fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 10. 19
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
2019. 10. 17
Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
2019. 10. 16
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
2019. 10. 15
A világ leggyorsabb gépszerelői.
2019. 10. 14
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
2019. 10. 14
Ádám csövezik. Hogyan készül egy folyadékhűtéses számítógép merev csövekkel?
2019. 10. 11
Középkategóriás, mégis prémium? - Ryzen 7 2700/GTX1660Ti számítógép teszt
2019. 10. 08
Kúpósztó vagy egy átlagos Gamer számítógép? TUF cuccok, Ryzen 7, X470, 970 Pro, 1660Ti
2019. 10. 07
IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping
2019. 10. 07
Jól szellőző QHD-ra alkalmas konfiguráció 390 000 ft-ért! 2700/RTX2060 S/32GB RAM/NVMe SSD
2019. 10. 07
Számítógép az irodába és játékra 260 ezer Ft-ért. Ryzen5 3400G/GTX1650/16GB RAM/ SSD /HDD/FSP
2019. 10. 03
Ki az igazi G? Négy dudás egy stúdióban
2019. 10. 03
Vegyes házasság - Ryzen 7 2700X/RTX2060 SUPER számítógép
2019. 09. 30
Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel
2019. 09. 30
IT hírek 09.30. - Lekörözné a Wi-Fit az Amazon, AMD PRO CPU-k, Oculus Quest PC-n, Metro 2033 ingyen
2018. 10. 04

Új fény a házban. Kingston HyperX Fury RGB SSD

Ha úgy döntünk, nem félünk attól, hogy a gép minden egyes része világítson, érdemes kipróbálni a Kingston HyperX Fury RGB meghajtót, ami a korábbi modellel ellentétben már fényárban úszik. Gépházi buli!

Úgy tűnik, a gamer PC-k semelyik komponense nem menekülhet az új trend elől, miszerint a gépházban mindennek világítania kell. Ez az új szokás, egy ideje már az SSD is villoghat, ha erre van igényünk – és hogy ne lenne rá igényünk? Abban a pillanatban, ahogy nem a dobozban látjuk a terméket, hanem látunk egy fotót a sötétben világító Kingston HyperX Fury RGB SSD-ről, biztosak vagyunk benne, hogy szükségünk van egy ilyenre. Szerelem első látásra. Még a teljesítményét se ismerjük, de a fények láttán már tudni lehet, hogy be lesz szerelve. Lássuk, mire képes mindaz, ami a Kingston lidércfényei alatt van!

Az eredeti HyperX Fury SSD 2014-ben jelent meg, és 20nm-es sík MLC NAND technológiával kombinált SandForce vezérlőt használt. Az új HyperX Fury RGB SSD pedig – a belsőt tekintve - szinte semmiben nem hasonlít a régi kiadásra, annak ellenére, hogy a nem villogó részeinek dizájnja nagyon hasonlít a régi modellre. A Fury RGB újgenerációs Toshiba/SanDisk 64-rétegű 3D TLC NAND technológiát és Marvell 88SS1074 vezérlőt használ.

A Fury RGB fényeit egy a SATA és adatkábelek melletti csatlakozón keresztül lehet irányítani. A Kingston USB micro-B csatlakozót alkalmazott, de elektromosan ez nem kompatibilis USB-vel. Ehelyett egy a dobozban mellékelt adapter kábelt kell használni, amivel az alaplap 4-pines 12V RGB csatolófelületére rákapcsoljuk. Ezáltal lehetővé válik, hogy a színeket csoportosan beállítsuk, bár a LED-ek egyesével nem menedzselhetőek. Ha a LED kábelt nem használjuk, a meghajtó a gyári alapbeállításnak megfelően a vörös LED-eket villantja fel és a SATA kábel 12V tápját használja, az eszköz többi része pedig 5V erőforrást használ, mint egy normál SATA SSD. A LED-ek önmagukban is elláthatóak és vezérelhetőek a LED kábelen keresztül, akkor is, ha a SATA tápkábel nem ad áramot.

A HyperX Fury 75 RGB LED belső modulokat használ, ezek ugyanarra a PCB-re vannak szerelve, mint a tárhellyel kapcsolatos komponensek. A LED-ek úgy oszlanak el, hogy megvilágítsák a HyperX logót, és a meghajtó éleit. A fény eloszlik egy fehér-átlátszó műanyag felületen, valamint egy perforált fém felületen, ami sajátos textúrát ad a fényhatásoknak. Ez a két réteg elég sok fényt ki is blokkol, ezért található ennyire sok LED a Fury RGB felületén.

A kivilágítás miatt persze a szokványosnál kicsit vaskosabb a HyperX Fury RGB, a legtöbb SATA SSD 7mm-e helyett 9.5mm vastag.

A PCB tárhely részét tekintve elmondható, hogy a HyperX Fury tipikus SATA SSD komponenseket használ. A Kingston megadja a szekvenciális Input/Output adatokat, melyek SATA esetében szokványos csúcsteljesítményt mutatnak, de nem mondanak semmit arról, hogyan skálázódik a meghajtó teljesítménye a kapacitással, vagy hogyan alakulnak a dolgok, amikor az SLC írás gyorsítótár megtelik. A fogyasztásról megadott adatok látszólag arra az állapotra utalnak, amikor a meghajtót LED-ek nélkül működtetjük, és ez a 2.5W helytállónak bizonyul egy modern, alacsony fogyasztású 3D NAND SSD számára. A HyperX Fury RGB 0.46 DWPD mellett 3 év gyártói garanciával rendelkezik, ez némileg kevesebb, mint a 0.3 DWPD mellett 5 éves garancia, amivel a legtöbb SATA SSD érkezik.

A Fury RGB azonban nem úgy támadta be a piacot, mint egy szokványos SATA SSD 3 év garanciával, hanem mint egy belépő vagy közép kategóriás NVMe SSD. A Kingston saját low-end NVMe SSD-je, az A1000 ennél jóval olcsóbban kapható ennél, így a HyperX Fury RGB-t kifejezetten azok számára tervezték, akik az esztétikai élményért hajlandók némileg többet fizetni és kisebb engedményeket tenni a teljesítmény terén.

A Toshiba/SanDisk BiCS3 64-rétegű 3D TLC NAND flash memóriája került alkalmazásra a HyperX Fury RGB-ben. Azt nehéz lenne eldönteni, leginkább milyen más SSD-t hasonlítsunk ehhez az RGB csodához, mert az SSD-k többsége eleve nem rendelkezik LED-es kivilágítással. De ha lehunyjuk a szemünket és nem látjuk, hogy világít a Kingston SSD, akkor leginkább a Toshiba TR200 és Plextor M8V SATA-meghajtókat lehetne említeni, mint ugyanezen NAND technológiát, de más típusú vezérlőket használó meghajtókat. Említhetjük még a Crucial MX500 és Intel 545s gyártmányokat, ezek szintén mainstream meghajtók, melyek Intel/Micron 64-rétegű TLC-vel működnek.

A LED-es kivilágítás bizonyos többletköltséget jelent a Fury RGB számára, ezzel árkategóriát tekintve egy szintre hozza azt néhány olcsóbb NVMe SSD-vel. A Kingston saját A1000 modellje egy belépő szintű NVMe SSD, ami Phison E8 vezérlőt használ, és lényegesen olcsóbb, mint a Fury RGB MSRP-je. Eközben az ADATA XPG SX8000 a jobban teljesítő Micron 64L 3D TLC és SM2262 vezérlő kombinációját használja, és ugyanannyiba kerül, mint a nagyobb kapacitású Fury RGB.

A fogyasztást tekintve elmondható, hogy amikor a Fury RGB teljes fényerővel világít és SATA tápkábel látja el, 2.24W-al üzemel, ez sajnos bőven elegendő ahhoz, hogy melegen tartsa a meghajtót akkor is, ha nincs nagy terhelés alatt. Ha mindhárom fénycsatorna aktív, a LED fogyasztása meghaladja a 4W-ot, dehát azért vettük, hogy világítson, nem azért, hogy spóroljunk rajta. Amúgy a szépsége mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy 240GB és 480GB kiszerelésben kapható nálunk - mindkét modell esetében 480MB/s az adatírási, és 550MB/s az adatolvasási sebesség.

NTG - PCX

2018. 10. 04

Ingyenes hétvége és nagy leárazás - The Division 2
A csapat a lelke mindennek A francia Ubisoft, több egymáshoz hasonló szériát is üzemeltet, melyek alapját első sorban, a nagy bejárható területen zajló lövöldözés adja. Míg az egyjátékos kalandokért főként a Far Cry és az Assassin's Creed epizódok felelnek, a multiplayer élményt, jelenleg a Tom Clancy nevével fémjelzett Ghost Recon, és The Division játékok adják. Utóbbi 2008-ban mutatkozott be, ám nem egészen felelt meg a megjelenést megelőzően felgerjesztett elvárásoknak. A be nem tartott ígéretek és a hiányzó technikai kunsztok ellenére, rengetegen töltötték idejüket a csatatérré változott New York utcáin. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos céges rekord megdöntése után, végül 330 millió dolláros világszintű bevételt produkált, a kiegészítő tartalmakat és a mikrotranzakciókat pedig még nem is számoltuk. Borítékolható volt tehát a folytatás, mely a hiányosságok pótlásával, és a hibák kijavításával kecsegtette a játékosbázist. Idén márciusban meg is jelent a folytatás, melyet most vasárnapig ingyenesen kipróbálhatunk. Műfaját tekintve, egy kizárólag online játszható, külső nézetű akció-szerepjáték, melynek keretében, a rejtélyes vírus által letarolt New York-ban kell felszámolnunk az elszabadult bűnözést. Az idő nagy részében gép ellenfeleken kell átverekednünk magunkat, így tisztítva meg a várost a fegyveres csoportoktól. A játék egyik tartópillére a szerepjátékos rendszer, így nem csak mi léphetünk szintet, de ellenfeleink is különböző nehézségi fokot képvi
Fallout az űrben? Íme a The Outer Worlds első 20 perce
Kellemesnek ígérkezik a The Outer Worlds Emlékszünk a Fallout 76-ra? Ha kedveljük a szériát, akkor egészen biztosan előttünk van az a csúfos kudarc, és a pofátlanul elbagatelizált marketinghazugság, amit a Bethesda hányt a széria rajongói, és a játékosközösség elé. Nagyon úgy tűnik, hogy idén októberben, szó szerint betölti a majd az űrt az Obsidian Entertainment csapata, ugyanis új játékuk már csak pár hipertér ugrásra van tőlünk. A fejlesztők olyan referencákkal a hátuk mögött kezdtek a fejlesztésbe, mint a legendás Star Wars: The Knights of The Old Republic második része, a Neverwinter Nights 2, a Pillars of Eternity, vagy épp a Fallout: New Vegas, mely egyaránt a széria, és a stílus közkedvelt darabja. Aki tehát régóta vár egy stílusos akció-RPG-t, az most dörzsölheti a tenyerét, és még az első 20 percet is megnézheti. Aki esetleg figyelemmel kísérte a játék fejlesztését, az talán aggódott a különböző hibák, hiányosságok miatt, ám ez alapján bizakodhatunk, hogy a szemmel látható gondokat sikeresen orvosolták, már csak bíznunk kell abban, hogy legalább egy átlagos, a 3D-s érából származó Fallout epizód szintjét hozza majd, és akkor nem sokat panaszkodhatunk. A felvételen jól látható, hogy az atmoszférával nem lesz gond, a retro-futurisztius dizájn, stílusos formáival és színeivel egyszerre idézi meg a Bioshock féle art déco-t, és a Fallout alternatív történelmi hangulatát. Az előzetesekből már sejthető volt, hogy a pihent humor legalább akkora jelentőséget kap majd
IT hírek 10.14. - 10. generációs i3, Kaby Lake, extrém NAVI, ingyen Marsutazás
i3 lesz az i7-ből Nagyot fordult a kocka az IT piacon, mikor az AMD bemutatta tovább fejlesztett Ryzen processzorait. A harmadik generációs Zen CPU-k megjelenésével több magot és több logikai szálat kapunk a pénzünkért, a megnövekedett magonkénti teljesítményt viszont már az Intel sem hagyhatta figyelmen kívül. A kérdése tehát, hogy milyen választ ad a kék gyártó, a soron követező, 10. generációs asztali processzoraival. A legfrissebb hírmorzsák szerint, újragondolják a Core i szériát, és a belépő kategóriában is bevezetik, a többszálas munkavégzést. 2020-tól tehát az i3 processzorok is rendelkeznek majd Hyperthreading funkcióval, vagyis 4 maggal és 8 szállal dolgoznak majd. No nem új fejlesztésről van szó, egészen konkrétan a 2017-es i7 lesz az i3-as kupak alatt. A kissé esetlenül hangzó i3-10100, a SiSoftware adatbázisában bukkant fel, és twitteren tette közszemlére, egy TUM_APISAK nevű felhasználó. A leírás szerint, a processzor négy magos, nyolc szálas, alap órajele pedig 3.6GHz. A pletyka szerint, a Comet Lake processzorok mindegyike Hyperthreading képes lesz, vagyis az i5 hat maggal és tizenkét szállal, az i7 nyolc maggal és tizenhat szállal, az i9 pedig tíz maggal és húsz szállal támad majd. Valódi újdonságokról persze továbbra sem beszélhetünk, ugyanis a 2020-ban érkező Comet Lake, továbbra is a Sky Lake architektúrára épül majd. Viszlát Kaby Lake Eközben az Intel bejelentette, hogy hamarosan végleg búcsút int azon asztali processzorainak, melyek a Kaby
Hozzászólások
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Réthalmi Dávid
Nem ajánlanám senkinek sem. :) Az RGB ledek miatt konkrétan a használhatatlanságig throttlingol tesztek alapján ez az SSD :/ A Kingstonnál quality test garantáltan nem volt!
2019-04-30 18:38:25
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres