KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 09. 24

Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek

A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban tesziA prméium liga új kihívója meggyőző belépőt tett.

A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.


Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekünk jobban tetsző forma vagy szín megéri-e, hogy ne a leghatékonyabb megoldást válasszuk. A másik viszont az ár, mely, ha a boltokban nem haladja meg jelentősen a DeepCool ajánlását, sok esetben akár el is billentheti a mérleget az AK620 felé, a korai tesztek szerint ugyanis több helyen is képes volt megszorongatni azt, sőt.

Nem meglepő módon tehát egy újabb, dupla tornyos szörnyetegről van szó mely 129×138×160 mm-es dimenzióival legalábbis tekintélyt parancsolónak nevezhető, de az 1456 grammos tömege sem éppen egy könnyű léptű madárkát jellemez. A felépítését tekintve nagy meglepetés szintén nem érhet senkit, hiszen két 120×120×25 mm-es ventilátor hűti, melyeket kedvünk szerint akár push-pull elrendezésben is felszerelhetünk. A folyadékdinamikus csapágyakkal szerelt 120-as ventik amúgy 68.99 CFM-es légszállítást és legfeljebb 28 dB-es zajszintet ígérnek, 500-1850 RPM fordulatszámon pöröghetnek és a gyártó szerint 50 ezer órára hitelesítették őket. Az adoredtv.com oldalán fellelhető teszt szerint pedig nagyjából észrevehetetlen mértékben, de valamivel zajosabbak az NH-D15-nél.

Ez azonban nem akkora eltérés, hogy ellensúlyozná a nyers teljesítményt, mely a jelek szerint igen meggyőző. A gyártó alapvetően 260 wattban határozta meg a maximálisan eldolgozható hőmennyiséget, mellyel az Assassin III-at sajnos nem éri utol. A 20 wattos lemaradás miatt pedig HEDT platformon jelenleg inkább az Intel mellé ajánlják, mivel az AMD Threadripperek esetén találkozhatunk 280 TDP-s értékkel is, mellyel már biztosan nem birkózna meg. Ami a kompatibilitást illeti, az AMD esetében az AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2/FM1 foglalatok élveznek támogatást, az Intel részéről pedig az LGA2066/2011-v3/2011/1200/1151/1150/1155 a választék, de a DeepCool állítólag azt is jelezte, hogy az új LGA1700-as foglalattal is kompatibilis lesz, bár az érintkező felület gyanúsan nem téglalap alakú.

A két, sűrűn sorakozó alumínium lamellákból álló tornyot hat-hat, egyenként 6mm-es átmérőjű, szokás szerint rézből készült hővezető cső nyársalja fel, melyek a hűtőborda nikkelezett alapjánál találkoznak. A rögzítés állítólag rendkívül kényelmes, itt a gyártó az elérhető legegyszerűbb megoldást alkalmazta, ami jelentős pozitívum. A megoldás ismerős, a dizájn pedig egyszerű, a megjelenés feszesre szabott, akár letisztultnak is nevezhető. A tornyok fekete színű rácsos kupakja egységessé teszi a fekete ventikkel kiegészülő képet, oldalról azonban a hagyományos bepattintós rögzítési megoldást látjuk, pedig ennél azért láttunk már elegánsabbat és kényelmesebbet.


Ezt valószínűleg az árazás indokolta, a DeepCool ugyanis láthatóan szeretne alákínálni a konkurencia legerősebb ajánlatainak, ami a teljesítményt tekintve nagyon is elfogadható kompromisszumnak tűnik. Az említett AdoredTV-s teszt eredménye legalábbis nagyon bíztató, az AK620 ugyanis ügyesen megbirkózott az Intel i9 10900K (4.8ghz) processzorral. A képek szerint volt, ahol fej fej mellett haladtak a Noctua NH-D15-tel, a Cinebench R23-as renderfolyamat alatt azonban 2 kerek °C-kal hűvösebb volt, játékok alatt pedig hol leheletnyivel, hol újabb két fokkal, de sikerült lejjebb csavarnia a fűtést, ami igazából meglepő és egyben örömteli hír.

Volt, ahol a Noctua legjobbját is lehagyta pár fokkal.


Hogy miért örömteli? Természetesen az ára miatt! A tesztoldal szerint az ajánlott fogyasztói ár 69.99 dollár lesz (~ 21 ezer forint), a Wccftech azonban azt írta, hogy a DeepCool megerősítette számukra a 64.99 dolláros MSRP-t (~ 20 ezer forint). Akármelyik is bizonyuljon igaznak, még a rárakódó extra költségekkel együtt is egyértelműen olcsóbb lesz, mint a legendás Noctua NH-D15, mely alsó hangon 40 ezer forintnál kezdődik a boltokban. Az AK620 pedig már néhány ezer forinttal olcsóbban is nagyszerű választásnak tűnik, de a jelek szerint 30 ezer forint alatt is hozzáférhető lesz.

2021. 09. 24

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...