fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
2020. 02. 17
Corsair A500 - 10 év után újra léghűtés a Corsairtől
2020. 02. 16
Mit tud egy 270 ezres konfig Ryzen 3600 GTX1660Ti összeállításban?
2020. 02. 14
Ezek magyarok? - Ingyenes a Kingdom Come: Deliverance
2020. 02. 13
Víruspánik? Először marad el a Mobile World Congress
2020. 02. 13
Az új Windows 10 frissítés megöli a hangot és az internetet
2020. 02. 13
A mindenre (is) elég brutál processzor. 💪
2020. 02. 12
YouTube music? Ezt kínálja a Google, ha zenére vágyunk
2020. 02. 12
Hajlékony és okos, avagy az összecsukható telefonok reneszánsza
2020. 02. 11
80 Terabájt? Fejlett HAMR merevlemezek érkeznek
2020. 02. 11
Különc AMD alaplap hivatalos Thunderbolt támogatással
2020. 02. 10
Chrome 80 - újabb változások a Google böngészőjében
2020. 02. 10
Érkeznek a B550-es és a Z490-es alaplapok a Gigabyte-tól!
2020. 02. 10
Apple ítélet - 25 millió eurós bírság a lassított telefonok miatt
2020. 02. 10
Frankó konfig háromszázért? - Ryzen 5 3600X/GTX 1660 teszt
2020. 02. 09
Játék videokártya nélkül? Mire elég egy 90 ezres konfig?
2019. 07. 25

Zen+ vagy Zen 2? Ryzen 5 2600X és 3600X processzorok

Ideális választás? Mégis melyik középkategóriás Ryzen-t válasszam?

Az AMD nyugodtan és kiegyensúlyozottan szemléli a nyári lavinát


Az elmúlt két-három év alatt, a mainstream processzorok körül nagyot fordult a világ. Az otthoni, tehát nem ipari felhasználásra szánt processzorok piacán, hosszú évekig nem figyelhettünk meg érdemi fejlődést, és míg az AMD időről időre a saját hangját kereste, az Intel megtehette, hogy valódi fejlesztés helyett, ugyanazt a bevált architektúrát adja el minden egyes évben, átcímkézéssel, minimális változtatásokkal. Az utolsó említésre méltó újdonságot a 2. generációs, 32 nm-es lapkára épülő Sandy Bridge hozta, innentől kezdődött a költséghatékonyságra alapuló szemlélet. A ma is használt 14 nm-es gyártástechnológiát a 2015-ös Skylake család vezette fel, majd jött a Kaby Lake. A hetedik generációs processzorokkal konkrétan megismételték a nyom nélkül eltűnt 5. generáció legügyesebb húzását, a teljesítmény ugyanis mindkét esetben megegyezett az előző generációs modellekkel. A 7700K, akkor a széria legerősebb processzora volt, azonban a K jelölés és a magasabb árcímke, hiába utalt a szabad tuningolási lehetőségekre. Az Intelhez tömegesen érkeztek a panaszok, miszerint számos forgalomba került darab, még terhelés nélkül sem működik emelt órajelekkel, erre a vállalat hat hónapnyi csend után annyit reagált, hogy ilyen esetben, egyszerűen csak mellőzzük a tuningolást. Hogy mire szolgál ez a kis visszatekintő? Ha processzor választás előtt állunk, nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy mit kapunk a pénzünkért, még akkor is, ha nem foglalkoztat bennünket, hogy korábban mi zajlott a hardverek világában. Az AMD hosszas agóniából lábalt ki, és újult erővel mutatja meg, hogy nem csak felzárkózott az Intelhez, de az elmúlt éveket valódi munkával töltötte, hogy jövőbiztos fejlesztéseivel utat mutasson a konkurenciának. Ebből a szemléletből pedig a vásárlók számára is hasznos újdonságok születtek, nézzük hát, hogy mit kapunk ha a legjobb ár/érték arányú processzort szeretnénk.

