fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 04. 03
Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
2020. 04. 03
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
2020. 04. 03
Koronás cukor járvány idején és egy ASUS ZenBook Duo
2020. 04. 02
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
2020. 04. 01
Így vehetünk részt a Valorant zárt bétájában!
2020. 04. 01
Big Navi? Íme az AMD Radeon RX Gamma XT!
2020. 04. 01
Jótékony gaming? Játékvásárlással is segíthetünk!
2020. 04. 01
Játszós home office konfig 180 ezerért!
2020. 03. 31
A Facebook fejleszti az élő közvetítéseket
2020. 03. 31
Megcsinálták! Ryzen 9 4900HS a legerősebb mobilprocesszor!
2020. 03. 30
Limbo? Inside? Végre életjel a fejlesztőktől
2020. 03. 30
Hétvégi felújítás? Modern Warfare 2 Remastered
2020. 03. 30
Az USA a TSMC-t is eltiltaná a Huaweitől
2020. 03. 27
Járványsegély? Közel egymillió dollárt adakozott a CD Projekt RED
2020. 03. 27
Isteni teljesítmény extrém áron? MSI MEG X570 GODLIKE
2020. 02. 12

Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza

Nincs új a nap alatt? A hajlított kijelzők bevezetésével megkezdődött az összecsukható okostelefonok versenye. Bár a polcokon még alig láthatunk belőlük, a helyzet nemsokára megváltozik, ráadásul egy ismeretlen kínai vállalat már megint beelőzte a nagyokat.

Az összecsukható telefonok kilencvenes években slágernek számítottak, majd ahogy az lenni szokott, hamar általánossá és hétköznapivá váltak, hogy végül a lapos kijelzők teljesen átvegyék az uralmat. Az apró, praktikus, szétnyithatós darabok helyét átvették az egyre nagyobb kijelzők, és a fizikai gombsorok száműzésével zsebünkbe már-már alig passzoló számítógépek kerültek. Valami azonban megváltozott az utóbbi években. Az egymást követő újdonságok egyre erősebb processzorokkal, nagyobb felbontással, gyorsabb adatsebességgel, megszámlálhatatlan kameralencsével igyekeznek a konkurencia elé vágni, ám egyre kevesebb izgalmat generálnak a végtelen egyformaságban úszó mobilpiacon. Valószínűleg a gyártók is érzékelik, hogy a biztonsági játék mellett néha érdemes kicsit felrázni a piacot, hátha sikerül valami innovációt vinni a fejlesztésekbe, és megfogni a vásárlóközönséget. Az általánossá vált retró mánia időszakában nem is olyan meglepő, hogy a legmodernebb fejlesztéseket egy időgéppel a kilencvenes évekbe lökték vissza.

Galaxy Fold és Galaxy Z Flip

Telefon vagy tablet, egyetlen mozdulattal
A legelső félbehajtható mobilt 1996-ban vághatták zsebre először, mely a Motorola laborjaiból egyenesen az utca emberének zsebébe „teleportált”, a StarTAC nevet legalábbis aligha véletlenül kapta. Évekkel később 2013-ban, a Samsung elkezdte demózni a flexibis kijelzők első prototípusait, 2017-ben pedig már úgy tűnt, a következő évben piacra is dobják a hajlítható LCD-t használó összecsukható mobiljukat. Az első bemutatóra végül tavaly került sor, mikor február 20-án lerántották a leplet a Galaxy Foldról, amiről természetesen úgy nyilatkoztak, mint egy forradalom elindítójáról. Mint minden újdonság, ez is igen költségesnek ígérkezett, ám a 700 000 Ft-os árra talán senki nem számított.

Tetszőleges szögben


Az indulást végül nem is az ár, inkább az elhamarkodott kezdés nehezítette meg. A tesztelésre kiküldött példányok némelyike már néhány nyitás után megtört, ami furán vette ki magát egy 200 000 hajlításra tervezett eszköznél. A tesztpéldányokat visszahívták, hogy forgalomba már az újragondolt változatok kerülhessenek, majd meglepő módon azt nyilatkozták, hogy hibáztak mert siettek, de valóban elsők akartak lenni a piacon, akik ilyen eszközzel jelentkeznek. A dél-koreaiak bizakodók, több milliós eladásokra számítanak, és újabb hajtogatható telefonok kiadását ígérik. A Fold legérdekesebb részlete a 7.3 hüvelykes, 2152x1536 pixeles hajlítható AMOLED kjelző, melyhez 8 magos processzor, 12 GB RAM és 4380 mAh kapacitású akku társulnak.

Zsebtelefon, vagy nagy kijelzős? Miért ne lehetne mindkettő?


A legfrisebb újdonság a Z Flip, ami a klasszikusabb, kissé bugyután hangzó, ugyanakkor találó "kagylótelefon" kialakítás felől közelít. Az új Z széria első fiókája elég látványosan tárja szét szárnyait, amiból egy 6.7 hüvelykes, 2636x1080 felbontésú OLED panel terül elénk. Míg összecsukva inkább egy női kézitáskában tudjuk elképzelni, a kis lekereített sarkú négyzet kétségtelenül kényelmesen elfér bármilyen zsebben, kinyitva pedig hozza a megszokott nagy kijelzős okostelefont. A dupla kamera mellett egy apró segédkijelző is elfért, ami az idő, vagy a hívó fél nevének ellenőrzésére pont alkalmas lesz. Ha nem nyitjuk ki teljesen, a hajlított üzemmód két részre osztja a kijelzőt, és a felosztáshoz alkalmazkodva osztja el a tartalmakat. A gyártó szerint a zsanér nem csak a kijelző épségére vigyáz, de állítólag azt is megoldották, hogy hajlításkor az ott lerakódott koszt is eltávolítsa, egy aprócska műanyag elem közreműködésével. A hardver bitang erős lesz, 5G azonban nincs, az ár pedig továbbra is extrém kategóriás, a jövő hét végétől itthon is kapható telefon ugyanis 535 000 Ft-tól startol.

Royole FlexPai

Az első példány kissé bumfordi, de azért tud egy-két trükköt


Nem ismerős? Nem csoda, ez ugyanis egy tipikus kínai csoda, annak minden előnyével és hátrányával. Az igazi meglepetést az okozta, hogy a kínaiak valójában megelőzték a világhírű cégóriásokat, és egyszerűen előttük dobták piacra FlexPai névre hallgató saját megoldásukat. A 7.8 hüvelykes hajlítható kijelzővel szerelt kütyü, nem éppen kifinomult darab, de legalább tényleg elsőként érkezett. A startját megelőzte a szokásos hanta, miszerint a tabletet borító műanyag strapabíróbb lesz a többi telefonnál bevált minőségi üvegeknél, de ezt már az első felhasználók megcáfolták. A műanyag matéria ugyanis jóformán csak körömmel nem karcolható össze, bár nem kizárt, hogyha valaki elég kitartó, még az is összejöhet neki. Az amúgy korrekt hardverrel megpakolt eszköz a promóciós anyagokkal ellentétben nem hajlik túl finoman, a hajlításért felelős zsanérozás pedig hajlamos megadni magát, így az itt is megígért 200 000 alkalomig aligha juthat el a szerencsés tulaj.

A készülékházon még lett volna mit finomítani


Ezek után az sem meglepő, hogy a szoftvert nem sikerült túl jól optimalizálni. Bár alapból gyors, a készülék forgatása, vagy nyitogatása esetén akadozik, a gyártó persze egyből beígérte a javításokat. Azt viszont mindenhol kiemelték, hogy a kijelző állja a sarat, és különösebb fizikai nyomok nélkül tűri a gyűrődést, ám a beszámolókat elnézve a készülék hamarabb megadja magát annál, hogy megérhessük az első kijelzőproblémákat. Nos, ha valakinek fontos, hogy elsőként villoghasson a legvadabb technikai újdonságokkal, nagyjából 500 000 Ft-ért juthat hozzá, a vámot és adót nem számolva, ugyanis itthon valamiért még egy forgalmazó sem csapott le rá.


Huawei Mate X

Flexibilis, szép is.


A Huawei a csúcsra járatott amerikai kereskedelmi huzavona mellett azért egyéb érdekességekkel is szolgált a sajtó számára, és ahogy sejthető, az egyik a gyártó saját hajlított kijelzős okostelefonja. A Mate X ugyan néhány nappal a Galaxy Fold után érkezett, de cserébe az első hajlítható okostelefon ami 5G képes, kár, hogy a szükséges hálózat még kiépítésre vár. Ahogy láthatjuk, a Samsung belül, a Huawei kívül képzelte el kijelzők alkalmazását, így a Mate X esetében az OLED fal maga a borítás, mely nyitás után egy 8 hüvelykes tabletté transzformálja a telefont. Az egyik oldalt nagyrészt befedi a 6.6” szelet, a 6.3” oldalon pedig a kameráknak, illetve szenzoroknak jutott hely, a teljes felbontás amúgy 2200x2480 pixel. A kínaiaknál említett szoftveres ügyetlenségeket a Huawei nem engedi meg magának, a nyitás még be se fejeződött, a telefon azonnal alkalmazkodik igényeinkhez.

Első pillantásra átlagosnak tűnik


A készülék tavaly november óta még szintén csak Kínában kapható, és az aktuális adatok 100 000 gazdára talált példányról tanúskodnak. Az átszámítva 720 000 Ft-os darabár mellett ez nem is hangzik rosszul, ráadásul idén Európában is megkezdik az árusítását. Sőt, a sikeren felbuzdulva frissített kiadást lengetett be a gyártó, mely a gyártás költségeinek csökkenése miatt egyszerre lesz fejlettebb, és olcsóbb elődjénél. Az Xs valamivel kisebb lesz, és megkapja az erősebb Kirin 990-es processzort is, részletes bemutatóra azonban csak valamikor márciusban számíthatunk.


Motorola Razr

Ha a Z Flip nőies, ez minimum egy sportkocsi


A Motorola régi motoros a telekommunikációs területen, és bár mindig megbízható készülékeiről volt híres, az utóbbi időben jóval ritkán hallunk róluk. A Lenovo tulajdonában lévő brand azonban szintén beszállt a hajlítgatós játékba, ráadásul az eddigi leglátványosabb modellel, ami egyszerre kelti egy ultramodern kütyü, és a kilencvenes évek legszebb csúcsmobiljainak benyomását. Az igazság pedig pontosan félúton van, hiszen a Razr több változatot megélt széria volt, felnyitható flippel, mely kívül egy második apró kijelzőt is hordozott. A megoldás itt is hasonló, ám felnyitás után nem a hagyományos gombsor és a picike LCD látható, hanem a Flex View fantázianévre keresztelt, 6.2 hüvelykes P-OLED megjelenítő.

Mindkét formájában jól mutat


A Motorola tehát nem a tabletes vonalat erősíti, helyette a méretes telefonunkból csinál egy kényelmesen tárolható és csinos darabot. A kinyitást követően 876x2142 pixelt és 21:9-es képarányt élvezhetünk, de zárt állapotban is tájékoztat minket a másodlagos kijelző, amolyan régimódiasan 800x600-as felbontással. Az egész igazán tetszetős, ám ha figyelembe vesszük, hogy gyengébb hardvert kapott vetélytársainál, és olyan hiányosságok is felróhatók neki, mint a microSD vagy a jack hiánya, ráadásul kizárólag eSIM formátumú kártyát támogat, az 500 000 Ft környékén mozgó árszabás jóval nehezebben indokolható.

Futottak még?

Láthatóan nagyon az elején vagyunk egy éppen felgerjedő hullámnak, de láthatóan sok más gyártó sem akar lemaradni róla, és legalább a derékig érő vízbe bemerészkedik, amíg ki nem alakul, hogy hol is lesz a helye ezeknek a hajtogatható csodáknak.

Ez máris jobban fest, mint a Mate X replika


Az Oppo például rezzenéstelen arccal (már ha egy óriásvállalatnak lehet arca) nyúlta le a Huawei-féle dizájnt, és jóformán egy Mate X klónt mutatott be, melyet hamar át is dolgoztak. A kissé ügyetlen oldalsó kameraszigetet kivették a képből, és egy felugró változattal helyettesítették, így elöl csak a kijelző, hátul pedig a sima borítás látható. A telefon még átdolgozás alatt áll, ám minden bizonnyal az első bemutató csalódást keltő eredményei után valami izgalmassal állnak majd elő.


Microsoft mobil? Azt gondoltuk mobilos ágazat bukása után nem rukkolnak majd elő semmi meglepetéssel, ám ez a dupla kijelzős eszköz rácáfol erre. Az önálló 5.6 hüvelykes kijelzők egymás mellé helyezhetők, de teljesen nem olvadnak majd egybe, mindenesetre meglepő módon nem csak nem festenek rosszul, de kifejezetten ízléses hatást keltenek. A Surface Duo úgy fest, mintha két aprócska tabletet alul-felül összetűztünk volna, de természetesen nyitott állapotban egyetlen kijelzőként viselkednek majd. Bár a Microsoft maga nem hívja okostelefonnak, a telefonálásra alkalmas, Android 10 rendszert futtató eszköz rászolgál erre a megnevezésre. Ha akarjuk laptop szerűen félbe hajthatjuk, de az oldalakat egymásra is fordíthatjuk, előbbi munka vagy a netezés esetén praktikus, amúgy meg a telefonálás lesz kényelmesebb. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Microsoft képes lesz bánni a hardverrel, és számíthatunk egy érdekes, de szerethető hibrid megoldásra, ami még idén megérkezik, és az eddigiek alapján szintén jó drága lesz.

Felcsatolható kijelző? Érdekes.


Az LG két, egymáshoz rendkívül hasonló, ám teljesen más néven megtalálható készüléket is piacra dobott, de hát láttunk már ennél furcsábbat is. A két egység ujjlenyomat olvasó, gyorstöltési funkció, értesítő LED, az Android verziója, és hasonló kisebb eltérésekben különbözik egymástól, de alapvetően mindkét esetben szétnyitható, dupla kijelző mobilokról van szó. A tájékozódáshoz érdemes felütni a telefonok hardveres specifikációinak listáját, de elöljáróban legyen elég annyi, hogy a V50 ThinQ a drágább modell, és a G8X az olcsóbb. A Microsoft megoldásához képest itt egy trükkösebb megoldást láthatunk, a másodlagos kijelzők ugyanis egy tokba építve érkeznek, a mobilok tehát ezek nélkül is szabadon használhatók.

Valamivel 200 alatt, és valamivel afölött is van opció


A felcsatolható OLED alacsonyabb felbontású, és több ponton is gyengébb a főképernyőnél, így az összhatás nem is olyan mutatós mint egy teljesen egybeépített megoldás esetén, a kettő közötti „üres” felület is jóval nagyobb. A megoldás viszont mindenképp érdekes, működik, és még a drágább V50 is megáll valahol 240 000 Ft körül. Az LG persze nem akar lemaradni a játékról, mindössze nehezebben megy neki az átállás, ettől függetlenül már évekkel ezelőtt benyújtotta első szabadalmát egy hajlítható megoldásra, így csak idő kérdése, hogy mikor rukkol elő a prototípussal.

Kell ez nekünk?

Hajlítható LCD-vel szerelt okosórák, telefonok, flexibilis TV-k, telefon-tablet hibridek? A technikai fejlesztések kíméletlenül zúdulnak ránk, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. Vajon tényleg szükségünk van erre a sok és baromi menő kütyüre? Annyi biztos, hogy a kényelmesebben tárolható és kevésbé sérülékeny eszközök, képesek lehetnek megtörni az asztallap méretű kijelzőkkel szerelt táblák egyeduralmát, de legalábbis színesíthetik a kínálatot, ami mindenképp jó hír. Így már csak azt reméljük megérjük, hogy ezek a megfizethető kategóriában is elérhetők legyenek, most ugyanis az indulás tanúi lehetünk, az első példányok kiforratlanságával pedig csak az áruk versenyezhet.

