fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
Paradigmaváltás? Új anyagot fedezett fel a Samsung
Aprócska Thin mini-ITX alaplapok az ASRocktól
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
2018. 11. 08

Mindent tűrő hideg vas - MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z

Az NVIDIA szeptemberben kiadta a GeForce RTX 20-sorozatú videokártya-családot, élén az RTX 2080 és az RTX 2080 Ti high-end modellekkel. Egy hónappal később jelent meg a harmadik leggyorsabb kártya, a GeForce RTX 2070. Ezt a modellt elsősorban azoknak a játékosoknak ajánlják, akiknek maximális beállítások mellett 1440p vagy alacsonyabb felbontásra van szüksége.


Az NVIDIA a TU104 helyett a harmadik legnagyobb “Turing” chipre, a TU106-ra alapozta az RTX 2070-et. Ez a chip szintén 256-bites GDDR6 memóriainterfésszel rendelkezik, akár a TU104. A “Turing” architektúrával érkező NVIDIA RTX valós idejű ray-tracing technológiát visz a 3D játékokba, a korábbinál nagyságrendekkel valósághűbbé téve a grafikai megjelenlést. Az RTX egy sor előregyártott effektet is hozott, amit a játékfejlesztők felhasználhatnak, ahelyett, hogy mindent valósidejű sugárkövetéssel jelenítenének meg a képernyőn, és ez a tényező tovább növeli az RTX értékét.

Az RTX 2080 dobozában a videokártya mellett felhasználói útmutatót és driver lemezt találunk.


Beszerelés


Az MSI RTX 2070 Gaming Z felépítése erőteljes, egyetlen nagy fémszerkezet az egész. Hátlap szintén tartozik hozzá, ez is fémből készült. A videokártya 300mmm hosszú és 145mm széles, beszereléséhez három slotra van szükség a rendszerben.


A kijelző konnektivitási lehetőségeihez tartozik három DisplayPort 1.4a, egy HDMI 2.0b, és egy C-típusú USB-re épült VirtualLink csatlakozó, ezáltal egyetlen kábel tudja biztosítani a tápellátást, a megjelenítést és kezelni a VR-szemüvegből érkező jelet.


Az NVDIA Turing mikroarchitektúrával bővített kijelző-motorja DisplayPort 1.4a-at támogat, valamint kezeli a VESA Display Stream Compression technológiáját, ami így kombinálva lehetővé teszi, hogy a videokártya egyetlen kábellel támogassa a 8K@30Hz használatát, vagy 8K@60Hz-et, amikor a DSC be van kapcsolva. A DisplayPort 1.4a egyébként a legújabb standard, ami 2018 áprilisban jelent meg.


A videokártya egy 8-pines és egy 6-pines tápcsatlakozót használ, ilyen konfiguráció esetében legfeljebb 300W fogyasztást jelölnek meg felső értéknek.


Ugyanakkor, a GeForce RTX 2070 nem rendelkezik SLI támogatással.


Felépítés


Az MSI hűtőrendszere hat hőcsövet használ.


A fő hűtőborda eltávolításával láthatóvá válik a fekete fém hátlap, ami a memóriachipek és tápellátó áramkör számára biztosít hűtést.


Fém hátlap védi a videokártyát a szerelés során esetleg bekövetkező fizikai sérülésektől, és hővezető tömítő anyaggal van ellátva, ami a kártya hátoldaláról vonja el a hőt.


A GPU tápellátó áramköre nyolcfázisú, egy uP9512R kontroller vezérli.


A memória tápellátó áramköre kétfázisú, ez uP1666Q kontrollert kapott.


A Micron által gyártott GDDR6 memóriacsipek 1750MHz-en üzemelnek (14 Gbps GDDR6 effektív).


Az NVIDIA TU106 grafikus processzora a cég legkisebb méretű chipe azok közül, amit Turing architektúrához használnak; 12nm-es gyártási technológiával készült, és összesen 10,8 milliárd tranzisztorral rendelkezik.


Erőforrásigény


Az MSI RTX 2070 Gaming Z fogyasztása alapállapotban jónak mondható, többmonitoros módban és terhelés alatt azonban jelentősen nagyobb ahhoz képest, mint amit NVIDIA videokártyáktól megszokhattunk.


Igényesebb játékok esetén ez a videokártya jobban eszi az áramot, ami nem is csoda, tekintve, hogy az MSI az egyetlen 8-pines tápcsatlakozót egy 8-pines és 6-pines csatlakozó kombinációjára cserélte. Természetesen a nagyobb erőforrásigény nagyobb teljesítményt is jelent.


Zajszint


Üresjáratban a “zajszint” fantasztikus, mivel a videokártya üresjáratban és 60C alatt lekapcsolja a hűtőventilátort.


Ezt a zajszintet alig lépi túl, amikor terhelés alatt van és játékot futtat, itt sem melegszik 69C fölé és a ventilátorok hangja szinte alig hallható. Ha valaki zajszint alapján keres videokártyát, az RTX 2070 a legjobb választás.


Overclockolás


Turing architektúrával ellátott videokártya overclockolása elég problematikus tud lenni, de hozzávetőleges értékként elmondható, hogy az MSI RTX 2070 esetében tipikusan 2015MHz érhető el a memórián (15% overclock) és +90MHz a GPU alap órajellel, ami 1965MHz-ről 2015MHz-re növeli a maximum boost értéket (3% overclock).


Korlátok


Minden NVIDIA videokártya esetében van egy a BIOS-ban definiált erőforráslimit, ennek megfelelően az áramhúzás korlátozott. Egy második limit pedig a felhasználó által elérhető maximum TDP módosítást korlátozza.


Ár-érték arány


Az MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z egy nagyon erőteljes felépítésű videokártya, a fém szerkezet miatt masszív kinézetű és ellenálló, amit a ventilátor keretek szögletes kialakítása is tovább erősít. Frissen bontva a videokártya 1830MHz boost frekvenciára van overclockolva, ami 120MHz-el több, mint a Founders Edition esetében, és 210MHz-el több a referenciaértéknél. Ezzel az MSI adja az egyik legmagasabb órajelű RTX 2070 videokártyát. 1440P felbontáson az MSI Gaming Z 4%-kal gyorsabb, mint a Founders Edition. Ez nem sok, de a GTX 1080-hoz viszonyítva már 21%-kal gyorsabb, ez viszont határozott előrelépés, ráadásul a GTX 1080 és GTX 1080Ti közt is mindössze 5% volt a különbség. Ráadásul az AMD zászlóshajója, a Vega 64 20%-kal lassabb, az RTX 2080 pedig 15%-kal vezet az MSI RTX 2070 Gaming Z előtt. Összességében, az RTX 2070 kiváló választás a maximum beállítású 1440p játékokhoz, szinte semelyik új játéknál sem süllyed 60 alá az FPS. A maximális beállítású 1080p is opció, de itt a kártya nem minden esetben érné el a 144 FPS-t, hacsak egy-két helyen vissza nem veszünk a beállításokból.


Mint azt korábban említettük, az MSI hűtőrendszere is elég masszív, igen nagy hűtési potenciállal rendelkezik, amit a gyártó kimagaslóan hatékony ventilátor kontrollal párosított. Kihasználatlan kapacitás esetén a ventilátorok teljesen leállnak, ami ideális, zajmentes géphasználatot biztosít egyszerű hétköznapi feladatok, mint irodai munka, internetböngészés, médialejátszás terén. Játék során a videokártya extrém halk, mindössze 30 dBA a legmagasabb zajszint, ami azt jelenti, hogy nagy terhelés mellett sem fogjuk hallani a ventilátorok hangját. Az MSI a BIOS-ban kiválóan egyensúlyba hozta a zajszintet és hőmérsékletet, alacsonyabb értékeken nem fog fölöslegesen menni a hűtés.

Mint minden más GeForce 20 kártyát, az MSI RTX 2070 Gaming Z-t is korlátozzák a Turing architektúra korlátai, annak ellenére, hogy egy plusz 6-pines tápcsatlakozó áll rendelkezésre. Miközben a korábbi generációkat a GPU hőmérséklete fogta vissza, ezek a kártyák a maximális erőforráskorlát szintjén fognak működni, ami azt jelenti, hogy játék közben soha nem éri el a legmagasabb boost órajel szintjét. Az MSI 185W-ról 225W-ra növelte a fogyasztási limitet, bár ez egy nagyon óvatos biztonsági szint, ennél magasabb érték engedélyezésével még tovább lehetett volna fokozni a teljesítményt egy ilyen masszív kártyánál. A tápellátó áramkört is 8-fázisúra bővítették, tehát nagyobb erőforrásigényű működés sem jelentene problémát. Ezzel a generációval a manuális overclockolás még bonyolultabbá vált, de kellő hozzáértéssel egy stabil 8%-os teljesítménynövekedés elérhető ennél a kártyánál.


220000 forintos árával az MSI Gaming Z elég jó vételnek bizonyul. Minden sajátosságában felülmúlja a korábbi modellekét: teljesítmény, zajszint, ventilátorkontroll, és a tápellátó áramkör minősége. Ha van három elérhető slot és kivételesen jó hűtőteljesítményt várunk el egy videokártyától, az MSI RTX 2070 Gaming Z lesz a megfelelő választás.

NTG - PCX

2018. 11. 08

Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
A koronavírus pozitív irányba terelte a PC-s piac egyre apadó forgalmát  A gazdasági mutatók kíméletlen igazsága, hogy az otthoni számítógépek értékesítése évről évre alacsonyabb számokat mutat. Ez a tendencia egyáltalán nem meglepő módon az okostelefonok és táblagépek terjedésének tudható be, mely 2020 elején évek óta nem tapasztalt mélypontra helyezte a PC-s piacot, és az év további részéről sem olvashattunk biztató jóslatokat. Azonban aki azt gondolta, hogy a kialakult járványhelyzet csak még mélyebb szakadékba löki az ágazatot, az rosszul tippelt, a globális gazdaság által behúzott kézifék pont az informatikai cikkek értékesítésén nem éreztette negatív hatását, sőt, hosszú idő után szép növekedést eredményezett. Az év második negyedévének eredményeiről két vállalat, a Gartner (globális kutató- és tanácsadó cég), illetve az IDC (Interactive Data Corporation – pénzügyi és piaci elemző, tanácsadó vállalat) felmérései nyújtanak releváns képet, a két egybevágó tanulmány alapján pedig a piac végre egyértelmű növekedést könyvelhetett el. A csoportok más megközelítést alkalmaztak, így a Gartner eredményei a vásárlókhoz került termékek darabszámát mutatja, az IDC pedig a gyártótól a kereskedőkhöz kiszállított árumennyiségre koncentrált, ebből adódik a számbeli eltérés is, mely mindkét esetben szépen jelzi az emelkedést. A hat éve nem látott pozitív változást a Gartner „rövid távú fellendülésnek” nevezte, míg az IDC valahogy úgy fogalmazott, hogy „
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
A hatóságok példát statuálnak a cseh tulajdonú kereskedővállalattal  „Közel 900 milliós büntetést kapott az Alza.hu” – hozta le a hírt az mmonline.hu (Marketing & Media Online). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által bírságként megítélt 892 millió forint az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát sújtja, mivel korábbi hirdetéseikkel súlyosan félrevezették vásárlóikat. A hatóság ítélete állítólag nem véletlenül közelíti ilyen vészesen az egymilliárd forintos határt, ugyanis ezzel a többi vállalat számára is példát statuálnak, ez a káros gyakorlat ugyanis nem számít egyedi esetnek. Mint kiderült, a tekintélyes összegen felül további 30 millió forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezik őket, mivel a hatósági eljáráshoz szükséges részleteket, konkrétan a vizsgálatok tárgyát képező kampányok költségére vonatkozó adatokat is hiányosan, vagy félrevezető módon közölték. Az MTI információi alapján, a GVH vizsgálata az Alza 2018. január és 2019. február közé eső, hat alkalmat számláló reklámkampányait vizsgálta, mely az Egyesült Államokból elterjedt és egyre népszerűbb Black Friday akcióra hívta fel a közönség figyelmét. A reklámanyagok a meghirdetett akciós időszakban „akár 80 százalékos” kedvezményt ígértek, ám mint kiderült, egyetlen bemutatott termék, vagy akár csak ahhoz hasonló áru sem kapott akár csak megközelítő mértékű leárazást. A hirdetésekben háztartási berendezések és különféle elektronikai cikkek szerepelt
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
A technológiai szakember és cégvezető tragikus hirtelenséggel távozott  A tajvani sajtó értesülései szerint, kedden balesetet szenvedett és elhunyt Sheng-Chang ‘Charles’ Chiang, az MSI (Micro-Star International) elnök-vezérigazgatója. A tajvani Liberty Times hozta le elsőként a szomorú hírt, mely később futótűzként terjedt tovább, túllépve az informatikai jellegű magazinok felületein. A lap információi alapján Sheng-Chang Chiang a vállalat tájpeji Zhonghe kerületében álló irodaépületében tartózkodott, és - állítólag egy rossz mozdulat miatt - kizuhant a hetedik emeletről. A kiérkező mentőszolgálat igyekezett ellátni őt, ám megmenteni már nem sikerült. A hírt nemsokkal annak elterjedése után az MSI szóvivője hivatalosan is megerősítette, ám az eset pontos körülményeit azóta sem tisztázták. Mielőtt tavaly elfoglalta az elnöki széket, a közismert tajvani tech-vállalat már több mint húsz éve foglalkoztatta, 1999-ben csatlakozott, mint a mérnöki részleg alelnöke. 2010-től töltötte be a kutatás-fejlesztés, (Research and development, R&D) részleg alelnöki pozícióját és többek között kiemelkedő szerepe fűződött a Desktop Platform Business szárny felvirágoztatásához, illetve neki tulajdonítják a cég sikeres szemléletváltását is, melynek köszönhetően komoly sikereket értek el a játékosoknak szánt termékekkel, és a professzionális igényeket kielégítő eszközparjukkal. Az MSI szóvivője szerint nagy tiszteletnek örvendett a vállalatnál, és egy korábbi interjú ala
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...