fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 02. 05

Sugárvadászat - Geforce RTX2080 vs GTX1080Ti videokártyateszt

Igazán izgalmas dolgok zajlanak a hardverek frontján az utóbbi időben. Az AMD főnixként éledt újra Ryzen szeréiájával, és nemsokára érkezik az új fejlesztésű videokártyájuk is, amit nagyon várunk már. Az Nvidia az RTX szériával mozgatta meg az állóvizet, ami újdonságként a kétséges jövő előtt álló, Ray tracing technológiával rukkolt elő. Kétséges, mert nem tudni, hogy meg tudja-e vetni a lábát ez az érdekes fejlesztés a videojátékok piacán, vagy csak egy ígéretes, de végül sikertelenségre ítélt ötlet lesz, ami mellett elhalad a piac. A jelenlegi teszt egy vegyes válogatás, AMD processzor és kétféle Nvidia kártya várja, hogy összeeresszük őket, és természetesen a Ray tracing funkciót is meglessük működés közben.

Zöld páros

FSP MIDI CMT230 FEKETE SZÁMÍTÓGÉP HÁZ

In da house

A patinás FSP gyártótól érkező ház igazán jó választás azoknak, akik baráti áron szeretnének egy jól szerelhető, nem hivalkodó, de kiváló anyaghasználattal megkonstruált kuckót, melyet a csendesség és a jó szellőzés egyaránt jellemez. A klasszikus dizájnt modern elemekkel ötvözi, így van még hely optikai meghajtónak, ám a vezetékek kényelmesen elrejthetők, ahogy a HDD-k sincsenek szem előtt. Nem teljes üveglapos, helyette plexi ablakos oldallappal rendelkezik, viszont bőven el vagyunk látva előlapi USB csatkalozókkal és a gumírozott talpak, melyek minden felületen csökkentik a rezgést, szintént dícséretre érdemesek. Kapunk három darab, ledekkel ellátott ventilátort, ebből kettő az előlap mögött, egy pedig a szokásos helyén, a hádoldalon foglal helyet.

AMD RYZEN 5 2600X

Good reason

Az AMD tehát sikerre vitte a Ryzen szériát, ennek az egyik legjobb példája az aktuális gépben is szereplő, második generációs Ryzen 5 2600X. Vitán felül az egyik legkedveltebb, és valóban az egyik legjobb ár/érték arányú processzor, melyet egyaránt gyakran választanak játékra és munkára szánt összeállításokhoz. Az X természetesen a tuningolásra szólít, de alap órajele is egy szolid 200MHz emelést kapott a tuningmentes Ryzen 5 2600-hoz képest. A hat mag tehát egyenként 3600Mhz frekvenciára képes, melyet a dobozos kiadáshoz kapott gyári hűtő kényelmesen kiszolgál, ám ha nem véletlenül esett a választás az X-re, akkor idővel egy hatékonyabb hűtőre is szükség lehet.

MSI B450M PRO-VDH V2

Alap-helyzet

A processzort a megfelelő AM4 foglalattal rendelkező alaplapba, ezúttal az MSI megoldásába helyeztük. A kialakítását tekintve egy aprócska Micro-ATX darabról beszélünk, ám szinte minden megvan rajta egy igazán kellemes összeálíltáshoz. Négy, akár 3200MHz-en üzemelő memóriamodult fogad, így egy későbbi bővítés a Dual Channel kiaknázása mellett mellett nem lesz akadály, és csak egyetlen PCI-E 16 3.0-ás foglalattal rendelkezik. Ez többnyire minden felhasználónak elegendő, hiszen sok játék csak nehezen birkózik meg a kétkártyás megoldásokkal, és a választott RTX-ből kettő még barátok között is nevetségesen magas összeg, amit egyetlen játék sem indokol. M.2 foglalatot is találunk, melyet a vásárló bölcsen ki is használt.

Samsung 250GB 970 EVO MZ-V7E250BW M.2 PCIe

Olyan gyors, mint amilyen apró

A Samsung közkedvelt EVO szériájának legfrissebb 970-es változatára esettt a választás. A minőségi meghajtó 250Gb tárhellyel rendelkezik és a már említett M.2-es felületen csatlakozik az alaplaphoz. Akár 1500MB/s írási sebességre képes, impozáns 3400MB/s olvasási sebesség mellett, így operációs rendszerünk és játékaink garantáltan pillanatok alatt betöltenek majd.

G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB

16GB még minden játéknak elegendő

Az utóbbi idők árait figyelembe véve érthető a termék népszerűsége, és itt is jó választásnak bizonyult a G.Skill Aegis szériája. A kétszer nyolc GB, CL16-os időzítésű modul, a választott alaplapban gond nélkül képes a névleges 3000MHz elérésére, így kiválóan támogatja rendszerünket a teljes potenciál kiaknázásában.

EVGA 750W 110-BQ-0750-V2 TÁPEGYSÉG

Itt biztos nem lesz barBQ

Mielőtt megnéznénk közelebbről a két videokártyát, ne feledkezzünk meg a tápegységről sem. A EVGA 750W-os eszköze egy moduláris változat, melynek megbízhatóságról nem csak a pozitív visszajelzések, de a 80+ BRONZE besorolás is biztosítani igyekszik bennünket. A 20/24 tűs alaplapi tápkábelen kívül az összes többi vezeték opcionálisan választható, így még egy jól szerelhető házban is csak annyi kábel lesz majd, amennyire mindenképpen szükség van.

Gigabyte RTX2080 8GB GDDR6 GV-N2080WF3-8GC

Jelenleg a legerősebb

A processzor mellett az összeállítás legizgalmasabb darabja természetesen a videokártya. A vásárlót minden bizonnyal hidegen hagyja a márkalovagok hősi küzdelme, hiszen AMD processzora mellé egy Nvidia féle RTX2080-at választott! Méghozzá a megbízható Gigabyte féle változatot, mely bár nem a jelentősen drágább Titanium féle erőmű, de nem panaszkodik majd egy játék alatt sem. Kártyáikon nagy múltra tekint vissza WINDFORCE hűtési megoldás, így hosszú távon biztosan nem járunk rosszul a választott darabbal. Az optimalizált hűtő, három darab 8cm átmérőjű légterelő segítségével dolgozik, a középső ráadásul ellentétes irányba forog, ezáltal nagyobb légnyomást és jobb hőértékeket érve el, nagy terhelés alatt is. Az RTX kártyákon már GDDR6 memóriát találni, ami 256bites, 14000MHz-es és 8GB áll belőle rendelkezésünkre. A GPU gyári alapértéke 1710MHz, ám az OC változat könnyedén futott 1860MHz körüli frekcencián is. Az RTX-ről korábban sok szó esett, és még bizonyosan fog is, így kipróbáltuk, hogy a valósidejű sugárkövetés bekapcsolása milyen hatást gyakorol a megjelenítendő képkockákra mennyiségére. Monitor csatlakoztatására bőséges lehetőséget biztosít, DisplayPort-ból három darab is akad, de jutott egy HDMI is, a Type-C csatlakozó pedig a modern VR eszközök támogatására szolgál. A tápellátást 8+6 pin-en biztosíthatjuk.

Asus ROG-STRIX-GTX1080TI-O11G-GAMING

Továbbra is komoly darab

Az Nvidia előző generációs csúcskártyája a GTX1080Ti, mely komoly tuninpotenciált rejt magában, a Republic Of Gamers kiadás pedig kifejezetten erre lett tervezve. Az alig 1600MHz-es referencia-órajelet gond nélkül megugorja, tesztünkben a mérések tanúsága szerint közel került a 2000MHz-es értékhez is, hogy a magas élsimítás és az ULTRA beállítások ne gáncsolják a játékélményt és az FPS értékeket. Lejjebb majd láthatjuk, hogy ez milyen komoly erőtartalékot jelent valójában. A 352bit-es adatsínen egyenesen 11GB GDDR5X memória dolgozik, így nem okozhat gondot se munka, se extrém beállítások mellett zajló játék. Megjelenítőnket válozatos csatlakozókészlet fogadja, DisplayPortból kettőt kapott, egy HDMI és egy DVI-D mellett. Tápegységünket 8+8 tűs csatlakozópárral köthetjük rá.

Tesztüzem

A ring négy sarka

A tesztalanyok változatos kihívásokat ígérnek rendszerünk számára, hiszen effektekben gazdagok, egyaránt kínálnak tágas, nagy bejárható területeket, és szűk, de annál gazdagabban berendezett pályarészeket. A GTA V és az Assassin's creed Odyssey igazi openworld játékok, változatos, szabadon bejárható területekkel. A Shadow of the Tomb Raider valamivel kisebb pályaszakaszokra tagolja világát, ám nem spórol a dús növényzettel, a fény/árnyék hatásokkal és környezeti effektekkel. A végére a Battlefield V-öt hagytuk, mely azon túl, hogy a legütősebb látvány elérésére képes Frostbite Engine-t használja, támogatja az RTX kártyák Ray Tracing funkcióját, és mivel eredetileg ezzel mutatták be az új technológiát, mi is kipróbáltuk. A BF V-öt leszámítva mindegyik játékban elérhető volt a Benchmark funkció is, mely válogatott jelenetek gyűjteményével, a leginkább erőforrásigényes pillanatokkal terheli számítógépünket. Ez és egy véletlenszerűen kiválasztott játékszakasz tesztelése, együtt jobb közelítő értéket eredményez.

Assassin's Creed Odyssey

 Mikor Poszeidon fújja a vitorlát

Az új Assasin's Creed legutóbbi kalandja erős indítása a tesztnek, hiszen akárhogy is szépítjük, a GTX Titanium rendesen megmutatta, hogy mi rejlik a Pascal architektúrában. A 2080 konkrétan 6 FPS lemaradással, épp csak szállította a 60 átlag FPS-t, igaz az ULTRA beállítások izzasztóak, és a játék nem támogatja a DireytX 12-t, ami javíthatná mindkét kártya teljesítményét. A minimum értékek szintén érdekesek, az RTX játék közben a legjobb minimum értékkel zárt, ami jobb erőforrás felhasználásra utal. Utalna, de ennek mond ellent a maximum érték, ami az RTX esetán 72-n tetőzött a GTX 109-éhez képest. Az nem kizárt, hogy a két játékteszt elvégzésekor eltérő terheléstt kaptak a kártyák, mivel a Benchmark eredményeket figyelve minimalizálódik a különbség. A magasabb órajel nagy befolyással volt a végeredményre, a 1080Ti nem adja magát könnyen. Az RTX a maximumok esetén mindössze 6, átlagban pedig 2 képkockával maradt le mögötte.


Shadow of the Tomb Raider

A halál árnyékának hölgye

A lista egyetlen darabja, mely DirectX12-vel működik és valamivel kevésbé izzasztó, mint az Odyssey. A Tomb Raider legújabb részének próbája kiegyensúlyozottabb eredményekkel, és az GTX hajszálvékony előnyével zárult. Az átlag gameplayértékek esetén 2 azaza kettő FPS-el a GTX 103-as értéke lett a nyerő, de ez valójában teljesen jelentéktelen, ám arra rávilágít, hogy a megfelelő tuningpotenciállal mire képes egy ilyen kártya. A maximum 5 FPS-sel az RTXnek kedvez, itt majdnem 160 FPS-ről beszélhetünk, a jobb minimumot pedig 6 FPS előnnyel a 1080Ti hozta, 79 FPs-sel.

A Benchmark teszteket az RTX2080 nyerte, a 99 minimum FPS impozáns érték, persze a GTX sem szégyenkezik a 88-cal. A maximumok közti különbség ismét alig érdemel szót, és az átlag is mindössze 5 FPS előnyt hozott az RTX-nek, annyi viszont talán elmondható, hogy stabilabb összteljesítményt nyújt változatosabb kihívást nyújtó környezetben.


Grand Theft Auto V

Halálos RAM-ban

A GTA V bár változatos grafikai beállításokat nyújt és korrektül fut a gyengébb hardvereken is, ha bedobjuk a gyeplőt, nincs az a hardver, amit ne tudna komolyan megizzasztani. A GTA-ról ismeretes, hogy jobban kommunikál az Nvida eszközeivel, és itt újabb bizonyságot nyerhetünk arról is, hogy a vizsgált kártyák mennyire hasonló teljesítménnyel bírnak. Az gameplay teszt alatt konkrétan egyformán 97 képkockát ért el a két kártya átlagban, a maximumot egy FPS-el, a minimumot pedig 4-gyel nyerte a GTX. A Benchmarkok esetén a maximum értékek lettek egyformák, 256 FPS-en zártak az Nvidia erőgépei. Átlagban 7, a minimumoknál pedig 4 FPS volt a GTX előnye.

