fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
2019. 01. 18

Erre képes a Samsung 1TB 860 QVO

A Samsung nagyrészt annak köszönhetően tölt be vezető szerepet az SSD iparban, hogy nyitottnak mutatkozott a versenyre a 3D flash termékek terén. A gyártó húzóerővé vált SSD téren, és rendszerint a Samsung szabja a standardokat a teljesítmény, minőség és szoftveres támogatás terén. Bár a QLC SSD-k terén nem úttörő szerepet tölt be – az Intel és Micron/Crucial már rendelkeznek saját gyártású QLC SSD-vel -, csak idő kérdése volt, hogy a Samsung is becsatlakozzon.

A 860 QVO a Samsung legújabb, SATA interfésszel és MJX vezérlővel ellátott V4 QLC V-NAND SSD-je. Ezek a komponensek együttes erővel 550/520MB/s szekvenciális olvasási/írási sebességet produkálnak, ami 97,000/89,000 véletlenszerű olvasási/írás IOPS-el párosul. A teljesítmény azonban csak egy része az egyenletnek: a 860 QVO alacsony minőségű QLC flash-t használ, annak érdekében, hogy ezáltal alacsonyabb áron nagyobb kapacitású terméket tegyen elérhetővé vásárlók széles tömegei számára.

2018-ban kezdődött a QLC SSD-k bevezetése, de széles körű elterjedésük csak az idei évben kezdődhet, tehát félig-meddig egy újdonságról van szó. A kritikusok óvatos távolságtartással kezelik ezt a kérdést, amiért a QLC flash eredendően alacsonyabb írási sebességgel és várható élettartammal rendelkezik, mint a legtöbb modern SSD által hahsznált TLC vagy MLC flash. Ennek ellenére a QLC áttörést hozhat az alacsonyabb árszabású nagyobb tárhelyek terén, ami a felhasználó számára remek hír. Ennek kiemelkedő példája az Intel 660p, ami megjelenésekor a legolcsóbb minőségi NVMe tárhely volt. Ezt követően jelent meg a Crucial P1 modellje, hasonlóan alacsony árszabással.

A Samsung 860 QVO megjelenését néhány hónappal ezelőtt leplezte le a cég, majd októberben a Samsung Tech Day után már nevet is lehetett tudni. A bejelentés során röviden bemutatta a 860 QVO-t, valamint érintőlegesen hallhattunk a 980 QVO modellről, amiről egyelőre nem sokat tudni. Mivel más, újonnan megjelenő SSD-k esetében más típusú flash-t használnak, egy egészen színes termékpalettára számíthatunk, közte nagyobb teljesítményű és hosszabb várható élettartamú, valamint olcsóbb és lassabb modellekkel, így előrevetíthető volt, hogy a 980 QVO egy nagyobb teljesítményű modell lesz. A megjelenés várható idejét azonban nem tudni - egyelőre a 860 QVO-t lehet kapni.

A fogyasztói piac számára már korábban elérhetők voltak más NVMe QLC SSD-k, de a QVO 860 az első QLC modell, ami SATA interfésszel rendelkezik. A Samsung igencsak mélyre kellett ásson az elérhető firmware-ek közt és egy sor változtatást kellett eszközöljön, hogy a jóval komplexebb V4 64-rétegű QLC V-NAND esetében az elvárásoknak megfelelően magas teljesítményt hozza. A Samsung a 860 QVO-t - ahogy korábban a 860 és 970 EVO modelleket - Intelligent TurboWrite technológiával látta el. Ez a flash memória egy részét elkülöníti SLC mód futtatására, létrehozva ezáltal egy külön gyorsítótárat, ami a beérkező adatokat elnyeli és elérhetővé teszi nagysebességű műveletek számára.

Valamennyi QVO SSD 6GB statikus írási gyorsítótárral rendelkezik, ami körülményektől függetlenül változatlan. Emellett van nekik – a meghajtó kapacitásától függően - egy további 36-72GB intelligens írás gyorsítótár. Ez az intelligens gyorsítótár dinamikusan növekszik és a meghajtón tárolt adatmennyiségtől függően egyre nagyobb kapacitással üzemel. Ezáltal igen lenyűgöző teljesítményt láthatunk az írási teljesítmény terén - kivéve, ha a meghajtón már nincs ehhez elég szabad hely, mert ekkor az intelligens gyorsítótár nem elérhető, mindössze a statikus 6GB gyorsítótár fog működni. Az 1TB modell esetében az intelligens gyorsítótár akkor kapcsol ki, amikor a meghajtón kevesebb mint 168GB szabad hely van.

A Samsung 860 QVO december 16-án jelent meg, ekkor 1TB, 2TB és 4TB kapacitású modellek váltak elérhetővé. Ezek mindegyike 550/520 MB/s szekvenciális olvasási/írási sebességgel és 97,000/89,000 véletlenszerű olvasás/írás IOPS értékkel rendelkezik.

A QVO a várható élettartam terén jóval magasabb számokat hozott, mint a szintén QLC-t használó Intel 660p és Crucial P1; 1TB-os modell esetében 360TBW (ez a garanciaidőn belül elviselt teljes írásmennyiség), a 4TB-os esetében pedig 1440TBW. Ami viszont kimaradt, az az ötéves jótállás – a Samsung modell ehelyett három éves gyártói garanciát kapott. Ezen nem feltétlen kell meglepődni, hiszen a 860 EVO-nál alacsonyabb kategóriás modellről beszélünk, ami a piacon elérhető olcsóbb SSD-kkel száll versenybe, és ezek többsége 2-3 év gyártói garanciával rendelkezik.

Az SSD-k többségével ellentétben a Samsung 860 QVO AES 256-bit hardveres titkosítással rendelkezik. Ez TCG és Opal 2.0 kompatibilis, emellett támogatja az IEEE1667 specifikációt, ami azt jelenti, hogy használhatjuk Windows BitLockerrel is. A BitLocker igen nagy előnyt jelent, ha olyan módon akarunk elsőrangú adatbiztonságot, hogy az ne a teljesítmény rovására menjen.

Szoftver és kiegészítők

A 860 QVO a Samsung legújabb Magician SSD eszköztárával működik. Ez lehetővé teszi a firmware frissítését, a titkosítási lehetőségek beállítását, az SSD élettartamának nyomon követését és számos más dolgot. A Samsung emellett rendelkezésünkre bocsátja a Data Migration szoftvert, ami lehetővé teszi, hogy a jelenleg használt meghajtóról egy az egyben minden adatot átmásoljunk az újonnan vásárolt SSD-re. Mindkét program ingyenes letölthető a Samsung weboldaláról.

Közelebbi megtekintés

A Samsung QVO standard 2,5”os 7mm-es formátumú, és 6GB/s SATA kábellel csatlakozik. Külső megjelenésében is impozáns, karcsú fémkeretben foglal helyet.

Az 1TB-os modell külső burkolata mögött a létező legkisebb, a 860 Evo esetében is látott PCB-t találjuk. Ezen kap helyet egyetlen SSD vezérlő, DRAM és NAND csomag. A komponensek méretét tekintve a 2,5”-os méret túlzásnak tűnik, de a nagy keret ahhoz szükséges, hogy biztosított legyen a kompatibilitás a ma létező standardokkal.

Ugyanazt az MJX vezérlőt láthatjuk, ami a Samsung EVO és PRO modellekben is helyet kapott, így a legtöbb környezzetben nem lesz probléma a kompatibilitással és stabilitással. A vezérlő az energiahatékonyság érdekében LPDDR4 DRAM-ot is támogat. Mindegyik QVO modell esetében 1MB:1GB a DRAM/flash aránya, ami az 1TB-os esetében 1GB LPDDR4 DRAM csomagot jelent, a 4TB-os modellnél pedig 4GB LPDDR4-et. A használt memória így prémium kategóriába esik, és a DRAM elrendezés egy érdekes tényező ennél a terméknél, mert a legtöbb cég költségcsökkentési szempontok miatt inkább kevesebb DRAM-ot használ. Példának okáért: az Intel 660p modellnél ez 256MB DRAM az 1TB-os modell esetében.

1TB teljesítmény

A Samsung 860 QVO teljesítményének értékelésébe bevehetünk más, igen nagy népszerűségnek örvendő SATA SSD-ket, köztük a Crucial MX500, Toshiba OCZ TR200, WD Blue 3D termékeket, valamint nagytestvérét, a Samsung 860 EVO-t. Ide vehető még az Intel 600p, ami a legolcsóbb QLC-alapú NVMe SSD (és a Crucial QLC P1 SSD-jével azonos teljesítményt nyújt), a valós környezetben teszteléshez pedig helyénvaló idevenni a 960GB-os Intel Optane SSD 905P-t és a 2TB-os WD Blue HDD-t referenciának, mint a piacon elérhető legjobb és leglassabb tárhely opciókat.