Ryzen 5 2600X

Emlékezetes megjelenés volt


Az átlag felhasználó számára nem sokat mondanak az új alapokra épülő architektúrák részletei, és érthető, ha nem is érdekli őket, amikor a cél, a játékok alatt elérhető legmagasabb másodpercenkénti képkockaszám. Azonban ma már sokan, sokkal többet is elvárnak egy processzortól, hiszen egyre többen foglalkoznak videós tartalmak előállításával, vagy csak hobbi szintű online közvetítéssel, amihez a megszokott 4 magos felépítés már egyre kevesebbnek bizonyul. A patthelyzetet az teremtette, hogy az Intel egyeduralma több szinten is visszafogta a fejlődést, így míg a játékok alatt kétségtelen volt az előnyük, az AMD egyre erősebbé vált a komolyabb erőforrást igénylő munkafolyamatok támogatásában. A valódi változást, a 2017-ben debütált Zen mikroarchitektúra hozta, ami a konkurenciát és a felhasználókat is rendesen meglepte. 14 nm, jobb fogyasztás, DDR4 támogatás, és már játékok alatt is érezhető volt, hogy itt már jóval hatékonyabb termékekről van szó. A vásárlói szimpátiát az is növelte, hogy az APU-kat leszámítva, a Zen processzorok a mai napig szorzózármentesen érkeznek, vagyis a gyári órajel szabadon emelhető, és ehhez nem feltétlen szükséges, egy 100 000 Ft-os tuningra szánt alaplap beszerzése sem. A Ryzen 5 2600 illetve 2600X folytatta a megkezdett utat, hogy generációjának a legjobb hatékonyságú processzorává váljon. A 2018-ban debütált Zen+ architektúra már 12nm-es lapkára épül, ebben a tekintetben le is hagyva az Intelt, aki még az aktuális 9. generációs processzorait is 14 nm-en szállítja. A processzor megkapta a Raven Ridge APU-k precíz órajel-beállítási képességét, vagyis a Precision Boost 2-t, és fejlődött az XFR mód is. Az XFR2 amolyan automatikus tuning, ami lehetővé teszi, hogy ideális körülmények között meghaladjuk a maximális Boost órajelet, ráadásul már az összes magon! Tavaly tehát hivatalosan is beérték a konkurenciát, hiszen a 2600 egyedül az RTX 2080Ti meghajtásához volt kevés, ám 50 000 Ft-os processzor mellé aligha vásárlunk tízszer drágább videokártyát.

Ha tuningolni szándékozunk, azért kelleni fog egy hatásosabb hűtő


A Ryzen 5 2600 egy 6 magos, 12 szálas processzor, 3.4 GHz-es alap, és 3.9 GHz-es Boost órajellel, 2933 MHz-es DDR4 támogatással, 65 W fogyasztással. Azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy ebben a kategóriában már nem találunk integrált grafikus egységet, így ha ilyesmire van szükségünk, néhány ezer forinttal kevesebbért ott a 4 magos Ryzen 5 2400G APU, ami viszont a minimális árkülönbség mellett érezhetően gyengébb, akár játékról, akár munkáról van szó. Mivel idén befutott az új széria, a lejjebb kúszott árak még vonzóbbá teszik a tavalyi év legjobb választását, így aki nem akarja nagy költségekbe verni magát, de játszana, esetleg streamelne vagy videót vágna, egy szorzózár mentes Ryzen 5 CPU minden igényét kielégíti majd. Aki esetleg zavarban lenne a processzorok mögött felbukkanú egybetűs jelölésekkel, és nem tudná hogy mire utal a K, vagy az X, annak elég annyit tudnia, hogy az Intel esetén a K a szabad tuningot jelöli, míg az Ryzenek esetén látható X ennél egyszerűbb. Ahogy említettük, a Ryzen CPU-k mindegyike szorzózár mentes, a tuninghoz viszont némi gyakorlat és utánajárás szükséges, ám nem mindenki tud, vagy akar foglalkozni ennek mikéntjével. Ha automatikusan a legmagasabb elérhető órajelet szeretnénk megkapni, akkor a Ryzen 5 2600X-re van szükségünk, ami 3.6 GHz-es alap órajelről egészen 4.2 GHz-ig skálázódik. A fogyasztás itt már 65-ről 95 W-ra emelkedik, hiszen a nagyobb teljesítmény több energiát igényel. A melegedés miatt se aggódjunk túlzottam, az AMD továbbra is mellékel korrekt hatásfokú Wraith Spire hűtőt, ami ellátja a feladatát. Az AMD Ryzen 5 2600X korrekt választás bárkinek, aki hosszú évek után szánja el magát új gép építésére, webshopunkban jelenleg 53 000 Ft-tól elérhető.

Ryzen 5 3600X

Beindult a fejlődés, az Intel még nem tudja, hogy mit lépjen


Nincs megállás, az AMD vonata robog tovább. Az asztali processzorok és videokártyák terén elsőként váltottak 7nm-es gyártási technológiára, ezzel fogyasztásban és melegedésben is jóval a konkurencia előtt járnak, és itt fel sem merül, hogy a kupak alatt hűtőfolyadékot találjunk, minden processzoruk, forrasztás után gördül le a gyártósorról. Az AMD megtalálta, sőt megalkotta a maga Szent Grálját, ugyanis a fejlődés ismét hatalmas, az Intel pedig már nem tudja, hogy mit nyilatkozzon, ugyanis tíz év alatt nem mutatott akkora előrelépést, amit a Ryzen széria három év alatt. A processzor hatékonyságáról és sokrétűségéről számtalan teszt tanúskodik, ezekben nem egy mérés igazolja, hogy egyes munkafolyamatok alatt egy i7-9700K teljesítményére is képes. Mindezt úgy, hogy a mérnököknek igazodnia kell egy olyan piachoz, ahol a szoftvergyártók nagy általánosságban, a piacot uraló Intel által képviselt technológiákhoz igazodik. A jó hír az, hogy már nem csak a sok magból profitáló munkafolyamatok alatt érzékelhető a hatalmas teljesítménybeli ugrás, de már az egy magon végzet teljesítmény is kiemelkedő. Játékok mellé tulajdonképpen felesleges magasabb kategóriás processzorokban gondolkodnunk, hiszen még tuning nélkül is jó darabig kiszolgálja majd a legerősebb videokártyákat is. Természetesen sok esetben egy i7-9700K magasabb FPS-t eredményezhet, de vajon a közel 40 000 Ft-os többletköltség megéri a játékok alatt alig érzékelhető különbséget?

Ha szükséges, automatikusan a legmagasabb órajelre ugrik


A Ryzen 5 3600 szintén 6 magos és 12 szálas processzor, 3.6 GHz-es alap, és 4.2 GHz-es órajellel, 3200 MHz-es DDR4 támogatással, mindezt továbbra is 65 W TDP mellett. Memóriák esetén természetesen szntén élhetün ka tuning lehetőségével, akár 5133 MHz- is elérhető, ugyanakkor a 3733 MHz-et tartják ideálisnak, mivel így érhető el a legjobb késleltetési eredmény. IGP továbbra sincs, így egy megfelelő teljesítményű videokártyára szükségünk lesz, cserébe a világon elsőként, beépített PCI-Express 4.0 támogatást kapott, az AMD új X570-es lapkészletével együtt. A tokozáson eredetileg kettő darab, maximum 8 magos chiplet foglalhat helyet, ehhez kapcsolódik az a 12 nm-es I/O lapka, ami magában foglalja a DDR4 memóriavezérlőt, a déli vezérlőhidat, illetve a világon elsőként, a 24 sávos PCI-E 4.0 vezérlőt. Egyelőre még kevés eszköz, elsősorban az SSD-k némelyike profitál a drasztikusan megnőtt adatátviteli sebességből, ám az új fejlesztés csak még időtállóbbá teszi az új platformot. Elértünk tehát arra a pontra, amikor az AMD már lassan saját magával versenyzik az adott árkategóriában, hiszen ha munkáról, számítási teljesítményről, videó és hanganyag szerkesztéséről vagy tömörítéséről van szó, ezért az árért nagyszerű teljesítményt kapunk, olyat, amit az Intel csak érezhetően magasabb árért kínál, mindezt idejétmúlt technológiára alapozva, magasabb fogyasztással. Emellett nagy előrelépést tettek annak érdekében, hogy a játékosok is elégedettek legyenek, így egy olyan processzort vásárolhatunk, ami többrétű felhasználás mellett is megálja a helyét. Az X verzió itt is a kényelmünket szolgálja, a Ryzen 5 3600X tehát 3.6 GHz-es alap órajelel és 4.4 Ghz-es Boost frekvenciával szolgál majd ki minket, 95 W TDP-ért cserébe. A dobozban Wraith Spire gyári hűtőt találunk, ám ha további tuningban gondolkodunk, jobb ha választunk helyette egy hatékonyabb változatot. Aki az új X570-es alaplapokat túl költségesnek találja, az böngészhet a korábbi AM4 foglalattal rendelkező alaplapokból is, ám előtte győződjön eg róla, hogy a gyártó mellékelt hozzá friss BIOS-t, anélkül ugyanis nem fog elindulni a rendszer. A spórolásra szükségünk is lehet, a nagyobb teljesíttmény, és a jövőbiztos technológia ugyanis nem ugyanabban az árkategóriában indul mint elődje, az AMD Ryzen 5 3600X ugyanis 85 000 Ft-tól elérhető.

Zen-e füleimnek?

Egy render teszten még látványosabb eredmény születik


A fejlődés tehát valós, és elismerésre méltó, hogy a Zen+ kompetitív teljesítményét ennyivel tovább növelték, egyetlen év várakozás után. A Ryzen 3000 processzorok sokat profitálnak a modernebb gyártástechnológiából, konkrétan minél jobb hűtési körülményeket biztosítunk, annál tovább tartható a stabilan magasabb órajel, megfelelő feszültségellátás mellett akár a processzor összes magján. Tesztekből nagyon sokat találni, és mi is végeztünk egy-egy rövid mérést, hogy lássuk, nálunk hogy teljesítenek.

Itt bizony a két VGA volt a ludas, a különbség azért jelentkezik


Minél több az adat, annál vegyesebb a kép, és az is kiderül, hogy nem csak a videokártya a szűk keresztmetszet, de az adott játékprogram is. Míg egyes esetekben, akár 20-30 képkockával is többet hozhatunk ki kártyánkból, ha valamelyik 3600-as processzort választjuk, máskor eltűnik a processzorok közötti különbség, és minden a VGA-nkon áll vagy bukik. Amennyiben a Ryzen 3000 mellett döntenénk, esetleg fejlesztenénk a már meglévő példányt, a B450 és B470 alaplapok nagy részéhez a gyártók kötelesek biztosítani a kompatibilitást elősegítő fisssített BIOS-t. A B350 és X370 lapok esetén már nincs ekkora szigor, így alaposan tájékozódjunk, mielőtt költekezni kezdünk. Annyi biztos, hogy a jövő a fejlettebb processzoré, de szégyenkeznünk akkor sem kell, ha az olcsóbb, de versenyképes 2600, illetve 2600X kerül a gépünkbe.