Battlefield V

Sugár az alagút végén

Végül jöjjön a Battlefield V, melyet megjelenése előtt az Nvidia új Ray Tracing technológiájával reklámoztak. Azóta tudjuk, hogy az új vívmány még gyerekcipőben jár, optimalizációra és kiterjedtebb támogatottságra szorul, viszont jelen van és megnézzük, hogy hány FPS-ünkbe kerül ha bekapcsoljuk. A játék láthatóan profitál az új RTX széria képességeiből, hiszen talán a legnagyobb különbséget tapasztalhattuk, természetesen elsősorban a maximum értékkategóriában. Ez arra utal, hogy a jövőben érkező címek, megfelelő optimalizációval elhozzák az előnyt az új generációs hardverek számára, ahogy az többnyire lenni is szokott. Az átlag értékkel kezdjük, itt 6 FPS az RTX előnye a GTX-el szemben. Az opciót bekapcsolva láthatjuk, hogy valóban drasztikus mértékben csökkenti a képkockaszámot a sugárkövetés. Az RTX2080 átlagértéke 125 FPS volt, mely Ray tracing számításigényes funkcióját aktiválva 49 képkockával kevesebb, mindössze 76. Ez persze az ULTRA beállításokat figyelembe véve sem vállalhatatlan eredmény, tekintve, hogy a minimumok sosem mennek le 60 alá. Konkrétan legrosszabb esetben 68 FPS-t kapunk bekapcsolt állapotban, ám ez 103-ra ugrik, ha nem használjuk. Végül a legmagasabb elért képkockaszámok lesznek beszédesek: a GTX 1080Ti 113 FPS-re volt képes, míg az RTX egészen 161-ig menetelt. A csavar aktív Ray tracing mellett jött. A 91-es maximum, egy szép kerek 70 FPS-sel kevesebb ,a hagyományos módban elérhető értéknél. Ez jól jelzi a technológia optimaléizálatlan voltát, 70 FPS-t nem enged el olyan könnyen az ember.


Az extra funkció kiforatlanságát félretéve, az RTX 2080 bizonyította, hogy párban van az előző generáció legerősebb kártyájával, a GTX 1080 Titanium változatával, mely a tesztben magasabb órajelen futott újabb testvérénél, frissebb szoftverek esetén pedig meg is képes előzni az eddigi csúcstartót. Azok a vásárlók, akik mindenképp az Nvidia háza táján nézelődnek új grafikus kártyáért, azok egy igazán jó és kiegyensúlyozott teljesítményű eszközt kapnak a RTX 2080 megvásárlásával. A GTX 1080Ti ugyan volt ahol valamivel jobb értékeket hozott, ám amellett, hogy a különbség elhanyagolható, nem árt észben tartani, hogy kifutó szériás termék. Aki ezzel szimpatizál, készüljön fel, hogy ha talál is belőle valahol megvásárolható példányt, komolyan a zsebébe kell majd nyúlnia, néhány FPS előnyért. Ritka, kevés helyen kapni, és az árak sem lesznek barátságosak. 

A tesztben látott GIGABYTE RTX2080 8GB GDDR6 GV-N2080WF3-8GC videokártya jelenleg nagyjából 263 000 Ft-ért kapható webshopunkban.