PCMark 8 eredmény

A PCMark 8 olyan benchmark, ami a Microsoft Office, Adobe Creative Suite, World of Warcraft és Battlefield 3 együttesét használja arra, hogy valós körülmények közt tesztelje a merevlemezek teljesítményét. A fent említett opciók közül a Samsung 860 QVO itt 5. helyezést kap, átlagosan 219MB/s sávszélességgel. Ez nem azonos a 860 EVO esetében mért adatokkal, de teljesítményében leköröz számos belépő szintű TLC SSD-t, köztük a Toshiba OCZ TR200-t. Az MX500 és WD Blue azonban gyorsabbnak bizonyul.

Játékok, töltőképernyő

A Final Fantasy XIV StormBlood benchmark szintén valós környezetben teszteli a játékok esetében tapasztalható betöltési időt. Ebben a Samsung 860 QVO átlagos teljesítményt hoz: két másodperccel lassabb, mint más, azonos kategóriájú mainstream SSD-k, de 11 másodperccel gyorsabb, mint egy HDD.

ATTO

Az SSD kereskedők által a termékeik szekvenciális teljesítményének mérésére használt ATTO betekintést enged abbba, hogyan kezeli az eszköz a különböző fájlméreteket. A 860 QVO a gyakorlatban könnyedén eléri a gyártó által közölt 550/520 MB/s olvasási/írási sebesség értéket, ami a hasonló kategóriás SATA SSD-k esetében mérhetőnek megfelelő érték. Látványos előnye ezzel szemben egyedül az intel 660p-nek van, ami az NVMe interfésznek köszönhetően 1.8GB/s sebességre képes.

CrystalDiskMark

A CrystalDiskMark szerint a 860 QVO szintén a hasonló kategóriás SSD-knek megfelelő teljesítményt nyújt.

Szekvenciális írási sebesség

A hivatalosan feltüntetett írási adatok azonban csak hozzávetőleges képet adnak a teljesítményről. A legtöbb SSD gyártó egy SLC gyorsítótár puffert használ, ez az SLC programozású flashnek egy kifejezetten gyors területe, ami a beérkező adatokat gyűjti be. Az adatírási sebesség csorbát szenved, amikor a terhelés ezen az SLC gyorsítótáron “túlcsordul”. A 860 QVO esetében az Intelligent TurboWrite 520MB/s írási sebességet tesz lehetővé (egészen 42GB adatmennyiségig), ennek túlterhelése után a fenntartható adatírási sebesség 80MB/s. Persze ugyanez igaz a legfőbb piaci riválisokra, tehát a TR200 és Intel 660p esetében ugyanezt lehet megfigyelni.

Fogyasztás

Az üresjáratban mért fogyasztás egy fontos tényező lehet, különösen, ha laptop számára keresünk új meghajtót. Bizonyos SSD-k sok wattot fogyasztanak terhelés nélkül is, míg más esetben a fogyasztás miliwattokban mérhető. Egy meghajtónak lehet ugyan nagy a terhelés alatti fogyasztása, de a nagyobb teljesítmény pontosan azt segíti elő, hogy minél hamarabb újra üresjáratban legyen, ami végső soron az energiatakarékosságot segíti elő, így érdemes azt megnézni, hogyan teljesít a 860 QVO, amikor nincs nagy terhelés alatt.

Üresjáratban a 860 QVO-nál energiatakarékos üzemmódban 30mW alatti fogyasztás mérhető, ami kifejezetten jó eredmény egy SATA SSD számára. A 860 EVO-hoz képest némileg magasabb a fogyasztása – 50GB adatállomány másolása során ez átlagosan 1.9W, maximum 2.32W.

Összegzés

A Samsung elsősorban azok számára tervezte a 860 QVO-t, akik ahelyett, hogy egyetlen nagy tárhelyet keresnének, inkább egy kisebb SSD-t vennének az operációs rendszer számára, és egy nagyobb HDD-t tárhelynek. Mivel a 860 QVO sorozat 4TB-os modellt is kínál, ez a legtöbb felhasználó igényeit kielégíti.

Összességében ez egy igen jó vételnek mondható, külön hangsúlyt érdemel a gyártási minőség. Felépítését, kinézetét tekintve is esztétikus a 860 QVO - mivel a Samsung nem egy olcsóbb műanyag keretet használt, külsejét tekintve leginkább a high-end tárhelyekhez hasonlítható.

A 860 QVO egy SATA meghajtóhoz mérten elfogadható teljesítményt nyújt. Nem lenyűgözően gyors, de valós környezetben más TLC SSD-khez hasonló teljesítményt nyújt. Bizonyos feladatok esetében nem kiemelkedő a teljesítménye, például nagy fájlok átvitele esetén az Intelligent TurboWrite gyorsítótár "túlcsordulhat", ekkor visszalassul a teljesítmény. Ez a célközönség számára azonban nem probléma – ezen az SSD-n valószínűleg az operációs rendszerünk lesz, valamint a leggyakrabban használt játékok, és a telepítés során zajló nagy adatmozgást követően a mindennapi használatban már kiváló teljesítményt nyújt a 860 QVO. Amennyiben mégis nagyobb teljesítményre van szükségünk, az eggyel magasabb kategóriás modellek az EVO és PRO sorozat tagjai, ebben az esetben ezek közül érdemes választani.

NTG - PCX

2019. 01. 18

Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
248 milliárd dollár. Ekkorára rúg az Nvidia pillanatnyi - az összes befektető által meghatározott - számszerűsített értékéke.  A szilíciumszobrász nagyvállalat történelmi magaslatra ért el, mikor értékpapírjai a napokban 404 dollár fölé hágtak, ezzel lekörözve a korábban uralkodó Intelt. Igaz, hogy a 246 milliárdos második hely továbbra is egy nagyobb bevételt generáló vállalatra mutat, ám az Nvidia csütörtökön elért-, és azóta is javuló eredményére korábban nem volt példa. Míg az Intel idén már 2%-ot zuhant, az Nvidia részvénycsomagja fantasztikus 68%-os erősödést produkált, melyet nagyrészt az adatközpontokkal elért eredményeik, és hosszú távon értékesnek tartott fejlesztéseik indokoltak. Ezek alapján az Egyesült Államokban megkérdőjelezhetetlenül a legértékesebb chipalkotó céggé vált és világviszonylatban sincs szüksége szégyenkezésre, hiszen a szegmensben annak ellenére foglalja el a kiemelkedő harmadik helyet, hogy a gyártási folyamatokat valójában kiszervezi külsős partnereknek, és házon belül kizárólag a lapkák megtervezésére koncentrál. Ezzel szemben az Intel saját gyártósorokat üzemeltet, ugyanakkor az is igaz, hogy évek óta küzdenek nem csak a kereskedelmi mennyiség szinten tartásával, de az olyan új technológiákra történő váltással is, mint például a hadak útját megjárt 10nm-es csíkszélességen alkalmazott fejlesztések. Külön érdemes megemlíteni, hogy miközben a globális bevételeket tekintve az Intel továbbra is kimagaslik a tömegből, és az idén várt
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
A hatóságok példát statuálnak a cseh tulajdonú kereskedővállalattal  „Közel 900 milliós büntetést kapott az Alza.hu” – hozta le a hírt az mmonline.hu (Marketing & Media Online). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által bírságként megítélt 892 millió forint az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát sújtja, mivel korábbi hirdetéseikkel súlyosan félrevezették vásárlóikat. A hatóság ítélete állítólag nem véletlenül közelíti ilyen vészesen az egymilliárd forintos határt, ugyanis ezzel a többi vállalat számára is példát statuálnak, ez a káros gyakorlat ugyanis nem számít egyedi esetnek. Mint kiderült, a tekintélyes összegen felül további 30 millió forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezik őket, mivel a hatósági eljáráshoz szükséges részleteket, konkrétan a vizsgálatok tárgyát képező kampányok költségére vonatkozó adatokat is hiányosan, vagy félrevezető módon közölték. Az MTI információi alapján, a GVH vizsgálata az Alza 2018. január és 2019. február közé eső, hat alkalmat számláló reklámkampányait vizsgálta, mely az Egyesült Államokból elterjedt és egyre népszerűbb Black Friday akcióra hívta fel a közönség figyelmét. A reklámanyagok a meghirdetett akciós időszakban „akár 80 százalékos” kedvezményt ígértek, ám mint kiderült, egyetlen bemutatott termék, vagy akár csak ahhoz hasonló áru sem kapott akár csak megközelítő mértékű leárazást. A hirdetésekben háztartási berendezések és különféle elektronikai cikkek szerepelt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...