KD - PCX

2019. 07. 25

Frankó konfig háromszázért? - Ryzen 5 3600X/GTX 1660 teszt
Háromszázezer forint? Ez az összeg egyfajta lélektani hátár, amiért a vásárló már érthető módon olyan gépet szeretne, ami némi kompromisszummal ugyan, de megbirkózik az új játékokkal, és még évek múlva sem nevezhető majd elavultnak. Ez az összeállítás jogosan versenyzik ezért a pozícióért, nézzük is meg, hogy miből áll össze, és hogyan teljesít játékok alatt. Cooler Master MasterBox K500L A gyártó két éve mutatta be ezt a közepes méretű tornyot, mely letisztult megjelenést és jó szerelhetőséget nyújt a megfizethető, de minőségi házat kereső játékosoknak. Praktikusnak szánt belteret, és stílusos előlapi dizájnt kapott, amivel igyekszik megkülönböztethető maradni márkatársaitól és konkurenciától egyaránt. Az igényesség érzetét az anyaghasználat is megerősíti, ám ez nem az egyetlen ok, amiért évek óta rendkívüli népszerűségnek örvend a felhasználók között. Az ATX, mATX és Mini-ITX lapokat fogadó ház előlapja két vörösen izzó ventilátort rejt, egy harmadikat pedig a szokásos hátsó helyre rögzítettek. A szellőzés remek, de ha egy kicsivel több zümmögést is elviselünk, előre még egy, felülre még két 120mm-es helyezhető. Ha AIO hűtésben gondolkodnánk, előre akár 280mm-es radiátor is elférhet. Az alsó részt elbarikádozó beltér ismerős lesz, a pajzs alatt a max. 180mm-es tápnak, és a két 3.5” meghajtónak kialakított helyet találjuk. A beltérben 400mm-es VGA és 163mm-es CPU torony lehet a maximum. Kiváló szerelhetőség, jó szellőzés, és nagyszerű minőség, mindezt 20 000 Ft ala
Klasszikus párosítás? RTX 2080 SUPER és i7-9700 KF a házban!
Aktuális bemutatónk tárgya egy klasszikusnak is nevezhető párosítás, Nvidia és Intel alapokon. A vízhűtéssel is megbolondított masina elérte a 650 000 Ft-os vételárat, melyért cserébe jó darabig megbirkózik majd a legújabb videojátékokkal is, magas felbontás mellett. Gyorsteszteket természetesen mi is végeztünk, lássuk hát mi van a dobozban, és hogy miként futnak játékaink 1440p-ben, egy RTX 2080 SUPER videokártyával. FSP CMT520 Az összeállításnak egy FSP CMT520 midi torony ad otthont. A méretes házikó, a hagyományos ATX-tól kezdve akár mini-ITX kaliberű alaplapokat is fogad, és igen tágas darab, kiváló anyaghasználattal. A masszív ház edzett üveg oldalt kapott, a szellőzésről pedig előre telepített LED-es ventilátorok gondoskodnak. Elöl három, hátul egy 120mm-es RGB modell dolgozik, de ha a felső részre is szerelünk még, összesen hét is lehet a házban. A kábelrendezéshez bőséges hellyel szolgál, a szellőzése kiváló, és a legnagyobb alkatrészek is gond nélkül beférnek majd. Két hagyományos HDD és négy SSD szolgálhat tárhely gyanánt, CPU hűtőnk 165mm magas lehet, VGA-ból 423mm-es monstrum is beilleszthető, vízhűtés esetén pedig két 360mm-es radiátor is támogatott. A minőségi ház 28 600 Ft-tól kapható. MSI MEG Z390 ACE Az MSI tuningra kihegyezett alaplapja a felső kategóriát képviseli, így az RGB, a minőségi passzív hűtés, és az előre szerelt teljes körű I/O védelem itt alapfelszerelés. Az Intel 8. és 9. generációját támogató lapon, DDR4 memóriánk egészen 4500 M
Pénztárcabarát AMD konfig a mindennapokra!
Nem olyan régen sokak kérésére egy eléggé jó ár-érték arányú konfigurációt teszteltünk videóban. A nagy érdeklődésnek eleget téve úgy gondoltuk, hogy kicsit közelebbről is megnézzük az említett számítógépet, és esetenként kitérünk arra, hogy némi ártöbblettel hogyan is lehetne kimaxolni a dolgokat. Kezdjük az alapoknál, ami nem más mint az alaplap. A vásárlónk a Gigabyte B450M DS3H nevezetű alaplapot választotta. Jelenleg kb 23 000 forintért található meg az oldalunkon. Micro-ATX méretű, M.2 foglalattal és apróbb világítással is rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy már a 3. genes Ryzen processzorokkal is tökéletesen működik, csak biost kell rajtuk frissíteni. Igazából azon felhasználóknak, akik nem szeretnének tuningolni és pénztárcabarát megoldásra van szükségük, azoknak ez a deszka egy megbízható választás. Processzornak egy Ryzen 5 2600 lett beválasztva, ami a 3000-es széria megjelenésével felkúszott a bestbuy kategóriába. Teljesítményben hibátlan és árban is rendkívül kedvező. Jelenleg 40 000 forint között mocorog az oldalunkon. 6 mag 12 száll és 3,4 ghz-ért szerintünk se egy rossz választás. A proci alap hűtője igazából egy jól szellőző házban megfelelő ha nincsen extrém módon terhelve, bár hosszútávon nem árt egy profibbat vásárolni. Persze előtte mindenképpen nézzük meg, hogy befér-e a gépházunkba. Memóriából a Kingston 8GB DDR4 3000MHz HyperX Predator XMP HX430C15PB3/8 típúst választotta. 3000Mhz és CL15-ös időzítéssel van ellátva, ami nem rossz m
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Szakály György
85k vs 53k azért a 2600x felé billenti a mérleget. Nyilván, ha végre az extra profit leugrik az új generáció áráról és mondjuk 65 lesz akkor már minden szempontból az lesz a nyerő. Mondjuk én személy szerint várok a valódi Zen2 magos APU-ra, ami mondjuk a 4500G névvel fut be 50k környékén szerencsés esetben jó 1 év múlva.
2019-07-27 22:35:17
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres