fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 17

Jön a mesterséges intelligencia alapú hangklónozás

A cég szerint a hírességek így bérbe adhatnák mesterségesen lemásolt hangmintájukatA Veritone jó pénzértbárki hangját leklónozza, ami aztán bérbe adható. (Eredeti kép: www.drnd.ai)

Néhány évvel ezelőtt még csak egy erősen megosztó elmélet volt, hogy Hollywood hamarosan olyan színészeket is megidézhet filmjeiben, akik már rég nincsenek közöttünk, elmosva az animáció és az élőszereplős alkotások között húzódó utolsó védvonalat. Ma már ezen is túl vagyunk, sőt, a deepfake technológiával mi is bármikor arcot cserélhetünk kedvenc mozis karaktereinkkel. Egy valami még hiányzott a formulából, mégpedig a tökéletesen leutánzott hang, a Veritone nevű vállalat azonban örömmel jelenti, hogy nemsokára beindítja hiánypótló hangklónozó szolgáltatását.


A CGI, avagy számítógép segítségével létrehozott kép technológiája már hosszú évek óta igyekszik átejteni realitásérzékünket, ma pedig már aligha lepődünk meg azon, hogy a Zsivány egyesben újra hosszú játékidőt kaphatott a Tarkin tábornokot megformáló Peter Cushing, aki 1994-ben elhunyt. Míg a közönség arról vitatkozik, hogy meddig mehet el a filmipar, addig szépen terjed a mesterséges intelligenciával megtámogatott deepfake technológia, amit, ha ügyesen alkalmaznak, simán köröket ver a méregdrága animáció segítségével megrajzolt, de olykor feltűnően üveges tekintetű karakterek minőségére. A rohamtempóban fejlődő technológia azonban nem csak szórakoztató funkcióval bír, de a káros megtévesztés hatékony eszköze is lehet, gondolva itt közszereplők, politikusok, vagy akár magánemberek arcával ellátott videókra, melyekről lassan képtelenség megállapítani, hogy eredeti, vagy manipulált felvételt látunk. Hasonló kérdést vet fel a Veritone nevű vállalat legújabb deepfake szolgáltatása is, mely arcok helyett az egyedi hangok tökéletes másolatának lehetőségét ígéri ügyfeleinek.


A Veritone egy mesterséges intelligenciára szakosodott techvállalat, mely 2014 óta kutatja, fejleszti, és értékesíti a tanuló algoritmusokban rejlő lehetőségeket. Nem kispályás cégről van szó, hiszen ügyfelei a globális kiterjedésű médiabirodalmaktól kezdve, sportcsapatokon át a rendőrségig és szövetségi kormányügynökségekig terjed. Az egyik elsőszámú terepük pedig a hirdetésipar, melyet most új ajánlattal céloztak meg. A Marvel AI néven bemutatott szolgáltatás médiaszereplők, színészek és tartalomgyártók számára adhat lehetőséget, hogy úgy adják kölcsön hangjukat valamilyen médiaipari termék – reklám, vagy akár annál hosszabb játékidővel bíró produkció – elkészítéséhez, hogy egyetlen további percet sem töltenek a mikrofonok előtt. A napokban bejelentett hír kapcsán a The Verge a cég elnökét, Ryan Steelberget kérdezte, aki hamar biztosította is az újságírókat afelől, hogy ezzel nem csak az elfoglalt hírességek, de a holtak is bármikor megszólalhatnak. Steelberg lényegében egyértelműsíti, hogy az egyetlen akadályozó tényező a kérdéses hang jogtulajdonosa lehet, de egyébként az algoritmus akármilyen hangfelvételeken átrágja magát és képes a megtévesztésig hiteles módon lemásolni azt.


Így lényegében valóban lehetségessé vált, hogy a híres televíziós bemondók, vagy a jellegzetes orgánumukról és stílusukról ismert színészek hirtelen sportcipőt vagy banki szolgáltatásokat kínáljanak nekünk, akár évtizedekkel haláluk után. A hangjuk ugyanis jogilag hasonló értéket képvisel, mint a személyes tárgyaik, amik haláluk után a rokonokra, vagy a végrendeletben szereplő személyekre szálltak át. Csak képzeljük el, hogy Gandhi az atomfegyverek mellett kampányol, mert az esetleges jogutódoknak ez ellen nincs kifogásuk. Ez nyilván egy abszurd példa, de technikai értelemben tényleg csak az üzletfelek közti megegyezésen múlik, hogy az a hang, és azok a karakterjegyek, melyek fölött az eredeti tulajdonos már nem rendelkezhet, mégis milyen helyzetben bukkannak fel újra. A nem feltétlenül legális felnőtt tartalmakról nem is beszélve, mely nem meglepő módon a deepfake videók legnagyobb hányadát teszik ki.


Fontos leszögezni, hogy Marvel AI még véletlenül sem egy szabadon használható módszer lesz, hanem egy nagyon is fizetős szolgáltatás, melyet a cég a maga részéről nem kíván ingyenesen a közönség elé tárni. Az utóbbi márpedig bármilyen ijesztő gondolat is, előbb utóbb meg fog történni, valahogy úgy, ahogy az adathalász mobilos appok arcunkat Gollam, vagy mondjuk Vasember fejére ültetik. Egykor ügyes színészektől és humoristáktól vártunk élethűen előadott paródiákat, de ez már egy olyan jövőt is megidézhet, ahol mindent eláraszthatnak a lejáratás céljából terjesztett hamisított hangfelvételek, és idővel a technológiának már arra kell szakosodnia, hogy megtalálja a különbséget a mesterséges és a valódi személyek állítólagos vallomásai között. Hogy a hangjukból és arcukból élő hírességek körében mennyire lesz népszerű ez a könnyű pénzkereseti lehetőség, az még erősen kérdéses, és ha mondjuk Morgan Freeman nem is szimpatizál az ötlettel, eljöhet az idő, amikor a fiatalabb tartalomgyártóknak nem lesz kedvük stúdióba vonulni csak azért, hogy egy rövid reklám elkészülhessen. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a hamarosan a zenészek, hírességek, de még az úgynevezett influenszerek is elkezdhetik kibővíteni végrendeletüket, különben örökségük idővel méltatlan kezekbe kerülhet.


Az jól látszik, hogy a jog és a szabályozás továbbra sem tud lépést tartani a technológia fejlődésével, azonban ez pont olyasmi, amire érdemes lesz fokozott figyelmet fordítani. Bár a Marvel AI állítólag még nem olyan kifinomult, hogy máris piacra engedjék, ha a Veritone meg tudja győzni a több mint 1500 cégből és szervezetből álló ügyfélkörének akár csak egy töredékét, a szintetikus hangklónozás egy új ipari sztenderd is lehet.

2021. 05. 17

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...