2019. 02. 05

Az 1440p ostroma 300 ezerért? i5-9400F/GTX 1660 SUPER bemutató
Az utóbbi időben nagyot fordult a kocka, és rendesen leuralták a piacot az AMD-s összeállítások, de azért nem kizárólag Ryzen processzorok duruzsolnak a játékra választott gépekben. A legjobb példa erre következő számítógépünk, egy tipikus kozépkategóriás rendszer, mely extravagáns alaktrészek nélkül, a korrekt játékélmény reményében került összeállításra.  Cooler Master MasterBox Q300L A Q300-as házakat nagyjából tavaly ilyenkor dobta piacra a Cooler Master, miután a korábbi Computex rendezvényen jól felcsigázta velük az érdeklődőket. A Q300L legfontosabb jellemzője, hogy olyannyira az apró gépek kedvelőinek készítették, hogy csak micro-ATX alaplapok férnek el benne, miközben tápegységből a hagyományos ATX modellek is alkalmazhatók maradnak. Ha ez nem lenne elég, akár fekvő helyzetben is használható, ahogy a régi kompakt masináknál láthattuk, az előlapnál megszokott I/O panel pedig ehhez mérten szabadon áthelyezhető, akár hat tetszőlegesen választott pozíció valamelyikébe. A 387x230x378mm-es házikó egyetlen hagyományos 3.5” merevlemezt, és kettő 2,5” meghajtató fogad, ventilátorból pedig legfeljebb négy, 120mm-es darab pöröghet odabent, egyet ráadásul hátra már be is szereltek. Kicsinek tűnik, de a sok légzőrésnek és a tudatos dizájnnak köszönhetően nagyszerűen szellőzik, és még jól is néz ki, főleg az áttetsző oldalpanel miatt. Ez utóbbi ugyan nem edzett üveg, de 14 600 Ft-os áráért cserébe ezt elnézzük neki! i5-9400F Az Intel 9. generációs pro
A végletekbe, és tovább! 1,4 milliós PC az asztalon!
Aktuális konfiguráción erős és dizájnos hardverek egyvelege, mely akár az Asus kiállítási darabja is lehetne, ha az alaplap nem az MSI kínálatából származna. Lássuk mit nézett ki magának a vásárlónk, aki 1,4 millió forintot költött erre a masszív erőműre. ASUS GX601 ROG STRIX HELIOS Mi mással kezdhetnénk, mint a házzal, ami kiállásával azonnal magára vonja a figyelmünket. Egy korábbi tesztünkben szerepelt a hasonló Asus TUF GT501, ám a Helioshoz képest az még egy visszafogott darab, és fele ennyibe kerül. A 250 x 565 x 591 mm-es dimenziók jóformán saját külön szobát követelnek maguknak, és talán még az informatika után kevésbé érdeklődő vendégeink is elidőznek fölötte, ha a szobába lépve meglátják. Nagyrészt minőségi alumínium, üveg, illetve némi acél és műanyag egyvelege alkotja ezt a monstrumot, aminek tetején összefűzött hordszíjat láthatunk. A gyártó úgy gondolta, hogy ez a ház kiváló választás LAN partyk megtartásához, ám ha figyelembe vesszük, hogy a ház üresen is 18 kilós, valószínűleg ez inkább dizájnelemként funkcionál majd. Mivel egy másfél milliót súroló összeállításról van szó, az amúgy 50 kilós teherbírásra hitelesített pánt valószínűleg csak a port gyűjti majd, így érdemes lehet inkább elcsomagolni. Az oldallapok és az előlap is edzett üveg, előbbi kettő színezett, utóbb viszont áttetsző, LED megvilágítású ROG díszítéssel. A panelek ügyes rögzítőtalpakkal fektethetők a helyükre, és gombnyomással távolíthatók el, mely a prémium kategória egyik legke
Csendes szörnyeteg közel 460 000 forintért! 3600X/RTX2070 S teszt
Pár hete videóban bemutattunk egy 500 000 forint alatti gépet, amiről úgy gondoltuk, hogy most részletesebben is szemügyre vesszük.  Ha nem láttátok volna a videónkat akkor ezt itt pótolhatjátok: Alaplapok közül a vásárlónk a Gigabyte B450M S2H-t választotta. Ez az alaplap micro-ATX szabvánnyal rendelkezik. Árban rendkívül kedvező, valószínűleg a vásárló itt szerette volna megszorítani egy kicsikét a pénzcsapot. Ez onnan is látszik, hogy a ház ATX méretű, a lap mégis kisebb az ATX szabványnál. Egyébként az oldalunkon jelenleg olyan 20 000 forint környékén mocorog az S2H ára. A nagyobb méretű testvéreire már azért + 10 000 forintot rá kell számolni. Véleményem szerint egy nagyobb lap jobban nézne ki egy ekkora házban… Na de mindegy is, nézzük a részleteket. Ahogyan azt már feljebb leírtam, micro-ATX-es lapról beszélünk, ami egy BIOS frissítésnek köszönhetően támogatja a 3. generációs Ryzen processzorokat. 2db DDR4-es ram foglalattal rendelkezik, ami akár 32GB rendszermemória kezelésére is képes. Egészen 3600Mhz-es OC-t támogat a memóriáknál. Támogatja az ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memóriamodulokat (non-ECC módban). Kezeli a non-ECC Unbuffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memóriamodulokat. És ami manapság minden játékos számára elengedhetetlen az az XMP (Extreme Memory Profile) memóriamodulok támogatás. Csatlakozók tekintetében annak ellenére, hogy kis lapról beszélünk eléggé szépen bővelkedik: 1 x D-Sub port, maximálisan támogatott felbontás: 1920x1
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...