K.D. - PCX

2020. 02. 12

Hasznos Chrome bővítmény segíti az oldalak gyorsabb betöltését
Bár a Google csütörtökön bejelentette, hogy a Chrome frissítései ismét érkezni fognak, ezt a felhasználói élményt javító kiegészítést is érdemes lehet kipróbálni A Chrome frissítései hamarosan ismét hadrendbe állnak, és a 83-as verzió is hamarabb várható az eredetileg júniusra tervezett megjelenésnél. Mivel a járványhelyzet miatt nagy mértékben megnövekedett a hackerek tevékenysége, a fejlesztők továbbra is a biztonsági intézkedésekre koncentrálnak, március végén pedig az Android felhasználók is megkapták az app 80-as verzióját. A böngésző sebessége jó ideje problémát okoz a felhasználóknak, hivatalos megoldás pedig egyelőre nincs terítéken, így még szerencse, hogy a Chrome Webáruházban találni alternatív megoldásokat. A FasterChrome egy viszonylag egyszerű trükköt alkalmaz a böngészési élmény javítására, mivel szimplán előtölti nekünk a megnyitásra váró oldalt. Ha a plugin aktív, elég a kurzort az adott link fölött pihentetni, így kattintás után már a kész oldal fogad minket, nem kell megvárnunk, míg a szöveg megjelenése után a képi tartalmak és a beágyazott videók is a helyükre kerülnek. A háttérművelet mindössze 65 milliszekundum alatt megkezdődik, így mire eljutunk egy rövidebb mondat végére, az új lap valószínűleg már készen is áll az olvasásra. Ha tesztelnénk kattintási sebességünket, az instant.page oldalt érdemes megnézni, melyen weblapkészítők érhetik el az oldalak betöltését gyorsító scriptet. Ha itt lejjebb görgetünk, a „Test your clicking speed”
Elérhető a Facebook Messenger asztali változata
A kezdeti tesztidőszak véget ért, így mindenki számára elérhetővé vált a Facebook Messenger különálló asztali változata. Korábban már írtunk róla, hogy a Facebook kiemelt figyelemmel kezeli a közösségi oldal üzeneküldő funkcióját, mely az aktuális helyzetben több felhasználót lát el, mint valaha. Bár az utóbbi időben a konferenciahívásokra specializálódott Zoom rengeteg embert csábított el, a Messenger asztali változata is sokaknak nyújthat kényelmes megoldást a kommunikációra. Mostantól nem feltétlenül szükséges a böngészőben megnyitott lapok között navigálni, és minden eddig megszokott funkció elérhető, így testre szabhatók az értesítések, és világos témáról a szemet kímélő sötét módra kapcsolhatunk. Az új kiadás megörökölte a mobilos app, illetve a böngészős felület funkcióit, és automatikusan szinkronizálja a történéseket, így a megszokott módon folytathatjuk, mikor másik eszközre váltunk. A letisztult dizájn mellett a sebességre sem lesz sok panaszunk, a nagyjából 300 megabájt tárhelyért cserébe jóval könnyebben kezelhetjük beszélgetéseinket. Természetesen csoportos beszélgetést és videóhívást is indíthatunk, a gyorsbillentyű funkció pedig két gombos parancsok lenyomásával segít minket gyakori műveletek elérésében, így nem kell majd mindenért a beállítások között keresgélnünk. Ha játék vagy munka közben nem szeretnénk az értesítések csilingelését hallgatni, egy kattintással azt is lekapcsolhatjuk, és természetesen az ablak méretét is tetszőlegesre szabhatjuk.
Intel, az órajelbajnok! Comet Lake H mobilprocesszorok
Még éppen csak berobbant a Ryzen 9 4900HS, melyben először köszönthettünk AMD terméket a mobilprocesszorok csúcsán, az Intel viszont kivárásra játszik, hogy a megfelelő pillanatban reagálhasson. Az április elején felbukkanó komolytalan hírek között gyanúsan figyeljük az újdonságokat, ezek az információk viszont megbízhatóank tűnnek. Ugyan az asztali teljesítményt ígérő 10. generációs laptopok már megjelentek az Intel honlapján is, a H szériáról egyelőre hallgatnak. A 10. generációs Comet Lake-H széria nem a legmodernebb fejlesztéseken alapszik, de ha hihetünk az adatoknak, láthatjuk, hogy az Intel továbbra is a magas órajelekben erős, így ismét magának követelheti a teljesítményvezér szerepét. A 10. generációs Comet Lake-H CPU sorozat március utolsó napjaiban bukkant fel, de a hat processzor részleteit először a hd-tecnologia.com közölte, így még nem tekinthető hivatalos bemutatónak. A korábbi szivárgások azért valószínűleg végre a helyükre kerülnek, és ahogy az sejthető volt, az Intel "újdonságai" nem hoznak semmi igazán váratlant. Az egyetlen komoly ütőkártyájuk viszont továbbra is játékban tartja őket, mely nem más, mint a magas órajel. A gyártó a végletekig igyekszik feszegetni gyártástechnológiáját 14nm++ lapkáival, és a paletta hat eleméből szinte mindegyik eléri, illetve meghaladja az 5Ghz-es magaslatokat, egyedül a két i5-ös fogja vissza magát. Bár a PCI-Express 3.0 és DDR4 támogatás változatlan, a H szériás chipek azért hoznak újdonságokat is, a HM470 lapkészle
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres