fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 10

A Facebook néha belenéz a titkosított WhatsApp üzenetekbe

A titkosítás jól működik, a Facebook olykor mégis beleolvashat a privát üzeneteinkbe isNem is olyan privát az a privát üzenet.

Tegnap a ProPublica független hírportál részletes tanulmányt tett közzé, amelyben a népszerű WhatsApp üzenetküldő platform adatvédelmére vonatkozó kijelentéseit vizsgálta. A szolgáltatásról jól ismert, hogy "végponttól-végpontig titkosítást" kínál, amit a legtöbb felhasználó érthető módon úgy értelmez, hogy a szolgáltatást 2014 óta birtokló Facebook sem tudja elolvasni az üzeneteket, így nem is továbbíthatja azokat a bűnüldöző szervek felé.

Mindegy milyen a titkosítás, egy kiskapu mindig akad. (Kép: propublica.org)


Ennek az állításnak azonban ellentmond az az egyszerű tény, hogy a Facebook mintegy 1000 WhatsApp-moderátort foglalkoztat, akiknek a munkája bizony kizárólag a "helytelennek" minősített üzenetek felülvizsgálata. „A WhatsApp nem képes megtekinteni a végpontok közötti titkosítással védett üzenetek tartalmát, és nem tudja meghallgatni az ilyen hívásaidat. Ez azért van, mert a WhatsAppon küldött és fogadott üzenetek titkosítása és dekódolása teljes egészében a telefonon zajlik. Mielőtt az üzeneted elhagyná a készülékedet, az biztosításra kerül egy titkosítási zárral, amihez csak a fogadó fél rendelkezik kulccsal. Ezenfelül ez a kulcs cserélődik minden elküldött üzenethez. Miközben ez mind a színfalak mögött zajlik, te magad is ellenőrizheted a beszélgetéseid védelmét a telefonodon található biztonsági hitelesítő kóddal – olvasható a WhatsApp adatvédelmi tájékoztatójában.


De akkor hol a kiskapu? A megoldás meglepően egyszerű, ugyanis az üzeneteket bármelyik címzettnek lehetősége van megjelölni, mint ellenőrzésre szolgáló tartalmat, melyekről a megjelölés pillanatában azonnal egy másolat készül és továbbításra kerül, egyenesen a Facebookhoz. A megjelölt üzenetek az esetek többségében illegális tevékenységek, elsősorban csalás vagy visszaélés, spam, továbbá gyermekeket érintő zaklatás és pornográfia gyanújával bélyegzik meg, melyekről közismert, hogy minden közösségi platform – és különösen a Facebook – kiemelt figyelemmel kezeli őket. Amikor egy üzenet címzettje megjelöl egy WhatsApp-üzenetet felülvizsgálatra, a rendszer a beszélgetésben szereplő négy legutóbbi üzenettel együtt, egy jegy mellékleteként átküldi a WhatsApp felülvizsgálati rendszerének. Arra persze nincs semmiféle bizonyíték, hogy a Facebook ezt a beavatkozást kérés vagy felhatalmazás nélkül is megteszi, ugyanakkor nehéz elmenni a tény mellett, hogy technikai akadálya valójában szintén nincs.

Nagyjából ezren vizsgálják a bejelentett üzeneteket.


A folyamat első néhány lépését, például a rangsorolást és továbbítást alapvetően mesterséges intelligencia végzi, a kiértékelést azonban szerződéses munkavállalók végzik. Az eseteknek megnyitott felülvizsgálati jegyek ilyenkor két sorba is bekerülnek. Egyfelől az ellenőrzésre kijelölt üzeneteknek fenntartott részre, de van egy sor az úgymond nem titkosított metaadatok feldolgozására is, ahol a felhasználói csoportok neveit, fényképeit, telefonszámokat, a kapcsolódó Facebook- és Instagram-fiókokat sőt, egyéb információk mellett állítólag a készülékekbe táplált ujjlenyomatokat is gyűjtik. Az ember ellenőrök mindkét listát átnézik, keresve a feltételezett szabálysértéseket, a folyamat során pedig három lépésből választhatnak. Lehetőségük van figyelmen kívül hagyni az esetet, viszont az érintett fiókot megfigyelés alá vonhatják, vagy teljesen le is tilthatják. A ProPublica szerint a Facebook azért hozta ezeket a korlátozott számú intézkedéseket, hogy így indokolja azt a kijelentését, miszerint a véleményezők nem "moderálják a tartalmat".

Bármikor visgálatra jelölhetünk egy titkosított üzenetet. (Kép: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)


Bár a WhatsApp ellenőrei szűkebb lehetőségekkel bírnak a Facebook vagy Instagram hasonló munkát végző alkalmazottainál, a rájuk nehezedő kihívások és nehézségek nem feltétlenül különbek. Közismertek például a nyelvi akadályok, melyekbe olykor a több nyelven is beszélő alkalmazottak is beleütköznek. Itt jön a képbe a félresikerült moderátori döntések egyik alapvető problémája, a vizsgálók által nem beszélt nyelven írt üzeneteket ugyanis a Facebook automatizált nyelvi fordítóeszközei nézik át. "A három év alatt, amióta ott vagyok, ez mindig szörnyű volt" – mondta egy moderátor a ProPublicának. A Facebook fordítási eszköze alig vagy egyáltalán nem tudja értelmezni a szlenget, vagy a kontextust – tehát többek között a viccet, vagy az iróniát sem – ami nem meglepő, mivel az eszköznek gyakran még a forrásnyelv azonosítása is nehezen sikerül. Egy egyértelműen arcszőrzetre specializált borotvákat árusító cégre például rásütheti, hogy fegyvereket árul, míg egy melltartógyártó céget "szexuális irányultságú vállalkozásként" azonosíthat. Az Ars Technica témával foglalkozó cikke az ellenőrök zavaros és vélhetően rendkívül kellemetlen munkakörülményeivel is foglalkozik, külön kiemelve a pedofíliával kapcsolatos döntések megszületését, a különféle fotók tüzetes ellenőrzését, vagy éppen azt, hogy miként állapítják meg az erőszakosnak titulált tartalmak valódiságát. És persze azt sem árt hozzátenni, hogy a munkakört végző személyek nem tartoznak semmilyen hivatalos hatósághoz, ami csak tovább nehezíti az amúgy is kétes helyzetet.

Akár titkosított üzenetekbe másznak bele, akár nem, a kérdéskörhöz az is hozzá tartozik, hogy a hasonló vizsgálódások nem egyszer vezettek indokolt letartóztatásokhoz, beleértve egy adatszivárogtatáson kapott volt amerikai pénzügyminisztert is, akit pont a bizonyító erejű WhatsApp üzeneti vezettek el az FBI-hoz. A WhatsApp végpontok közötti titkosítása azonban ettől függetlenül nem az, amit a nyilvános szabályzat és tájokoztató ígér, így a felhasználóknak továbbra sem árt odafigyelni a kétértelmű üzenetekre és a ritka nyelvek használatára.

