fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 18

November elején elstartol az Intel 12. generációja

Három héten belül megjelennek az Intel új asztali processzoraiNovemberben elrajtol az Intel 12. generációja

Közeleg az Intel nagy dobása? Az amerikai chipgyártó legalábbis igyekszik nagy hírverést csapni az új platformnak, mely a szokásosnak mondható foglalatváltásért cserébe ezúttal valóban friss architektúrát és nagyobb hatékonyságot ígér. Az elmúlt évek újrahasznosított megoldásaihoz képest ez valóban nagy szó, főleg az AMD rohamosan fejlődő Zen sorozatához viszonyítva, mely pár év alatt beérte, majd meg is előzte a padlóig csiszolt 14 nanométeres chipeket. Ma pedig elsősorban a wccftech.com jóvoltából végre az is napvilágra került, hogy mikor indulnak útjukra a sokat emlegetett hibrid processzorok.


Ahogy az a hasonló megjelenések esetében megszokott, az Intel is fentről lefelé haladva vezeti be a termékcsaládhoz tartozó darabokat, így a 12. generációként bemutatkozó Alder Lake-S a legerősebb és egyben legdrágább modellekkel kezdi meg pályafutását. Az asztali processzorok frontján a szorzózártól mentes K, és a szintén tuningra kész, de integrált grafikus egységet nélkülöző KF lapkák bukkanhatnak fel elsőként, méghozzá az ismertebb tech-oldalak által megbízhatónak titulát iparági források szerint november 4-én. Természetesen a fogyasztói piacra szánt processzorokkal együtt az új és egyben megkerülhetetlen LGA1700-as foglalat is elérhetővé válik, igaz, a legmodernebb funkciókhoz csak a legdrágább Z690 lapkészlet biztosít majd hozzáférést. Itt a megnövelt érintkezőszám miatt téglalappá formált socket mellett egyéb extrákkal is találkozhatunk, mint például a DDR5 memóriák támogatása, melyek már alaphangon is 4800 Mhz-ces frekvencián duruzsolhatnak a tehetősebb felhasználók gépeiben, igaz, az elérhető időzítések még árnyalhatják a dolgot.


Azért van élet a felső kategóriás alaplapokon túl is, hiszen a népszerűbb középkategória, és a pénztárcabarát belépőmodellek is egy napon kerülnek forgalomba. Ezeket a H670, B650, illetve a legszerényebb H610 lapkészletek köré épülő deszkák képviselik majd, ám ezek vásárlóinak továbbra is be kell érniük az amúgy tökéletesen kompetens teljesítményt nyújtó DDR4 modulokkal és a 3200 Mhz-es natív frekvenciával. Ezen felül azonban megjelenik a PCIe Gen 5.0 is, mely jelenleg kizárólag a videokártyák adattovábbításában jelent változást, azt viszont a CPU oldaláról legfeljebb 16 sávon keresztül, további négy sáv PCIe 4.0 támogatásával. Maga a 600-as lapkészlet Gen 4-ből 12, Gen 3-ból pedig 16 sávot kínál, továbbá lesz a pakliban Thunderbolt 4 az USB4 eszközökhöz és USB3 egészen 20Gbps sávszélességig, gyárilag integrált WiFi 6E modul, és végül, de nem utolsó sorban bevethető lesz az Intel H20-as Optane memóriája is.


Az Alder Lake-S csúcsterméke az Intel Core i9-12900K lesz, mely 8 Golden Cove maggal és 8 Gracemont maggal rendelkezik majd, ami összesen 16 magot (8+8) és 24 szálat (16+8) jelent. A teljesítményorientált magok (Golden Cove) 1-2 aktív maggal maximum 5.3 GHz-es, míg az összes aktív maggal 5.0 GHz-es frekvenciát érhetnek el, míg a takarékos magok (Gracemont) 1-4 maggal 3.90 GHz-es, az összes magot terhelve pedig 3.7 GHz-es maximális boost frekvencián működnek majd. A CPU 30 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik majd, a TDP értékek pedig az ígéretnek is tekinthető gyári adatok szerint 125W (PL1) és 228W (PL2) maradnak majd. Ezt az egyel szerényebb, de még mindig izmosnak ígérkező Intel Core i7-12700K követi 12 magos és 16+4 szálas felosztásban. Ebből 8 Golden Cove mag képviseli az erőt, gyengébb Gracemont magok száma pedig 4-re csökkent. A Golden Cove részleg 1-2 aktív maggal maximum 5.0 GHz-re lesz képes, míg az összes aktív maggal 4.7 GHz-en pöröghet, a Gracemont pedig 1-4 maggal 3.8 GHz-en, összterhelés esetén viszont 3.6 GHz-es frekvencián működhet. Az L3 gyorsítótárból 25MB jutott, míg a TDP-értékek papíron szintén 125 W (PL1) és 228 W (PL2) maradnak.

Az új Aorus lap doboza (Kép: twitter.com/9550pro)


Valószínűleg az Intelre várakozók számára a Core i5-12600K lesz a legizgalmasabb ajánlat a K-s szériából, mely a tuningolható processzorok belépőszintjének is tekinthető. A gamerek kegyeit kereső 6 Golden Cove és 4 Gracemont mag összesen 6+4 magot és 12+4 szálat jelent majd a gyakorlatban. Az 1-2 aktív Golden Cove mag maximum 4.9 GHz-es boostot érhet el, az összes pedig 4.5 GHz-en duruzsolhat. Csak a Gracemont 1-4 magjának terhelésekor 3.8 GHz a maximum, míg az összes mag terhelésével 3.6 GHz-en tetőzhet a boost órajel. A CPU 20 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik, a TDP-értékek viszont változatlanul 125 W (PL1) és 228 W (PL2) maradtak.


A gyártó a három CPU-t 599, 429 és 279 dolláros javasolt kiskereskedelmi áron mutathatja be, legalábbis az Egyesült Államokban, ami jelenleg 186 500, 133 600, illetve durván 87 ezer forintnak felel meg. Aki nem ragaszkodik a házi tuninghoz és megelégszik a gyári órajelekkel, a szorzózárral ellátott modellekhez a jelek szerint 2022 elején férhet majd hozzá, átszámítva nagyjából 30, 20, illetve 10 ezer forinttal olcsóbban. A jelenleg uralkodó piaci helyzetben ezek sajnos valószínűtlenül szerény összegek, még akkor is, ha az AMD Ryzen 5000 termékcsaládjához mérjük őket, így hasonlóan a videokártyákhoz, ezeket is érdemes erős fenntartásokkal kezelni. Végül pedig érkeznek szerényebb CPU-k 6 és 4 maggal (pl. i5-12600 és i5-12400), továbbá mindenből készül energiatakarékosabb kiadás, melyeket a T utótag segít majd beazonosítani (pl. i3-12100T).

Október végén hivatalos bemutató. (Kép: wccftech.com)


Az Intel hamarosan részletes bemutatót is tart majd az Intel Innovation keretei között, mely egyben az előrendelés megkezdésének hivatalos dátuma is. Az eseményt október 27. és 28. között online követhetjük figyelemmel, melyhez előzetes regisztrációra van szükség.

2021. 10. 18

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Tar Albert
Az alapkamat alakulását nézve lesz az az ár a duplája is. A 11000 T-sek, olyannyira energiatakarékosak voltak, hogy többmagos tesztek le sem futottak, kb. egy egymagos teljesítményét lehetett belőlük kifacsarni. Az F mentesekre kapásból rá kell dobni egy húszast, akinek nem telik natív VGA-ra.
2021-10-20 07:38:22
Karminás Péter
Ha 150 ezer Ft-ért meg lehet majd itthon kapni mondjuk a 12700k-t... jobban meg fogja érni, mintha ugyanannyiért valaki 5800X-et venne, hiszen az előzetes mérési tesztek alapján ez a 12. generáció lemossa majd az 5000-es AMD-ket. Szerintem a i5-12600K teljesítménye is bőven elég lesz egy átlag felhasználónak. Ha itthon 100.000 Ft körül lesz ára, sokan meg fogják venni. Hiszen az a 6 + 4 mag igen jól hangzik!
2021-10-19 13:10:38
Pfeiffer Oszkár
Töbször is átolvastam... Más cikkeket is. Milyen technológia? Nanométerben. Arról szó nem esett.. 14? :D
2021-10-18 21:21:56
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...