fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 04
AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
2020. 06. 04
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
2020. 06. 03
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
2020. 06. 03
Konzol gyilkos HTPC, rendkívüli Fortnite teszt
2020. 06. 02
Éves termés - A Thermaltake online mutatta be újdonságait
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2018. 08. 08

A tekintély nem akadály - AMD Ryzen 7 1800X áttekintés

Alig néhány évvel ezelőtt az Intel processzorok még világszerte 80-90%-os piaci részesedést tudhattak magukénak. Mára azonban az Intel tekintélyét kikezdte a feltörekvőben lévő AMD, mely a Ryzen sorozattal egyre nagyobb piaci részesedést vív ki magának. Kiváló teljesítménye miatt elég nagy a valószínűsége, hogy a webshopból vásárolt egyéni gépbe is ilyen processzort választunk.

A CPU téren újra kiéleződő verseny miatt a Ryzen 7 1800X nyújtotta lehetőségeket vizsgáljuk, mely ugyan nem egy csodaszámba menő gamer-processzor, de hasonló teljesítményt nyújt, mint Intel gyártmányú vetélytársa, jóval megfizethetőbb ár mellett. A vásárló számára egyik legnagyobb kérdés lehet, hogy a feltörekvőben lévő AMD milyen mértékben tudja pótolni azt a tekintélyt és megbízhatóságot, amit az Intel képvisel ebben a piaci szegmensben. Elsőre nem tudhatjuk, hogy a szokványos Intel-gyártmányok helyett vásárolt Ryzen 7 1800X a várakozásainknak megfelelő eredményt hozza-e, vagy pórul járunk egy olcsóbb, hatalmas felhajtás által övezett, de a gyakorlatban rosszabb teljesítményt nyújtó processzorral.

Specifikációk


A R7 1800X képviseli a zászlóshajót az AMD Ryzen sorozatában – értve ez alatt, hogy ez a legelterjedtebb, kellően erős teljesítményű, de mégis megfizethető árú processzoruk abban a kategóriában, ami után a vásárló már inkább a Threadripper sorozattal szemezgetne. Az R7 1800X belsejében egy pár CCX modul van, ami a 8-mag 16 szál megoldás erősségével ruházza vel az általunk vizsgált Ryzen processzort. Ez a leosztás azt jelenti, hogy ebben a modellben 4,8 milliárd tranzisztor van, ezek közt legkisebb méretet a GlobalFoundaries által tervezett 14nm-es FinFET dizájn képviseli. Mivel két CCX modult futtat, az R7 1800X összesen 16MB L3 gyorsítótárral rendelkezik. Mindemellett papíron ez a leggyorsabb a Ryzen csipek közül; alap órajele 3,6GHz, maximum boost sebessége (egy magon) 4GHz.

Platform tekintetében elmondható, hogy az R7 1800X bármilyen AM4 alaplapra rátehető - ahogy az rendes AMD csipektől elvárható volt, mielőtt a HEDT Threadripper sorozat nem kezdte árnyalni a képet.

Teljesítmény

Ez a csúcskategóriás Ryzen CPU kifejezetten impozáns teljesítményt nyújt. Cinebench teszten kizárólag az Intel nyolcmagos i7 7820X és i9 7900X gyártmánya teljesít jobban, de ezek nagyságrendekkel drágább processzorok. Mindezt úgy, hogy az összes mag kihasználtsága esetén a Ryzen 7 1800X nem ad 3,64GHz feletti teljesítményt. A hatmagos i7 8700K és i7 7800K szintén az AMD legjobb mainstream processzorai mögött kullog, ameddig nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy az Intel modern gyártmányaiban jobb lehetőség rejlik az overclockolásra. Pusztán a nyers CPU teljesítmény terén ez a két modell lemarad az AMD Ryzen 1700X-e mögött.

