KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2017. 10. 26

Én a sebesség: Samsung 960 EVO M.2 SSD meghajtó

Újabb sikersorozat: Samsung 960 EVO M.2 NVMe SSD meghajtó

Az SSD meghajtók piacának egyik, hanem a legnagyobb meghatározó szereplője a Samsung. A hagyományos 2,5"-os SSD meghajtók felhasználói között már töretlen nészerűségnek örvend ez a márka, így nem volt kérdés, hogy az NVMe-s szegmensben is megveti a lábát, hogy hasonló sikereket tudjon elérni. Eddig a már jól ismert PRO változatban jelentek meg M.2 meghajtók, de ezúttal már az otthoni felhasználásra szánt EVO széria is a szerencsés kiválasztottak között lehet ezen cél elérésének érdekében, így ez a család is egy újabb taggal bővült, ez a 960 EVO.

960 EVO egyelőre három tagból áll, amelyek szép sorban 250 GB, 500 GB, illetve 1 TB-os tárhely kapacitással rendelkeznek. Maguk a meghajtók egy szépen megtervezett, elegáns kis dobozkában érkeznek, egyedüli kiegészítőként egy apró kézikönyvet kapunk, ami néhány képen keresztül mutatja be a telepítés fizikai lépéseit. A Samsung segédprogramjaira - mint például a Magician, Migration, stb. - a felhasználói kis kézikönyvben találunk némi utalást, de a letöltési helyre mutató linkre nem. Az illesztőprogram esetleges szükségességére sem hívják fel külön a figyelmet, de ezek egyébként elég könnyen elérhetően a gyártó weboldalán, így ez maximum csak azoknak okozhat gondot, akik még elég újak az SSD meghajtók kezelése terén. A lapkát a műanyag tartójából kiemelve megállapíthatjuk, hogy a már szabványosnak mondható egyoldalas M.2 2280 lapon nyugszik, vagyis a mérete 22x80 mm. 

A meghajtó az ötmagos Samsung Polaris vezérlő chipet használja, amely komoly előrelépést jelent az eddig használt hárommagos UBX vezérlőhöz képest. Az öt processzormagból az egyik csak az SSD meghajtó és a rendszer között zajló kommunikációt felügyeli, míg a többi négy mag csak a NAND chipek menedzselésével foglalkozik. A korábbi szériák vezérlőivel kapcsolatban negatívumnak volt tekinthető, hogy a használat során a hőtermelésből fakadóan jelentkezett a teljesítménycsökkenés, az úgynevezett throttling jelenség. Na most a Samsung mérnökei a Dynamic Thermal Guard segítségével megpróbálták ezt kiküszöbölni. Nyílván a throttling nem szűntethető meg véglegesen, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy korábbi szériákhoz viszonyítva akár 25%-kal is képes kitolni azt az időt, ami után már csökkenteni kell az órajelsebességen. Ezt egyrészt az energiahatékonyság növelésével, másrészt pedig - és itt jön egy remek újítás - a felragasztott matricán keresztüli hőleadással érik el. Ugyanis a matricába egy igen vékony, hőelvezetőként funkcionáló rézréteget illesztettek, mely körülbelül 30 százalékkal javítja a hőleadást. Ha azt nézzük, hogy ez a funkció a hőleadás javulásának jelentős részéért felel, akkor kijelenthetjük, hogy egy rendkívül hasznos újításról van szó. Ezen a matricán kívül egyébként a többrétegű áramköri lapban is található hőelosztó réteg.

A NAND Flash chipek szerepét a Samsung saját 48 rétegű TLC V-NAND lapkái töltik be. A szekvenciális írási sebesség mindhárom kapacitásnál 3200 Mb/másodperc. A kisebb meghajtó 1500, a közepes 1800, míg a nagyobb meghajtó 1900 Mb/másodperces szekvenciális olvasási sebességet tud felmutatni. Az alábbi táblázatban további információkat kaphatunk a 960 EVO család mindhárom tagjáról.

960 EVO széria extra szolgáltatásként továbbra is rendelkezik a Samsung által Intelligent TurboWrite-nak nevezett, dinamikusan változó méretű SLC gyorsítótárral, amely az alapként rendelkezésre álló cache-memóriát az SSD-n lévő üres tárhely függvényében szükség esetén tovább tudja bővíteni. A 250 és az 500 Gb-os modellnél az alapméret 4 GB, a hozzácsapható plusz kapacitás pedig 9 GB, illetve 18 GB. Vagyis a vezérlő összesen 13, illetve 22 GB-tal gazdálkodhat. Az 1 TB-os változtanál ez az arány 6 és 36, azaz maximum 42 GB állhat rendelkezésre. A TurboWrite tár jelenléte és mérete tehát nagyon nagy hatással van az adatátviteli sebességekre, sőt ennek köszönhetően még a 950 PRO meghajtók teljesítményét is képes felülmúlni.

Említést érdemel még, hogy a Polaris vezérlő egy érdekes új funkcióval is gazdagodott. A fentebb már megemlített, a Samsung saját fejlesztésű Magician meghajtókezelő szoftverét használva lehetőségünk nyílik arra, hogy egyes fájlokat biztonságosan, 100%-osan tudjunk törölni az SSD-ről. Érdekesnek tűnhet, hogy ezt manapság ki kell emelni, de ez valóban nagy szó az SSD meghajtókkezelésénél, hiszen a működésükből fakadóan nincs lehetőség biztonságos törlésre, mivel az operációs rendszertől érkező parancsokat a vezérlőn található Flash Translation Layer saját hatáskörben hajtja végre, így az operációs rendszernek nincs direkt lehetősége erre a műveletre. A Polarisban ezért a Samsung egy egyedi nem-szabványos paranccsal egészítette ki az NVMe szabványt, amely lehetővé teszi, hogy a megfelelő szoftverrel (Magician) többszörösen felülírható legyen az SSD egy adott területe, így visszaállíthatatlanná téve azt az állományt, amit valóban el akarunk tüntetni a világ szeme elől.

Nem kis felelősség és feladat hárult tehát a Samsung 960 EVO szériájára, hiszen a korábbi sikersorozatok teljesítményét kellett megismételnie/felülmúlnia az NVMe meghajtók piacán. A tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy újabb sikeres szériát alkottak a Samsung mérnökei, a 960 EVO a hétköznapi felhasználás során villámgyorsnak bizonyult, az SLC gyorsítótár bevonásával pedig még tovább tudtuk fokozni a tempót. Aki szeretné számítógépe sebességét maximálisan kihasználni, vagy éppen videovágáshoz, grafikus munkákhoz, akár játékra egy nagyon gyors meghajtót vásárolni, annak nagyon tudom ajánlani a Samsung 960 EVO-t.

Zolman

2017. 10. 26

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Boros Péter
Jó pár éve vettem, de azóta is nagyon gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát.
2020-09-25 22:07:46
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...