fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
Nem készül több Olympus fényképezőgép
Visszaél 95%-os németországi fölényével a Facebook
Biztonság és pénzbírság? Így teljesítenek a víruskövető-appok
2019. 03. 05

Rettegés, csápok, Lovecraft - The Sinking City előzetes

Márciusban végre Lovecrafthoz méltó Cthulhu-horror érkezik?

H. P. Lovecraft, a huszadik század elején alkotta meg nagy hatású írásait, a horror egyik megteremtője, és meghatározó alakja volt. Az általa teremtett mítoszvilág legismertebb alakja Cthulhu, a földet több millió éve uraló ősi szörnyistenségek egyike, aki nem távozott világunkból, és örökös álomba merülve várja ébredését, és társai visszatérését. A nehezen körülírható, természetfeletti rettegés és borzongás, mint központi elem uralja ezt a mitikus univerzumot, rávilágít az emberiség kozmikus léptékű jelentéktelenségére, és elvezet minket az emberi psziché mélységeibe is.

Talán nem csak a japánok értenek a csápokhoz


Az alapanyag tehát kellő üzemanyaggal szolgál a különféle szórakoztató produktumok számára, erős atmoszférát és hidegrázós történetet biztosíthat egy tehetséges alkotónak. Jellegzetességeiből adódóan, legjobban a kalandjátékok műfajával rezonál együtt, ám viszonylag kevés nagyobb kaliberű produkció született, ami több szempontból is megállta a helyét, és a mai napig is fennmaradt a köztudatban. Ilyen volt többek között az 1992-es Alone in the Dark, amire a Resident Evil előfutáraként is tekinthetünk, de sokan máig emlegetik a Cthulhu: Dark Corners of the Earth belső nézetű nézetű horror-kalandját, ami paradox módon sikeresen ránt be minket sötét atmoszférájába, miközben minden téren igyekszik elvenni a játékos kedvét hibáktól hemzsegő játékmenetével, és már a megjelenése pillanatában is gyengének számító grafikájával. Időről időre persze újra felbukkanak készítők, akik kísérletet tesznek a Lovecraft féle hangulat, és az ősi istenségek megidézésére, ám rendre csődöt mondanak a téma teljes értékű, és méltó feldolgozásában. Ilyen volt a Cyanide stúdiójának tavalyi próbálkozása, ami nemes egyszerűséggel csak Call of Cthulhu néven jelent meg, ám a végeredmény annyira középszerűre sikerült, hogy a hívásra nemhogy a mélyben szunnyadó, de még a játékosok közül is csak kevesen válaszoltak.


Az ingadozó minőségű próbálkozások sorát törheti meg a The Sinking City, amit tavaly a sajtó képviselői közül néhányan, ki is próbálhattak. A beszámolók szerint, már ez a korai szakaszában járó produkció is kellemes élmény volt, már ha jellemezhetünk így egy sötét, durva, és masszívan 18+-os alkotást. A Frogwares egy újabb ukrán illetőségű csapat, aki igényes, egyjátékos kampányra épülő alkotással próbál nevet szerezni magának a nemzetközi piacon, és talán évek óta először készíthet nagyobb kaliberű játékot a témában. Ha a csapat valóban sikerrel jár, játékuk könnyedén a Lovecraft öröksége előtt tisztelgő, indie- és retro játékok fölé emelkedhet.

Ki itt belépsz, mutasd a személyidet

Velence helyett


A kizárólag felnőttek számára készült alkotás célja egy sötét, kompromisszumoktól mentes horror élmény megteremtése, összhangban egy lassú tempójú és rendkívül részletgazdag, nyomozós kalandjátékkal. A történet kiégett főhőse már önmagában is megalapozza a nyomasztó hangulatot, arca meggyötört lélekről árulkodik, múltja számos kínzó emléket rejt, és az őrület ösvénye sem ismeretlen számára. Az 1930-as években járunk, a cselekmény helyszínét adó amerikai kisvárost váratlanul árasztja el a tenger. Ez a lakosságot kétségbe ejtő, természetellenes dagály, számunkra felfedi a helyieket érintő borzalmas eseményeket, és a megoldásra váró baljós rejtélyeket. A TPS nézetes nyomozás, az L. A. Noire-t juttathatja eszünkbe, ahol a tágas nagyváros ellenére a cselekmény lineárisan haladt, esetünkben viszont jóval nagyobb szabadságot kapunk az ügyek felgöngyölítéséhez. A szokásos felállás szerint, a főszál mellett mellékküldetések egész sorát teljesíthetjük, a nyomozás viszont valóban odafigyelést és logikát igényel majd. A feladataink megoldásához szükséges lépéseket tetszőleges sorrendben hajthatjuk végre, nem egy előre meghatározott vonalon, vagy a készítők által diktált tempóban kell haladnunk.

