fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
Nem készül több Olympus fényképezőgép
2018. 09. 27

Riválisoknak orosz rulett - Samsung 970 Evo SSD

Nagy a tárhely, de a Samsung 960 EVO sorozata nem minden esetben volt fejlövés a rivális cégek számára. Lehet, ez a legjobb termék a polcon, bár a nagyon ráérősen nyomuló 960 EVO SSD sorozat mellé egy sor másik rivális cég is felzárkózott - így született az EVO 970.


A Samsung 970-es sorozata – a korábbiakhoz hasonlóan – két szegmensből áll; EVO modellek a mainstream felhasználóknak, és Pro modellek professzionális felhasználásra. Az utóbbi egy év során a cég komoly kompetícióval kellett szembenézzen, elsősorban olyan rivális gyártók részéről, melyek 48 helyett 64-réteges (de nem saját fejlesztésű) flash memóriachipet alkalmaznak, ami elég nagy kihívás elé állította a Samsung tervezőit. Amikor a piaci riválisok elkezdték lekörözni a 960 EVO teljesítményét, a Samsung szintén előállt egy saját 64-réteges mamóriachippel – így született a 970 EVO sorozat.


A Samsung 970 EVO SSD sorozata kényszerű válasz volt a felmerülő kihívásokra, és a sorozattal kiadott új merevlemezek már elég erősek lettek, az új flash memóriával rendelkeznek, emellett az EVO sorozat is ugyanazt az ötmagos Phoenix vezérlőt kapta, amit a Pro modellek. A magasabb áron értékesített Pro kivételesen magas tartós írási sebességgel rendelkezik, és kifejezetten a nagyobb terheléssel dolgozó munkaállomásokhoz szánták, míg az EVO sorozat a fősodor számára és hétköznapi használatra készült. A Pro jobb teljesítményt nyújt nagyobb terhelés mellett, mert a Samsung más típusú flash memóriachipet használ a két sorozat esetében: a Pro drágább MLC flasht használ, míg az EVO kevésbé drága TLC-vel fut.

Az EVO modellek kapacitása 250GB-tól 2TB-ig terjed. Bár a 2TB-os SSD 193 ezer forintos ára a vásárlók többségét távoltartja a megvételétől, ez a modell is egy fontos adaléka az EVO sorozatnak. A high-end 2TB SSD 500,000/480,000 IOPS mellett akár a 3500/2500 olvasási és írási sebességet is képes elérni. A 970 EVO SSD-k minden egyes kapacitás mellett különböző szintű teljesítményt nyújtanak. Ezek a különbségek azonban csak papíron számítanak, mert az SSD vezérlőjén kívüli tényezők, pl. az operációs rendszer által esetlegesen állított korlátozások miatt a gyakorlatban szinte észrevehetetlen az eltérés.

A 970 EVO sorozat a 250GB modell esetében 27 ezer forintos árkategóriával kezdődik, míg a 2TB-os SSD már 193 ezer forintért kapható. A 970-es sorozat minden terméke (a 970 Pro is) öt év gyártói garanciával rendelkezik. A Pro és az Evo sorozat közti különbség elsősorban a várható élettartam, ár és teljesítmény terén mutatkozik meg. A szekvenciális olvasási és írási sebesség a 250GB, 500GB, 1TB és 2TB kapacitású 970 EVO esetében 3500/2500MB/s 500000/480000 IOPS mellett, míg a 970 Pro 3500/2700MB/s szekvenciális olvasási és írási sebességgel rendelkezik, 500000/500000 IOPS mellett.

Az NVMe SSD-k nagyon közelről súrolják a PCIe 3.0 x4 teljesítménykorlátait, és ezen a téren más cégek is felzárkóztak a Samsung mellé. A Samsung most a megnyújtott várható élettartamot használja az újabb termékek esetében meggyőző erőként, mert az éleződő verseny közepette a fogyasztók ezen a téren újra elkezdtek értékorientálttá válni. Ahelyett, hogy a Samsung olyan sorozattal állna elő, ami megelégszik azzal, hogy a teljesítményt jegyző táblázatok első helyére kerüljön, jobban összpontosítanak a tartósságra, és ennek megfelelően értékorientált elemekkel látták el a 970 EVO sorozat tagjait; a 970 EVO SSD-k várható élettartama másfélszer olyan hosszú, mint közvetlen elődjéé.

A 970 EVO egy új ötmagos Phoenix vezérlővel rendelkezik, ami egy magot a PC és a NVMe 1.3 felülete közti kommunikációra fordít. A Samsung 64-réteges V-NAND flash memóriachipe már évekkel ezelőtt jelent meg a hordozható T5 SSD-vel, majd a 860 EVO is ilyet kapott 2018 elején.

A 970 EVO támogatja a Microsoft eDrive-ot és TCG Opal 2.0-t. Az eDrive egy a Windows 8, 8.1 és 10 által használt titkosítási eszköz, a TCG Opal-t pedig gyakran használják céges körökben notebookok és asztali számítógépek esetében, mert távoli adminisztrációs lehetőséget biztosít.

Az új Phoenix vezérlő nikkel borítást kapott, ami segíti a hőleadást. A Samsung emellett a 960 EVO meghajtó hátoldalán helyet kapó vékony réz szalagot is átmentette az újabb sorozatba – ennek az a funkciója, hogy körbevezeti a hőt az áramkörön, elvonva azt a vezérlőegységtől. A jobb hőleadás pedig lehetővé teszi, hogy a meghajtó minél nagyobb mennyiségű adatot továbbítson, mielőtt közbelép a Dynamic Thermal Guard. A Samsung szerint a 970 EVO esetében 12 másodperccel később van a trigger pont, mint a 960 EVO-nál, így maximális kihasználtság esetén 26%-kal több szekvenciális adatot továbbíthatunk.

A jelentősen feljavított hűtés, vezérlés és új flash memóriachip nem csak a maximális, de az átlagos teljesítményt is megnövelte. A Samsung közlése szerint az EVO 27%-kal növelte a véletlenszerű írási sebességet a korábbi sorozathoz képest.

A Samsung SATA és NVMe SSD merevlemezei egyébként meglepően sérülékenyek más versenyképes SSD-kkel szemben. A Crucial MX500 felbukkanása volt az első jele annak, hogy más gyártók is felzárkózhatnak, de annak ellenére, hogy a Samsung lassan halad, nem úgy mint, a csiga, hanem mint az úthenger – egynél több vetélytársnál biztos több kellene ahhoz, hogy a Samsung gépezetének útját állja. Legalábbis a vállalat minden bizonnyal így gondolja, mert a mennyiségi magamutogatás helyett megpróbálnak inkább a minőségre összpontosítani – a vetélytársak gyorsan halnak, a Samsung SSD-it azonban egyre inkább hosszú távra gyártják.

Aki a grafikonban feltüntetett teljesítménykülönbségek helyett inkább az igazi értéket, a hosszú távú használatot tartja szem előtt, egy sor kiváló termékből választhat a 970-es széria tagjai közül. A Samsung 970 EVO már 27 ezer forinttól elérhető 250GB-os változatban, az 500GB-os változat ára pedig 48 ezer forint körül mozog. A komplexebb összeállításra vágyóknak azonban már 96 ezer forinttól elérhető az 1TB változat, a fent említett 2TB-os kiadás pedig tényleg mindenre képes.

NTG - PCX

2018. 09. 27

Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
A londoni parlament szerencsejátéknak minősítené a videojátékos zsákbamacskákat  A Lordok Házának szerencsejátékokkal foglalkozó bizottsága arra az álláspontra jutott, hogy a videojátékokban feloldható lootboxok tökéletesen beilleszthetők a szerencsejátékok kategóriájába, ezzel érvényesnek tekinthető rájuk a 2005 óta érvényes Gambling Act (szerencsejátékos törvény) – hozta le a hírt a BBC. A lootboxok a videojátékokban megszerezhető digitális zsákbamacskák, melyek tartalma kinyitásuk előtt ismeretlen, de az Eelectronic Arts például a jó öreg Kinder tojáshoz hasolította. Általában kozmetikai kiegészítőkről van szó, például egyedi festésről versenyautónk számára, vagy egy ritka öltözékről az általunk irányított hősöknek, mindenesetre bizonyos keretek között véletlenszerű, hogy mit is nyerhetünk. A meglepetés persze alapvetően egy pozitív dolog, ám amikor a tartalom tekintetében különféle esélyszámokat kapunk konkrétumok helyett (arany színű doboz, valami ritkább lesz benne), az 50 Ft-os bazári ajándék helyett pedig olykor százszor többet is kifizetünk valami ritka ajándék reményében, a helyzet valóban kevésbé tűnhet ártalmatlannak. A valódi probléma ott kezdődik, hogy nem csak a tetteik és pénztárcáik felett önállóan uralkodó nagykorú állampolgárok, de a jóval befolyásolhatóbb gyerekek is igen gyakran találkoznak vele, akiknek pláne nem kívánjuk, hogy már iskolás korukban egy félkarú rabló alternatívájával üssék el az idejüket, illetve gyakori esetben a szülők pé
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Hamarosan futurisztikus online lövölde érkezik a Rainbow Six Siege fejlesztőitől A Ubisoft nem csak menetrendszerű Assassin’s Creed epizódjaival, és a végtelenségig facsart Far Cry szériával altatja a közönségét, hiszen az utóbbi években több multiplayer címmel is előállt, melyek némelyike egészen sikeres lett, és még most is kap friss tartalmakat. Most viszont úgy nézi ki, hogy elirigyelték a Respawn Enterainment és az Electronic Arts módszereit, így akárcsak az Apex Legends, úgy a franciák battle royale játéka is teljes titokban készült el. A vaskos szivárogtatás a Slasher fedőnéven is ismert Rod Breslau, e-sport újságíró és kommentátor műve volt, aki Twitteres bejegyzésében, az érdekes részletek mellet még a játék várható megjelenés idejét is megszellőztette. Egy gyors játékmenettel megáldott FPS-ről van szó, és ha a címe nem lenne elég beszédes, a korai hozzáféréssel megajándékozott streamerek közvetítéseiből kiderül, hogy ezúttal is sci-fi környezetben gyepálhatjuk egymást.  A Ubisoft Montréal alkotása Prisma Dimensions munkacímen készült, és egy tripla A kategóriás belső nézetű lövöldözős játék lett, mely végül Hyper Scape néven láthat napvilágot. Mint kiderült, a Call of Duty: Warzone-hoz és az Apex Legendshez hasonlóan, ez is „free to play” modell keretében lesz elérhető, és bár PC-n debütál, ha minden igaz, idővel a két nagyobb konzolon is tiszteletét teszi, méghozzá teljeskörű crosspaly támogatás kíséretében. Az újdonságot azonban nem csa
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
A Microsoft négy év után bukkant rá egy kritikus biztonsági problémára  Július elsején két frissen felfedezett biztonsági hibáról adott jelentést a Microsoft, mely az általános Windows 10 verziók mellett a Server kiadásban is megtalálható. Bár mélyreható elemzést nem közöltek, az kiderült, hogy a Microsoft Windows Codecs Library, vagyis a médiafájlok lejátszásához szükséges kodekcsomag a ludas, mely nem megfelelően kezeli a memóriában található objektumokat. A CVE-2020-1425 sebezhetőséggel a sikeres támadáshoz szükséges információkhoz férhetnek hozzá, a CVE-2020-1457 pedig kártékony kódok távoli futtatását-, konkrétabban egy speciális kialakítású képfájlt futtató program alkalmazását teszi lehetővé. A helyzet több szempontból is szoaktlan, ugyanis a probléma a 1709-es verziószámú őszi frissítés óta minden Windows 10 kiadásban megtalálható, melybe a 32-bites, 64-bites és ARM verziók mellett a Windows Server 2019 és 2004 változatok is beletartoznak. A kritikus besorolású biztonsági rést tehát bő három év után sikerült felfedezni és orvosolni. Ami viszont valóban rendhagyó, hogy a frissen kiadott javítócsomagot nem a Windows frissítéskezelő szolgáltatásán keresztül érhetjük el, ehelyett a Microsoft Áruház (Microsoft Store) telepíti nekünk. Az ígéretek szerint a rendszer automatikusan végrehajtja a frissítést, de ha nem szeretnénk várni, az Áruházon belül a Letöltések és frissítések menüpont alatt kattintsunk a Frissítések beszerzése gombra. Igencsak furcsán kezeli
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...