fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2017. 07. 08

Streacom ST-DB4S passzív számítógép ház

Streacom ST-DB4S a különleges látványt nyújtó ezüst kocka

Hűtőház az asztalodon - alu passzív ház

Most egy olyan kuriózumról fogok beszámolni, amit az ember igen ritkán lát az asztalon, igen egy hűtőházról lesz szó, de hogy jön ez a számítástechnikához? PC házakról és házhűtőkről már biztosan hallottál, de amit most láttam, az egy számítógépház, ami passzív hűtő is egyben!
Aki komolyabb gamernek tartja magát vagy csak egy olcsó lemez gépházra van szüksége, most nyugodtan tovább is lapozhat, ez az elegánsan egyszerű és szép minőségi alumínium számítógépház nem nekik ajánlgatja magát!

Ha nem is kifejezetten gémereknek, de HTPC építőknek vagy csak otthoni felhasználóknak igen meggyőző lehet egy olyan számítógépház, ami kizárólag passzív hűtéssel rendelkezik. Engem mindenesetre meggyőzött! A csajoknak is le fog esni az álla, ha ezt meglátják az asztalodon, persze a haverjaid eleinte fanyalogni fognak, mert ezen a házon nincsenek színes LED-ek....

Kevesen ismerik, de van egy passzív hűtésű házairól ismert holland gyártó, a Streacom aki mostanában jött ki Streacom ST-DB4S prémium minőségű alumínium hűtőbordákból alkotott bi-szimmetrikus kockaházával! Ezzel most egy olyan számítógépházat alkotott, mely bármelyik felhasználó számára valóban sokat adhat a felhasználói élményhez! Jobban belemerülve a ház tulajdonságaiba, meg kell osztanom veletek ennek valódi előnyeit egy megszokott gépházzal szemben!

Mindenki ismeri már az érzést, amit egy hagyományos számítógépet bekapcsolva érzünk, főleg nyári melegben. Felzúg jó pár ventilátor a házban, akár 4-5 darab is lehet egy gépben, kezdve a táp igencsak nagy méretű propellerével. Ez egész nap monoton zúgást biztosít szobánkban. Ezzel a házzal ezt nyugodtan elfelejtheted!

Az elsőre meghökkentő kialakítású, de igen egyszerű vonalvezetésű kompakt méretű gépház egy formás talpakon álló kicsi ezüst színű kocka, ami nem foglal sok helyet, mégis jól fog mutatni a monitor és a többi technikai kütyü mellett. Ha eddig csak hagyományos számítógép házakat láttál igencsak meg fogsz döbbenni a különbségen, ami főleg az ezüstkocka oldalait leszedve tárult eléd!

Kezdjük az elején, vegyük magunk elé a becsomagolt DB4S házat, ahogy megérkezik a futárral.

Már a dupla csomagolásból kiszedve is a prémium minőséget éreztetik veled! Maga a ház egy fogantyúval ellátott kulturált kartondobozban és rugalmas többrétegű polisztirol habréteg között érkezik, széthajtogatható dobozától megszabadítva a védőrétegből kivéve külön tetszeni fog, hogy a ház tetejét alkotó akril tetőlapot is védőfólia borítja, de ugyanilyen fólia réteg veszi körül az egész DB4S ezüstkockát, ez egyben húzható le róla. Az lesz az első benyomásod, hogy ebben a csomagolásban semmi sérülés nem érhette a házat.

 

A Streacom ST-DB4S ház a maga 7,5 kg tömegével is jelzi, hogy nem sajnálták belőle az anyagot, kompakt kialakítása és mérete miatt mégis modern és szofisztikált, hogy stílusos legyek, hűvös eleganciát áraszt! Akár a monitorod mellé helyezve is határozottan jól néz ki! Ha már megszerezted, nem fogod eldugni, de ezt nem is kell.

Az ezüst kocka mellett külön dobozban találod a processzor rögzítésére szolgáló keretet, a hűtést biztosító rézcsöveket, a hővezető fémlapokat, valamint kis csomagban ezek rögzítéséhez szükséges szereléket, még hőelvezető pasztát is. Ez utóbbi igen fontos, passzív hűtésnél különösen! Sokan tudják ezt, mégis gyakran elhanyagolják.

Ha raktál már össze számítógépes konfigurációt, a most kicsomagolt elemekből azonnal látni fogod, hogy a DB4S összeszerelése szokatlan élmény lesz. Itt viszont nem kell aggódnod, hogy minden furat megfelelő helyen lesz-e vagy be tudod-e majd hajtani rendesen az összes csavart! A részletes, rajzokkal ellátott leírás segítségével a rutinosabbak simán boldogulhatnak az összerakással. Ha mégsem megy, mert nem érzed magad elég gyakorlott gépösszerakónak, nyugodtan bízd a PCX-re a szerelést és profi munkát fogsz kapni.

A ház 13 mm-es extrudált, minőségi alumínium ötvözet oldallapokból áll, rendkívül masszív kerettel és precíziós megmunkálású belsővel rendelkezik, ha a kezedbe veszed a darabjait, valóban prémium minőség érzetét adja, egyszerűen szép és rögtön látható, hogy igen hatékonyan óvja majd a benne elhelyezkedő alkatrészeket is!

Itt jön a ház lényege, ugyanis kialakításának köszönhetően gyakorlatilag minden oldal passzív hűtőbordaként szolgál, a 4 darab 6 mm-es hőelvezető rézcső (heat pipe) segítségével a csatlakoztatott oldal 65W hőleadást tud kezelni, de az a hőleadás extra hűtőbordákkal és a gyártó L6H hőcsöveivel 110W-ra is emelhető.

Így néz ki a DB4S alumínium gépház a védőlapok eltávolítása után:


 Oldallapjai és beszerelő paneljai külön külön leszedhetők, így a táp és szükséges hardverelemek beszerelése igen könnyűnek ígérkezik!

Ebből a perspektívából nézve érteni fogod, miért is hatékony a DB4S passzív hűtése:

A ház méretei: 260 x 260 x 270 mm, ebből következik, hogy a Streacom ST-DB4S ház a mini-ITX alaplapokat támogatja. Az alaplap az oldalpanelekkel párhuzamosan szerelhető be, a hőelvezető csövek erre merőlegesen futnak.


Az univerzális konzolrendszernek köszönhetően szinte minden mini-ITX alaplapot be tudsz építeni a házba.
Ezt nagyban megkönnyíti, hogy az alkatrészeket valóban modulárisan és rugalmasan tudod elhelyezni, ezt a rögzítésükre szolgáló panelekkel és a felszerelő konzolokkal oldhatod meg.

Ha a processzorod még megfelel felhasználói igényednek, külön jó hír, hogy a beépíthető foglalatot állíthatóra tervezték, gyakorlatilag minden CPU-val kompatibilis. Nyugodtan nézd meg a foglalatod és nem fogsz kételkedni ebben egy pillanatig sem!

A maximális hőfelvétel érdekében a réz hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzorral, ezzel jelentősen javítják a hűtési teljesítményt. A felvett hőmennyiség leadását a réz hőcsövek közvetlenül a ház oldalával érintkezve érik el.

Tutira tetszeni fog, hogy a merevlemezek beszerelésére igen sok variáció lehetséges, alaphelyzetben 5 darab 3,5″-os HDD, vagy akár 12 darab 2,5″-os HDD, de a kedvenc SSD-d is helyet kaphat benne, de mindenki más-más kombinációban pakolhatja tele meghajtóival, attól függően, mennyi és milyen tároló és a rendszer futtatásra használt meghajtója van!

A képeken jól láthatod a meghajtók rögzítésének számtalan módját:

Ezen a képen láthatod, hogy a beszerelő konzolok rögzítési megoldása kifejezetten ötletes, mert nem furatokkal és csavarokkal van megoldva, hanem oldalirányba eltolható és kézzel meghúzható csavarokkal rögzíthetsz minden egyes konzolt a kerethez.

Ha HTPC-t szeretnél építeni, de nem válnál meg szívesen a DVD lemezeidtől sem, jó hírrel szolgálhatok, külön beszerezhető a gyártó Streacom DB4 ODD Kit kiegészítője, ami lehetővé teszi akár Blu-ray meghajtó beépítését is.

