fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Stressz teszt 1.0 Warzone dupla és BFV teszt fincsi konfiggal
Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
Szerencsejáték? A britek kiátkoznák a loot boxokat
Hyper Scape, a Ubisoft titokban fejlesztett battle royale játéka
Rendhagyó Windows 10 frissítés érkezett
Ősszel jön a szupergyors Samsung 980 Pro SSD
Adataink után kémkedik a TikTok, Indiában betiltották
Stílusos Z490 lap érkezik az NZXT-től
Szkájvolker Lajos és a félmilliás droid tápos kiegészítéssel
Lassan 2 milliárd játékos lesz világszerte
A Vodafone reagált a felhasználói panaszokra
Robot kapta egy hollywoodi film főszerepét
25 perces bemutatón az új Avengers játék
2018. 10. 02

ASUS B360-G Gaming alaplap áttekintés

A B360 alaplapok piacán igen kiélezetté vált a verseny; a gyártóknak itt számos lehetősége van a kreatív tervezésre, de olyan módon, hogy még ésszerű maradjon az árazás. Az ASUS a Strix B360-G Gaming microATX formátumú alaplapot ajánlja ezen a téren, ami megfelelő választás az egy GPU-s gaming rendszerek építésére.

Ez a microATX formátumú alaplap számos olyan jellemzővel bír, ami kiváló alternatívává teszi a gamerek számára, ráadásul viszonylag alacsony ár mellett. Veszélyes riválisokat is megelőz abban, hogy több RAM foglalattal rendelkezik, több PCIe slot nyújt bővítési lehetőséget, emellett integrált IO-panellel rendelkezik és továbbfejlesztett hangvezérléssel, játékosközponjtú dizájnnal. Két M.2 slot van rajta, emellett hat SATA port, és az első PCIe csatlakozást az ASUS Safeslot nevű megoldása erősíti. A teljes hosszúságú csatlakozási pontok mellett jelen van két x1 slot bővítési célokra. A Z370-F Gaminghez képest (ami egy mini-ITX formátumú alaplap) nagyobb hűtőbordákat szereltek rá, ami kisebb testvéreihez képest jóval hatékonyabban gondoskodik a hőelvezetésről. Az alaplap emellett 10 Gbps sebességű USB 3.1 portokkal is rendelkezik.

A fényűző hardveres megoldásokon felül a dizájn elég megosztónak mondható; a márkajelzés és brand szöveg keresztben átszeli az alaplap teljes hosszát, ráadásul belenyúlik az áramkörökbe - ez a megjelenés sokakat zavarhat. A vörös és szürke brand-feliratok a bal fölső saroktól az alaplap jobb alsó sarkáig húzódnak. További dizájnelem, hogy vörös LED-eket helyeztek el az alaplap alsó felületén. A LED-es fények stílusa/sémája szoftverrel átállítható, de a vörös színt nem lehet megváltoztatni. A fekete-vörös színezet megjelenését tekintve is beleillik egy tipikus gamer-rendszerbe.

Teljesítményét tekintve ez az alaplap kifejezetten versenyképesnek mondható. Kiemelkedő teljesítményt nyújt Non-UEFI POST idő terén, a Strix B360-G Gaming 16.7 másodperc alatt hajt végre POST utasítást (bekapcsolási önellenőrzés), ami egy-két kivételtől eltekintve a leggyorsabb POST idő. Az overclockolás nem opció ennél az alaplapnál, de nagyobb energiafelhasználás nélkül is jól teljesít. OC híján viszont a jó lehetőségek főként egyéb hardveres lehetőségek, a csatlakozási pontok, megjelenés és jó árazás összességét jelentik. Az ASUS B360-G Gaming és más alaplapok közt fő különbség az M.2 slotok számában rejlik (GIGABYTE és SuperMicro alaplapok egy M.2 slottal rendelkeznek, más esetekben kettővel), valamint a SATA portok számában (MSI esetén négy, más esetben 6), az audiokodekek terén (ez az alaplap a legújabb Realtek megoldást nyújtja), az USB-kezelésben, és a videokimenetek terén. Más alaplapok esetleg kevésbé zavaros megjelenést nyújtanak, de ebben az esetben a keresztbe lógó felirat nem halványíthatja el a széleskörű csatlakozási lehetőségek vonzerejét.

Az ASUS ROG Strix B360-G Gaming alaplap ára jelenleg 33 ezer forint körül mozog. Ebben az árkategóriában a nemzetközi színtéren főként a Supermicro C7B360-CB-M és annak Wi-Fi változata, a C7B360-CB-MW, valamint a iostar B360GT3S, az MSI B360M Mortar Titanium, az ASRock B360M Pro4 és a GIGABYTE B360M D3H jelenthet vetélytársat számára.

Az ASUS B360 termékcsoportja esetében számos méret és típus közül választhatunk. Létezik egy Micro-ITX, hat különböző MicroATX, valamint hat ATX formátumú alaplap ebben a sorozatban. Eközben persze ott van a TUF és Prime sorozat rengeteg különféle gamer alaplappal, az áraik 22-44 ezer forint közt mozognak.

Közelebbi megtekintésre azt láthatjuk, hogy ez a microATX alaplap vizuálisan összetett dizájnnal rendelkezik. Elég feltűnő megjelenésű a két nagy hűtőborda és az IO borítása, ami némileg különbözik a más B360 alaplapokon láthatótól. A PCB teljesen fekete és minden csatlakozó fekete. Az elsődleges PCIe slot meg van erősítve, hogy ne okozzon gondot nagy és nehéz videokártyák esetében. A lapkakészlet hűtőbordáját ASUS ROG szimbólum díszíti. Az ASUS B360-G Gaming alsó felületén baloldalt végig LED-ek találhatók, bár az ezt irányító AURA szoftver a vörös színt nem tudja megváltoztatni. Az alaplap RGB támogatású csatolófelülettel is rendelkezik, így saját színsémát is bármikor hozzá lehet adni.

A hűtést tekintve elmondható, hogy a mATX formátumú alaplap összesen négy 4-pines csatlakozót biztosít – a CPU ventilátor csatolófelülete a felső részen, a processzorfoglalattól jobbra található, közvetlen az első DRAM slot mellett. A házba szerelt ventilátorok csatolófelülete baloldalt középen, az audiófelületek mögött található, az elsődleges PCIe slot fölött. Az utolsó házventilátor a lapkakészlet alatt, az alaplap alsó felületén található. A ventilátorok vezérelhetőek a BIOS-ból és az AI Suite szoftverrel.

Az alaplap jobboldalán található a négy DRAM slot, emellett látható a hat SATA csatolófelület. Két SATA-csatlakozó horizontális elhelyezkedésű, míg a másik négy vertikális elhelyezkedésű, emellett van az USB 3.0 csatolófelület és a 24-pines ATX tápcsatlakozó. Az alaplap alsó felének baloldalán van a Supreme FX audiochip, ami a gyártó szerint jobb SNR-rel rendelkezik, mint a Realtek ALC1220 kodekek, ráadásul prémium minőségű Nichion kondenzátorokat használ.

A hátsó IO panelen megtalálható USB 2.0, 3.0 és 3.1 (10 Gbps), valamint számos audiócsatlakozó, beleértve egy optikai jack csatlakozót is. A videokimenetről egy HDMI és egy DVI-D csatlakozó gondoskodik. Az alaplapon található emellett PS/2 port és egy túlfeszültségvédelemmel ellátott LAN-csatlakozó. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, az egy C típusú csatlakozási lehetőség:

 • 1x PS/2 billentyűzet/egér csatlakozó
 • 1 x DVI-D
 • 1 x HDMI
 • 2 x USB 3.1 (10 Gbps) A típusú port
 • 1 x Optikai S/PDIF kimenet
 • 5 x Aranyozott audio jack
 • 2 x USB 3.0 port (kék)
 • 2 x USB 2.0 port (fekete)

A dobozban az ASUS a következőket mellékeli:

 • Felhasználói kézikönyv
 • Támogatás DVD
 • 2 x SATA kábel
 • 1 x M.2 beépítőcsavar
 • 1 x kábelcsomag
 • 1 x ROG matrica

A B360 lapkakészletet alapvetően arra tervezték, hogy költséghatékony megoldással szolgáljanak a Coffee Lake alapú processzorokhoz, és főként olyan CPU-k számára, melyek nem támogatják az overclockolást. Ennek okán a B360 megfizethető árú, ugyanakkor széleskörű beépítési lehetőséget biztosít és kiváló feltételeket biztosít egy hatékony gamer-rendszer építésére.

NTG - PCX

2018. 10. 02

Kész az első hatékony koronavírus-gyógyszer
Az új gyógyszer látványosan enyhíti a tüneteket, ám nem biztos, hogy Európának is egyből jut belőle  Nem kis teher nehezedik az uniós döntéshozókra, hiszen a járvány következtében kialakult helyzetben számos hibával és későn meghozott döntéssel kell elszámolniuk, ám most láthatóan igyekeznek nagyobb sebességre kapcsolni. Erre utal az is, hogy múlt pénteken bejelentették egy új antivirális gyógyszer forgalomba hozatalát Veklury néven, melyet kifejezetten az új koronavírus kezelésére fejlesztettek ki. Amerika fejleszt, európa reagál A Veklury nevű készítmény a Gilead Sciences - egy kaloforniai székhelyű biotechnológiával foglalkozó kutatóvállalat - érdeme, kulcshatóanyaga pedig az a Remdesivir, melyet korábbam szintén ők alkottak meg. Az anyagot elsősorban az ebola- és a marburg vírusfertőzések kezelésére dolgozták ki, de később kiderült róla, hogy más fertőzésekkel szemben, például koronavírusokkal szemben is pozitív eredményeket mutat. A majmokon végzett kísérletek során hatékonyan előzte meg, illetve enyhítette a légzőszervi megbetegedéseket, emellett csökkentette a kezelt szervezetek vírustartalmát és jelentősen enyhítette a tüdő károsodását is. A Remdesivir Japánban már májusban zöld utat kapott, majd az Egyesült Államok is elfogadta, a tíz országban közel ezer beteg bevonásával végzett tesztelés pedig ígéretes eredményeket mutatott, így hamarosan az egész világon bevezethetik. Európai bizottság ezúttal nem is tétlenkedett, és az általános 67 napos jóváhagyási
Készüljünk fel, úton a Fallout tévésorozat
Úgy néz ki 2020 még mindig nem fogyott ki a meglepetésekből, érkezik a Fallout filmsorozat  Úgy néz ki a filmstúdiók szép lassan mégis elkezdik felfedezni maguknak a videojátékok világát. Bár a könyvek alapján készült Witcher széria első évadjára, végül nem úgy gondolunk, mint egy „új Game of Thronesra”, a játékok közönsége bőven elég figyelemmel és szeretettel árasztotta el ahhoz, hogy a filmvilág tudomásul vegye a gamerek millióinak jelenlétét. Na jó, talán a címszereplőt játszó Henry Cavillnek is lehet némi köze a sikerhez, aki amúgy maga is imádja a Witcher játékokat. Természetesen nem csak a filmszakma, de a játékkiadók is kedvelik a látványos bevételeket, így meg is születhetett a két ágazat közötti újabb frigy: hamarosan kezdődnek a Fallout sorozat forgatási munkálatai. Az 1997-ben bemutatkozó szerepjáték a játékvilág igazi klasszikusa, mely nem nélkülözi a filmes gyökereket sem, hiszen a posztapokaliptikus világ megálmodásához számos film nyújtott inspirációt (pl. Mad Max, A fiú és a kutyája). Úgy néz ki, hogy a kör bezárul, ugyanis a Fallout jogait 2004 óta birtokló Bethesda Softworks, - a méltatlan és kínosan igénytelen Fallout 76 után - ezúttal élőszereplős formában is szívesen látná, az atomenergia különös hatásait bemutató univerzumot. A műsor elkészítéséért nem más felel, mint az HBO egyik nagy durranását, a Westworldöt tető alá hozó Jonathan Nolan és Lisa Joy, illetve az általuk irányított Kilter Films produkciós cég. Ők együtt határoz
Creator 400M - igényes E-ATX torony az MSI-től
A tartalomgyártóknak készített ház nem csak ízléses és masszív, de tágas és csendes is egyszerre  Az MSI a derült égből ejtette rá a piacra új Creator 400M névre keresztelt gépházát, mellyel elsősorban azokat a felhasználókat célozzák meg, akik legalább hobbi szinten foglalkoznak tartalomgyártással, esetleg a jövőben munkaállomások építését tervezik. Ez az E-ATX lapokat szívesen fogadó torony rendkívül letisztult megjelenést, minőségi anyaghasználatot, megfelelő szellőztetési lehetőségeket és zajmentes működést kínál a vásárlóknak. Bár ez elsőnek egyszerű marketingfogásnak tűnik, a tervezéshez állítólag Leonardo da Vinci közismert Vitruvius-tanulmányszolgáltatta az ihletet, és ha a megfelelő szögből tekintünk a házra, valóban előtűnnek az aranymetszés arányai. Őszintén szólva hasonlót inkább a Fractal Designe-tól vártunk volna, de ez már legyen az ő bajuk. Az épület 550 x 235 x 503 mm-es méretei alapján sejthetjük, hogy a kihasználható belső tér nem állít majd elénk különösebb akadályokat, és az is valószínű, hogy viszonylag kevés micro-ATX, vagy Mini-ITX lapnak ad majd otthont, de természetesen a lehetőségünk megvan rá. Ehhez mérten akár 180 mm magas processzorhűtőt is választhatunk, videókártyából pedig nem túlzás a 450 mm hosszú szörnyeteg sem. A ház két szárnyra oszlik, így természetesen alulra ültethetjük a legfeljebb 180 mm-es tápegységet, és itt kapott helyet a kettő darab 3.5 hüvelykes meghajtót fogadó tálcás keret is. Ha inkább 2.5 colos méretben gondolkod
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
lucky
Ezen az alaplapon egyáltalán nem található ledek... Nem értem a cikkben milyen ledeket említenek???
2018-10-07 11:45:59
lucky
Üdv. A led sort hol találom a lapon? Ui.: nagyon jó lap, csak ajánlani tudom!
2018-10-04 15:31:26
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...