fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
10 milliárd dollárnyi netközvetítő műholdat lő fel az Amazon
Nem frissítjük szívesen a Windowsunkat
Nagy Twitter hack - őrizetben egy 17 éves fiú
Az új BE kiadás lefarag a Sapphire Pulse 5700 XT árából
Irodai "Gamer" 110 ezerért, 3 játékteszttel (Fortnite, CS: GO, Valorant). Joakim megmutatja
Trump betiltaná a TikTokot, a cég videóval reagált
Ismét rekordközeli bevételt produkált a Facebook
A Microsoft tiltólistára tette az ingyenes CCleanert
A Steam rendet vág, lőttek az olcsó VPN-es játékvásárlásnak
Az AMD bevételei kiemelkedők, és egy termékük sem késik
Jön a hűtőborda nélküli Aorus NVMe Gen4 M.2 SSD
Ma 5 éves Windows 10, és hamarosan ismét megújul
2019. 04. 01

Ha nem vettél RTX kártyát, itt az MSI GTX 1660 Ti Gaming X

Az MSI GTX 1660 Ti Gaming X edition a GeForce új GTX 1660 Ti sorozatának egyik high-end terméke. Gyári overclockolással érkezik, és teljesítménye láttán igen komolyan elgondolkozunk azon, hogy az RTX kártyák sajátosságai nélkül is jobb vételnek minősülhet, mint az egyelőre bizonytalan jövő elé néző raytracinges kártyák.

Mintegy fél évvel ezelőtt jelentek meg az NVIDIA GeForce RTX 2080 és 2080 Ti videokártyái, ami eléggé felzaklatta a gamer társadalmat. Fokozott lelkesedés fogadta a DLSS (Tensor) hozta előnyöket, és sokan rákészültek már, hogy az új hibrid raytracing technológiával megspékelve játsszák a Battlefield V-öt. Az NVIDIA reklámai elég virálisak voltak ahhoz, hogy minden eldugott médiafelületen szembejöjjön az új RTX technológia. Az árak azonban nem voltak meggyőzőek, nagyon drágára sikerültek az új videokártyák, és gamer részről erős szkepticizmus fogadta az új sorozatot, amiért egyelőre nem tudni, hogy a játékfejlesztők kihasználják-e majd a raytracingben rejlő lehetőségeket. Mindamellett, maga a raytracing a játékosok részéről nem találtatott annyira lényeges elemnek, hogy emiatt horribilis összegeket költsenek videokártyára – a “látványosan visszaveti a teljesítményt” és a “homályos megjelenést ad a játéknak” kritikák csak a jéghegy csúcsa, igazából az RTX kiadását követő negyedévben bezuhantak az NVIDIA bevételei és októberben 25%-kal beesett a részvényeik értéke. Ezt követően jelentek meg az újabb GTX sorozat megjelenésével kapcsolatos pletykák.

Az új sorozat tagjait megfosztották az RTX és DLSS sajátosságaitól, vagyis nincsenek RT és Tensor magok az új kártyákon - ami kisebb visszalépés az előző shader verzió irányába. A TU116-400 GPU 1536 shaderrel (CUDA maggal / stream processzorral), valamint 6GB GDDR6 memóriával rendelkezik. Ezzel az alappal két videokártyát adtak ki, a GTX 1660-at és 1660 Ti-t. A Ti változatot GDDR6 memóriával látták el, a nem-Ti változat pedig GDDR5 grafikus memóriát kapott, valamint február végén terjedtek hírek azzal kapcsolatban, hogy 6GB mellett 3GB-os változatok is megjelenhetnek (ám ezeket egyelőre cáfolták). Az 1660-as sorozat Turing architektúrára épül és nem rendelkezik raytracinggel és Tensor magokkal, emiatt változtatták vissza az RTX előtagot GTX-re.

Az RTX 2060-hoz hasonlítva azt láthatjuk, hogy a GTX 1660 Ti 25%-kal kevesebb shader processzorral rendelkezik, ami jelentős eltérés. Az órajel azonban elég meggyőző, 1850-1875 boost frekvenciával érkeztek az új videokártyák. Lényegesen alacsonyabb áron kifogástalan játékélményt adnak 1080p és 1440p felbontásban, így igazából RTX kártyák helyett az új GTX sorozat vált az NVIDIA új reménységévé.

MSI GAMING X 6G

Az 1660Ti videokártyák alapja a Turing architektúra. Az elérhető memóriakonfigurációk 6GB GDDR6 a Ti modellek és 6GB GDDR5 a nem-Ti modellek számára, 192-bit sávszélesség mellett. Ez a 120Wattos videokártya 1536 atív shader processszorral rendekezik (RTX 2060 esetében ez 1920 volt).

Kisebb TU116 szilikon felületen található a 6.6 milliárd tranzisztor, így nem forrósodik valami könnyen. Az MSI egy továbbfejlesztett TWIN FROZR 7 hűtővel látta el a GeForce GTX 1660 Ti-t, ami két 90mm-es TORX 3.0 ventilátorból áll, melyek a hagyományos és a diszperziós ventilátorlapátok előnyeivel egyaránt rendelkeznek, és igen nagy levegőáramlást generálnak. A hagyományos ventilátorlapátok újfajta elrendezése jobban összpontosított légáramlatot és ezáltal nagyobb légnyomást generál, alacsonyabb zajszint mellett. A Gaming X változatot láthatóan költséghatékony szemlélettel tervezték, mert alig valamivel drágább a referenciamodellnél. Jóféle kártya ez, kiváló hűtéssel és akkusztikai teljesítménnyel.

A videokártya egy HDMI és három Displayport csatolófelülettel rendelkezik, DVI és/vagy VirtualLink (USB) csatlakozó nincs rajta. Bár a GDDR6 memóriát nem módosították - az effektív órajel 12 GHz -, egy ujjmozdulattal felpörgethető 14-15 GHz-re, mint azt később látni fogjuk.

Külső megjelenés

Az MSI videokártyája sötét PCB-vel és két ventilátorral van ellátva, ez a két dolog, ami elsőre szembeötlő. A GTX 1660 Ti Gaming X változata az NVIDIA egy “szerényebb” ajánlatát képviseli abban az értelemben, hogy nem rendekezik RT és Tensor magokkal. Ez egy TU116 grafikus processzor, 6GB GDDR6 memóriával, amely 15 Gbps effektív értékkel üzemel, ez az RTX 2060/2070/2080 kártyákhoz képest egy alacsonyabb érték. Az aktív hűtés egy fémes kinézetű kettős dizájnt kapott (TwinFrozr 7). Az MSI levette a GTX 1660 Ti-ről a DVI és VirtualLink csatlakozót, a GTX 1660 Ti Gaming X ehelyett Displayport csatlakozókkal rendelkezik, melyek 60Hz-en támogatják a 8K felbontást. Mivel VirtualLink és NVLINK csatlakozók nincsenek, az SLI-t nem támogatja.


A videokártyát 12nm-es FinFet alapú Turing architektúrával látták el, közel 7 milliárd tranzisztorral, emellett 1536 aktív shader/stream magja van. A GDDR6 memória itt nem a Samsung, hanem a Micron gyártmánya.

A hátoldal fekete fedlapot kapott, ezen kisebb szellőzőnyílások láthatók, az áramkör viszonylag kis méretű. A kártya legfeljebb 65 fokra melegszik fel és a zajszint nem haladja meg az alig hallható mértéket.


A videokártya alsó, fölső és oldalsó szellőzőnyílásokkal egyaránt rendelkezik, a forró levegő nagy része a felső nyíláson fog távozni. Az MSI egy extra hűtőlapot is felszerelt. Persze, a váz szellőzést elősegítő felépítése alapkövetelmény, különösen egy ilyen dizájn esetében. Növelték továbbá a hűtőborda felszíni felületét is, ez további súlyt ad hozzá, így a teljes kártya 0,7 kg.

Az NVIDIA referenciakártyájával ellentétben ennél a videokártyánál a tápcsatlakozó a felső részen található. Bekapcsolást követően nagyon impozáns látványt nyújt, az RGB az alaplap áramköreit is megvilágítja.

Áramkör és komponensek

Az alábbi fotón látható a Micron által gyártott GDDR6 memóriacsip, ez 1750MHz-en (14 Gbps effektív) üzemel, valamint a 12nm alapú TU116 GPU. Mivel van két üres GDDR6 SMT hely, azt gondolnánk, elméletben lehetne 8GB memória is, de itt valószínűbb, hogy a gyártó az RTX 2060/2070 dizájnját újrahasznosította és elspórolta az új áramkör dizájn megtervezését.

Turing TU116 GPU specifikációk

A GTX1660 Ti számára gyártott TU116 GPU-n 6,66 milliárd tranzisztor található. Összehasonlításként: a Pascal esetében ez a szm 12 milliárd volt 471mm2 felületen. Gamerek azonnal a shader processzorokat veszik szemügyre - a Quadro RTX 8000 esetében 4608 van engedélyezve -, és mivel minden a 8 sokszorosa, 24 streaming multiprocesszor van rajta, mindegyik esetében 64 mag, ez összesen 1536 shader preocesszor. Ez a GPU egy optimizált 12nm-es FinFET gyártósorról érkezik, és a GPU egésze engedélyezve van.

Grafikus memória - GDDR6

Az NVIDIA Volta és Turing architektúrái közt egy fontos különbség éppen a grafikus memória. A HBM2 memória elavult a fogyasztói piacra szánt termékek számára, legalábbis egyre inkább annak tűnik - az iparág jelenleg egyértelműen a GDDR6-ot részesíti előnyben. Könnyebb és olcsóbb a gyártása, és teljesítményében felülmúlja a HBM2-t. A korábbi GeForce GTX 1080 a legfrissebb GDDR5X memóriával 11 Gbps sebességre képes, néha ez feltolható 12 Gbps-re. A GDDR6 ennél gyorsabb és energiahatékonyabb. Lekörözi a GDDR5X-et, és 14 Gbit/s sávszélességgel kétszer annyit nyújt, mint amit a GDDR5 ajánlani tud. A jövőben a GDDR6 16Gbps sebességgel is üzemelhet, ami szabályszerűen kétszer olyan gyors mint a szokványos GDDR5. A GeForce GTX 1660 Ti esetében egyelőre 12 Gbps GDDR6 memóriával van dolgunk.

Beüzemelés

A videokártya beszerelése egyszerű – miután elhelyeztük a PC-ben, mindössze a monitorkábelről és egy 6 vagy 8 pines tápcsatlakozóról kell gondoskodni. A gép elindítását követően telepítjük a legrissebb drivert, és újraindítást követően kész is van. További beállítások nem szükségesek, hacsak nem akarjuk módosítani a teljesítményt, amit az NVIDIA control panelben megtehetünk.

Manuális overclockolás

Mint az a játékosok körében többnyire ismert, a legtöbb videokártya esetében vannak olyan módszerek, amivel a teljesítményen kisebb javulást lehet elérni. Általában ez az alap órajel frekvencia és a feszültség növelésével érhető el. Ez többnyire néhány perc alatt kivitelezhető, bár kezdők számára nem ajánlott több mint 5%-os növelés. Például, ha az alap órajel 1500 MHz, 25-50MHz-nél nagyobb változtatással nem ajánlatos próbálkozni, mert ez instabillá teszi a működést. Nagyobb gyakorlattal rendelkezők szoktak próbálkozni az órajel sokkal magasabbra tolásával is, de ilyen esetben már elkezd különféle anomáliákat produkálni a videokártya, ami teljes fagyással is végződhet, így érdemes tartani azt a 25MHz-es határt.

Overclockolás az OC Scanner segítségével

Az NVIDIA az utóbbi időben bevezetett egy új módszert arra, hogy a megvett videokártyából kihozzuk a maximumot. Ma már gyakorlatilag automatikusan megtörténhet az overclockolás. Az MSI AfterBurner programban a Control+F megnyomása után látható az OC Scanner gomb - ezzel egy szoftveres tesztet indíthatunk el, ami megvizsgálja a hardveres lehetőségeket és megpróbál meghatározni egy stabil overclock beállítást, amit később egy gombnyomással alkalmazhatunk is. A “scan” gomb megnyomása után ez 10-20 percet vehet igénybe, majd az Afterburnerben az “apply” gombra kattintva ezt máris életbe léptethetjük. Az eredmények persze gépenként eltérőek lehetnek.

Miért GTX?

Az NVIDIA amiatt hozakodott elő az új GTX videokártyákkal, hogy az RTX eladások kiábrándító bevételeit ellensúlyozza. A GTX 1660 Ti teljesítménye a GTX 1070 / Radeon Vega 56 körüli szinten helyezkedik el, helyenként kisebb előnyökkel és hátrányokkal a riválisokhoz képest. Az MSI által kiadott Gaming X verzió teljesítménye 3%-os előnyben van a referencia kártyához képest, és amiatt is érdemes ezt a modellt választani, mert aligha mondható el, hogy minden más kártya is ennyire könnyen, szoftveres úton overclockolva 10%-kal felpörgethető lenne, tehát ez a Gaming X verzió kifejezetten a játékosok életét hivatott könnyebbé tenni. 1920X1080 és 2560x1440 felbontásban nagyon jó megjelenést és játékélményt ad, bár nem kifejezetten az a kártya, amit a most frisen érkezett játékokhoz Ultra HD felbontásra ajánlanánk.

Külső megjelenés

Sötét tónusú külső megjelenésével és TwinFrozr 7 hűtővel felszerelkezve, bekapcsolt állapotban lenyűgöző benyomást kelt. Illeszkedik a gamer preferenciákhoz, bár kicsit sötétebb és fémesebb megjelenésű, de ennek is megvan a varázsa. Az RGB effekteket jó nézni, ezek teljes egészében személyre szabhatóak a Mystic Light szoftver segítségével, a választás itt a felhasználóé. Bár a fedlap megítélése kapcsán megoszlanak a vélemények (adott annak lehetősége, hogy csapdába ejti a hőt és emiatt jobban melegszik az áramkör), az MSI erre a helyre ventilátorokat helyezett. Pozitív oldala azonban, hogy szilárd fedlappal jobban néz ki és védelmet nyújt az áramkörnek és minden komponensnek fizikai sérülésekkel szemben. Eleve egy stabil fedlap kinézete stílust ad a videokártyának, és az MSI GTX 1660 Ti Gaming X pusztán külső megjelenésével is “prémium” benyomást kelt.

Hűtés és akkusztika

A videokártya legfeljebb 65 fokra melegszik fel játék közben. Ez nem egy rossz érték, a zajszint is kifejezetten alacsonynak mondható, a kártya nem hívja fel magára a figyelmet onnantól, hogy beszereltük a házba. Készenléti állapotban a ventilátorok nem pörögnek, túlfokozott terhelés mellett azonban bármilyen videokártyánál előkerülhet a coil whine jelenség (ez a furcsa, cicergő hang, amikor túl van terhelve a kártya), ez alól a GTX 1660 Ti sem kivétel.

Overclockolás

Hagyományos módon és szoftveres támogatással egyaránt 10% körüli teljesítménynövekedést lehet elérni. Az OC Scanner a memóriahasználat, az áramfogyasztás, a feszültség optimalizálásával biztosít egy stabil overclock profilt, ezzel akár 14,5-15 Gbps-re is felpörgethető a memória.

Összegzés

Az új GeForce GTX 1660 Ti pontosan azt adja, amire az iparágnak és a felhasználónak szüksége van. A vásárlók tekintélyes hányada bizalmatlanul tekintett az új RTX kártyákra, főként azok túlságosan magas ára miatt. A GeForce GTX 1660 Ti ezt a problémát kezelte - gyakorlatilag kiadtak egy olcsóbb videokártyát, amiből kivonták azokat a tulajdonságokat, amiért a felhasználó nem volt hajlandó megvenni a drágábbat. Az új sorozat tagjai a GeForce GTX 1070 teljesítményét felülmúlják, ezért előrelépést jelent azok számára, akik GTX 1050-es vagy 1060-as kártyát akarnak lecserélni.

A GAMING X jól sikerült, gyári beállításai kedvezőek és nagyon jól overclockolható. Gyorsasága miatt megfelelő választás a legújabb játékokhoz és 2560x1440 Quad HD monitor felbontáshoz. A 8 helyett 6GB grafikus memória azonban nem a legelőnyösebb, különösen, ha ragaszkodunk a legmagasabb tartományokhoz. Kompetíciót tekintve, az MSI GTX 1660 Ti Gaming X a két Vega kártya közt helyezkedik el teljesítményben, legközelebbi riválisa a Radeon Vega 56. A raytracinget és DLSS-t természetesen eltávolították, ennek köszönhető az alacsonyabb ár. Maga a videokártya így jó, ahogy van, a célnak megfelelő és kielégíti a célközönség igényeit, a kérdés inkább az, hogy a bolti árak hogyan változnak majd a jövőben.

NTG - PCX

2019. 04. 01

Az Nvidia több RTX kártya gyártását is befejezte
Hamarosan több felső kategóriás Geforce kártya is eltűnhet a piacról A hardverek iránt érdeklődők számára nem számít újdonságnak, hogy hamarosan érkeznek az új Nvidia AMPERE grafikus kártyák, melyek az otthoni felhasználók számára az RTX 30XX sorozat formájában válnak elérhetővé. Ám júliusban befutott a hír, hogy a jelenlegi TUIRNG alapú RTX kártyák felső szegmenséből több modell is eltűnhet, mivel az Nvidia szép csendesen leállítja azok gyártását. Ha ez nem lenne elég, a fennmaradó készletek beszerzését a kriptovaluták bányászatának éppen felgerjedő új hulláma, és a nehézkesen beszerezhető utolsó példányok magasra kúszó árai is megnehezíthetik. A kellemetlen híreket a kínai ITHome tech-magazin szállította még júliusban, és állításuk szerint az Nvidia már le is állította az RTX 2070, az RTX 2070 SUPER, az RTX 2080 SUPER és az RTX 2080 Ti videokártyák gyártását. Mivel kiemelt high-end modellekről van szó, jelenlegi spekulációk szerint az Nvidia a teljes szegmens egyidejű cseréjét tervezi, pont úgy, ahogy az RTX 2070, 2080 és 2080Ti modellek is szorosan egymást követve jelentek meg, ugyanakkor a MYDriver szerint az RTX 2070 utódja csak egy hónap csúszással töltheti be elődje helyét. Ezzel párhuzamosan a szintén keleti MYDrivers növekvő VGA árakról, illetve a virtuális valuták bányászatának feltámadásáról írt, és sajnos az eddigi tapasztalatok alapján ritkán tévednek. Az Nvidiához köthető belsős források állításira alapozva azt is közölték, hogy az amúgy is népszerű középk
Piramis PC? AZZA Pyramid Mini 806
Egy igazán különleges mini-ITX ház, melyet nem az idegenek építettek Akik követik gépszerelős videóinkat is, azok egészen biztosan találkozhattak néhány szokatlan kialakítású, furcsa struktúrájú gépházzal, melyek távol álltak a hagyományos tornyok, vagy fekvő házak unalomig ismert formavilágától. Nos, a következő érdekesség a maga nemében még ezeken is túltesz, hiszen nemes egyszerűséggel egy piramist kínál otthon gyanánt alkatrészeink számára, ami az egyiptomi mitológia iránt rajongóinak és az extravagáns megoldások kedvelőinek izgalmas választás lehet. Az AZZA itthon egy kevésbé ismert gyártónak számít, pedig még nálunk is képviselteti magát, azt viszont egészen biztosan kevesen tudják, hogy a már 1996 óta piacon lévő vállalat alaplapok gyártásával kezdte melyben egészen jónak is bizonyult. Az első házak elkészítésével egészen 2004-ig várt, ám megtartotta a minőségre vonatkozó alapszabályait, és az OEM felszerelések mellett egyedi megjelenésű termékeket is piacra dobott, mely a DIY közösségen belül talált pozitív fogadtatásra. A tavaly bemutatott Pyramid 804 pontosan ebben a szellemben készült, és úgy állt elő egy futurisztikus megoldással, hogy eközben megpróbálta megidézni az ősök szellemét is. A Pyramid 804 egy ATX ház és valahogy úgy fest, mintha egy régi sci-fi moziból lebegett volna asztalunkra, hogy 60 FPS-sel futtassa a Cyryst, idén azonban egy kis testvért is kapott, mely a mini-ITX alapú rendszereknek kedvez, azonos formával, de egy fokkal kompaktabb méretbe
Ingyenes lesz a Halo Infinite multiplayer
A fejlesztők igazolták a szivárgásig fajult pletykaáradatot, tényleg ingyenes lesz az új Halo multiplayer módja Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Microsoft július vége felé tartotta meg Xbox Games Showcase névre keresztelt rendezvényét, ahol megtekinthettük a következő generációs konzoljukat köszöntő játékfelhozatalt. A Microsoftos címek többsége egy ideje már PC-re is megjelenik, így az Xbox konzolok húzócímének tekinthető Halo széria legújabb darabja is elérhető lesz Windows felhasználóknak. Ha ez a lehetőség a PC-s játékosokra eddig nem hatott volna lelkesítőleg, az ingyenes játék lehetősége talán megéri a figyelmünket. A műsort egyből a Halo Infinite rövid játékbemutatója indította, ám az az igazság, hogy a közönség nem produkált kollektív ájulást a néhány perces tartalom láttán. A látvány rendben volt, de valójában néhány perc elég volt a következtetéshez, miszerint ez bizony nem egy várva várt „next gen” játék lesz. Ez persze csak azok számára volt valódi meglepetés, akik nem tudták, hogy az Infinite fejlesztése már bőven azelőtt megkezdődött, hogy akár egyetlen bennfentes játékkészítő is hozzájuthatott volna az új generációs Xbox Series X konzol korai fejlesztői példányához. A játék láthatóan azzal a céllal készült hosszú éveken keresztül, hogy végül elbúcsúztassa a két piacon lévő Xbox One készüléket, ugyanakkor némi vizuális tuning kíséretében az új gépet is útjára bocsássa. Ezt a szerepet valószínűleg gond nélkül be is tölti, főleg most, hogy a bár
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Csatári Péter
Jó fajta videokártya nekem is ez van,de nem tudom hogy sikerült 65 fokot mérni maximum mikor nekem 5 DB 12CM-s ventilátorral tudja ezt elérni egy Fractal Desing Focus G házban ultrán FHD-n,meg ultrán QHD-n ha nincsen be kötve a ventilátor akkor 72-80 fok között megy ultrán FHD-n meg,QHD-n.
2019-04-01 15:30:51
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...