fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
5600XT VS 5700XT és az IGAZI Vágó István
Hivatalos kutatás készült a fővárosi ivóvízről
Cyberpunk 2077 - új előzetes és játékmenet-bemutató
Nem készül több Olympus fényképezőgép
Visszaél 95%-os németországi fölényével a Facebook
2019. 01. 09

Élet VEGA-n innen és túl - Ryzen 3 1200, 2200G, Ryzen 5 2400G processzorok és RX550 videokártya tesztje

A lényeg odabent rejlik

A tesztelt konfiguráció elemei:

Asrock A320M-HDV alaplap
 
Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez
Logic B26 számítógép ház
LG GH24NSD1 SATA fekete OEM DVD
Sapphire RX550 2GB GDDR5 Pulse 11268-03-20G videokártya
Corsair 2x4GB DDR4 2666MHz Vengeance LPX Black CMK8GX4M2A2666C16 memória

Szerények, pedig semmi okuk rá


Az AMD sikerre vitte a Ryzen szériátt, ezzel újra valódi alternatívát nyújt a processzorok piacán. A VGA-k tekintetében egyelőre lemaradásban van, viszont aki kizárólag belépőszintű grafikus megoldásban gondolkodik, a Ryzen család 3-as és 5-ös jelzésű modelljei között izgalmas termékekre lelhet.

Érezzük a különbséget


Az AMD APU leegyszerűsítve azoknak izgalmas választás, akik egy jó ár-érték arányú processzorra vágynak, de egyáltalán nem kívánnak külön videokártyát is vásárolni. A megfelelő Ryzen modellekben tehát integrált grafikus chipet is találunk, így nem csak általános vagy irodai felhasználásra, de a megfelelő kompromisszummal akár játékra is alkalmas rendszerünk lehet. Továbbá említésre érdemes, hogy mindezt alacsony fogyasztás és visszafogott hőtermelés mellett érhetjük el. Az Intel is rendelkezik hasonló termékekkel, az elérhető grafikai teljesítmény viszont elsősorban a nagyfelbontású videós tartalmak megjelenítésében nyújt segítséget, és ami fontos, hogy a munkához a processzor erőforrásaira támaszkodik, így az összhatást tekintve nem ér fel egy dedikált VGA-val szerelt konfigurációhoz. Ezzel szemben az új AMD APU-kban valóban önálló grafikai egységek dolgoznak, tehát a korábbi lehetőségekhez mérve számottevő ugrásról beszélhetünk. 

A Ryzen 3 2200G és Ryzen 5 2400G processzorok beépített VEGA grafikus chippel rendelkeznek, melyek már valóban felveszik a versenyt a belépőszintű grafikus kártyákkal. Próba gyanánt jelen volt egy Ryzen 3 1200 is, mely egy hagyományos processzor, így a tesztben egy 2GB fedélzeti memóriával szerelt RX 550-t is bevetettünk, mely szintén egy alsó szegmensben helyet foglaló VGA. Most megnézzük, hogyan teljesítenek processzoraink önerőből, vagy éppen az RX kártyára támaszkodva.

Büszke AMD-s csapat


Ryzen 3 1200

Az AMD 2017-ben debütált processzorát az alsó kategóriába szánták, és az Intel i3 szériával szemben nyújtott egészen korrekt alternatívát akár játékokhoz is, pláne, hogy meglepően jó tuningpotenciált rejt magában. A 4 mag 3100 MHz-en üzemel, integrált grafikus chipet pedig nem tartalmaz. AM4-es alaplapi foglalatba illeszkedik, fogyasztása 65W.