A Ryzen processzorok megjelenésekor még mindegyiknek voltak hiányosságai a memória tekintetében, de ezeket később AGESA BIOS frissítésekkel javították: mára a memóriatámogatás terén komoly előrelépés történt, emiatt a megfelelő DDR4 megtalálása nem okoz akkora gondot, mint a sorozat megjelenésekor.

Bár az AMD kezdetben olyan közleményeket hozott, miszerint a saját Ryzen monitoring szoftverük helytelen eredményeket mutat a hőmérséklet mérésekor, később valóban bebizonyosodott, hogy a Ryzen modellek gyorsan forrósodnak. Főként ezzel magyarázható, hogy a Ryzen gyártmányban nincs olyan erős overclockolási lehetőség, mint az Intel esetében. Az AMD javaslata szerint 1.45v mag feszültség már nem ajánlott, mert ez káros hatással lehet a processzor élettartamára – ami azt jelenti, hogy nincs is sok értelme a Ryzen processzort gyári órajel felett futtatni. Ennek ellenére a kezdeti időszakhoz képest történt árcsökkenés miatt az 1800X nem csak összehasonlítható a Coffee Lake i7 8700K-val, de ahhoz képest egy valós alternatívát nyújt. Komolyan érdemes elgondolkozni azon, hogy Intel processzor helyett a hasonló kategóriás AMD gyártmányt vegyük meg, különösen abban az esetben, ha nem akarunk a tuningolásra nagy hangsúlyt fektetni, hanem gyári beállításokkal használnánk a terméket.

Nagy vonalakban: ha a pénz nem számít, érdemes inkább Intelt venni, mert még mindig náluk van a legjobb processzortechnológia, de abban az esetben, ha nem tudunk vagy nem akarunk túl sokat költeni, az AMD processzorát vegyük, mert ezt olyan feltétellel tehetjük meg, hogy az olcsóbb termék nem lesz a kiadáscsökkentéssel azonos arányban rosszabb minőségű. Ez a processzor nem az elérhető legmagasabb minőség ugyan, de jó ár/érték aránya miatt gyakran kerül be a tőlünk rendelt, egyénileg összeállított gépekbe, és a verseny éleződésével az előrelátható jövőben ez jó eséllyel így marad.

A PCX webshopban elérhető AMD Ryzen 7 1800X processzor:

