fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Vadállatok a szorítóban. Melyik a jobb, 10700K vagy 9900K? 🔥
A Linux megalkotója rendesen lehordta az Intelt
Még több reklámmal bombáz minket a YouTube
Lezajlott az első Ubisoft Forward
Vége a kivédhetetlen emelt díjas hívásoknak?
Az Nvidia már az Intelnél is értékesebb
Szépen nőttek a PC-eladások a járvány miatt
Majdnem 900 milliós büntetés félrevezető hirdetések miatt
Brutális AORUS konfig közel 800 000 forintért!
Baleset áldozata lett az MSI elnöke
Univerzális csatlakozás - Bemutatkozott a Thunderbolt 4
Az új VVC kodek 50%-kal csökkenti a 4K videók méretét
Killing Floor 2, Lifeless Planet és The Escapist 2 ingyen!
5G-s gyorsulás? Hálózati fejlesztések Magyarországon
Vasárnap ingyen miénk lehet a Watch Dogs 2
2018. 10. 04

Asus PRIME Z270-A alaplap - áttekintés

A Prime Z270-A alaplap egyike az ASUS kezdeti ajánlatainak azok közül, melyek Intel Z270 lapkakészletet használnak. Az alaplap esztétikáját tekintve is figyelemre méltó; fekete a PCB, és fehér mintázat teríti be az egészet. A beépített Z270 lapkakészlet támogatja az Intel LGA 1151 Kaby Lake processzor sorozatát, és kétcsatornás DDR4 memóriát tud befogadni. A Z270-A árazása igen meggyőző, főleg, miután meglátjuk, mire képes és milyen specifikációkkal rendelkezik.

Az ASUS a következőket építette be a Prime Z270-A alaplapba: hat SATA 3 port, két M.2 PCIe x4 csatolófelület, Intel 1219-V Gigabit NNIC, három PCI-Express x16 slot, négy PCI-Express x1 slot, Ez XMP kapcsoló, Crystal Sound 3 audió alrendszer, integrált DisplayPort, HDMI és DVI video kimenetek, valamint USB 3.0 és 3.1 A-típusú és C-típusú támogatás.

Az ASUS több dizájnelemmel is ellátta a Prime Z270-A-t, beleértve az integrált RGB támogatást, beépítési pontokat egyedileg 3D-nyomtatott felületek számára az alaplap jobb felső részén, valamint fémes erősítésű PCIe x16 csatolófelületek az elsődleges és másodlagos slotban.

Beépítették emellett az ASUS átlagfogyasztónak szánt hangtechnológiáját. A Crystal Sound 3.0 egy izolált áramkörök integrálja a hangrendszer komponenseit, ezzel minimalizálja a más integrált eszközök által keltett zaj hatását. Az audio alrendszert magas minőségű, japán gyártmányú áramkörökkel tervezték, emellett teljesítmény előszabályozóval látták el. Az audió PCB elválasztóvonalra RGB LED-eket építettek, ezzel is javítva az esztétikát és egyedi megjelenést. Ezek a LED-ek állíthatóak és bármilyen színt megjelenítenek, emellett tíz különböző módban működhetnek: Static, Breathing, Strobing, Rainbow, Color Cycle, Comet, Flash & Dash, Wave, Glowing Yo Yo, Starry Night, Music Effect, és CPU hőmérséklet. A LED vezérlés és az RGB kábelek az alaplap RGB 12V fejrészeihez csatlakoznak, ezeket az AURA vezérlő applikációval lehet irányítani.

Az ASUS Fan Xpert 4 néven számos ventilátorcsatlakozót és hőszenzort épített be a Z270-A alaplapba. Hőszenzorokat szereltek a CPU-foglalatba, a tápellátó áramkörbe és a lapkakészletbe. Továbbá, az alaplap teljes területén találhatók monitorozott ventilátorcsatlakozók, ezek közül az egyik 3A (36W) nagy erőforrásigényű ventilátort is támogat.

A Prime Z270-A hátsó paneljét beépített műanyag fedlappal erősítették meg, itt megtalálható USB 3.0 és 3.1, számos videokimenet és RJ-45 GigE port, valamint digitális és analóg audio portok.

Elrendezés

A Prime Z270-A az ASUS-gyártmányoknál általános fekete-fehér dizájnt követi, a hátsó panel és a lapkakészlet a brand logókat jeleníti meg. A tápellátó áramkör hűtőbordái csiszolt alumínium felületek, ami kiváló összhangot teremt a fekete PCB-n is látható fehér mintázattal. Ez így összességében elég high-tech és futurisztikus megjelenést kelt, az alaplap komponensei közt is több mint elég helyet biztosítottak, garantált a könnyű hozzáférhetőség.

A CPU VRM alatti áramkört kivéve a hátoldal viszonylag mentes a fedetlenül hagyott áramköröktől. A processzorfoglalat mögötti területen nem találhatók további komponensek, így beépíthetőség szempontjából ettől nem kell tartanunk.

A Prime Z270-A alaplap hátsó paneljén PS/2 hibrid billentyűzet/egér csatlakozó található, valamint négy USB 3.0 port (kék) és két USB 3.1 10Gbps port – egy A-típusú (türkiz) és egy C-típusú (fekete). Továbbá található itt egy GigE RJ-45 port, egy Intel I219-V NIC, egy HDMI kimenet, DisplayPort videókimenet, DVI-D videókimenet, egy S/PDIF digitális audió kimenet, és öt analóg audiókimenet.

Az alaplap összesen hét PCIe slotot tartalmaz – három PCIe x16, és négy PCIe x1 slot. A PCIe x16 slotokat x16, x8 / x8, vagy x8 / x8 / x4 módban lehet használni. A CMOS elem közvetlen a másodlagos PCI x1 slot alatt található. A másodlagos PCIe x16 slot közepe mellett egy 2-pines hőszenzor csatlakozó is található.

Közvetlen az elsődleges PCIe x1 slot alatt található az egyik M.2 foglalat. Az M-key slot M.2 típusú SSD-ket támogat legfeljebb 80mm hosszúsággal és PCIe x4 sebességgel. Ezt a pozicionálást kifejezetten arra tervezték, hogy a beszerelt SSD ne okozzon gondokat se a CPU-hűtő beszerelésekor, se a PCIe x1 vagy PCIe x16 slotra szerelt kártya szempontjából.

Az audió alrendszer egy izolált áramkörön van, hogy minimalizálja a többi integrált komponens jelentette háttérzajt. A PCB választóvonal olyan színséma szerint világít, amit az UEFI vagy az AURA Windows-alkalmazás segítségével beállítunk. Az ASUS emellett japán gyártású hangkondenzátorok beépítésével erősítette a Crystal Sound 3 audió alrendszert. A hangkimenet a jobb alsó sarokban található, az alaplap sarkánál. Az ASUS emellett integrált beépítési pontokat egyedi tervezésű 3D-nyomtatott panelek és kiegészítők számára, ezek a felső él mentén találhatók, közvetlen a kivilágított audió PCB elválasztó vonal alatt, és 3D Mount címkével vannak jelölve.

Az alaplap bal felső sarkában van az előlapi audió panel, a soros port fejrész, és a 4-pines RGB csatlakozás.

Az ASUS alaplap beépített támogatással rendelkezik RGB LED szalagok csatolásához, amit a harmadlagos PCIe x16 slot középső része mentén egy 12V RGB fejjel tudunk megtenni. Az RGB LED szalag 12V RGB fejrészhez való csatlakoztatása szinkronizálja a LED szalag színét és működési sémáját az alaplap integrált LED-jeivel az audió PCB választóvonalon.

A TPM, az USB 2.0 és USB 3.0 fejrész a harmadlagos PCIe x16 slottól balra lent található.

További USB 3.0 és USB 2,0 fejrész, egy 4-pines házventilátor csatlakozó, az előlapi csatlakozó, külső ventilátor csatlakozó, CMOS clear és az elsődleges PCIe x4 M.2 port, valamint az EZ XMP kapcsoló az alaplap bal alsó sarkában található. A külső ventilátorcsatlakozó fejrész használható egy további ventilátor vagy hőérzékelő bekötésére, az XMP kapcsoló pedig engedélyezés esetén lehetővé teszi a memória XMP sebesség és specifikációk beállítását, felülírva a jelenlegi BIOS beállításokat.

Az alaplap másodlagos M.2 foglalata közvetlen a PCI x1 slot 4 alatt található, és a másodlagos illetve harmadlagos PCIe x16 csatlakozók ölelik körbe.Ez az M.2 port PCIe x4 és SATA típusú M.2 meghajtókat támogat legfeljebb 110mm hosszúságig. A foglalat kizárólag M-Key típusú M.2 eszközöket fogad be. A két PCIe x4 M.2 foglalaton felül ezt az alaplapot úgy tervezték, hogy közvetlen a lapkakészlet hűtőbordái alatt és az M.2 foglalat mellett hat SATA III port is található.

Az alaplap összesen négy DIMM foglalattal rendelkezik kétcsatornás memória móddal az 1/3 vagy 2/4 foglalatok esetében. Összesen 64GB, maximum 3866MHz sebességű memória szerelhető be. Közvetlen a DIMM foglalatok alatt található a 24-pines ATX csatlakozó, 4-pines házventilátor csatlakozó, az alaplap státuszát jelző LED és ki/be kapcsoló gomb. A DIMM foglalatok felett jobboldalt 4-pines CPU-csatlakozó és másodlagos CPU-hűtő csatlakozó fej található.

Az ASUS 10 (8+2) digitális fázissal tervezte a Prime Z270-A tápellátását, ami több mint elég erőforrást biztosít a legkegyetlenebb overclockoláshoz is. Két nagy hűtőborda hűti a CPU tápellátó áramkörét, egy a CPU-foglalattól jobbra és egy felette. A foglalat könnyen hozzáférhető, nem ütközik akadályba a processzorhűtő beszerelése. A processzorfoglalat felett baloldalt találhatók a vízhűtés és nagyteljesítményű ventilátor 4-pines csatlakozói. A 4-pines vízpumpa csatlakozó használható egy standard 12V vízpumba ellátására, hibrid hűtésre, a nagyteljesítményű ventilátor csatlakozó pedig 3A (36W) teljesítményű aktív hűtést támogat.

Az alaplap jobb felső sarkában található a 8-pines ATX 12V tápcsatlakozó, és a CPU túlfeszültségvédelme.

Az ASUS Prime Z270-A fő erősségei közé tartozik, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújt overclockolás terén, megfelelő processzorral stabil működésű 5GHz nem okoz neki problémát. További vonzerőt jelenthet az UEFI BIOS dizájn, a kettős M.2 és SATA pportok, az AURA Windows-alkalmazással személyre szabható RGB LED fények, valamint, hogy 3D-nyomtatott kiegészítők beépítésére is lehetőséget ad, és mindezekhez képest igen alacsony az ára. Kiváló választás mindazok számára, akik az Intel LGA 1151 Kaby Lake processzor sorozatának valamelyik tagjával akarnak egy stabil rendszert építeni.

NTG - PCX

2018. 10. 04

A Linux megalkotója rendesen lehordta az Intelt
A közismert operációs rendszer készítője szerint az Intelnek vissza kéne térnie az alapokhoz  Linus Torvalds népszerű és egyben erősen megosztó alakja az informatikának. A legtöbben elsősorban a nyílt forráskódú Linux rendszermag készítőjeként ismerhetik, melynek fejlesztését (kisebb szünetekkel) a rendszer 1991-es bemutatása óta ő is vezeti. A szakember közismert kíméletlen őszinteségéről és nehéz személyiségéről, és egy ideje nem rejtegeti véleményét a piacvezető processzorgyártókról sem. A legutóbb például májusvégi bejelentése kapott sajtóvisszhangot, mikor bejelentette, hogy 15 év után először AMD-vel szerelt asztali gépre váltott. Ekkor még csak örömét fejezte ki a korábbinál háromszor gyorsabbnak titulált Threadripper-es masina iránt, és semmi különösen rosszízű megjegyzést nem tett az őt hosszú éveken át ellátó platform gyártójára, most viszont újabb bejegyzést közölt, méghozzá jóval kritikusabb hangnemben. A realworldtech.com-on (független informatikai oldal) olvasható, Linux fejlesztői levelezőlistán közzétett néhány bekezdésben, az Intel tervezőmérnökeihez intézett néhány keresetlen szót. A vita alapja az Inteles AVX-512 utasításkészlet volt, mellyel kapcsolatban azt reméli, hogy a fejlesztés „fájdalmas halált hal”, így az Intel talán végre elkezd „valódi problémákkal” foglalkozni. Torvalds szerint érdemi fejlesztések helyett az Intel olyan "varázslatos" utasításokat készít, melyek kizárólag azt a célt szolgálják, hogy felpumpálj
Még több reklámmal bombáz minket a YouTube
Az új hirdetéskezelési szabályok nem könnyítik meg a tartalomfogyasztást  Ahogy a Google, úgy a tulajdonában álló YouTube is hosszú ideje reklámokból szerzi bevételének legnagyobb részét, ám azt sokan elfelejtik, hogy a saját videót készítő magánszemélyek is a nézők által megtekintett reklámok után kaphatnak anyagi juttatást. A 9to5google.com értesülései szerint, a hamarosan életbe lépő módosított szabályzat azonban tovább csavar a fennálló helyzeten, és míg a videókészítők helyzetét tulajdonképpen építi, az általános felhasználói élményt érezhetően rombolni fogja. Azt minden néző tapasztalhatta már, hogy a YouTube az utóbbi hónapokban egyre agresszívebb hirdetéspolitikát alkalmaz, és a feltételes szabadságot kínáló Prémium előfizetésről is minden második pillanatban tájékoztat minket, nehogy lemaradjunk róla. Az érme másik oldalán persze ott vannak az alkotók, illetve tartalomkészítők, akik eddig úgy tehettek szert hirdetésekből származó bevételre, ha a feltöltött anyaguk hossza nem volt rövidebb 10 percnél, így olyankor nem csak a videó elején számíthattunk meglepetésre, de a reklám akár félúton is megszakíthatta az adást. Nos ezt az időlimitet hamarosan 8 percre csökkentik, így mostantól még sűrűbben találkozhatunk élményromboló reklámblokkal, és jó eséllyel a zeneszámok csúcspontjainál is érdemes számítani a finoman szólva oda nem illő tartalmak felbukkanására. A változtatáshoz kapcsolódik, hogy lejátszást megakasztó reklámok lehetősége mostantól alapbeállítás
Lezajlott az első Ubisoft Forward
Nagyjából az előzetes várakozások szerint alakult a Ubisoft online eseménye  Sok érdekességgel, de kevés váratlan meglepetéssel szolgált az újdonsült Ubisoft Forward esemény, mely a francia kiadó online közvetítéssorozatának első adása volt. Ez igaz a nézőknek ajándékként felkínált digitális tartalmakra is, hiszen jóformán borítékolható volt, hogy az előre beharangozott ingyenes Watch Dogs 2-t lehetetlen lesz az esemény ideje alatt beszerezni. A szerverek természetesen letérdeltek a végtelen mennyiségű érdeklődő miatt, akik egyszerre próbáltak bejelentkezni a Ubisoft rendszerébe. A kiadó gyorsan meg is próbálta elejét venni a felháborodásnak, és jelezte, hogy mindenki hozzájut majd a digitális ajándékokhoz, most inkább élvezzük a showt. A játékbejelentésekkel szolgáló előre rögzített adásban, az utóbbi időszakban reflektorfénybe helyezett játékokról volt szó, így aki esetleg az elhanyagoltnak tűnő fejlesztésekre volt kíváncsi, az nagy valószínűséggel a hivatalosan is bejelentett, következő Forward eseményen kaphat választ a kérdéseire. Most az újdonságok közül elősorban a Watch Dogs Legion, az Assassin’s Creed Valhalla, a Hyper Scape és a merő véletlenségből „kiszivárgott” Far Cry hatodik része került előtérbe, melyek valójában bőségesen elegendő tartalommal szolgáltak egy rövid összefoglaló megtöltésére. A bemutatók mellett azért szántak időt mobilos címekre, illetve a több éve piacon lévő multiplayer játékokra is, például köszönetet mondtak az öt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...