A ház teteje egy strapabíró tömör fekete akril lap, amire többen különböző kedvenc mütyürt fognak rakni, akár egy kisebb cserepes virág is jól mutatna rajta, ha nem kéne időnként meglocsolni! Ha szükséged van rá, ennek a lapnak a helyére szerelheted az opcionálisan megvásárolható DB4 ODD Kit-et, így a kedvenc filmedet gyakorlatilag csak be kell tolni a ház tetején lévő nyílásba. Nagyon egyszerű és mégis dizájnos megoldás. Lehetőleg pici gyerek ne jusson a közelébe, mert perselynek nézheti!

A videokártyák beszerelhetőségénél meg kell említenem egy igen hasznos infót, hogy a két beépítő helyre akár egy dupla slotos dedikált videokártya is kerülhet, ez maximálisan 200 mm hosszú, 110 mm magas lehet. Azért nem gamer kártyákra, de főleg nem bányászatra kell itt gondolni, de ezt nemsoká megérted, ha látod a tápok értékeit!

A nagy és zajos tápegységeknek búcsút mondhatsz, mert a ház energia ellátásának biztosítására a hagyományos ventilátoros tápegység helyett a gyártó kompakt méretű, passzív hűtésű ST-ZF240 ZeroFlex 240W tápját fogod megkapni és beépíteni.
Alternatívaként kompatibilisek még a házzal a Streacom Nano szériás 120W és 160W tápegységeket is, gyakorlatilag a beszerelt meghajtók és egyéb alkatrészek energia szükséglete határozhatja meg a megfelelő tápegységet. Szerintem érdemes kiválasztani a megfelelőt, ha a beépített alkatrészeknek bőven elég a kevesebb watt is!

Külön tetszeni fog majd, hogy a DB4S gépház harmóniáját semmilyen csatlakozó port elhelyezése nem töri meg, ezt egyszerűen azzal érték el, hogy a két USB 3.0 port a ház alján a széles lábak közé szélre került. Arra azért figyelj, hogy ha van nagyobb méretű pendrive-od, az már nem biztos, hogy csatlakoztatható függőlegesen, ez esetben érdemes egy USB hubot beszerezni.

A bekapcsoló gombot sem az oldallapon kell majd keresned, ez először talán kicsit szokatlan lesz, az is alulra került, ezt egyébként a ház talpán ikon jelöli, amit egy szolid LED világít meg. Szerintem sötétben is eszméletlenül jól néz ki majd emiatt!

Formabontó ugyan. de a ház falával párhuzamosan beépített mini-ITX alaplap csatlakozóinak kivezetéseit is alul, a ház közepén találod, de ezeket az épp megfelelő magasságú széles talpak miatt kényelmesen elérheted.

Ennyi lett volna a bemutató!

Nagyon remélem, hogy sikerült az érdeklődésed felkeltenem ez iránt a szuper különleges passzív hűtésű ház iránt!

Köszönöm a megtisztelő figyelmed!

2017. 07. 08

Ismét AMD CPU-kat sújtó sebezhetőséget találtak
Újabb Meltdown-szerű támadásokat találtak a korábban érintetlennek hitt AMD CPU-kon
A Meltdown-támadás mögött álló eredeti elképzelés az volt, hogy a rosszindulatú alkalmazások visszaélhetnek a CPU spekulatív végrehajtási műveleteivel, áttörve az alkalmazások és az operációs rendszer magja, avagy kernele között húzódó korlátot. Az akadémikusok szerint a támadás lehetővé tehette kölönböző rosszindulatú alkalmazások számára, hogy a behatolást követően érzékeny információkat lopjanak el a kernelből, például jelszavakhoz, titkosítási kulcsokhoz és érzékeny felhasználói adatokhoz, illetve olyan információkhoz jutva, amelyekhez egy alkalmazás normális esetben nem szerezhetne hozzáférést. Kezdetben a Meltdown-támadás mögött álló csapat azt állította, hogy technikájuk kizárólag az Intel processzorok ellen működik, és hogy az AMD egy merőben eltérő konstrukciót használt a spekulatív végrehajtás funkciójához, amely az ő támadási technikájukkal nem volt sebezhető. Bár a későbbi kutatások megállapították, hogy még az ARM alapú processzorok is kijátszhatók, a 2018-ban felbukkant klasszikus Meltdown-támadás az AMD processzorai ellen sokáig nem bizonyult sikeresnek.
Természetesen nincsenek feltörhetetlen rendszerek, és ez a közelmúltban az AMD aktuális, Zen architektúrájával kapcsolatban is bebizonyosodott. Az első rés tényét maga az AMD leplezte le idén áprilisban, miszerint a Zen3-nál találtak lehetőséget egy Spectre 4-hez hasonló támadási módra, ám már akkor is kiderült, hogy a
Kipróbálhatók az Android appok Windows 11-en
A szolgáltatás még távolról sem teljes, de legalább egy tesztüzem elindult
A Microsoft június vége felé ejtette meg a Windows 11 hivatalos bejelentését, ezzel együtt pedig több újdönsült funkciót is kiemeltek, melyekkel igyekezték felcsigázni a régi és leendő felhasználóikat. Az egyik ilyen kedvcsináló természetesen a széles körben használt Android alkalmazások kiemelt támogatása volt, mely a megújuló Microsoft Store-ral együtt valóban izgalmas, új perspektívát ígért. Ahogy azt már tudjuk, a Windows 11 megjelent és elérhető, ám az Androidos appok futtatása bizonytalan ideig még várat magára. Aki esetleg tűkön ülve várja a lehetőséget, annak itt jó hír, hogy szerdán elérhetővé tették a támogatást, igaz, egyelőre csak egy erősen korlátozott bétateszt formájában.
A Windows 11 számos kellemes és kellemetlen meglepetéssel szolgált, a TPM modulok vagy a hardvergenerációk között meghúzott határvonalak mellett, például alaposan megbolygatták a Tálcát is, mely sajnos sokat vesztett korábban gazdag funkciókészletéből, kellemetlen szájízt hagyva mindazokban, akik legalább a Windows 10 óta élnek együtt a Microsoft rendszerével. Az Androidos alkalmazások futtatásának lehetősége azonban olyan újdonság, mely korábban nem volt része a Windows történetének, így csak abban reménykedhetünk, hogy mikor tényleg bevezetik, már egy stabil és behangolt szolgáltatást kapunk. A fejlesztők azonban ezt sem bíznák a véletlenre, így a megfelelő végeredmény érdekében most is bevonják a tesztelésbe
Új HBM3 DRAM, akár 819 GB/s sávszélességgel
Az SK Hynix bemutatta saját tervezésű HBM3 memóriaegységeit, ezzel az iparágon belül elsőként rukkolt elő az ígéretes fejlesztéssel, ismét beelőzve piaci versenytársai

A frissen bejelentett, új memóriák 6,4 GT/s (6400 Gbps) adatátviteli sebességgel és akár 819 GB/s sávszélességgel rendelkeznek és olyan sávszélesség-igényes alkalmazásokat céloznak meg, mint a GPU-k, CPU-k, FPGA-k és AI gyorsítókkal végzett számítások. Ez az új típusú DRAM jelentősen növeli a korábbi generációs HBM2 és HBM2E szabványok által kínált teljesítményt, és a nagyobb hozam érdekében az hibajavító kódokat (ECC) is támogatja.
A HBM-memória eredetileg is az SK Hynix nevéhez fűződik, a koreai memóriagyártó ugyanis 2013-ban állt elő az első chippel, melyet a JEDEC azonnal hivatalos iparági szabvánnyá is minősített, és így tett a HBM2-vel is 2016-ban. A HBM szabvány előnyei és hátrányai azóta nagyjából ismertté váltak, hiszen amellett, hogy felépítésének köszönhetően gyorsabb, kisebb és takarékosabb lehet akár a DDR5-nél is, előállítása összetettebb és jóvak költségesebb feladat a hagyományos RAM-oknál, ezért egy-két ritka kivételtől eltekintve az átlag felhasználók nem igen találkozhattak vele. A korábbi iterációihoz hasonlóan a HBM3 is több, viszonylag lassú DRAM-ot halmoz fel egy alaplapkára, ezeket pedig szilícium átvezetők (TSV-k) segítségével kapcsolja össze és egy rendkívül széles, 1024 bites busz segítségével köti össze a gazdabázissal. Minden HBM 3 építmény (úgynevezett KGSD - known good s
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Balogh Tamás
Ennek a háznak semmi értelme,szellőzése nulla max vga nélküli alaplap+proci kombóra jó. De az ára király !! (100k körül)
2017-08-07 12:08:38
Nagy Bence Bendegúz
de jól néz ki :D
2017-07-20 13:52:36
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...