fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
2019. 05. 16

Minden amit a RAM-ról tudni érdemes 2. rész

Az elkövetkező sorokban jobban beleássuk magunkat a ma ismert memóriák összességébe. Megismerjük hogyan is kell kiszámolni egy memória sebességét, milyen összefüggésben áll a memória az AMD és Intel processzorokkal, és milyen darabok találhatóak meg kínálatunkban.
Kezdjük is talán a legfontosabb kérdéssel, azaz hogyan számolható ki az általunk kiválasztott memória sebessége? Erre egy első ránézésre talán nehézkesnek tűnő képlet lesz a segítségünkre, amit a példa megfejtése után szerintem már mindenki érteni fog. A képlet a következő:

1000 / (a memória órajele / 2) = „X”,

„X” * „a memória időzítése” = „Y”

„Y” = A memória sebessége nanoszekundumban, jelzése „ns”.

 

Vegyünk példának egy 3000 Mhz-s órajelű memóriát CL16-s időzítéssel:


1000 / (3000 /2) = 0,66

0,66 * 16 = 10,66 ns


Mit is jelent ez számunkra? Ez a memória 10,66 nanoszekundum alatt képes válaszolni a processzor által kiadott parancsokra.
Persze jobban belegondolva ez a szám iszonyatosan kicsinek tűnik, azonban az adatok kezelésénél rengeteget jelenthet akár 1-2 tizednyi nanoszekundum eltérés is.

Milyen processzornál fontosabb odafigyelni a memória kiválasztásánál?

Egyértelmű hogy az AMD processzorok (ZEN architektúra, Ryzen termékcsalád) Infinity Fabric-ra épülő darabjainál a legfontosabb kiválasztani a megfelelő memóriákat. Az Infinity Fabric összefoglalva a processzorban található magok közti kommunikációt szolgálja, és minél nagyobb órajelen dolgozik, annál gyorsabban tudja végrehajtani a feladatokat. Az Infinity Fabric órajele megegyezik az alaplapra helyezett memóriájával. Tehát például ha egy 2666 Mhz-s RAM-ot használunk egy Ryzen 5 2600 mellé, akkor a processzorunk Infinity Fabric-ja is 2666 Mhz-en fogja továbbítani az adatokat.

 


Ez azt jelenti, hogy az Intel processzoroknál nem számít a memória kapacitása, órajele és időzítése?

Természetesen nem, azonban az AMD-s oldalon jóval nagyobb teljesítménybéli különbségek tapasztalhatók a megfelelő memória kiválasztásával. Intel processzoroknál ez a teljesítmény béli különbség kevésbé észrevehető, azonban nagyobb órajellel, és jobb időzítéssel itt is érhetünk el szemmel látható javulást.

Hallottál már a B-die-ról és társairól? Nem? Akkor most megismerkedhetsz velük is.

Bár a RAM-ok gyártóiból egyre több jelenik meg a világban, azonban a hozzájuk szükséges chipek gyártóiból összesen 3 db van a világon. Ez a három a Samsung, az SK Hynix, és a Micron. Nem szeretnék nagyon belemenni a gyártók sajátosságaiba, csak egy két dolgot kiemelni. Aki AMD-s processzorral rendelkezik, vagy a jövőben azt szeretne vásárolni, annak javaslom (aki pedig szeretné „tuningolni” azoknak főleg), hogy azokat a memóriákat keresse, amik Samsung B-Die chipekkel lettek szerelve. Ezek a chipek a legjobb minőségűek jelenleg, ezért ezeknek az ára is a legmagasabb. Ezeket a https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/ weboldalon lehet talán a legkönnyebben megtalálni. Itt kiválasztva a gyártót, az órajelet, időzítést, és kapacitást, elég egyszerűen leszűkíthetjük a keresést. A gyártói számra rákeresve pedig már válogathatunk is az áruházak között. Sokszor a gyártói szám vége más betűkkel végződik, azonban ez nem mindig jelenti azt, hogy nem a jó memóriát találtunk meg, ugyanis a gyártók a színbeli eltéréseket jelölik különböző betűk kombinációjával. Fel kell készülni arra, hogy ezek a RAM-ok hamarosan elfogynak a piacról, ugyanis a Samsung hivatalosan bejelentette a B-die chipek gyártásának leállítását. A helyére érkező A-die névre hallgató chipekről még nem igazán tudni érdemi információt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ha nem B-die chipekkel szerelt memóriát veszünk, akkor az már nem fog működni, azonban előfordulhat, hogy nem a rájuk írt sebességet fogják produkálni, esetleg csak akkor fogják hozni azt, ha manuálisan állítjuk be őket, ami nem kis feladatnak számít.

