fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 06. 02
Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
2020. 06. 02
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
2020. 05. 31
Miért nem indul a Fortnite egy menő AMD konfiggal? A cheaterek meg ....... sünt!
2020. 05. 30
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
2020. 05. 29
Nyárindító notebook akció a Lenovo-tól!
2020. 05. 29
ASUS ROG Strix GO 2.4 - Prémium funkciók, vezetékek nélkül
2020. 05. 28
Az Asus Z490 alaplapok is promócióval érkeznek
2020. 05. 28
Ajándék ROG Delta Core fejhallgató? Asus Vivobook S akció!
2020. 05. 28
8 TB-os SSD otthonra - érkezik a Sabrent Q sorozat
2020. 05. 27
Csillagromboló konfig 700.000 forintért.
2020. 05. 25
A Huawei vs. USA - Amerika járhat rosszabbul?
2020. 05. 25
Három új Ryzen 3000 XT processzor érkezik!
2020. 05. 23
A merev csöves és a két jó munkásember.
2020. 05. 22
Az Epic Games nem áll le - Civilization VI ingyen
2020. 05. 22
Bemutatkozott az MSI B550 alaplapkínálata
2019. 09. 30

Egy kissé merev, de így szeretjük - 9900K/RTX2080Ti merev csöves vízhűtéssel

Ez alkalommal egy rendhagyó bemutatóra kerül sor, hiszen költséges konfigurációból nem kevés fordult meg műhelyünkben, és még az egymilliót jócskán meghaladó összeállítások sem ritka vendégek nálunk, ám ezúttal egy igazán egyedi vásárlói igényt sikerült teljesítenünk. A rendszer főbb elemei a consumer vonal csúcsát képviselik, de nem kirívóan különlegesek, hiszen többször is bemutatásra, vagy épp tesztelésre kerültek már. Ezúttal azonban az Intel jelenlegi csúcsprocesszorát, nem egy jól bevált Be Quiet! Dark Rock Pro 4 léghűtés, de nem is egy középkategóriás kompakt vízhűtés tehermentesítette, hanem egy egyedi, limitált szériás Thermaltake folyadékhűtéses rendszer, mely szilikon tömlők helyett, jóval kevésbé rugalmas, ám annál stílusosabb és látványosabb merev csöveket használ. A cikk ezúttal nem a játéktesztekről szól, inkább csak bemutatja a konfigurációt, külön figyelmet fordítva a Thermaltake látványos szörnyetegére.


PHANTEKS ENTHOO EVOLV X (PH-ES518XTG_DGS01)


Rideg tekintet


A szokás nagy úr, így ezúttal is a gépházzal kezdünk. A Phanteks felső kategóriás háza minden igényt kielégít, olyannyira, hogy az eredetileg választott modellel nem volt megoldható az alaplap, és emiatt a méretes vízhűtés beszerelése sem, így eggyel odébb kellett lépnünk, hogy a szerelés megvalósulhasson. A holland gyökerű Phanteks, tizenkét éve egy új processzorhűtővel alapozta meg jó megítélését, a méltán kiérdemelt hírüket pedig azóta is minőségi hűtési megoldásokkal, modding kiegészítőkkel szolgálják meg, melybe a tápegységek is beleférnek, fő profiljukká azonban a prémium gépházak tervezése, illetve gyártása vált. A minőséget és a rugalmasságot kedvelő modder közönség igényein túl, nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy termékeiket folyamatosan megújítsák, fejlesszék, és bár ragaszkodnak a megadott ismertetőjegyekkel rendelkező sorozataikhoz, az itt szereplő Evolv X a 2018-as bemutatásakor egyből bizonyította, hogy a prémium jelzőtábla elérése közel sem egyenlő az út végével.

Jól kezdődik


Maga a Phanteks is úgy hivatkozik erre a házra, mint "ahol nincs elvesztegetett üres tér", vagyis az adott kereteken belül nagyjából maximális a kihasználható hely, és valóban hangsúlyos tulajdonsága az átrendezhetőség. Igazából az egész modellt a praktikus kialakítás, a kényelem, a jó szellőzés és az akadálymentes szerelhetőség jellemzik, ráadásul kifejezetten arra tervezték, hogy igényeink szerint merev csöves folyadékhűtő rendszerünk behálózhassa az egész belteret, érintve az összes kritikus alaktrészt CPU-tól GPU-ig.
 

Bármi belefér? Jóformán.


A jelszó természetesen a hűtés, és mondanom sem kell, hogy három darab 140mm-es Premium ventilátor már előre beszerelve várja, hogy végre üzembe helyezzük őket. A beépítési lehetőségek a szokásos lehetőségek a maximumát nyújtják, vagyis hátul egy 120 vagy 140mm-es, fent két 120 vagy három 140mm-es, elöl pedig három-három 120 vagy 140mm-es légterelő kaphat helyet. Ehhez kell igazodnunk radiátor rögzítése esetén is, így felül 280 és 360, elöl pedig 360 illetve 420mm a határ.

Fém test, üveg szárnyakkal


Külsejét a futurisztikus minimalizmus jellemzi, így akár egy sci-fi mozi díszleteként se tűnne ki a környezetéből, ugyanakkor jól elhelyezve magára vonja az ember figyelmét. Anyaghasználatát tekintve el is felejthetjük az olcsó műanyag elemeket, a ránézésre behorpadó oldalakat, sorjás széleket, könnyen törő rögzítéseket. Itt az anodizált aluminium, a matt borítású acél váz, és az edzett üveg ajtók uralkodnak. Ami a színeket illeti, a fekete és sötét szürke megoldások mellett, az itt is látható "Galaxy Silver" fantázianevű ezüst változatban kapható. Természetesen van RGB is, de szó sincs karácsonyfáról, így amennyiben bekötjük, diszkrét megvilágításra számíthatunk az előlap jobb és bal oldalán húzódó ledszalagtól, ráadásul egy kis csík végigszalad a tápegységet elszeparáló takaróelem kifelé tekintő élén is.

Kettő egyben? Simán!


Az is ritkaság, hogy egy ház a kábelrengeteg felőli oldalán is üvegajtót kapjon, márpedig itt ez a helyzet. Amellett, hogy a kábelmenedzselés praktikus és könnyen kivitelezhető a dupla sávban felszerelt tépőzárakkal, az előlap felől egy bónusz takarólemezként szolgáló ajtó is helyet kapott, amit a kábelrengetegre zárhatunk. Ezt egy másik is követi, ami azon túl, hogy három 2.5 colos meghajtó fogadására képes, behajtva elrejti előlünk a tápegységet, és az ott kígyózó vezetékköteget is. A végeredmény önmagáért beszél, a szerelés végeztével egy majdnem teljesen kábelmentes felület a jutalmunk.

Itt mindkét oldalát megéri megmutatni


Zseniális megoldás, hiszen egyszerre takarja el az amúgy ízlésesen rögzített vezetékeket, védi őket bármiféle zargatástól, ráadásul jelzi számunkra, hogy ha a kábelek és az üvegpanel közé még ez is elfér, akkor bizony a szokásosnál bőségesen több helyünk lesz a rendezkedéshez. A rugalmasság, a jó szerelhetőség és a bőséges hely margójára még azt is odatenném, hogy a "dual system" vagyis "dupla rendszer" megoldásnak köszönhetően akár két alaplapot és két rendszert is beszerelhetünk egymás mellé/fölé, így a megfelelően erős tápegységgel és hűtéssel, akár egyetlen házon belül tarthatjuk az ütősebb játékos, és a célorientáltabb streamer konfigurációnkat.


Nem menekülünk az RGB-s opvciók elöl, de ha zavar, tüntetőleg elhagyhatjuk a kábelek bekötését


A részletezést még sokáig folytathatnánk, de végül jöjjön pár száraz adat, ami a döntés meghozatalakor lesz segítségünkre. A külső dimenziók 240mm x 520mm x 520mm, majd jöjjön a CPU hűtő, aminek magassága maximum 190mm, illetve a videokártya, melynek hossza maximum 435mm lehet. Alaplapból akár a legnagyobb E-ATX méret is elfér, ahogy az előbb említettük, akár egy második mini ITX vagy Micro-ATX társaságában. Ne feledkezzünk meg a ventilátorokat szinkronba hozó elosztóról sem, ami akár 8 légterelő szabályozását teszi lehetővé. Meghajtókból 3.5 incs méretből  maximum tíz, 2.5 incs méretből maximum 9 férhet el, melyekből alapból 4, illetve 6 hely biztosított, a többihez bővítőelemek vásárlására lesz szükség. Van itt még plusz elem GPU-nk vertikális elhelyezéséhez, porszűrés, és az előlapi csatlakozópanel. Természetesen egy elbillenthető kis ajtó mögött rejtőzik a két USB 3.0, az egy USB 3.1 Gen 2 Type-C csatlakozóval, ám a mikrofon és fejhallgató ki- és bemenetek mellett még egy kis apróság található. Az RGB ugyanis beépített szabályzót kapott, amit két gomb segítségével aktiválhatunk. Az egyik gomb a színeket, a másik a megvilágítás módját váltogatja. A piac egyik legigényesebb, legsokrétűbb háza, áruházunkban 63 747 Ft-tól kapható.

INTEL CORE I9-9900K

Az Intelnél egyelőre még ő a csúcs


Az Intel 9. generációs, otthoni felhasználásra szánt csúcsprocesszorát aligha kell bemutatnunk. Jelenleg ha kompromisszumoktól mentes Intel konfigurációban gondolkodunk, a lista tetején szereplő ajánlatuk a 14nm-es csíkszélességgel gyártott Coffee Lake széria legütősebb darabja, az i9-9900K. Bár a gyártó már készül az architektúra határait feszegető i9-9900KS változat októberben esedékes kiadására, egyelőre a 3. generációs Ryzen 9 3900X az egyetlen vetélytárs. A 8 magos, 16 szálas csúcsmodell 3.6GHz-es alap és 4.7Ghz-es Turbo órajelre képes az összes magon, egyetlen mag esetén pedig akár 5GHz-es Boost-ot kínál, mely értékeket manuális tuningolással stabilizálhatjuk. Ehhez a megfelelő hűtés biztosítása elengedhetetlen, amit jelen esetben túl is teljesítettünk. A szorzózármentes CPU nem ismer akadályokat ha videóvágás, vagy más számításigényes feladat elé állítanánk, viszont vegyük figyelembe, hogy az Intel által megadott 95W TDP érték csak irányadó. Terhelés alatt ennél jóval nagyobb fogyasztásra is számíthatunk, ehhez mérten tehát a hűtéssel sem érdemes takarékoskodni, ám a miénkhez hasonló extrémnek is nevezhető megoldás természetesen nem elvárás. Ha gépünk elsődleges célja a legmodernebb videojátékok futtatása és a beállítások maximumra állítása, ezzel a processzorral gond nélkül megtehetjük, hiszen ereje több mint elegendő a legerősebb videokártyáknak is. Ezt a potenciális teljesítményt egy darabig még semmilyen játékszoftver nem fogja kiaknázni, de ennek a kategóriának nem is ez az elsőrendű szerepe, és az is biztos, hogy még hosszú ideig megállja majd a helyét, még akkor is, ha az Intel a közeljövőben végre piacra dob valami meglepő újdonságot. A processzorból létezik egy F jelöléssel ellátott változat is, mely nem tartalmaz integrált grafikus vezérlőt, cserébe néhány ezer forinttal olcsóbb, konkrétan 156 000 Ft. A bemutatott rendszer összeállításakor ez nem volt fontos szempont, így aki a teljes csomagra vágyik, a dobozos alapváltozat 163 300 Ft-tól rendelhető.

Thermaltake Pacific Gaming RL240 D5 Hard Tube Water Cooling Kit (CL-W198-CU00RE-A)

Legalább egy napot elvisz


A Thermaltake az egyik legnagyobb múlttal rendelkező PC-s kiegészítőkkel foglalkozó cég, ami elsősorban hűtési megoldásai és gépházai köré építette portfólióját. Bő 20 éves pályafutása alatt akadtak ugyan komoly kihívói, ám ha prémium kategóriában gondolkodunk, ajánlatai a mai napig releváns választásnak bizonyulnak. Ezt támasztja alá a bemutatott vízhűtéses rendszer is, mely egy extrém hatékonysággal dolgozó termék, limitált változata. A vásárló az alacsony példányszámban gyártott csomagból csípett el egyet, ezzel készletünk utolsó darabját sikerült megszereznie. A limitált jelzőt elsősorban nem a 100 000 Ft környékére pozicionált árkategória indokolja, sokkal inkább az a merev csöves kialakítás, mely a modderek és maximalisták számára igen vonzó sajátosság. Ha magas minőségű és hatékony megoldást keresünk, a Pacific Gaming széria aligha okozhat csalódást, már ha nem fog ki rajtunk az összeszerelés.

Büszke Thermaltake embléma


Ahogy a videó és a fotók is tanúsítják, Ádám megbirkózott a feladattal, ám egy ilyen kaliberű épített rendszer összeállítása még annak is jó egy napját elrabolja, aki hozzá hasonlóan túl van már néhány hasonló eszköz beüzemelésén. A dobozon látható "Tt LCS Certified" annak biztosítéka, hogy elsőosztályú minőséget kapunk, akár a teljesítményről, akár az alkatrészek aprólékos kidolgozottságáról van szó, így biztosak lehetünk benne, hogy a dobozból kivéve nem kell félnünk szivárgástól, vagy rossz érintkezésből adódó balesetektől. Aki biztosra akar menni, a Thermaltake termékein keresse ezt a jelzést, és nem kell aggódnia, hogy mit kap majd a pénzéért.

Itt nem szökik el egyelten Celsius sem


A csomag alapja természetesen a CPU blokk, mely minden típusú foglalattal kompatibilis. Legyen bármilyen processzorunk, az univerzális megoldásnak köszönhetően nem találkozunk meglepetésekkel, a rögzítés ráadásul extra segédeszközöket sem igényel. A blokk egyedi megmunkálású réz magját nikkel borítás öleli körbe, mely megvédi az oxidációtól és a rozsdától. A kiváló hőtovábbító képességgel bíró blokkot, a tükörsimára csiszolt érintkezőfelület teszi teljessé.

Látványos tartály, nyomásszabályzóval


A PR22-D5 egy szivattyúval kombinált tartály, melynek anyagát magas minőségű, hőálló műanyagok ötvözetet alkotja. A POM és PMMA matériákat ötvöző egység 300ml-es, és egy D5 pumpát is integrál, melyen kapcsolóval állíthatjuk a nyomás erősségét, attól függően, hogy mekkora terhelést kell kiszolgálnia. 

Termetes radiátor


Az RL240 radiátor ránézésre sem egy vékonyka darab, és esetünkben a zord külső tökéletesen utal a várható teljesítményre. Anyaga magas minőségű cink és alumínium ötvözete, a gyártó leírása szerint katonai szabványokhoz mérhető ellenállóképességgel. A legfontosabb jellemzőiként a stabil rögzítést, illetve a többszörösen biztosított szivárgásmentességet említhetjük. Ami biztosan bárkinek hamar szemet szúr, az a radiátor átlagon felüli vastagsága, mely dupla soros kialakításával optimalizálja a kamrán átáramló folyadék lehűlését. Az egyedi gyártási folyamat alatt 550°C-os forrasztást alkalmaznak, ami kiszűri a szennyeződéseket, az alkotóelemeket pedig egymásba olvasztja, ezzel maximalizálva a hőátadás hatékonyságát.

Csak csendben!


A 240mm-es radiátoron két 120mm-es, Riing 12 fantázianévvel ellátott, magas nyomású ventilátor kapott helyet, a 256 színű RGB LED díszítés már csak ráadás. A hidraulikus csapágynak köszönhető nagy teljesítményt rendkívül halkan éri el, a zajszint működés közben szigorúan a 19 decibeles érték alatt marad, maximum 1500RPM fordulatszám mellett. A rezgés csillapításáért négy, egyedi formába öntött gumitömítés is felel, melyek elnyelik az illesztés és a ventilátor között fellépő rezonanciát.

Merev csövek precízen meghajlítva


A merev csöveket úgynevezett PETG műanyag alkotja, mely a PET palackok anyagának glikol hozzáadásával módosított változata. Ezzel a trükkel a törékeny és hő hatására elszíneződő anyag jóformán törhetetlenné válik, időtálló és kristályosodás sem jellemzi, ugyanakkor bír annyi rugalmassággal, hogy beszereléskor igényeink szerint meghajlítsuk. A dobozban négy 16mm x500mm-es csövet találunk, ami a legtöbb konfiguráció számára elegendő mozgásteret biztosít, a rögzítéshez pedig hat darab 16mmes tömörítő szerelvényt, és két 90 fokos króm adaptercsatlakozót biztosítottak.

A hűtőfolyadék kedveli az UV fényt


A teljesség kedvéért ki kell térnünk rá, hogy a kit nem tartalmaz hűtőfolyadékot, így azt külön kell megvásárolnunk. Ez ebben a magas árkategóriában minimum megkérdőjelezhető húzás, ráadásul a gyártó a mi csomagunkból véletlenül kihagyta a blokk rögzítéséhez szükséges négy csavar egyikét, a pótlása így hátráltatta a munka megkezdését. Az előbbi valóban nem korrekt, utóbbi azonban csak véletlen, mindenesetre ha nem vagyunk szenvedélyes és tapasztalt gépépítők, bízzuk szakemberre a szerelést. A merev csövekkel ellátott kiszerelés sajnos készlethiány miatt nem elérhető, aki viszont beéri a rugalmas változattal is, a Thermaltake magas minőségű folyadékhűtője 97 000 Ft-tól rendelhető.

ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME

Tökéletes tuning lap


A MAXIMUS XI EXTREME nem csak a gyártó palettájának egyik legdrágább alaplapja, de kategóriáján belül is az egyik legköltségesebb darab. Kínálatunkban efölött már csak egy Threadripper, egy X570, és néhány szerver kategóriában versenyző darab található, bár az MSI MEG és a Gigabyte AORUS szériákból létezik még költségesebb modell is. A horribilis összegért cserébe természetesen nyakig pakolták extrákkal, ám ez aligha meglepő, hiszen itt nem elég a megnyerő külső. Persze az Asus erre is nagy figyelmet fordított, a méretes E-ATX formátumú lapon az I/O panel például teljes borítást és védelmet kapott, mellette a tekercseket/asus-rog-maximus-xi-extreme-alaplap-293160 és a VRM-et méretes passzív hűtőbordák fedik, a déli hidat nem különben. Ha ez nem lenne elég, a lap hátulján is kiterjedt fém borítást találunk, ami nem csak a hűtésre gyakorol jótékony hatást, de itt rejtőzik jobb oldalon elnyújtózó RGB LED szalag is. RGB LED a két főbb hűtőbordán is található, a legfelsőn ráadásul egy kis monokróm kijelzőt is találunk, ami nem csak a hibakódokat, de a különböző frekvenciákat és hőértékeket, illetve a vízhűtő és a ventilátorok információit is megjeleníti. Maradjunk annyiban, hogy nem olcsó játék, pedig akár saját kép vagy GIF megjelenítésére is képes.

Jól felszerelt lap, gazdagon megpakolva csatlakozókkal


Az összhatás impozáns, de a hűtőbordák ismerősek lehetnek az olcsóbb MAXIMUS XI HERO alaplapról. Van itt 4400MHz-es DDR4 támogatás 64GB-ig, de nem kizárt, hogy egy BIOS frissítéssel ezt a duplájára növelik, ahogy ezt öbb másik modellel már megtették. Alapból két M.2 csatlakozót kapunk PCI-E és SATAII támogatással, de egy bővítőhelynek köszönhetően még plusz két M.2 foglalatra tehetünk szert. A három PCI-E x16 csatlakozóból kettő képes 8X sebességre, ami a AMD és NVIDIA esetén is támogatja a kétkártyás megoldásokat, a harmadik azonban csak 4x sebességű, ezeken felül pedig egy PCI-E x1 kapott helyet. 4 csatlakozó az RGB-nek, kettő vízhűtésnek, összesen pedig 12 ventilátorcsatlakozó került felosztásra, melyeken a CPU, a radiátor és a hagyományos rendszerhűtők osztozhatnak. 
A felszereltség olyan extrákkal bír ,ont a BIOS kapcsoló, az Asus EZ Plug, a Safe Boot és Retry gombok, egy slow mode kapcsoló, hőszenzorok számára kijelölt csatlakozók és egy sornyi tű, ahol multiméterünkkel ellenőrizhetjük a megfelelő értékeket. A magas minőségű integrált hanghoz öt aranyozott csatlakozó jár, a két Wi-Fi antennacsatlakozó mellett pedig egy Gigabites, és egy Aquantia AQC1115C 5Gbps LAN port is megtalálható. A tuningra és vízhűtésre tervezett alaplap webshopunkban 171 000 Ft-tól érhető el.

Seasonic Prime 1000W 80+ Titanium SSR-1000TR


Szerver? Kripto? Gaming? Bármit kiszolgál, és még csak meg sem nyikkan.


Miért kerül egy tápegység 100 000 Ft-ba? A 80 PLUS hitelesítési skála hat lépcsőfokából a Titanium a legmagasabb, a felső kategória pedig mindig költséges választás. Ez a minősítés kizárólag a 90%-os hatékonysággal rendelkező tápegységek sajátja, melyek minimális, konkrétan 10%-os terhelés esetén is hozzák ezt az értéket. Így elméletben egy 1000 wattos tápnak is mindegy lenne, hogy nagy teljesítményű szervert, vagy épp böngészésre szánt belépő konfigurációt kellene ellátnia, utóbbi persze nem lenne életszerű. A szerver kategóriás hardverek az utóbbi években beléptek a consumer piacra, amit elsősorban a kriptobányászatnak köszönhetünk, így az ipari minőség már stílusos dizájnba csomagolva kínálja magát.

Akár több gépet is ráköthetünk egyszerre.


Leegyszerűsítve ezt nyújtja a Seasonic 1000 wattos, teljesen moduláris tápegysége, mely kategóriájának is az egyik legjobb ár-teljesítmény arányú modellje. A mélyre ható elemzések szerint, vitán felül a leghalkabb darab amit választhatunk, egy alkalommal például „halálosan csendesnek” titulálták, miközben maximális terhelés alatt sem haladta meg a 46°C-ot. A 135mm-es, folyadékdinamikus csapággyal szerelt ventilátor maximum 1800RPM fordulatszámmal pörög, és az esetek többségében jóformán hallhatatlan. A szakmai álláspont szerint, a vizsgált darab az analóg technika végső határán áll, ennél hatékonyabb megoldásokat már csak digitális áramkörökkel lehet készíteni, ám ezen a téren még sok fejlesztésre van szükség. A magas árért cserébe tökéletesen csendes, maximálisan hatékony, megbízható, és hosszú élettartamú tápegységet kapunk, amihez a Seasonic 12 év gyári jótállást kínál. Aki hasonló, magas minőségű terméket keres rendszere ellátására, a Seasonic Prime lenyűgöző tápegysége 103 000 Ft-tól rendelhető.


ASUS ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING

A legütősebb kártya, persze csak 500 000 Ft alatt


Kompromisszummentesség. Gyakran élünk ezzel a kifejezéssel, de ebben az esetben nem tudunk túlozni vele, hiszen az Turing architektúrára épülő RTX széria legütősebb darabjáról beszélünk, már ha nem tárgyaljuk a Titan-t. Márpedig nem tárgyaljuk, az már nem az otthoni felhasználásra szánt kategória, és a 2080Ti is az 500 000 Ft-os vételárat közelíti. Az ár persze nem hagyta kritikák nélkül a tavaly szeptemberben debütált kártyát, ám ennek a kategóriának is mindig meglesz a célközönsége, így aki hajlandó fizetni az elérhető legjobb teljesítményért, az ettől a VGA-tól meg is kapja. A 12nm-es Turing architektúrára épülő TU102 GPU itt megmutatja, hogy mire képes. A fő számítási egységként jelenlévő 4352 CUDA mag mellett, a sugárkövetésért felelős RT magból 72, a gépi tanulást segítő Tensor magokból pedig 576 dolgozhat. A fedélzeten 11GB GDDR6 memóriát találunk 352-bites memóriabusszal, 14GHz-es sávészlességgel. A 250 TDP körüli fogyasztás sem a belépő kategória sajátja, az ajánlott tápegység minimum 650W, a csatlakozáshoz pedig két 8pines PCI-E kábelre lesz szükségünk.

A vörösen izzó embléma a széria védjegye


A ROG STRIX széria természetesen a tuningról, a hűtésről és az egyedi dizájnról szól. Az órajelek gyárilag akár 1665MHz-re is emelhetők, azonban az átlagnál jobb hőkezelés ennél magasabb értéket is lehetővé tesz számunkra. A 30.47 x 13.04 x5.41 centiméteres dimenziókkal bíró kártyán két DisplayPoprt 1.4, két HDMI 2.0b, és egy USB Type-C port található. A Tuning ebben a kategóriában nem esetleges lehetőség, ugyanis a tesztek szerint az ASUS ROG STRIX RTX 2080 Ti gond nélkül képes tartani az átlag 2000 Mhz-es órajelet, tehát kár lenne veszni hagyni a benne rejlő potenciált. Az Asus nagyszerű hűtéssel ellátott túlhajtásra tervezet szörnyetege áruházunkban 482 000 Ft-ért kapható.

Kell ez nekem?

Természetesen ez nem az az árkategória ami mindenki számára azonnali választás, azonban az egyszerű gépházzal és unalmas léghűtő kockákkal szerelt megoldások után frissítő lávány, és izgalmas szerelési kihívás, egy ehhez hasonló konfiguráció. Aki prémium kaliberű folyadékhűtéssel hűtott csúcs PC-re vágyik, a flexibilis csövekkel szerelt, memóriával kiegészített komplett rendszert 1 188 000 Ft-ért megrendelheti, és vásárlás előtt kedve szerint módosíthatja.

