fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 04
AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
2020. 06. 04
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
2020. 06. 03
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
2020. 06. 03
Konzol gyilkos HTPC, rendkívüli Fortnite teszt
2020. 06. 02
Éves termés - A Thermaltake online mutatta be újdonságait
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2018. 09. 09

Processzorhűtés mesterfokon - Cooler Master MasterLiquid ML240R áttekintés

Létezik egy olyan processzorhűtő, ami kicsi, nagy teljesítményű, és olcsóbb, mint az általa lekörözött piaci vetélytársak. Sokan nem is gondolják, mekkora jelentősége van a megfelelő processzorhűtő megtalálásának, ezért érdemes végiggondolni, mekkora különbségek vannak ezen a téren is. A Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB olyan teljesítményt nyújt, ami a nagyobb, 360-as vízhűtések számára is kihívást jelent, de mindezt kisebb, elérhetőbb kiszerelésben teszi.

Specifikációk

Jellemzők

Közvetlen összehasonlításban a MasterLiquid ML240R RGB hőkezelése jobb számokat mutat, mint a nála nagyobb Raijintek Orcus 360 AIO, ami önmagában is figyelemre méltó; a ML240R RGB mintegy 8-10 ezer forinttal olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, de jobban teljesít, így nem nehéz előnyben részesíteni nagyobb hűtőrendszerekkel szemben.

Miközben a legtöbb Intel és AMD processzor foglalathoz hozzátartozik a szerelési hardver, a MasterLiquid ML240R RGB csak a modernebb CPU-kat támogatja. A ventilátor és vízhűtés kontrollal a Cooler Master az alaplap csatlakozási lehetőségeire épít, emellett felhasználói kontrollra ahelyett, hogy a cég saját szoftvert adna ki a hűtés minden aspektusának kezelésére.

A felhasználó választhat, hogy az alaplap 4-pines RGB felületére kapcsolja a hűtést, vagy a mellékelt Cooler Master RGB világításvezérlőre. Az RGB vezérlő alaplapra kapcsolódása 9-pines csatlakozóval vagy USB apa segítségével fizikailag lehetséges, de a mellékelt dokumentáció nem ad semmilyen információt arról, milyen szoftvert lehet használni ehhez a kapcsolódási módhoz.

A MasterLiquid ML240R RGB pumpa fedele egy eltávolítható, matt fekete, domború fedél, ami a Cooler Master logó átlátszatlan változatát mutatja. A fedél el is fordítható, hogy a beszerelés orientációjának megfelelő legyen. A hűtőcsövek 90 fokos szögben, forgatható szerelvényen át lépnek be a dobozba és hagyják el azt, és a tömlő teljes hosszában fekete nejlonba van burkolva, hőszigeteléssel van lezárva.

Az ML240R alapja nagy hasznát látja egy oldalirányban hántolt rézlemeznek, ami a pumpa házába van süllyesztve. Az integrált beépítőkeretek azt is lehetővé teszik, hogy a felhasználó kicserélje a megfelelő rögzítőlemezt, ezáltal teljes hosszában garantálva a megfelelő stabil rögzítést.

A 12-csöves, 240 mm-es alumínium hűtőt kettős RGB MF120R ARGB ventilátor hűti, ami LED-enként egyénileg kontrollált modulokat használ, hogy egyöntetű működés helyett lehetővé tegye a “hullámok”, “ciklusok” és más effektek használatát. A 120 mm-es ventilátorok 2000 RPM-ig tudnak felgyorsulni, és 4-pines PWM-mel, RGB kábellel egyaránt rendelkeznek.

A 16,7 milliós színösszetétel (pontosan: 16.777.216) kizárólag az alaplap RGB integrációval lehetséges. Ugyanakkor, kompatibilis alaplap nélkül is lehetséges az előredefiniált világítássémák használata az ML240R-hez kapott vezérlő segítségével.

A beépítés során azonban óvatosan kell eljárni: bár a hosszabbítókábelek egy részében vannak a csatlakozásra allkalmas pinek, a vezérlőegység és a ventilátor közti kapcsolatok többsége elég laza, és pusztán a kábel súlya is elegendő ahhoz, hogy amiatt leoldódjon a kábel. A processzorhűtőkhöz használt RGB csatlakozók rendszerint vékonyabb kábelt és nagyobb, robusztus csatlakozófejet használnak.

A gyártó részéről egy kifejezetten elegáns megoldás, hogy a lecsatolható előlap lehetővé teszi a pumpa megfelelő orientációjú beépítését, olyan módon, hogy továbbra is látható maradjon a Cooler Master logó. Mikor beszereljük a MasterLiquid ML240R-t, hirtelen annyira kézenfekvőnek tűnik ez a megoldás, hogy nem is értjük, más gyártók miért nem alkalmazzák ugyanezt a felépítést. Ameddig nem kezdik el teljesen interaktív LCD kijelzőkkel elllátni az AIO hűtőrendszereket, valószínűleg ez marad a legjobb módja annak, hogy a logó beszerelés után is látható maradjon.

Teszteredmények, következtetés

Az előzetes hűtőtesztek alapján egy szemléletes táblázatban össze lehet foglalni, hogyan teljesít a MasterLiquid ML240R RGB más, azonos kategóriába sorolható aktív hűtésekkel szemben. Az NZXT Kraken M22, a Raijintek Orcus 360, és az Enermax LIQFUSION 240 RGB összehasonlítása a következő eredményeket hozza.

A hőprofilokat tekintve azt láthatjuk, hogy a Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB némileg lemarad a Raijintek Orcus 360-hoz képest, de ez a lemaradás mindössze egy tized fokot jelent. Bár ez minimálisnak tűnik, az ML240R RGB ezt az eredményt 33%-kal kisebb hűtővel és eggyel kevesebb ventilátorral éri el.

Az ML240R RGB-n található 120mm-es ventilátorokat úgy hirdetik, hogy 2000 RPM +/-10%-os sebességre tudnak gyorsulni, a gyakorlatban azonban az átlagos sebességnél jobb eredményt érnek el, kicsivel 2100 RPM felett teljesítenek, ezzel az összehasonlításban szereplő termékek közt a leggyorsabbnak számítanak. A magas rotációs sebesség azonban magasabb decibel értékkel is jár.

A 100%-os ventilátorsebesség mellett mért 5 decibeles különbségek igen éles versenyt mutatnak. Bár a MasterLiquid ML240R RGB ventilátorai mutatják a legjobb értéket sebesség terén, nem jutottak első helyre a mért zajszint terén. Igaz, azt hozzá kell tenni, hogy az összehasonlításban szereplő “leghangosabb” opció, az Enermax LIQFUSION 240 sem csap akkora zajt, hogy egy csendes könyvtári beszélgetést megzavarjon, így pusztán mért értékekről beszélhetünk.

A közel hallhatatlan "zaj" és a mindösssze néhány decibel különbség önmagáért beszél, ezek közül a Raijintek Orcus 360 tud jobb eredményt hozni, de kizárólag a nagyobb hűtőtestnek és lassabb ventilátornak köszönhetően.

A teljesítményt összesítő táblázatok pedig némi betekintést engednek abba, hogyan alakul a hűtési kapacitás a termék árához és a teljes összehasonlítási csoport átlagárához képest. A Cooler Master MasterLiquid és az Enermax LIQFUSION 240 ára nagyon hasonló, ennél némileg olcsóbb az NZXT Kraken M22 és a Raijintek Orcus 360.

FLIR One Pro mérőeszköz segítségével kapott hőkép terén szintén apró különbségek mutatkoznak a pumpa körül és hűtőcsöveknél a teljes- és félsebességű működés során. Külön érdekesség, hogy 100%-os rotációs sebességnél maga a ventilátor is további hőt termel.

A MasterLiquid ML240R RGB esetében a Cooler Master egy 240mm-es AIO hűtőberendezést kínál, ami felveti azt a kérdést, hogy akár egy overclockolt, magas TDP értékű processzor esetében is indokolt-e egyáltalán egy 360mm-es hűtő. Ez a processzorhűtő láthatóan jobban teljesít, mint nagyobb piaci vetélytársai, rááadásul kisebb, megfizethetőbb kiszerelésben teszi mindezt, emiatt ideális választás bármilyen mainstream gépösszeállításba.

NTG - PCX

2018. 09. 09

AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
Az új fejlesztés komoly változást okozhat az okoseszközök piacán  Tavaly izgalmas bejelentést tett közös együttműködéséről az AMD és Samsung, hiszen senki sem számított rá, hogy a két vállalat közös fejlesztésbe kezd. Mint kiderült, a jövőben a grafikus teljesítmény látványos növekedésére számíthatunk, legalábbis az ultra-alacsony fogyasztású mobilos szegmensben. Lényegében annyi tudtunk meg, hogy a Samsung Exynos processzorai Radeon grafikus megoldásokkal egészülhetnek ki, és ahogy Lisa Su fogalmazott, „az AMD felhasználói bázisa jelentős bővülés elé néz”. Ugyan részleteket ekkor még nem közöltek, sokan a szintén szóba hozott RDNA architektúra alternatív változatára számítottak. Úgy néz ki, hogy az elvetett mag egy év alatt szépen kihajtott, ugyanis nemrég kiszivárogtak az első mobilos AMD chip specifikációi. Arról már érkeztek információk, hogy az AMD nagy durranással készül a Samsung számára, ám ha egy nagyközönségnek szánt fejlesztésről van szó, a Qualcomm által tervezett ARM architektúrának rendesen össze kell kapnia magát. A Ryzen C7 kódnéven megismert lapka szívét a 3.0Ghz-es Gaugin Pro magok adják, melyek a Qualcomm Cortex X1-et veszik alapul, a grafikus megoldás azonban még ennél is izgalmasabb, ugyanis ott egy négymagos RDNA 2 Mobile GPU látható. Ez a leírás szerint 45%-kal múlja felül az Qualcomm Adreno 650-et, mely többek között a Samsung Galaxy Z Flip 5G, Lenovo Legion és OnePlus 8 Pro telefonokat is ellátja. Érdemes kiemelni a fejlett Med
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
Hiába a hosszas tesztidőszak, a Microsoft végül szünetelteti az automatikus frissítést  A Microsoft nemrég örömmel jelentette be, hogy elkészült a Windows 10 korábban beharangozott májusi frissítőcsomagja, mely változtatásokat, újdonságokat és fejlesztéseket egyaránt magában foglal. Naiv módon azt reméltük, hogy a fejlesztők talán tanultak az elmúlt hónapokban érkező frissítésekkel együtt járó folyamatos nehézségekből, és ezúttal talán elegendő lesz pusztán a megjelenésről és a főbb újdonságokról írni. Sajnos a helyzet most is igazodik a sormintához, ugyanis egyre növekszik a hibajelenségek és problémák száma. Az indulás alapból is óvatosan kezdődött, a kompatibilitási problémák ugyanis már ismertek voltak a fejlesztők számára, így azok feltérképezéséhez csak fokozatosan tették elérhetővé a frissítőcsomagot, és ugyan a manuális telepítésre továbbra is van lehetőség, sokaknak az sem működik. Úgy néz ki, hogy a Microsoft nem talál rá a megfelelő ritmusra, hiszen hiába a Windows Insider program egyre növekvő felhasználói létszáma, sajnos a tesztelési folyamat közel sem bizonyul elég hatékonynak. A listán korábbról ismerős hangproblémák és váratlan újraindulások, sajnos egyaránt visszaköszönnek. A jelenségek igen vegyes szórásban jelentkeznek, de az sem ritka, hogy például két azonos típusú és felszereltségű laptopon eltérőek a tapasztalatok. Például van ahol gond nélkül zajlott a frissítés, máshol szintén, de jöttek a hibák, és van ahol egyszerűen nem lehetséges végr
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
Hamarosan egy teljes generációnyi Coffee Lake processzor tűnik el a boltokból  A friss bejelentés alapján, hamarosan véget ér a Coffee Lake alnéven bemutatott processzorcsalád gyártása, az Intel itt alkalmazta második alkalommal, az azóta bőségesen bejáratott 14nm-es gyártástechnológiáját. A Coffe Lake a Broadwell, Skylake és Kaby Lake közvetlen utódja a sorban, ám emelt magszámmal, magasabb Turbo frekvenciával, bővített L3 gyorsítótárral és 2666 MHz-es DDR4 memóriák támogatásával igyekezett leváltani elődjét, illetve nagyjából itt szűnt meg végleg a DDR3 támogatás az LGA 1151-es platformon. A sorozat 2017-ben, a 300-as lapkészlettel együtt érkezett, majd 2018-ban a 8 magos i9 is bemutatkozott. A búcsúzó sorozat a teljes 8. generációs vonalat magában foglalja, tehát a Core, Pentium és Celeron modellek egyaránt eltűnnek majd. Az Intel egészen év végéig foglalkozik a 8. generációval, konkrétan december 18-ig fogad megrendeléseket, a teljesítésük határidejét pedig 2021. július 4-ig bezárólag tudja vállalni. Apróság, de valójában a széria frissített 9. generációját is érinti a helyzet, mivel a 9900K-ra beruházó vásárlóknak a továbbiakban le kell mondania a stílusos műanyag dobozkáról, és be kell érniük az olcsóbb modelleknél alkalmazott kartonnal. A közkedvelt sokszög állítólag megnehezítette a termék tárolását, így az Intel végül leegyszerűsíti a partnerek dolgát. A váltás valójában teljesen érthető, hiszen a gyártó elsődleges érdeke a 10. generációs modellek, és az
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...