 

A másik információ az SK Hynix gyártó oldalához tartozik, akik bejelentették, hogy még 2019 második felében piacra dobják a DDR5-s memória moduljaikat. Az új RAM-ok majdnem kétszeres adatátviteli sebességet ígérnek elődjeikhez képest. A gyártó véleménye szerint 2020-ban nagyjából a piac 25%-t fogja lefedni az új generációs memória, míg 2021-ben már a 44%-át.

Mi az előnye, ha a memóriákat párban vásároljuk?

Sok esetben láthatjuk, hogy a memóriákat párban úgynevezett „Kit”-ben vásárolhatjuk meg. Nagyon fontos, hogyha már rendelkezünk egy memóriával, próbáljuk meg azonos gyártói számmal rendelkező memóriát vásárolni, ugyanis ha másik memóriát választunk mellé sok gondot okozhatunk saját magunknak. Ha mégis úgy döntünk, ((vagy már esetleg nem kapunk)) hogy másik RAM-ot vásárolunk, erősen ajánlott azonos kapacitású, órajelű, időzítésű, és feszültségű modult választani. Ugyanis például ha egy 2666 MHz-s memória mellé beteszünk egy 3200 MHz-eset, akkor az alaplapunk automatikusan lehúzza a nagyobb órajelű memóriát a kisebbel megegyezőre. Előfordulhat az is, hogy a két memória modul nem igazán „kedveli” egymást, és akár „kék halált”, és egyéb hibákat produkál.

 


Miért ne vegyek egy 16 GB-s kapacitású memóriát két 8Gb-s helyett?

A válasz egyszerű. Ha az egy modulos memóriát választod, máris kidobtad a memóriád sávszélességének felét.

Mi a szerepe az alaplapnak a memóriáknál?

A számítógépünk kiválasztása előtt érdemes jól átnézni az alaplapunk adta lehetőségeket, ugyanis vannak olyan alaplapok, amik szabályozzák a memóriánk maximális órajelét, amit csak manuálisan lehet feloldani. Vannak olyan alaplapok, amik támogatják az Intel XMP profillal ellátott memóriákat, ami röviden annyit tesz, hogy egy gombnyomással a BIOS-ban az alaplap beállítja a memória által megadott óra jelet és időzítéséket. Megtalálhatóak olyan alaplapok is, amik ugyanezt a profilt támogatják AMD processzorok esetében is, vagy az AMD-s megfelelőjét, az AMP-t. Ezek hiányában, ha maximálisan szeretnénk kihasználni a memóriánkat, lehetséges, hogy kézzel kell beállítanunk azt. Itt megjegyezném, hogy érdemes megnézni a RAM magasságát is, ugyanis vannak olyan esetek, amikor egy memória nem fér el a processzor hűtőjétől.
Nézzük hát, milyen memóriák szerepelnek a kínálatunkban, amik megfelelnek a fenti sorok követelményeinek: • G.Skill Trident Z 2x8GB DDR4 3000 MHz F4-3000C14D-16GTZ Memória

  Habár a hűtőborda nem biztos, hogy elnyeri mindenki tetszését, ez a memória a kis időzítéssel, és a 3000 MHz-s órajelével igencsak megállja a helyét jelenleg a piacon. A tesztek alatt megbízható működést biztosított akár nagyobb feszültség, megnövelt órajel és szűkebb időzítéseknél is, persze ezek növelését mindenkinek csak saját felelősségre ajánljuk. Ez a memória rendelkezik az Intel XMP profillal. • Corsair 2x8GB DDR4 3600 MHz Vengeance RGB CMR16GX4M2C3600C18 és CMR16GX4M2C3600C18W Memória  Ha valakinek üvegfalú számítógépháza van, legyen az fekete vagy fehér színű, ez a memória biztos, hogy jól mutat benne. Elsőre talán robusztusnak tűnhet, azonban az RGB-s világítással már kellemes látványt biztosít. Bár az időzítése kicsit magas, az órajel nagysága kompenzálja azt, és természetesen ez is rendelkezik XMP profillal, a gyors és egyszerű használathoz. • Kingston HyperX Predator 2x8GB DDR4 3600 MHz HX436C17PB3K2/16 Memória

  Ez a HyperX Predator hűtőbordával ellátott modul egy fokkal egyszerűbb, de egymás mellett elhelyezve mégis modern látványt nyújt. A magasabb órajel mellé itt is magasabb időzítés társul, azonban ennél a memóriánál is rendelkezésünkre áll az XMP profil, hogy a legegyszerűbben beállíthassuk a memóriáinkat. • G.Skill 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZR Trident Z RGB memória


  Ha azon találod magad, hogy ez a memória nincs rajta a „B-die”-os memóriák listáján, akkor helyes úton jársz. Ez a memória azért foglal itt helyet, mert egyedi és jól kinéző külseje mellett, megbízhatóan és egyszerűen teljesíti a leírt teljesítményt az XMP profillal, jó ár/érték aránnyal együtt. Természetesen ennél a memóriánál már kevésbé ajánlott bármiféle „tuning” próbálkozás, azonban az alap teljesítménye teljesen megfelel a mai elvárásoknak.


