fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2019. 05. 09

Ez az egyik legkisebb ATX gépház: MasterBox Q500L

A kompakt asztali gépházak világában gyakran kell túl nagy áldozatot hozni a helytakarékosság érdekében. Az esetek többségében a kisebb hely nagyobb hővel jár, emellett romlik a hozzáférhetőség és kisebb a választási lehetőség a beszerelhető komponensek esetében. Nem ez a helyzet a Cooler Master MasterBox Q500L ATX gépházával, ebbe mindent beszerelhetünk, amire egy költséghatékony gamer rendszerben szükség lehet.

A Cooler Master MasterBox Q500L 386 x 230 x 381mm mérete mellett mindössze 3.81kg súlyú, kívül-belül fekete acél- és műanyag konstrukció, hat oldalából három szellőzőnyílásokkal rendelkezik. A fedlap egészét egy perforált fém panel borítja, ezen mágneses szűrőfelület található és rögzítőfelületet képez két 120mm-es vagy 140mm-es ventilátor számára. Az elő- és hátlap egyaránt ehhez a felülethez hasonlatos.

A szabadon pozicionálható I/O panel két USB 3.0 porttal, fejhallgató és mikrofon csatlakozóval rendelkezik, emellett itt található a merevlemez aktivitását jelző LED-es indikátor, valamint ki-be kapcsoló és reset gomb. Ez a panel felhasználói igényektől függően több helyre is átszerelhető (fent, oldalt és legalul).

Az áttetsző oldallapot fém hüvelykszorítók tartják. A másik oldal fémlapját gumiborítású fém hüvelykszorítókkal rögzítették, ezeknek olyan szerepe is van, hogy a gépház nem csak toronyként, de fekvő pozícióban is használható, ekkor ezek a rögzítők funkcionálnak csúszásgátló gumitalpként.

A 120mm-es hátulsó elszívóventilátort szintén olyan nyílásra lehet rögzíteni, ami az elhelyezés terén lehetővé tesz kisebb módosításokat a légáramlás optimizálása érdekében, vagy hogy helyet szabadítsunk fel más komponenseknek. Emellett ez a felület ad otthont egy hosszabbító kábelnek, mivel helytekarékossági szempontok miatt a tápegység a gépház elülső részébe kerül.

Az oldallap ugyanazt a fém dizájnt kapta, mint az előlap és fedlap, mindössze annyiban különbözik, hogy a hüvelykszorítók gumi borítással lettek ellátva, így ezek tartják a gépet, ha nem toronyként, hanem oldalára döntve akarjuk használni.

A MasterBox Q500L szűrőrendszere igen hatékony, megakadályozza, hogy a por bejusson a gépházba. A felső és alsó szűrőket mágneses védőréteg keretezi. A gépház alján lévő szűrőfelületet gumi dugók tartják a helyén, ami tisztításkor kissé kellemetlen lehet, különösen abban az esetben, ha vertikális elhelyezéssel használjuk a gépet. Horizontálisan álló gépház esetében ez kevésbé probléma.

Belső felépítés

Kicsomagoláskor egy kis műanyag tasakban található a kiegészítők többsége; belső hangszóró, kábelkötegelők és sok különféle csavar, ami az összeszereléshez és merevlemezkeret beépítéséhez szükséges. A doboz egyúttal összeszerelési útmutatót is tartalmaz.

Az alaplap rekeszen négy nyílás áll rendelkezésre a kábelek elvezetéséhez. A tápegység méretétől és elhelyezkedésétől függően ebből kettőt a PSU elérhetetenné tehet. Az alaplap bal felső sarkánál lévő nyílást kifejezetten a ventilátor kábelek elvezetéséhez és ATX12V/EPS12V tápkábel számára tervezték.

Tekintve, hogy ez egy kompakt ATX gépház, a fő belső terület megepően letisztult és tágas. A MasterBox Q500L több mint elégséges helyet biztosít számos különféle rendszer számára, nem csak gamereknek. Legfeljebb 160mm magas hűtő szerelhető be.

A processzorfoglalat magasságában található nagy nyílás hozzáférhetőséget ad a hűtőbordákhoz anélkül, hogy az alaplapot elmozdítanánk. A gépház összesen hét bővítőhellyel rendelkezik és egyidejűleg több videokártya beszerelését teszi lehetővé, ezek maximális hossza 360mm.

Mindegyik eltávolítható merevlemezrekeszben találhatók szerelőnyílások két SSD, vagy egyetlen 3,5” merevlemez számára, így összesen két 3,5”-os HDD, vagy négy 2,5”-os SSD szerelhető be az alaplap mögötti másodlagos felületre. Bár a tárhelyek beépítési lehetősége korlátozott, ez a szám is lehetővé tesz RAID konfigurációt egy pár SSD-vel és egy HDD-vel.

A MasterBox Q500L legfeljebb öt 120mm-es ventilátor beszerelését támogatja: kettőt felül, kettőt lent és egyet a hátlapon, de akár két 140mm-es ventilátort is szerelhetünk a fedlapra. Gyárilag egy elszívó ventilátort kapunk, ami a hátlapon foglal helyet. Érdemes emellett beszerelni legalább egy másik ventilátort, mert a gyárilag szerelt nem generál elég intenzív légáramlatot ahhoz, hogy a teljes rendszert hatékonyan hűtse.

Radiátorokat és AIO hűtést csak a gépház alsó és hátsó részébe tudunk beszerelni. A hátsó rész beépítőhelyére 120mm-es ventilátort szerelhetünk, míg a felső rész támogatja radiátorok és AIO hűtés beépítését legfeljebb 240mm-es méretig.

Bár a gyártói adatok szerint legfeljebb 180mm-es tápegység szerelhető be, a gyakorlatban problémamentesen befér a 200mm-es is. A tápegységet több különböző helyre beszerelhetjük a gépház elülső részében, mini-ITX rendszer esetén pedig a legaljába is.

További előnyök

A Cooler Master MasterBox Q500L egyik hátránya, hogy az egyetlen gyárilag szerelt ventilátor nem elég hűtés egy teljes gamer rendszer számára. Bár a 120mm-es elszívó ventilátor működése szinte hallhatatlan (legnagyobb terhelés alatt 30,8dBA), a gépház távolabbi sarkában nem sokat segít, így jó eséllyel nem feltétlen tudjuk kihasználni a videokártyában rejlő lehetőségeket, és további ventilátorok beszerelésére lesz szükség. A jó hír az, hogy ez a gépház pont egy ventilátornyival olcsóbb, mint a hasonló kategóriás gépházak többsége.

A Cooler Master MasterBox Q500L emellett lényegesen kisebb is, mint a hasonló árkategóriás gépházak általában, és nehéz ennél kisebb méretűt találni anélkül, hogy a mini-ITX kategóriát érintenénk. Ha az is tényező, hogy a gépház mellett még mi fér el az íróasztalon, a Q500L egy jó megoldás. Sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt is érdemes elgondolkozni a megvételén – toronyként és elfektetve is használható, valamint az IO panel áthelyezhetősége is fokozza a személyre szabhatóságot.

NTG - PCX

2019. 05. 09

Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám gyártó rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel, és a csava
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
A sorozat kilencedik darabja ugyan csak a megjelenített történelmi korszakot tekintve volt forradalmi, de ha valaki a klasszikus Assassin's Creed stílusra vágyik, ugyanakkor megdobbantja a szívét a 19. század Angliája, ne hagyja ki az Epic Games Store aktuális akcióját. A Ubisoft bejáratott szériája 2007-es megjelenése óta, jóformán egyetlen évet sem hagyott ki újabb epizód nélkül. A Syncicate ráadásul a sorozat legnagyobb fiaskóját, a 2014-es Unity-t követte, mely tökéletes céltáblája volt a játékipar pofátlansága miatt méltatlankodó tömegeknek. A futószalagon gyártott epizódok, az ezerszer is újrahasznosított ötletek és a minden innovációt nélkülöző (de teljes áron értékesített) részek után, a kiadó átgondolni kényszerült, hogyan tartsa életben a sok fejéstől kimerült tehenét. Így míg a Montréali szárny belekezdett az átgondoltabb Origins fejlesztésébe, a kanadai csapat kisebb hírverés mellett megpróbálta visszarángatni a bérgyilkosokat a vállalhatóság talajára. A Syndicate tehát nem a teljes megújulás, inkább az engesztelés jegyében készült, és ezt igazából egészen szépen teljesíti. Azzal nehéz vitatkozni, hogy az Assassin's Creed még legrosszabb pillanataiban is fantasztikusan megszerkesztett játéktereket tárt elénk, és ez alól a Syndicate sem kivétel. Az 1800-as évek Londonja a megszokott alapossággal lett kidolgozva, a környezet minden pillanatában a hitelesség érzetét kelti, így az időutazós faktor, ami a sorozat egyik legnagyobb vonzereje, ezt a részt is simán e
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
Az internet és a vezeték nélküli hálózat mára olyan hétköznapi igénnyé vált, hogy a szakadozó kapcsolat komoly frusztrációt okoz a kényelemhez szokott felhasználónak. A kutatók nem a stressz kezelésére, sokkal inkább a Wi-Fi technológia megtámogatására alkották meg újdonságukat. Mind tudjuk, hogy még a legkomolyabb routerek és hálózati eszközök sem tudnak leküzdeni bármekkora távolságot, és minden falat. Hogy házunk minden pontján stabil netkapcsolatot biztosíthassunk, különféle jelerősítő megoldások között válogathatunk, akár minden szobába antennákat aggathatunk, és gépünkbe is komolyabb antennát szerelhetünk, hogy biztos legyen a végeredmény. Ám ez nem minden esetben hatékony, sőt, legyen akárhány antennánk, a jel sokszor rendkívül meggyengül, mire a forrástól az adott ponthoz ér, a sok kiegészítő pedig sokkal költségesebb, mint amilyen hatékony. Az MIT munkatársai ezt a problémát egy modernebb megoldással orvosolják. A Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) úgy gondolta, ahelyett, hogy minden konnektorba jelerősítőket aggatnánk, miért ne használhatnánk antenna gyanánt az adott környzetet, vagyis az épület falait. A szoftveresen vezérelt RFocus természetesen úgynevezett "okos felület", mely több mint 3000 antenna és 100 áramköri lap egységéből áll, hogy a fogadó oldalán így maximalizálja a leadott jel erősségét. A tesztek megmutatták, hogy akár tízszeresen képes az átlagos jel felerősítésére, mindezt meglepően olcsón. Az apró antennák m
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres