fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 19
Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
2020. 02. 19
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
2020. 02. 19
A NAGY PROCESSZOR TESZT! 21 Intel és AMD proci erejét mértük össze.
2020. 02. 18
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
2020. 02. 18
Korai hozzáférés? Comet Lake-S processzorokat árult egy webáruház
2020. 02. 17
Váratlan gyorsulás? GDDR6 memóriát kaphat a GTX1650
2020. 02. 17
A Metro Exodus végre Steamen, most 40%-os leárazással
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2019. 04. 05

Kis ház, nagy hűtés - FSP CMT340 számítógépház

Bár az FSP nevét főként tápegységek kapcsán szoktuk hallani, a cég jelen van a gépházak tervezése terén is, és január végén piacra dobták a CMT340 gamer gépházat, ami több szempontból is figyelemre méltó. Olcsósága mellett ez a világ legkisebb közepes tornya, ami alkalmas 360mm-es radiátor beszerelésére, emellett két edzett üveg oldallappal és RGB ventilátorokkal van ellátva.

Csomagolás

A CMT340 szokványos kartondobozban érkezik, ennek elején a gépház képe és szürkeárnyalatos artwork látható, hátoldalán pedig a gépház darabokban, valamint a főbb jellegzetességei állnak ott pro érvként, hogy miért érdemes a CMT340-et választani.

Felnyitását követően láthatjuk, hogy a dobozban a gépház műanyag zacskóba van csomagolva, ez védi a nemkívánt ujjlenyomatoktól és kisebb karcoktól. Emellett két habszivacs réteg védi a fizikai sérülésektől (ami szerencsére a gépházak 99%-a esetében így van).

Kiegészítők

Az FSP CMT340 esetében a gyártó visszafogta a kiegészítők osztogatását, a doboz tartalma a minimálisan szükséges kellékekre korlátozódik. Az összeszerelési útmutatón kívül egy csavarkészletet kapunk a komponensek beszereléséhez, valamint kábelkötegelőket. A csomag utoló darabja a tápegység rögzítőkeret, amire a gépház kis mérete miatt szükség van a beszereléshez (lásd később).

Külső áttekintés

Kicsomagolását követően rögtön látható, hogy ez a gépház a szokványosnál kisebb. Bár közepes toronyként van kategorizálva, mélysége mindössze 368 mm. Szélessége és magassága viszont tipikusnak mondható; 206 és 471 mm. Az átlagostól eltérő arányokkal eléggé high-end külsőt kapott ez a gépház, ráadásul edzett üveg oldallap van a baloldalán és üveg az elülső panel.

A gépház baloldalára tekintve teljes méretű edzett üveg oldallapot láthatunk. Ez olyan módon lett kialakítva, hogy nincs rajta kiálló rögzítőcsavar vagy tolózár, ami így egyfajta letisztult megjelenést biztosít. Az oldalpanel szélei feketék, ez a gépház belső fekete keretét eltakarja. A gépház hátulján két hüvelykszorító található, ezek eltávolítása után az oldallap könnyedén lehúzható a gépházról ill. ugyanilyen könnyen visszahelyezhető. A CMT340 jobb oldalsó panelje szokványos sima oldallap, ezeket szintén két hüvelykszorító tartja a helyén.


A gépház elülső oldala szintén edzett üveg, emögött található három 120mm-es RGB ventilátor. Ezeknél nincs beszerelve porszűrő, így nincs semmilyen akadály, ami az RGB fényszórást tompítaná.

Sajnos a légáramlás nem erőssége a CMT340 előlapjának, mivel csak minimális hely van az edzett üveg lap és a gépház közt, így a beáramló levegő csak egy jókora kanyarral tud beérkezni a gépházba.

Az előlap négy belső hüvelykszorító eltávolításával vehető le, ide opcionálisan két 140mm-es ventilátor is beszerelhető.

A CMT340 felső részén megtalálhatók a szokványos I/O portok, köztük két USB 3.0 A, mikrofon és fejhallgató csatlakozó, bekapcsológomb és HDD indikátorok, valamint egy kétfunkciós gomb az RGB fények irányítására. Legtetején egy apró FSP brand logó is látható, közvetlen a kétfunkciós RGB vezérlő gomb mellett.

A felső panelt ventilátorok beszerelésére tervezték, itt mágneses porszűrő is található. Összesen két 120mm-es, vagy 140mm-es ventilátor beszereléséhez van hely, vagy ennek megfelelő méretű radiátornak. Ehhez a szerelőnyílások nem középső elrendezésűek, ami az alaplap szerelésekor egy kedvező sajátosság.

A gépház hátoldalán a közepes tornyoknál megszokott elrendezést láthatjuk, 120mm-es ventilátor nyílással, itt találhatjuk a negyedik, gyárilag szerelt RGB ventilátort. Az alaplapi I/O panel alatt hét bővítőhely van. A gépház alján lévő négyszögletes kivágásnál lesz szerepe a tápegység rögzítőkeretének. Mint azt később látni fogjuk, a kisebb méret miatt a ház belső felépítése nem teszi lehetővé, hogy a tápegységet az oldallap felől szereljük be. Ehelyett előbb rá kell szerelni a mellékelt keretet, majd betolni a négyszögletes kivágáson, és onnan rögzíteni az egészet.

Azt érdemes említeni, hogy a gépház aljára nem gumi talpakat szerelt az FSP, hanem műanyag talpakat kapott a CMT340 - ami ugyan nem probléma, de sokan érzékenyek arra, ha a gépet könnyen arrébb lehet tolni az asztalon és nem tapad, emiatt ez említendő.

Betekintés a gépházba

A CMT340 hozzáférhetőség szempontjából számos örömhírt tartogat. Az edzett üveg oldalsó panel levételéhez mindössze a két hüvelykszorítót kell eltávolítani. Odabent elég minimalista elrendezést láthatunk, az egyszerű belső kialakítás miatt semmi nem áll a szerelés útjába, leszámítva, hogy kicsi a gépház és emiatt a tápegységet a hátlapon keresztül kell behelyezni. Az esetleg felmerülhet nehézségként, hogy - szintén a kisebb méret miatt – a kábelrendezésre szánt rések száma korlátozott, gyakorlatilag mindent az alaplap jobboldalán kell elvezetni. Ez nem nagy probléma, de némi odafigyelést igényel.

A beltér felső részén a CPU tápcsatlakozó számára látunk egy nyílást, valamint van hely egy 120mm-es ventilátornak. Ez alatt található egy nagy kivágás a processzorhűtő számára hátsó hozzáférhetőségnek, az alaplapi hely jobboldalán pedig van két keskeny, de hosszú kivágás kábelek elvezetéséhez.

A lenti részen szellőzőrácsok láthatók a PSU számára, valamint egy kivágott, ablakos rész, hogy a tápegyéget is látható helyen tarthassuk. Ennek a válaszlapnak a felső része gondoskodik a passzív légáramlásról a rácsozott résszel, erre került a rögzítőkeret két 2,5”-os meghajtó számára. Egy külön nyílás található itt az alaplap irányába is, kábelek számára.


Ugyanitt az előlap irányába nyíló rés lehetőséget teremt egy 360mm-es radiátor és ventilátorok beszerelésére, bár ekkor valószínűleg odébb mozgatjuk vagy eltávolítjuk a 3,5”-os merevlemez beépítőkeretét.

A ház másik oldalán szintén nagyon egyszerű elrendezést látunk. Van több kábelkötegelő hely, és az alaplapi panel első része kissé be van nyomva a gépházba, hogy a kábelek elrendezésére több hely maradjon. Közvetlen a CPU-hűtő nyílása alatt van két további hely 2,5”-os meghajtók beszerelésére, itt lehetőség van elrejteni egy kevésbé szép SSD-t, viszont nincs előreszerelt rögzítőkeret.

Szintén ezen a részen helyezték el az előre szerelt RGB házhűtéshez a ventilátorelosztót és kontrollert. Ez a vezérlő a gépház első részébe csatlakozik, és az RGB fényeket a panelen található többfunkciós gombbal irányíthatjuk. Ez a vezérlő ráköthető kompatibilis alaplapokra, ekkor szinkronizáni lehet az alaplap RGB szoftverével. Sajnos ennek SATA helyett 4-pines Molex csatlakozása van, így a helytakarékosnak szánt tápegységünkre mégegy kábel kerül.

Összeszerelés

A CMT340 esetében is kezdődhet az összeszerelés a tápegység beépítésével, de ehhez elöbb rá kell tenni a rögzítőkeretet, majd úgy kell betolni a tápegységet a gépház hátsó oldalán keresztül.

A tápegység rögzítését követően eltávolíthatjuk a fölösleges HDD keretet. Bizonyos esetekben inkább előtte, mert ebbe a gépházba legfeljebb 170mm hosszú tápegység szerelhető, és egy átlagosnál hosszabb PSU-nak már nem lesz hely, vagy legalábbis nehezebbé válik a hozzáférés.

Az alaplap beszerelésével nincs különösebb probléma, bár kissé szűkös a hely és nincs nagy mozgástér a kezek számára. A CMT340-be legfeljebb 160mm magas processzorhűtő szerelhető, videokártyából pedig legfeljebb 350mm hosszút választhatunk.

A kábelek elvezetése ebben a gépházban viszonylag tisztán megoldható, a tápegység válaszlapja alatt rengeteg hely van erre, a dobozban mellékelt kábelkötegelők pedig igen nagy segítséget jelentenek, hogy minden a helyén maradjon.

Összegzés


Az összeszerelést és beüzemelést követően a négy gyárilag szerelt RGB ventilátor szép látványt nyújt. Tekintve, hogy csomagban vásárolva három ilyen kaliberű RGB ventilátor ára megközelítőleg annyi, mint maga a gépházé, ezen már így látható, hogy a CMT340 hihetetlen kedvező ár-érték arányt képvisel. Ehhez hozzáadódik a két edzett üveg panel, és azt sem szabad elfelejteni, hogy elől 360mm-es radiátort szerelhetünk bele, és a CMT340 a jelenleg létező legkisebb közepes torony, ami ezt lehetővé teszi.

A CMT340 kiváló választás azok számára, akik gamer PC-t építenének, és ehhez elsőként jó külsőt keresnek, de nem akarnak aggódni azon, melyik RGB vezérlőt és ventilátort válasszák. A fentiek miatt jó vétel azok számára is, akik próbálják leszorítani a kiadásokat - az FSP CMT340 ehhez jó feltételeket ad, tényleg a legjobb ár-érték arányt képviseli.