 • Corsair 2x8GB DDR4 3000MHz Vengeance LPX Black CMK16GX4M2B3000C15

  Az előző memóriához hasonlóan, ez sem „B-die” chipekkel szerelt, azonban kedvező ára és mégis jó teljesítménye miatt került ide. Hűtőbordája letisztult, kiváló hűtést biztosító, jól kinéző darab. XMP Profillal hozza a megfelelő értékeket.

 

Remélem sok hasznos információval lettél gazdagabb a cikkek által, és könnyebben megtalálod a számodra megfelelő memóriát.

DM-PCX

2019. 05. 16

Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Az új gyógyszer látványosan enyhíti a tüneteket, ám nem biztos, hogy Európának is egyből jut belőle  Nem kis teher nehezedik az uniós döntéshozókra, hiszen a járvány következtében kialakult helyzetben számos hibával és későn meghozott döntéssel kell elszámolniuk, ám most láthatóan igyekeznek nagyobb sebességre kapcsolni. Erre utal az is, hogy múlt pénteken bejelentették egy új antivirális gyógyszer forgalomba hozatalát Veklury néven, melyet kifejezetten az új koronavírus kezelésére fejlesztettek ki. Amerika fejleszt, európa reagál A Veklury nevű készítmény a Gilead Sciences - egy kaloforniai székhelyű biotechnológiával foglalkozó kutatóvállalat - érdeme, kulcshatóanyaga pedig az a Remdesivir, melyet korábbam szintén ők alkottak meg. Az anyagot elsősorban az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére dolgozták ki, de később kiderült róla, hogy más fertőzésekkel szemben, például koronavírusokkal szemben is pozitív eredményeket mutat. A majmokon végzett kísérletek során hatékonyan előzte meg, illetve enyhítette a légzőszervi megbetegedéseket, emellett csökkentette a kezelt szervezetek vírustartalmát és jelentősen enyhítette a tüdő károsodását is. A Remdesivir Japánban már májusban zöld utat kapott, majd az Egyesült Államok is elfogadta, a tíz országban közel ezer beteg bevonásával végzett tesztelés pedig ígéretes eredményeket mutatott, így hamarosan az egész világon bevezethetik. Európai bizottság ezúttal nem is tétlenkedett, és az általános 67 napos jóváhagyási
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Úgy néz ki 2020 még mindig nem fogyott ki a meglepetésekből, érkezik a Fallout filmsorozat  Úgy néz ki a filmstúdiók szép lassan mégis elkezdik felfedezni maguknak a videojátékok világát. Bár a könyvek alapján készült Witcher széria első évadjára, végül nem úgy gondolunk, mint egy „új Game of Thronesra”, a játékok közönsége bőven elég figyelemmel és szeretettel árasztotta el ahhoz, hogy a filmvilág tudomásul vegye a gamerek millióinak jelenlétét. Na jó, talán a címszereplőt játszó Henry Cavillnek is lehet némi köze a sikerhez, aki amúgy maga is imádja a Witcher játékokat. Természetesen nem csak a filmszakma, de a játékkiadók is kedvelik a látványos bevételeket, így meg is születhetett a két ágazat közötti újabb frigy: hamarosan kezdődnek a Fallout sorozat forgatási munkálatai. Az 1997-ben bemutatkozó szerepjáték a játékvilág igazi klasszikusa, mely nem nélkülözi a filmes gyökereket sem, hiszen a posztapokaliptikus világ megálmodásához számos film nyújtott inspirációt (pl. Mad Max, A fiú és a kutyája). Úgy néz ki, hogy a kör bezárul, ugyanis a Fallout jogait 2004 óta birtokló Bethesda Softworks, - a méltatlan és kínosan igénytelen Fallout 76 után - ezúttal élőszereplős formában is szívesen látná, az atomenergia különös hatásait bemutató univerzumot. A műsor elkészítéséért nem más felel, mint az HBO egyik nagy durranását, a Westworldöt tető alá hozó Jonathan Nolan és Lisa Joy, illetve az általuk irányított Kilter Films produkciós cég. Ők együtt határoz
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...