2019. 09. 30

Trump vs. Twitter - cenzúra és sztrájk a közösségi oldalakon
Átalakulás vár a két népszerű közösségi oldalra, mivel Donald Trump erős kézzel szabályozná a Twitteren és Facebookon gyakorolt cenzúrát.  Az utóbbi napokban Donald Trump amerikai elnök komoly szankciókat lengetett be, a közösségi média szabályozását illetően. Az közismert, hogy Trump él hal a Twitteres kommunikációért, bejegyzéseiből rengeteg meme születik, az elnöki stáb pedig gyakran kényszerül tűzoltásra, mivel az elnöki bejegyzéseket maga Trump írja és teszi közzé, bármiféle előzetes egyeztetés nélkül. Emellett azonban az is közismert, hogy nyilatkozataiban bírálja, illetve megszűri az általa elfogultnak tartott orgánumokat és csatornákat, de egy ideje azt is rengetegszer hangoztatja, hogy az online felületek gátolják az általa képviselt republikánus oldal szólásszabadságát. A technológia világát érintő újabb szankciókra pont a Twitter miatt került sor, mivel az elnök egyik posztját nemrég megbízhatatlannak minősítették az oldal automata mechanizmusai. Az oldal történetében először történt ilyen, Trumpnak pedig mindössze két napra volt szüksége, hogy megtegye az általa szükségesnek ítélt lépéseket. A rendelet tárgyát képező jogszabály valójában nem új, a Communications Decency Act 230. cikkelye 1996-ban került bejegyzésre, a lényege pedig az, hogy felmentse a tartalomszolgáltatókat az ott megosztott tartalmakkal kapcsolatos jogi felelősség alól. Tehát például egy Facebookon megosztott tartalomért kizárólag a megosztója felel, ugyanakkor az oldalaknak lehetősége
Elérhető a Windows 10 májusi frissítőcsomagja
Újításokkal, bővítésekkel, újragondolt Cortana funkciókkal érkezik az májusi csomag, és a türelmetlenek akár már most telepíthetik.  A May 2020 Update már jó ideje készül, és aki tagja a Windows Insider programnak, az kivehette a részét a tesztelési folyamatból, mely most hivatalosan is lezárult. A Microsoft úgy ítélte meg, hogy elegendő visszajelzés és teszteredmény érkezett, így még időben, május végén elérhetővé tette a végleges változatot. Bár a csomag terjesztése hivatalosan is megkezdődött, csak fokozatosan teszik elérhetővé a felhasználók számára, ezzel igyekeznek elkerülni a kompatibilitási problémákból adódó kellemetlenségeket. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az utóbbi időben még a kisebb frissítésekkel is sokaknak gondja adódott, ezért a rendszer ellenőrzi az adott számítógépet, tehát ha még nem látjuk a frissítéskezelőben, nem feltétlenül érdemes erőltetni a manuális telepítését. Konzol = PC? Csak majdnem! A Microsoft valóban sok érdekességgel készült, például implementálásra kerül a továbbfejlesztett DirectX12 Ultimate. Az új verzió átjárást biztosít a fejlesztők számára a PC-k és a vállalat hamarosan érkező új Xbox One X konzolja között, megkönnyítve a több platformot megcélzó alkotások elkészítését. A grafikus API az RTX kártyákat már biztosan támogatja, de a hamarosan megjelenő új Nvidia és AMD architektúrák szintén azonnal a listára kerülnek majd, tehát a konzolok új generációja és a modern PC-s hardverek kezelése talán most került a legközelebb eg
Ingyen Borderlands: The Handsome Collection az Epic Games Store-on!
Az Epic Games újabb közönségkedvencet tűzött promóciós listájára, a jövő csütörtökig elérhető ingyenes Borderlands: The Handsome Colelction ráadásul a népszerű széria két epizódját is tartalmazza.  Nincs megállás, az Epic Games tavaly megkezdett hadjárata minden héten más ajándék játékkal igyekszik népszerűsíteni a saját platformját, és nagyon úgy néz ki, hogy a digitális áruházak között egészen előkelő helyet szerzett magának, viszonylag rövid idő alatt. Az idei ajándékfelhozatal azonban erősebb lett, mint reméltük, és ha a GTA V vagy a Civilization VI nem volt elég meggyőző, most ismét egy közkedvelt alkotást zsebelhet be az, aki mostanáig még a gyakori leárazások esetén sem döntött a vásárlás mellet. A Borderlands 2009-ben egy nyílt világú akciójáték keretében ötvözte az FPS műfajt, és a végtelen lootolásban erős Diablo-féle „hack and slash” élményt. Az egyveleg ma már kézenfekvőnek tűnhet, ám a recept annyi kedvelhető alkotóelemet sorakoztatott fel, hogy azt csak gondos munkával lehetett ilyen ügyesen összefőzni. Nem is véletlen, hogy az első epizód üvöltött a folytatásért, a Gearbox fejlesztői pedig éltek is a lehetőséggel, és nem csak a játékmeneten csiszoltak, de szinte minden ponton többet nyújtottak, ezáltal végleg bebetonozva a szériát a legnépszerűbb videojátékok közé. A 11 éve tartó sikersorozat több mint 23 millió eladott példányt jelent, a múlt évben befutó harmadik epizóddal együtt, de vajon minek köszönhető ez a népszerűség? A játék iga
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Kovács Gergő
Hogy cserél ramot a csovektol?
2019-10-01 18:33:51
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...