A Xiaomi szerint nincs okunk elhajítani a mobilunkat.


Míg a sajtó képviselői a Xiaomi reakciójára vártak, kitértek a jelentés és a felszólalás érdekes időzítésére, arra utalva, hogy a két ország között egy ideje már elmérgesedett a viszony. Az aktuális csapás hátterében állítólag az áll, hogy Kína provokációként, illetve fenyegetésként értelmezte, hogy Vilnusban, vagyis a Litván fővárosban Tajvan képviseleti irodát létesíthetett és nagyköveteik hazahívását kezdeményezte. Végül a napokban előállt a Xiaomi és nem túl meglepő módon határozottan tagadta a vádakat. A Reutersnek küldött nyilatkozatában a Xiaomi szóvivője azt mondta, hogy készülékei nem cenzúrázzák a felhasználók felé vagy az irányukba érkező kommunikációt. "A Xiaomi soha nem korlátozta és nem is fogja korlátozni vagy blokkolni okostelefon-felhasználóink személyes viselkedését, például a keresést, a telefonálást, a webböngészést vagy harmadik féltől származó kommunikációs szoftverek használatát" - áll a közleményben. "A Xiaomi teljes mértékben tiszteletben tartja és védi minden felhasználó törvényes jogait" - tette hozzá. "A Xiaomi betartja az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét" – hangzott a reakció a titkosított készülékhasználati adatok eltulajdonításának vádjára, hozzátéve, hogy a személyes adatok felhasználását a Xiaomi mindig a végfelhasználó jóváhagyásától teszi függővé, továbbá minden esetben követik és betartják az adott országban, illetve az EU-ban érvényes adatkezelési előírásokat.

Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes a Reutersnek elmondta, hogy a minisztérium szerdán megosztotta jelentését más európai uniós országok és az Egyesült Államok kiberbiztonsági tisztviselőivel. A Xiaomi szerint félreértést az a reklámszűrő szoftver okozhat, mely szűk keretek között kezelheti a gyári appokon belül felbukkanó push értesítéseket, ám ez állítólag kizárólag a durva, ártalmas és sértő tartalmak megállításában vesz részt.

2021. 09. 27

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Pfeiffer Oszkár
Letilthatja... Abban az esetben, ha a saját böngészőjét használod (Mi Böngésző)... De én olyan embert nem láttamm még aki azt elindította... Minimum Google Chrome. De én speciel a Xiaomi telefonomon is Brave böngészőt használok....
2021-09-27 20:56:32
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...