fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2020. 09. 21

RTX 3060, RTX 3080 20GB és blower hűtős RTX 3090

Elstartolt az Ampere architektúra és érkeznek a hírek a közelgő újdonságokrólModern kártya, elavult hűtéssel?

A Gigabyte hamarosan piacra dobja az újabb Ampere RTX változatait


Alig, hogy az Nvidia útjára engedte az RTX 3080 videokártyáját, a félresikerült tájékoztatás miatt máris kisebb botrány alakult ki, mely a hardverpiac egy újabb zajos startjaként maradhat meg az emlékezetünkben. A türelmetlen vásárlók és a vékony kezdőkészleteket tervszerűen felvásárló kalmárok azonban nem az egyetlen említésre érdemes hírek az Ampere architektúrával kapcsolatban, hiszen úton van a széria abszolút csúcsát képviselő RTX 3090, készülnek a komolyabb fedélzeti memóriával szerelt 3080-asok, de amire még többen várnak, az a jóval barátságosabb ár/érték arányt ígérő belépő kategória.

Beszédes lista a közelgő RTX kártyákról


Ugyan ilyesmiről a hivatalos leleplezés során egy szó sem esett, az új generációs kártyákat látva sokan nehezményezték, hogy egy zökkenőmentes 4K-s játékélményre felkészített termék, mégis miért érkezik szolidabb mennyiségű fedélzeti memóriával, mint kevésbé hatékony elődje. Nos, ezt a különféle kártyagyártók is tudják, erről árulkodtak azok a szivárgások, melyek már jóval a megjelenés előtt terjedni kezdtek, most pedig ismét felbukkant egy újabb sor árulkodó adat, ezúttal a Gigabyte műhelyéből. Ezen a listán elsősorban abban a promóciós hadjáratban érintett termékek szerepelnek, melyek mellé a vásárlók a hamarosan megjelenő Watch Dogs Legion játékot is automatikusan megkapják, így garantáltan friss címmel tesztelhetik a VGA képességeit. A lista több legyet is üt egy csapásra! Először is a felsoroltak között több olyan RTX 3080 modell is szerepel, mely nehezen félreérthető módon 10 helyett 20GB memóriával érkezik, és ehhez várhatóan az RTX 3090 felépítését alkalmazzák majd, a PCB két oldalán helyet foglaló chipekkel.

3070Ti? A Ti nem, a 16GB VRAM viszont már egészen biztos


De mindjárt a sor elején, jól láthatóan ott figyel az RTX 3060 is, méghozzá 8GB VRAM társaságában, mely kategóriáján belül tehát teljesen korrekt csomag, kíváncsiak leszünk, hogy az RTX 3070-hez hasonlóan szintén előző generációs GDDR6 típusú memóriát kap-e, a költségesebb X változat helyett. Természetesen nem maradt le az RTX 3070 sem, és bár többek között a Lenovo egyik adatszivárgásában már feltűnt egy Ti jelölésű változat, erre még nem sok bizonyíték utal, az viszont már egészen biztosra vehető, hogy a 10 GB-os változat mellé érkezik egy sor a jóval komolyabb, 16 GB VRAM-mal felvértezett kiadásból is. Ahogy az lenni szokott, akik nagyon sietnek a vásárlással, könnyen lemaradhatnak a jobb ajánlatokról, hiszen az Nvidia ezúttal sem kötötte meg olyan szorosan a partnerek kezét, így a memória, vagy épp a hűtés tekintetében még számíthatunk néhány izgalmas, egyedi megoldásra. Az alapmodellek közötti árkülönbséget, ezek a gyári ajánlásoktól eltérő modellek igyekeznek kitölteni, hiszen, ha jól megnézzük, a felsoroltak között láthatunk még RTX 3070 SUPER kiadásokat is. Szerencsére ezek leleplezésére már nem kell vészesen sokat várni, hiszen az Nvidia ajánlata alapján a digitális ajándékokat legkésőbb november 30-ig kell igényelnie a vásárlóknak, ami arra utal, hogy az új kártyák megjelenése már a küszöbön áll.

Gigabyte GeForce RTX 3090 TURBO 24G


Még egy érdekességre szeretnénk felhívni a figyelmet, ugyanis, ha valamire nem számítottunk, az a Gigabyte következő húzása. A gyártó egy kissé nehezen érthető logika alapján, az oly sokat, és többnyire jogosan kritizált blower típusú hűtéssel szereli fel a csúcs RTX 3090 kártyát, melyet bölcsen már az AMD is igyekszik maga mögött hagyni, gondolva itt az olvadásponthoz közelítő üzemi hőmérsékletet produkáló gyári RX5700 modellekre. Figyelembe véve a kártya extrém teljesítményét, és az ehhez társuló magas 350 TDP-s fogyasztását, felmerülhet a kérdés, hogy miért döntöttek a kissé elavult, egy ventit nyúzó zárt rendszer mellett, az Nvidia nagy költségek árán kifejlesztett kétoldali hűtése, vagy akár a jobban bevált 3 ventilátoros megoldások helyett. Az persze nem kizárt, hogy a Gigabyte ennyi év után is képes volt  fejleszteni a blower dizájnon és valahogy képes lesz egyszerre hatékonyan hűteni a kártyát, miközben megkíméli a ház belterét az áramló forró levegőtől. Az biztos, hogy ez egy egyedi, külön a 3090-es erőgép köré tervezett rendszer, mely a PCI-e csatlakozók szokatlan, függőleges elrendezéséből is sejthető, de az is feltűnő, hogy a két DisplayPort mellett ezúttal a HDMI csatlakozóból is kettőt találunk helyett.

Kíváncsiak leszünk, hogy hűtik majd le ezt a szörnyet


Bár a kártya a TURBO nevet kapta, az órajelekről sajnos semmilyen információt nem közöltek, a hivatalos terméklapon pedig még „meghatározásra vár”. Maga a kártya amúgy megőrzi azt a különlegességét, hogy a teljes Ampere felhozatalból egyedüliként biztosítja a két kártyát összekötő NVLink lehetőségét. A dupla erőmű beszerelését ebben az esetben a vékonyabb kialakítás is támogatja, mivel a blower kialakítású TURBO, 2.7 slot helyett mindössze két foglalatnyi helyet igényel. Ami azt illeti, konkrétan azt állítják, hogy a dizájnnak köszönhetően a légkavaró akkor is tud majd lélegezni és hatékonyan hőt továbbítani, ha mellette ott dolgozik még egy ugyanilyen kártya. Egyes elméletek szerint ez a kártya egy olcsóbb modellnek számít majd, mellyel a Gigabyte azokat a vásárlókat célozza, akik a gyári léghűtést azonnal egyedi folyadékhűtésre cserélnék.

Az RTX 3090 TURBO megjelenésének időpontja szintén nem tisztázott, a Gigabyte honlapján viszont már megtekinthető.

2020. 09. 21

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...