Ryzen 3 2200 G

Az úgy nevezett Raven Ridge SoC APU a mobilpiacra szánt tavalyi fejlesztés, de az újításból szerencsére nem hagyták ki az asztali szegmenst sem, ezzel meglepően jó áron juthatunk olcsó videokártyákat is kiváltó megoldásokhoz. A szintén négy mag alapórajele már 3500 MHz, a foglalat továbbra is AM4, fogyasztása szintén 65W, ami impozáns, tekintve a beépített grafikus egységet. A VEGA 8-as GPU maximális órajele 1100MHz és természetesen nem rendelkezik saját memóriával, így továbbra is a rendszerünk DDR4-es memóriakészletéből harap ki magának egy szeletet. A maximális teljesítmény elérését így az alaplapunk által támogatott leggyorsabb memóriaegységek beszerzésével segíthetjük elő. Jár hozzá egy alacsony profilú hűtő is, amit elsősorban a kompakt rendszerek építéséhez szánt az AMD, de aki kevesli vagy tuningban gondolkodik, vásárolhat hozzá méretesebb darabot is. Ügyeljünk rá, hogy alaplapunk a legfrissebb BIOS-szal rendelkezzen, mert a régebbi verziók nem ismerik fel a tesztben szereplő APU-kat.


Ryzen 5 2400 G

Ahogy az várható, a nagyobb testvér hatékonyabb CPU-val és fejlettebb VEGA chippel érkezik. Előbbi a megszokott négy maggal 3600Mhz-en és 8 szálon dolgozik, utóbbi pedig VEGA 11 névre hallgat és 1240MHz-es frekvenciára képes. A foglalat AM4 és a fogyasztás továbbra is megáll 65W-on, ami dícséretes eredmény. Természetesen a dobozban itt is megtaláljuk majd az ajándák hűtőt.

Nincs okunk panaszraSapphire RX550 2GB GDDR5 Pulse

Lejárt volna a dedikált beléőszint ideje?

Az AMD RX550-es igazi belépőszintű kártya, mely hagyományos processzorok mankója lehet médiafogyasztáshoz, munkához, illetve ha játszanánk, de nem vagyunk nagyravágyók. A 2GB méretű 128bit-es sávszélességű GDDR5 memória 6000MHz-en üzemel, a GPU órajele 1100Mhz, gyárilag pedig elérhető az 1206MHz-es Boost mód is, ami örvendetes, de masszív teljesítménytöbletet valószínűleg nem okoz majd. Méreteivel az igazi kompakt rendszerekhez illeszkedik, így légterelőből megelégszik eggyel is, a nap szerencseszáma pedig a 65, fogyasztásával ugyanis igazodik a Ryzen-ekhez. Érdekesség, hogy létezik 4GB-os kiadás, ráadásul aprócska „low profile” változat is elérhető, az igazán helyszűkében lévőknek, irodai gépeket építőknek. Hátlapi kimenetekből egy DVI-D, egy HDMI és még egy DisplayPort 1.4 áll rendelkezésünkre.


Elhajítottuk a csattogós lepkét és igazi kihívás elé állítottuk az eszközeinket, jöjjenek a játékok. A felbontás minden esetben 1920x1080 vagyis Full HD volt, a grafikai opciókat pedig nagyvonalúan közepes értékeken hagytuk. Egyedül a GTA V-nél voltunk igazán óvatosak, ahol a korábbi tapasztalatokra hagyatkozva alacsony beállításokkal próbálkoztunk.

Az ingyenes Fortnite Battle Royale népszerűségéről már sok szó esett, és sokakat érdekelhet, hogy mennyire élvezhető egy belépő szintű konfiguráción.

Működik

A Fortnite esetében először a minimum értékeket érdemes kiemelni. Az összes variáció közül egyedül a VEGA-val használt 2400G ment 30 FPS alá, a többi esetben néhány FPS-sel 30 fölött maradtak az értékek a legrosszabb esetben is, ezzel a 2200G megelőzte a nagyobb testvérét. A 2200G + RX550 kombó pedig meglepő módon egy FPS híján 50-es értéken állt meg, ami kellemes eredmény, itt az RX és az olcsóbb VEGA-s processzor jobban együtt tudott működni a játékkal. A maximumoknál már fordul a kocka, a 2400G elkönyvelheti a 24 FPS többletet a kisebb modellel szemben, az RX550 pedig úgy tűnik végig lépéselőnyben marad, hiszen bármelyik kombinációt is vizsgáljuk, a 2GB-os kártya jobb teljesítményt ért el a kizáróalg integrált GPU-s próbáknál. Összességében elmondhatjuk, hogy az átlag értékek igen kellemesen alakultak. A legalacsonyabb is 63 FPS, melyet a 2200G ért el, a 2400G ugyan megelőzte, de mindössze 6 FPS-sel, a legjobb érték pedig ezúttal az 1200 és RX550 párosától származik, bár 86-os értékével mindössze 3 FPS-el került a 2200G + RX550 kettős elé. Akinél esetleg Fortnite prioritást élvez, de nem költene videokártyára, a Ryzen 3 2200G kiegyensúlyozott teljesítményre képes, melyet alacsony beálíltásokkal minden bizonnyal feljebb is tornászhatunk.

 

Szembeállítottuk vele a hullámot felkorbácsoló PUBG-t, ami sajnos a kezdetektől fogva szenved az optimalizációs hibáktól.

Ez azért várható volt

A Player Unknown's Battleground-ról közismert, hogy nem az optimalizáció bajnoka, és időnként hajlamos kifogni a drágább PC-ken is. Minket azért hajtott a kíváncsiság, és a végeredmény nem is okozott hatalmas meglepetést. A minimumok 15 és 20 FPS között alakultak, így komolyabb eltérésekről nem számolhatunk be, hiszen az RX550 legjobb esetben is 5 FPS-el tudott hozzájárulni a minimum értékekhez. A maximumok kategóriájának utolsó helyén a magányos 2200G futott be 26 FPS-el, ami valóban alulról súrolja a játszható szintet. Mentségére szolgáljon, hogy a játék esetében a játszható relatív fogalom, hiszen 60 FPS körül is hátrányban lehetünk az ennek dupláját élvezőkkel szemben, ezt mindenesetre már mozgóképnek érzékeljük. A 2400G elérte a 35 képkockát, az RX550 ehhez képest csak 5 FPS-t lendített az 1200-as Ryzenen, a 2400G-t 43, a 2200G-t 45 FPs-hez segítette hozzá. Ami az átlagot illeti, az APU-k alul maradtak a versenyben, a 2400G alig 27, a 2200G epdig mindössze 20 képkockát tudott másodpercenként, a 30-as érték eléréséhez és megugrásához már szükség volt az 550 segítségére, bár táncra azért nem perdülünk a számokat látva. A legkiemelkedőbbet a 2400G-vel karöltve érte el, 42 FPS-ével.


A 2016-os DOOM élvezetes játékmenete mellett mindig említésre kerül a finomra hangolt grafikai motorja is, megnézzük meddig terjed a skála.

Ez a kiegyensúlyozottság igazi Zen mesterre vall.

A Doom esetében igazán kitettek magukért a fejlesztők, hiszen a közepes konfigurációk is gond nélkül érnek el kiemelkedő sebességet, kellemes látvány megtartása mellett, ez pedig a VULKAN API bevezetésével vált végérvényessé. A teszt rávilágít, hogy bár integrált megoldásaink térdre nem kényszerítik a játékot, de még közepes beállítások mellett is nagyjából játszható eredményekről beszélhetünk. A 2400G-t pedig dícséret illeti, hiszen a legrosszabb esetben 36, átlagban pedig 41 FPS-t ért el, ami ebben a kategóriában kifejezetten kellemesnek mondható, pláne, hogy az RX550-el megtámogatva mindössze plusz 7 frame-el hozta a legjobb átlag eredményt. A többi esetben 2-3 FPS-el 30 alatt alakulnak a minimumok, a sereghajtó pedig a 2200G volt, hiszen önmagában képtelen volt 35 képkockánál többet elérni, míg a többi variáció nagyjából 50 FPS maximum értékben egyezett meg. Az átlagot tekintve a 2200G kerek 30 képkockát tudott, ami kompromisszumos eredmény, a többi esetben 37-es átlag képkockaszámnál rosszabb nem született.


Végül kipróbáltuk, hogy a közismerten nagyigényű GTA V hogyan boldogul ilyen visszafogott erőforrásokkal.

Az alacsony beálíltások mellett még a GTA V is hajlandó kicsit elengedni magát

A GTA maximális beállításai irreális terheléssel járnak hardvereink számára, melyek egy ponton túl feleslegesen rontják a teljesítményt, anélkül, hogy szemmel látható módon javítanák a játék megjelenését. Ugyanakkor valamivel visszafogottabb beállítások mellett is előfordul, hogy egy-egy izzasztó pillanat megnehezíti rendszerünk dolgát. Hogy biztosra menjünk, minden beállítást alacsonyra húztunk és elmondhatjuk, hogy aki arra várt volna, hogy végre az alacsonyabb árkategóriás gépek is kiszolgálják a játékot, az most bátran szerezze be, mert hasítani fog! Na nem a 2200G és a VEGA 8 esetében, de aggodalomra semmi ok, a minimum FPS itt is 38, az átlaga pedig 45, melyek játszható értékek. A 2400G és a VEGA 11, egy magabiztos 10 képkockás ugrással követi a kisebb testvérét, itt már tényleg nem lehet gond. A maradék három esetben, ahol az RX550 is beszáll a játékba, a minimum FPS-ek mindenhol 60 fölött maradnak, átlagban pedig átlépjük a 80-as éréket is!

Azt láthatjuk, hogy bár az RX550 a legtöbb esetben érezteti hatását, ám aki ragaszkodik a leginkább költséghatékony megoldáshoz, annak sem kell letenni a játék lehetőségéről. A GTA kivételével mindenhol medium körüli beállításokat alkalmaztunk, tehát ha a grafika nem minden, nyerhetünk némi plusz teljesítményt.

Árzóna

Aki csak nagyon ritkán adná játékra a fejét, alacsonyabb étvágyú címekkel, esetleg az évekkel ezelőtti termésből szemezgetne, annak kiváló választás lehet a Ryzen 3 2200G. Az APU jelenleg 33.000.Ft körül vásárolható meg, és ez bizony baráti ár, hiszen ha az RX550 videokártya teljesítményére is igényt tartanánk, akkor még egyszer ennyit kell kifizetnünk, a két termék nagyjából egy árban van. 

A Ryzen 5 2400G előnye látható volt, az ára pedig jelenleg 15.000.Ft-tal magasabb a 2200G-nél, tehát jelenleg 48.000.Ft körül mozog. A 8 szálon dolgozó processzor teljesítménye pedig nem csak játékok alatt, hanem a hétköznapi felhasználás, szórakozás és munka során hosszabb távon előnyt nyújthat. Bármelyiket is válasszuk, az APU-k ár és teljesítmény aránya valóban elismerendő. A Ryzen 3 1200 természetesen szintén korrekt processzor, viszont ha figyelembe vesszük alacsonyabb órajelét, illetve azt, hogy VGA-ra is szükségünk lesz a használatához, megfontolandó az intergrált megoldás. A kézenfekvő példával élve, az itt látott 1200+ RX550-es kombinációra majdhogynem kerek 60.000.Ft-ot kell áldoznunk. A kérdés, hogy a teljesítmény a vonzóbb, vagy az ár és a fogyasztás, ami végül szintén a pénztárcánkon jelentkezik majd.

A tesztben szereplő konfigurációt egy vásárló állítótta össze, és a választása végül a Ryzen 5 2400G-re esett. A webshopunkban az RX550-el és az önálló 2200G-vel szerelt változatok is elérhetők, melyek természetesen szabadon módosíthatók.

2019. 01. 09

Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Hamarosan futurisztikus online lövölde érkezik a Rainbow Six Siege fejlesztőitől A Ubisoft nem csak menetrendszerű Assassin’s Creed epizódjaival, és a végtelenségig facsart Far Cry szériával altatja a közönségét, hiszen az utóbbi években több multiplayer címmel is előállt, melyek némelyike egészen sikeres lett, és még most is kap friss tartalmakat. Most viszont úgy nézi ki, hogy elirigyelték a Respawn Enterainment és az Electronic Arts módszereit, így akárcsak az Apex Legends, úgy a franciák battle royale játéka is teljes titokban készült el. A vaskos szivárogtatás a Slasher fedőnéven is ismert Rod Breslau, e-sport újságíró és kommentátor műve volt, aki Twitteres bejegyzésében, az érdekes részletek mellet még a játék várható megjelenés idejét is megszellőztette. Egy gyors játékmenettel megáldott FPS-ről van szó, és ha a címe nem lenne elég beszédes, a korai hozzáféréssel megajándékozott streamerek közvetítéseiből kiderül, hogy ezúttal is sci-fi környezetben gyepálhatjuk egymást.  A Ubisoft Montréal alkotása Prisma Dimensions munkacímen készült, és egy tripla A kategóriás belső nézetű lövöldözős játék lett, mely végül Hyper Scape néven láthat napvilágot. Mint kiderült, a Call of Duty: Warzone-hoz és az Apex Legendshez hasonlóan, ez is „free to play” modell keretében lesz elérhető, és bár PC-n debütál, ha minden igaz, idővel a két nagyobb konzolon is tiszteletét teszi, méghozzá teljeskörű crosspaly támogatás kíséretében. Az újdonságot azonban nem csa
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
A Microsoft négy év után bukkant rá egy kritikus biztonsági problémára  Július elsején két frissen felfedezett biztonsági hibáról adott jelentést a Microsoft, mely az általános Windows 10 verziók mellett a Server kiadásban is megtalálható. Bár mélyreható elemzést nem közöltek, az kiderült, hogy a Microsoft Windows Codecs Library, vagyis a médiafájlok lejátszásához szükséges kodekcsomag a ludas, mely nem megfelelően kezeli a memóriában található objektumokat. A CVE-2020-1425 sebezhetőséggel a sikeres támadáshoz szükséges információkhoz férhetnek hozzá, a CVE-2020-1457 pedig kártékony kódok távoli futtatását-, konkrétabban egy speciális kialakítású képfájlt futtató program alkalmazását teszi lehetővé. A helyzet több szempontból is szoaktlan, ugyanis a probléma a 1709-es verziószámú őszi frissítés óta minden Windows 10 kiadásban megtalálható, melybe a 32-bites, 64-bites és ARM verziók mellett a Windows Server 2019 és 2004 változatok is beletartoznak. A kritikus besorolású biztonsági rést tehát bő három év után sikerült felfedezni és orvosolni. Ami viszont valóban rendhagyó, hogy a frissen kiadott javítócsomagot nem a Windows frissítéskezelő szolgáltatásán keresztül érhetjük el, ehelyett a Microsoft Áruház (Microsoft Store) telepíti nekünk. Az ígéretek szerint a rendszer automatikusan végrehajtja a frissítést, de ha nem szeretnénk várni, az Áruházon belül a Letöltések és frissítések menüpont alatt kattintsunk a Frissítések beszerzése gombra. Igencsak furcsán kezeli
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Idén ősszel végre megérkezhet a Samsung felső kategóriás NVME SSD-je, mely a gyártó első PCIe 4.0 megoldása lesz Ha az otthoni felhasználásra szánt termékek piacán nézelődünk, láthatjuk, hogy már válogathatunk is a PCI-Express 4.0 csatoló képességeit kihasználó SSD-kből, ugyanakkor a Samsung nevét sehol sem találjuk. A neves gyártó valóban nem sietett el semmit, ám erre nem is volt szüksége, hiszen mostanáig egyedül az AMD X570-es lapkészlete biztosított PCI-E 4.0 támogatást, és a legújabb B550 lapok is csak alig néhány hete jelentek meg. Azt persze sejtettük, hogy a Samsung nem holmi visszafogott belépővel érkezik meg az M.2 meghajtók csúcskategóriájába, a bizonyítékot pedig már az év elején megkaptuk, mikor felbukkant a 980 Pro modell, mely időn ősszel végre valóban megérkezhet. Először június közepén bukkant fel a pletyka, mikor tech-világhoz köthető előrejelzésekről ismert Ice Universe Twitteren mindenféle feltételes módot nélkülözve közölte, hogy hamarosan megtudhatjuk milyen egy igazi PCIe 4.0 SSD teljesítménye, a 980 Pro ugyanis két hónap múlva bemutatkozik. Végül a Techpowerup.com tegnap pontot tett a mondat végére, ugyanis lehozta a hírt, hogy a koreai hatóságok jóváhagyták a 980 Pro szériát, így megkezdődhet az új NVMe M.2 SSD-k tömeggyártása. A széria egyelőre háromféle tárhelyopciót kínál majd, konkrétan a 250 GB (MZ-V8P250), 500 GB (MZ-V8P50), illetve 1TB (MZ-V8P1T0) modellek között válogathatunk majd. A gyártó egyelőre nem osztott meg részletekbe menő t
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...