2018. 08. 08

AMD-s mobilok? Felbukkant az AMD Ryzen C7
Az új fejlesztés komoly változást okozhat az okoseszközök piacán  Tavaly izgalmas bejelentést tett közös együttműködéséről az AMD és Samsung, hiszen senki sem számított rá, hogy a két vállalat közös fejlesztésbe kezd. Mint kiderült, a jövőben a grafikus teljesítmény látványos növekedésére számíthatunk, legalábbis az ultra-alacsony fogyasztású mobilos szegmensben. Lényegében annyi tudtunk meg, hogy a Samsung Exynos processzorai Radeon grafikus megoldásokkal egészülhetnek ki, és ahogy Lisa Su fogalmazott, „az AMD felhasználói bázisa jelentős bővülés elé néz”. Ugyan részleteket ekkor még nem közöltek, sokan a szintén szóba hozott RDNA architektúra alternatív változatára számítottak. Úgy néz ki, hogy az elvetett mag egy év alatt szépen kihajtott, ugyanis nemrég kiszivárogtak az első mobilos AMD chip specifikációi. Arról már érkeztek információk, hogy az AMD nagy durranással készül a Samsung számára, ám ha egy nagyközönségnek szánt fejlesztésről van szó, a Qualcomm által tervezett ARM architektúrának rendesen össze kell kapnia magát. A Ryzen C7 kódnéven megismert lapka szívét a 3.0Ghz-es Gaugin Pro magok adják, melyek a Qualcomm Cortex X1-et veszik alapul, a grafikus megoldás azonban még ennél is izgalmasabb, ugyanis ott egy négymagos RDNA 2 Mobile GPU látható. Ez a leírás szerint 45%-kal múlja felül az Qualcomm Adreno 650-et, mely többek között a Samsung Galaxy Z Flip 5G, Lenovo Legion és OnePlus 8 Pro telefonokat is ellátja. Érdemes kiemelni a fejlett Med
Sok a gond, szünetel az automatikus Windows 10 frissítés
Hiába a hosszas tesztidőszak, a Microsoft végül szünetelteti az automatikus frissítést  A Microsoft nemrég örömmel jelentette be, hogy elkészült a Windows 10 korábban beharangozott májusi frissítőcsomagja, mely változtatásokat, újdonságokat és fejlesztéseket egyaránt magában foglal. Naiv módon azt reméltük, hogy a fejlesztők talán tanultak az elmúlt hónapokban érkező frissítésekkel együtt járó folyamatos nehézségekből, és ezúttal talán elegendő lesz pusztán a megjelenésről és a főbb újdonságokról írni. Sajnos a helyzet most is igazodik a sormintához, ugyanis egyre növekszik a hibajelenségek és problémák száma. Az indulás alapból is óvatosan kezdődött, a kompatibilitási problémák ugyanis már ismertek voltak a fejlesztők számára, így azok feltérképezéséhez csak fokozatosan tették elérhetővé a frissítőcsomagot, és ugyan a manuális telepítésre továbbra is van lehetőség, sokaknak az sem működik. Úgy néz ki, hogy a Microsoft nem talál rá a megfelelő ritmusra, hiszen hiába a Windows Insider program egyre növekvő felhasználói létszáma, sajnos a tesztelési folyamat közel sem bizonyul elég hatékonynak. A listán korábbról ismerős hangproblémák és váratlan újraindulások, sajnos egyaránt visszaköszönnek. A jelenségek igen vegyes szórásban jelentkeznek, de az sem ritka, hogy például két azonos típusú és felszereltségű laptopon eltérőek a tapasztalatok. Például van ahol gond nélkül zajlott a frissítés, máshol szintén, de jöttek a hibák, és van ahol egyszerűen nem lehetséges végr
Búcsúznak a 8. generációs Intel processzorok
Hamarosan egy teljes generációnyi Coffee Lake processzor tűnik el a boltokból  A friss bejelentés alapján, hamarosan véget ér a Coffee Lake alnéven bemutatott processzorcsalád gyártása, az Intel itt alkalmazta második alkalommal, az azóta bőségesen bejáratott 14nm-es gyártástechnológiáját. A Coffe Lake a Broadwell, Skylake és Kaby Lake közvetlen utódja a sorban, ám emelt magszámmal, magasabb Turbo frekvenciával, bővített L3 gyorsítótárral és 2666 MHz-es DDR4 memóriák támogatásával igyekezett leváltani elődjét, illetve nagyjából itt szűnt meg végleg a DDR3 támogatás az LGA 1151-es platformon. A sorozat 2017-ben, a 300-as lapkészlettel együtt érkezett, majd 2018-ban a 8 magos i9 is bemutatkozott. A búcsúzó sorozat a teljes 8. generációs vonalat magában foglalja, tehát a Core, Pentium és Celeron modellek egyaránt eltűnnek majd. Az Intel egészen év végéig foglalkozik a 8. generációval, konkrétan december 18-ig fogad megrendeléseket, a teljesítésük határidejét pedig 2021. július 4-ig bezárólag tudja vállalni. Apróság, de valójában a széria frissített 9. generációját is érinti a helyzet, mivel a 9900K-ra beruházó vásárlóknak a továbbiakban le kell mondania a stílusos műanyag dobozkáról, és be kell érniük az olcsóbb modelleknél alkalmazott kartonnal. A közkedvelt sokszög állítólag megnehezítette a termék tárolását, így az Intel végül leegyszerűsíti a partnerek dolgát. A váltás valójában teljesen érthető, hiszen a gyártó elsődleges érdeke a 10. generációs modellek, és az
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...