Kimaradt jelenetek egy Jacko klipforgatásból


A nyomok és információk feldolgozása sem feltétlenül egyetlen kijelölt helyszín felkutatásával történik, legtöbbször mi döntünk, merre induljunk tovább. Rajtunk áll, hogy a megszerzett információkhoz kapcsolódó lehetőségek közül melyekkel próbálkozunk, rendőrség, könyvtár, hullaház és sok más helyszín is közelebb hozhat minket a megoldáshoz. Élő vagy akár holt szemtanúk egyaránt segítségünkre lehetnek majd, hiszen a beszélgetős és olvasgatós részek mellett rengeteg szürreáls jelenést és pszichénket ostromló hallucinációt kell majd feldolgoznunk. A készítők rendkívül büszkék a megalkotott rendszer összetettségére, mert minden apró részlet befolyásolhatja a cselekmény alakulását. Egy elszalasztott nyom, egy biztosnak vélt ítélet, vagy egy meg nem ejtett párbeszéd is hatással lehet a történésekre, így érdemes lesz körültekintően és nagy odafigyeléssel játszani.

NAgyon hangulatos, reméljük nem lesz mindig víz alatt


Elmélyülésünket pedig természetesen az atmoszféra megteremtését szolgáló környezet és az irodalmi alaphoz hű összetevők segítik. A Frogwares esküszik, hogy az író világát képviselő komponensek hitelesen kerülnek megidézésre, a számos Sherlock Holmes féle nyomozós kalandjuk alapján pedig úgy tűnik, hogy tudják mire vállalkoztak. A tapasztalatok alapján, a horror ízére is könnyedén ráéreztek a srácok - a város helyszíneit és a nyomasztó jeleneteket figyelve -, láthatóan élvezik a rettegést keltő hangulat megkomponálását. A tavaly rögzített gameplay részletek még a fejlesztés korai szakaszában készültek, ám a közelgő megjelenéssel együtt jár némi természetes aggodalom, a végeredmény minőségére vonatkozóan. 


A pár napja kiadott rövidke trailer sok új részletet nem mutat, ám a szereplők arca továbbra sem fest a legjobban, ami egy személyes interakciókra nagyban támaszkodó darab esetén elég kérdéses pont lehet. Hasonlóan égető kérdés az akciójelenetek minősége, ugyanis a játék nem nélkülözi majd a lövöldözős részeket sem. Bár az esetek többségében a rettegésen lesz a fókusz, néha szembekerülünk majd különféle rémségekkel is, amik vélhetőleg az ősi istenek aktuális lakhelyéről származó lények lesznek. A tavalyi Vampyr-t kritizálták az akciórészek miatt, bár szerintem közel nem volt olyan rossz a helyzet, mint amilyennek leírták - és pláne nem annyira rossz, mint amit eddig a The Sinking City harcaiból láttunk. A karakter mozgásáról az egyetlen emlékem, hogy kissé darabos, a lövöldözés pedig sután fest és elavultnak hat. Ezek után azt reméljük, hogy nem csak egy jó történetet, de finomabb karaktermozgást és dinamikus fegyverhasználatot láthatunk a március 21-én megjelenő The Sinking City-től.

Dani - PCX

2019. 03. 05

Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
A Microsoft négy év után bukkant rá egy kritikus biztonsági problémára  Július elsején két frissen felfedezett biztonsági hibáról adott jelentést a Microsoft, mely az általános Windows 10 verziók mellett a Server kiadásban is megtalálható. Bár mélyreható elemzést nem közöltek, az kiderült, hogy a Microsoft Windows Codecs Library, vagyis a médiafájlok lejátszásához szükséges kodekcsomag a ludas, mely nem megfelelően kezeli a memóriában található objektumokat. A CVE-2020-1425 sebezhetőséggel a sikeres támadáshoz szükséges információkhoz férhetnek hozzá, a CVE-2020-1457 pedig kártékony kódok távoli futtatását-, konkrétabban egy speciális kialakítású képfájlt futtató program alkalmazását teszi lehetővé. A helyzet több szempontból is szoaktlan, ugyanis a probléma a 1709-es verziószámú őszi frissítés óta minden Windows 10 kiadásban megtalálható, melybe a 32-bites, 64-bites és ARM verziók mellett a Windows Server 2019 és 2004 változatok is beletartoznak. A kritikus besorolású biztonsági rést tehát bő három év után sikerült felfedezni és orvosolni. Ami viszont valóban rendhagyó, hogy a frissen kiadott javítócsomagot nem a Windows frissítéskezelő szolgáltatásán keresztül érhetjük el, ehelyett a Microsoft Áruház (Microsoft Store) telepíti nekünk. Az ígéretek szerint a rendszer automatikusan végrehajtja a frissítést, de ha nem szeretnénk várni, az Áruházon belül a Letöltések és frissítések menüpont alatt kattintsunk a Frissítések beszerzése gombra. Igencsak furcsán kezeli
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Idén ősszel végre megérkezhet a Samsung felső kategóriás NVME SSD-je, mely a gyártó első PCIe 4.0 megoldása lesz Ha az otthoni felhasználásra szánt termékek piacán nézelődünk, láthatjuk, hogy már válogathatunk is a PCI-Express 4.0 csatoló képességeit kihasználó SSD-kből, ugyanakkor a Samsung nevét sehol sem találjuk. A neves gyártó valóban nem sietett el semmit, ám erre nem is volt szüksége, hiszen mostanáig egyedül az AMD X570-es lapkészlete biztosított PCI-E 4.0 támogatást, és a legújabb B550 lapok is csak alig néhány hete jelentek meg. Azt persze sejtettük, hogy a Samsung nem holmi visszafogott belépővel érkezik meg az M.2 meghajtók csúcskategóriájába, a bizonyítékot pedig már az év elején megkaptuk, mikor felbukkant a 980 Pro modell, mely időn ősszel végre valóban megérkezhet. Először június közepén bukkant fel a pletyka, mikor tech-világhoz köthető előrejelzésekről ismert Ice Universe Twitteren mindenféle feltételes módot nélkülözve közölte, hogy hamarosan megtudhatjuk milyen egy igazi PCIe 4.0 SSD teljesítménye, a 980 Pro ugyanis két hónap múlva bemutatkozik. Végül a Techpowerup.com tegnap pontot tett a mondat végére, ugyanis lehozta a hírt, hogy a koreai hatóságok jóváhagyták a 980 Pro szériát, így megkezdődhet az új NVMe M.2 SSD-k tömeggyártása. A széria egyelőre háromféle tárhelyopciót kínál majd, konkrétan a 250 GB (MZ-V8P250), 500 GB (MZ-V8P50), illetve 1TB (MZ-V8P1T0) modellek között válogathatunk majd. A gyártó egyelőre nem osztott meg részletekbe menő t
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Az utóbbi időszak legnépszerűbb alkalmazása továbbra is kétes adathalászatot folytat, Indiában pedig már be is tiltották A 2017-ben debütált TikTok rövid idő alatt tett szert hihetetlen népszerűségre, ám míg a hírek a látványos sikerről és a tavaly elért egymilliárdos letöltésszámról szóltak, egymás után érkeztek a kémkedésről és jogosulatlan adathalászatról szóló cikkek is. A kínai ByteDance által kiadott mobilos alkalmazás, rövid hangos videóklipek összeállítását teszi lehetővé, mely már nem csak Ázsiában, de Amerikában és az egész világon közkedveltnek számít, tavaly konkrétan a harmadik legnépszerűbb mobilos app volt. Éppen ezért aggasztó, hogy folyamatosan lebukik agresszív adathalászat miatt, most az iOS 14 rendszer egyik új funkciója mutatta meg, hogy a TikTok a háttérben megállás nélkül jegyzetel. A múlt heti leleplezés Jeremy Burge-höz, az Emojipedia alapítójához köthető, aki Twitteres bejegyzései mellé egy rövid, de beszédes felvételt is megosztott a jelenségről. A felfedezés egy új iOS funkciónak köszönhető, mely figyelmezteti a felhasználót, ha valamelyik alkalmazás megpróbál hozzáférni a vágólapon szereplő tartalomhoz. Nos, a TikTok minden harmadik lenyomott betű után leolvasta a vágólapot, így konkrétan engedély nélkül férhetett hozzá akár jelszavakhoz, vagy más kényes adathoz. Ez különösen annak tükrében zavaró, hogy a kiadó már sokadik alkalommal bukik le, ám minden ígéretet egy másik, olykor még komolyabb szabályszegés követett. A ByteDance ezúttal is eg
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...