2021. 09. 10

Íme az új Intel foglalat, két generációt biztosan kibír majd
Felbukkantak a közelgő Alder Lake-S processzorokhoz társított új foglalat részletei
Az Intel hamarosan megjelenő Alder Lake-S asztali processzorcsaládja várhatóan a közeljövőben debütál. Ahogy azt már megszokhattuk, ezzel együtt ismételten egy foglalatváltás előtt állunk, ám ezúttal egy jelentős előtt, méghozzá az LGA1700-as CPU foglalat formájában, amelyről a napokban teljesértékű képek és technikai részletek is nyilvánossá váltak.
Az Intel 12. generációjának közeledtével a felhasználók ismét szoktathatják magukat a gondolathoz, hogy az új processzorok beszerzése most is teljes platformváltást követel majd a vásárlóktól. Ahogy az a közelmúltban már kiderült, a vadonatúj foglalat jelentős változásokon esett át, az elődökhöz képest ugyanis alaposan megnyúlt. Mint kiderült, ez a drasztikus módosítás a korábban már jól bevált, illetve a jelenleg forgalomban lévő processzorhűtők rögzítését is megnehezítheti, ráadásul az előzetes értékelések alapján a fedetlenül maradt hőátadó felület következtében a hűtés hatékonyságára is negatív hatást gyakorolhat. Végül a korábbi homályos fotók után a kínai Bilibili fórumokon végre felbukkantak az első értékelhető képek, részletesebb bemutatót azonban a Videocardz közölt, bemutatva a már ismert LGA1200, és a soron következő LGA1700 közötti legfőbb különbségeket.
Az Intel tehát a 15R1 kódnéven futó LGA 1700-as foglalatra vált, melynek leginkább szembetűnő változása, hogy a 37.5 x 37.5 mm-es, lényegében négyzet alakú területet tég
Eltávolítható lett a jelszó a Microsoft-fiókokból
Sokat emlegették, és most meg is tették az első komoly lépést a jelszavas azonosítás felszámolása felé
A Microsoft még az előző év végén tett közzé egy terjengősebb blogbejegyzést, melyben az adatvédelemhez „ősidők óta” használt jelszó alapú azonosítás veszélyeit ecsetelték. Az értekezés témája és konklúziója pedig nem volt mást, minthogy záros határidőn belül szeretnék kivenni az egyenletből a biztonságot jelentősen gyengítő, begépelhető jelszavakat, hogy a felhasználókat a modernebb és megbízhatóbbnak tartott lehetőségek felé tereljék.
„A jelszavak használata nehézkes és biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók, illetve bármilyen méretű szervezetek számára, minden 250 vállalati fiókból havonta átlagosan egy kompromittálódik. A Gartner Group (globális kutatási és tanácsadó cég) szerint az összes ügyfélszolgálati hívás 20-50 százaléka jelszó-visszaállításra irányul” – foglalta össze a lényeget a Microsoft alelnöke tavaly decemberben közölt bejegyzésében. Persze nem csak a Microsoft beszél úgy a jelszóról, mint egy jelentős mértékben elavult intézményről, hiszen többek között a Google is hasonlóan hangos ebben a kérdésben, és természetesen esetükben is rég bevezetésre került a többlépcsős azonosítás és a hitelesítő alkalmazások is. Mindenesetre a Windows mögött álló óriásvállalat már évek óta beszél arról, hogy közeleg az idő, amikor a biometrikus azonosítás, az azonosító appok és további modern megoldások teljes mértékben kiszorítjá
Az Age of Empires 4 ingyenes próbahétvégét kap
Az ikonikus stragtégiai játék új része ezen a hétvégén mindenki számára ingyen kipróbálható
Szó szerint és átvitt értelemben is történelmi pillanat közeleg, hiszen hamarosan megjelenik az egyik legismerteb, és méltán legkedveltebbek között számontartott videojáték-széria következő része. A Microsoft az elmúlt években alaposan kibővítette videojátékos érdekeltségeit, hiszen az új Xbox bevezetése és a PC-n is elérhető Gamepass szolgáltatás ügyes menedzselése mellett számos játékstúdiót olvasztott magába, melyekkel határozott lépést tett a videojátékos közösség felé. Egy új Age of Empires érkezése azonban mindezektől függetlenül is különleges eseménynek számít, hiszen egy méltatlanul elhanyagolt zsáner, a valós idejű stratégia egyik legnevesebb képviselőjéről van szó. A közelgő debütálást ráadásul egy próbahétvége előzi meg, ahol bárki ingyen tehet egy próbát a hivatalos folytatással.
Az Age of Empires (AOE) a kilencvenes évek végén robbant be és milliók szívét rabolta el, akkor, amikor az RTS, vagyis a valós idejű stratégia műfaja még valóban a csúcson volt. Ehhez az emlékezetes időszakhoz persze a Microsoft kiadói támogatása alatt megjelent AOE is nagyban hozzájárult, olyan alkotásokat követve, mint a Dune II, a Command and Conquer: Red Alert, vagy az első Warcraft, és olyan címeket előzve meg, mint például a hasonlóan legendás Starcraft. A sorozat egyértelműen a második résszel vált időtlen klasszikussá, melyet a mai napig is milliók játszanak, és amely 2019-ben újab
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...