NTG - PCX

2019. 04. 05

Az Asus javítja a melegedő ROG STRIX Navikat
Amikor azt hittük, hogy az egyedi megoldások megjelenésével többé nem lesz gond az RX5700 széria hűtésével, az Asus ROG Strix megoldásai új bekezdést indítottak. A rossz tapasztalatok egyre csak gyűltek, az Asus azonban kiderítette a problémát és megoldást is ajánl. A ROG Strix a felső kategóriás termékekről és tuningra kihegyezett komponensekről szól, ám gyártó rendesen elnézett valamit. A vásárlók alig várták, hogy egy izmos hűtéssel felszerelt strapabíró kártyát kapjanak, ám a megjelenést hamarosan panaszos vásárlói bejelentések követték, a kártyák ugyanis indokolatlanul komoly melegedést produkáltak. Bár a gyártó az AMD-re mutogat, az a helyzet, hogy a problémáért mindkét fél felelős.  Jobb később mint soha, mondhatnák, ugyanis utólagos tesztek kiderítették, hogy az AMD téves információkkal látta el partnerét a hűtés rögzítéséhez szükséges nyomás mértékéről. Az elvégzett mérések során 50 és 70 PSI között értek el optimális teljesítményt, ezzel szemben az AMD eredetileg 30 és 40 PSI körül határozta meg, a megfelelő hőtovábbításhoz szükséges értéket. Bár az AMD valóban tévedett, a felelősség áthárítása nem túl elegáns, hiszen tökéletesen látszik, hogy az Asus egyáltalán nem tesztelte megfelelő alapossággal a szériát, mielőtt útjára bocsátotta a vásárlók felé. A helyzet megoldása a hűtést rögzítő csavarokban rejlik, a ROG kártyákon alkalmazott darabok egyszerűen nem elég szorosak a szükséges nyomás eléréséhez. A helyzet orvoslására sokan alátétekkel, és a csava
Ipari forradalom? Ingyenes az Assassin's Creed Syndicate
A sorozat kilencedik darabja ugyan csak a megjelenített történelmi korszakot tekintve volt forradalmi, de ha valaki a klasszikus Assassin's Creed stílusra vágyik, ugyanakkor megdobbantja a szívét a 19. század Angliája, ne hagyja ki az Epic Games Store aktuális akcióját. A Ubisoft bejáratott szériája 2007-es megjelenése óta, jóformán egyetlen évet sem hagyott ki újabb epizód nélkül. A Syncicate ráadásul a sorozat legnagyobb fiaskóját, a 2014-es Unity-t követte, mely tökéletes céltáblája volt a játékipar pofátlansága miatt méltatlankodó tömegeknek. A futószalagon gyártott epizódok, az ezerszer is újrahasznosított ötletek és a minden innovációt nélkülöző (de teljes áron értékesített) részek után, a kiadó átgondolni kényszerült, hogyan tartsa életben a sok fejéstől kimerült tehenét. Így míg a Montréali szárny belekezdett az átgondoltabb Origins fejlesztésébe, a kanadai csapat kisebb hírverés mellett megpróbálta visszarángatni a bérgyilkosokat a vállalhatóság talajára. A Syndicate tehát nem a teljes megújulás, inkább az engesztelés jegyében készült, és ezt igazából egészen szépen teljesíti. Azzal nehéz vitatkozni, hogy az Assassin's Creed még legrosszabb pillanataiban is fantasztikusan megszerkesztett játéktereket tárt elénk, és ez alól a Syndicate sem kivétel. Az 1800-as évek Londonja a megszokott alapossággal lett kidolgozva, a környezet minden pillanatában a hitelesség érzetét kelti, így az időutazós faktor, ami a sorozat egyik legnagyobb vonzereje, ezt a részt is simán e
Már a falak is okosak? Az MIT felturbózza a Wi-Fi-t
Az internet és a vezeték nélküli hálózat mára olyan hétköznapi igénnyé vált, hogy a szakadozó kapcsolat komoly frusztrációt okoz a kényelemhez szokott felhasználónak. A kutatók nem a stressz kezelésére, sokkal inkább a Wi-Fi technológia megtámogatására alkották meg újdonságukat. Mind tudjuk, hogy még a legkomolyabb routerek és hálózati eszközök sem tudnak leküzdeni bármekkora távolságot, és minden falat. Hogy házunk minden pontján stabil netkapcsolatot biztosíthassunk, különféle jelerősítő megoldások között válogathatunk, akár minden szobába antennákat aggathatunk, és gépünkbe is komolyabb antennát szerelhetünk, hogy biztos legyen a végeredmény. Ám ez nem minden esetben hatékony, sőt, legyen akárhány antennánk, a jel sokszor rendkívül meggyengül, mire a forrástól az adott ponthoz ér, a sok kiegészítő pedig sokkal költségesebb, mint amilyen hatékony. Az MIT munkatársai ezt a problémát egy modernebb megoldással orvosolják. A Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) úgy gondolta, ahelyett, hogy minden konnektorba jelerősítőket aggatnánk, miért ne használhatnánk antenna gyanánt az adott környzetet, vagyis az épület falait. A szoftveresen vezérelt RFocus természetesen úgynevezett "okos felület", mely több mint 3000 antenna és 100 áramköri lap egységéből áll, hogy a fogadó oldalán így maximalizálja a leadott jel erősségét. A tesztek megmutatták, hogy akár tízszeresen képes az átlagos jel felerősítésére, mindezt meglepően olcsón. Az apró antennák m
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres