fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 16

A Messenger teljeskörű végpontok közti titkosítást kap

A Facebook a Messenger felhasználóinak is a privát kommunikáció lehetőségét ígériA Facebook hirtelen elkezdte bevezetni a végponttól végpontig tartó titkosítást.

Napjaink egyik égető problémája az adatbiztonság, mely sajnos az átlagembert is egyre jobban érinti és foglalkoztatja. A kérdés persze jelentősen túlmutat a privát chatelés kényelmén, hiszen a fókuszált hackertámadások a nagyobb üzleti érdekeltségeket fokozottan veszélyeztetik, ám az átlagember számára biztonságot nyújt az a gondolat, hogy elsőszámú kommunikációs felületén úgy beszélgethet ismerőseivel, hogy azt kizárólag a meghívott felek láthatják. Úgy tűnik, hogy a kérdésben erősen érintett Facebook végre elérkezettnek látta az időt, és végre megteszi az oly régen várt gesztust a felhasználók felé.

Végponttól végpontig. (Bryce Durbin / TechCrunch)


A Facebook a múlt hét végén jelentkezett az újdonság hírével, miszerint újabb lépést tesz a privát kommunikáció védelme felé, nevezetesen a végpontok közötti titkosítás bevezetésével. A döntés hosszú ideje váratott magára, de többek között azért is időszerű, mivel az évekkel ezelőtt felvásárolt WhatsApp alkalmazásuk már lehetővé teszi, hogy a hívások során végpontok közötti tikosítást alkalmazzunk. A közösségi médiát meghatározó, sőt uraló vállalat nem csak a reklámbevételekben úszik, hiszen már régóta kritikák és javaslatok áradata zúdul feléjük, melyeket az egymást követő adatkezelési botrányaik még tovább erősítettek. Az sem újkeletű információ, hogy más ipari szereplőkkel egyetemben a Facebook is az utolsó betűig megőrzi a regisztrált profilokhoz köthető tevékenységünket, beleértve a beszélgetéseinket is, melyekkel talán konkrétan nem kereskednek, mindenesetre hozzá tartoznak ahhoz az értékes adattömeghez, mely elősegíti számukra, hogy folyamatosan a csúcson maradhassanak. A felhasználókért folytatott versenyhez azonban hozzá tartozik, hogy már az olyan, viszonylag fiatal belépők is megoldották a titkosítást, mint a Zoom, nem beszélve a Telegramról, mely jelenleg is rengeteg beszélgetni vágyót csábít magához, például a Messenger rovására.

Hanghívások és videobeszélgetések is titkosíthatók lesznek.


A Facebook fejeként jól ismert Mark Zuckerberg a közelmúltban is egyre többször beszélt a küszöbön álló változásokról, melyek új, színes és divatos funkciók helyett már a biztonságra, illetve az úgynevezett magánszférára gyakorolt pozitív hatásokra helyezik majd a hangsúlyt, ám egészen mostanáig kínosan ügyelt rá, hogy ezzel kapcsolatban ne áruljon el konkrétumokat, és legfőképpen dátumot. Olyannyira, hogy még pár hónapja is arról olvashattunk, hogy egyhamar nem számíthatunk a Facebooktól a titkosított kommunikáció beépítésére. A nagy nehezen bejelentett felzárkózás tehát kötelező lépésnek tekinthető, és ahogy tájékoztatójukban nagyvonalúan fogalmaznak, az E2EE "iparági szabvánnyá válik". Az End-to-end encryption, avagy végponttól végpontig terjedő titkosítás lényege, hogy az üzenetek titkosított formában kerülnek elküldésre, a feloldókulcsot pedig kizárólag a beszélgetésben résztvevő felek birtokolják. Ezzel kiszűrhető, hogy az információt illetéktelenek – beleértve a telekommunikációs- és internetszolgáltatókat is – megtekinthessék, vagy akár módosíthassák, de ha rögzítik is az adatfolyamot, az számukra is csak kódolt formában válik elérhetővé. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a kódolt tartalmak a hatóságok számára is csak minimális értékkel bírhatnak, tehát ha a vállalatoknak esetleg ki is kell adniuk azt, az adatszolgáltatással lényegében nem sértik meg ügyfeleik magánéletét.

Tovább bővül az eltűnő üzenetek funkciója is.


A Messenger részben már megkapta ezt a funkciót, hiszen bár alapvetően nem volt aktív, a szöveges üzenetküldésnél aktiválható volt a privát beszélgetés, azonban a naponta 150 milliónál is több videóbeszélgetés esetén nem élhettünk a lehetőséggel. Ezek mellett persze a felhasználói élményt is csiszolgatják új beállításokkal, például nagyobb szabadságot kapunk az eltűnő üzenetek lejárati idejének megszabására. Eddig 15 perc, 4 és 24 órás opciók között választhattunk, mostantól viszont akár 5 másodperces önmegsemmisítés is lehetséges. Ahogy azt megszokhattuk, egyfajta korlátozott bétateszt segíti a bevezetést, így néhány felhasználó például előbb találkozik majd a végponttól végpontig titkosított csoportos csevegések és hívások lehetőségével "olyan barátok és családtagok között, akiknek már van egy meglévő csevegőszáluk vagy már kapcsolatban állnak". Mint kiderült, ezzel lassan a teljes szolgáltatás-palettájukat lefedik, ugyanis egy „korlátozott hozzáférésű teszt” keretében az Instagramot is beemelik a klubba, így lesznek, akik a közvetlen üzenetek esetén is aktiválhatják az E2EE funkciót.

Az Isntagram is megkapja a magunkét. (Kép: androidpolice.com)


A tesztidőszak megkezdésével tehát a chat mellett a hang- és videohívások is végpontok közötti titkosítással lesznek folytathatók, amennyiben a facebook láthatatlan keze minket is kihúz a kalapból. Ettől a pillanattól kezdve azt is megszabhatjuk, hogy ki érheti el csevegési listánkat, ki kerülhet a kérések mappába, megakadályozhatjuk a kéretlen interakciókat és persze azt is, hogy nem kívánatos üzeneteket kapjunk. A lépés amúgy igen érdekes időpontban született meg, hiszen az Apple éppen a zaklatásokra szakosodott, a sajtó által csak "pedofilszűrőként" emlegetett üzenetellenőrző funkciója miatt magyarázkodik. A Facebook idevágó bejegyzése a messengernews.fb.com oldalon olvasható.

2021. 08. 16

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...