fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 11

Robbanásveszélyes Gigabyte tápok kerültek forgalomba

Ezek a veszélyes Gigabyte tápegységek a gépünket is magukkal ránthatjákEz lett volna a tökéletes csomagajánlat.

Ha felmerül a Gigabyte neve, a többség valószínűleg a mai napig alaplapokra és videokártyákra gondol először, pedig a tajvani vállalat már hosszú évek óta bővíti termékpalettáját. Bár a mai napig az alaplapok tervezése és forgalmazása a cég elsőszámú tartópillére, repertoárjuk már a kétezres években kiegészült a nevüket viselő tápegységekkel is, sőt, hozzájuk köthető az első szoftveres vezérlésű egység kiadása is. A napokban azonban ijesztő híreket hallani két termékükről is, melyek számos beszámoló szerint irreálisan gyakran mennek tönkre, sőt, akár komoly veszélyt is jelenthetnek a vásárlóikra.

Nem árt lecsekkolni, hogy melyik széria is hajtja gépünket.


Az esettel számos tech-oldal és közkedvelt YouTube-csatorna foglalkozik, miszerint a gyártó két terméke is kritikán aluli minőséget képvisel, és nem csak hajlamos a meghibásodásra, de akár tűzkárt és más problémákat is okozhat. Konkrétan a Gigabyte GP-P750GM és GP-P850GM modellekről van szó, melyek a kellemetlenül nagyszámú visszajelzés alapján olykor kisebb tűzijáték kíséretében vetnek véget indokolatlanul rövid pályafutásuknak. Az első beszámoló állítólag egy elismert tápegység-tesztelőhöz, Aristeidis Bitziopoulos-hoz fűződik, aki még 2020-ban a TechPowerUp számára írt lehangoló soraiban részletezte a kezébe került Gigabyte tápok alacsony minőségét, kiemelve, hogy az Aorus tápok például meglepően jól sikerültek. A vizsgálatai során akkor több alacsony minőségű komponensre is felhívta a figyelmet, ám akkor még nem tűnt vészesnek a helyzet, és megkeresésére a Gigabyte is azt nyilatkozta, hogy az említett termékekhez köthető garanciális igények száma teljesen átlagos, így az eladott darabok valószínűleg nem teljesítenek olyan rosszul.


Mint kiderült, csak idő kérdése volt, hogy a kétes minőség végül a gyakorlatban is felfedje, illetve megbosszulja magát. A jelenség tömegessé duzzasztásához erősen hozzájárult egy közkedvelt amerikai webáruház is, mely kihasználva a felhasználók videokártyák iránti éhségét, az elérhetővé vált, ám továbbra is magas áron kínált kártyákhoz az említett tápegységeket csomagolta hozzá, ami a tapasztalatok tükrében az utóbbi idők egyik legrosszabb ajánlatának is tekinthető. A történet végére a szakmai alaposságáról jól ismert GamersNexus igyekezett a végére járni, a csapat ehhez több hónapot szánt a hibajelentések elemzésére, illetve a GP-P750GM és GP-P850GM tápok tesztelésére. A panaszok között szimplán hallhattunk tönkrement darabokról, de nem ritkán konkrétan utaltak a feszültségszabályozásban kritikus MOSFET-ek hibájára, és a legextrémebb esetekben a PSU-k váratlanul fel is robbantak. Sajnos, az utóbbi jóval komolyabb gondnak bizonyult, mint azt gondolták, a csatorna munkatársai ugyanis arra jutottak, hogy tíz tesztpéldány fele kirobbanó sikertelenségről adott tanúbizonyságot. Ha pedig az nem lett volna elég, hogy a tápok szikrákat hányva füstölnek el és ijesztgetik a felhasználókat, az egyik még a csatorna egyik RTX 3080 videokártyáját is magával vitt az örök NYÁK-mezőkre, melyet a tesztelések során használtak.

Mínusz egy táp, mínusz egy RTX 3080. (GamersNexus)


Mondanunk sem kell, hogy alaposan eltanácsolták a vásárlókat az említett tápegységektől, azokról nem is beszélve, akikhez új RTX kártyájukkal egy csomagban érkezett, jelenleg is időzített bombaként hajtva az új szerzeményüket. "A Gigabyte és a Newegg végeredményében eladhatatlan terméket sóz ​​a kétségbeesett vevőkre". A newegg.com ráadásul nem csak ráerőltette az érdeklődőkre a kéretlen tápokat, de trükkösen egyedi szabályokat is alkotott az ilyen akciós csomagajánlatokhoz. Ezekben az esetekben arra kötelezi az akcióban résztvevő vásárlókat, hogy amennyiben visszatérítést óhajtanak, akkor szépen küldjék vissza a VGA-t is, vagy együtt, vagy sehogy. Ezt az üzletpolitikát többen is különösen visszataszítónak találták, az oldalon olvasható értékelésekből pedig kiderül, hogy több PSU már a megérkezésének pillanatában teljesen működésképtelen volt, tehát jópáran ülnek most egy érintetlen, de használhatatlan tápon, csak azért, mert érthető okokból ragaszkodnak a nehezen megszerzett videokártyájukhoz. A 750 wattos modellt amúgy tavaly decemberben a TechPowerUp már szemügyre vette, akkor az oldal így nyilatkozott: "A dolog szó szerint felrobbant, és szerencsére egy erős fadobozban volt, különben talán valami mást is megrongált volna a laboromban. Az elsődleges kapcsoló FET-ek pokoli nagy robajjal robbantak fel".

A TechPowerup nem hagyta a dobozban, jött is a tüzijáték.


Egyelőre úgy tűnik, hogy a Gigabyte sem kezeli valami fényesen a helyzetet. A tesztelés után az oldal felkereste őket, akik azt mondták, hogy 5 tesztelt darabjuk is hibátlan volt, és még csak eszükbe sem jutott elkérni a független tesztelőnél elpusztult példányokat, ahogy ez állítólag ilyenkor bevett szokás, és alapvető része az eljárásnak. A közhangulat most éppen a Gigabyte rémes ügyfélkezelése és elégtelen minőségellenőrzése miatt forrong, nem beszélve az illetékes webáruházról, az idő közben érkezett panaszokról ugyanis nem csak a hanyagul eljáró Gigabyte, de a bolt is tudott. Furcsa látni, ahogy egy ekkora cég, mely ennyire komoly energiákat fordít például az Aorus termékcsalád felfuttatására, ilyen érthetetlenül reagál egy súlyos problémára. Hogy ez mennyit csorbít későbbi megítélésükön az még kiderül, de a hír hallatán biztosan veszítenek néhány potenciális vásárlót, legalábbis ha tápegységekről van szó.

2021. 08. 11

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...