fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 14

Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken

Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseketEgyelőre nincs gond, de nics garancia a stabilitásra. (Eredeti kép: wallpaperbat.com)

Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.

Az első frissítések mindenkihez megérkeztek. (Kép: newsbeezer.com)


A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissítési folyamat, a cégtől finoman szólva sem idegen technikai szerencsétlenkedéstől kezdve egészen addig, hogy a Microsoft egyszerűen még jutott el odáig, hogyan különítse el és zárja ki csak a nemkívánatos rendszereket, az automatikus rendszerfrissítésekre érdemes elit körből.

A Microsoft ránk ruház minden felelősséget. (Kép: wccftech.com)


A hatékony kizáráshoz vezető módszer valószínűleg folyamatban van, ám az utóbbi idők sorozatos hibái után valószínűleg ők sem szeretnék megkockáztatni, hogy egy baki következtében a követelményeket teljesítő rendszerek is falba ütközzenek. Persze az is előfordulhat, hogy ez csak egy önvédelmi húzás arra az esetre, ha a Windows 11-et nem megfelelő rendszereken futtató felhasználók megpróbálnak panaszkodni egy frissítés elmaradása, vagy az esetelgesen fellépő hibajelenségek miatt. A Microsoft azzal érvelt, hogy a Windows 11 rendszerkövetelményei biztonsági okokból léptek érvénybe, az új operációs rendszer nem véletlenül igényel néhány korábban szokatlan hardvert, például a sokat emlegetett TPM 2.0-t (Trusted Platform Module). Az emberek persze gyorsan találtak kerülőutat és a TPM 2.0 követelményt kiiktatták egy GitHub-projekt segítségével, amely egy "Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd" nevű szkript futtatásával lehetővé teszi, hogy a Windows 11 telepítője figyelmen kívül hagyja a nem megfelelő, vagy éppen teljesen hiányzó kiegészítőt. Alapvetően mégiscsak egy felturbózott Windows 10-ről van szó, nem csoda, hogy a tapasztalt felhasználók hamar kiismerték magukat a színfalak mögött.

Így telepítsd a Windows 11-ed (nem támogatott PC-re). (Kép: GitHub)


Annak ellenére, hogy a gépek többsége sikeresen telepítette a frissítést, nem garantált, hogy ez a későbbiekben így is marad. Az sem valószínű, hogy kizárólag a funkciófrissítéseknél zárnák el a csapot, hiszen elvileg az egész szigor a Windows 11 biztonsági optimalizálásáról szól, így papíron még az amúgy kompetens PC-k felhasználóinak jó részét is kizárták. Hacsak a Microsoft nem szedi össze magát, vagy legalább nem önt tiszta vizet a pohárba, a 2022 végén megjelenő első funkciófrissítés talán eldöntheti a kérdést. A pakliban azonban az is benne lehet, hogy nem szólnak semmit, viszont a nem támogatott gépek egy váratlan pillanatban instabillá válnak, ha viszont ez megtörténik, akkor a Microsoft majd széttárhatja a karját, hogy ők előre szóltak. Ebben a tekintetben tehát az új rendszerre való átállás sokak számára rizikót jelenthet, így nem árt, ha készülünk egy B-tervvel az esetleges összeomlások vagy adatvesztések esetére. Mindazok, akik jelenleg nem támogatott hardvereken élvezik a Windows 11 újdonságait, valószínűleg egy darabig biztosan gond nélkül mehetnek majd tovább, ugyanakkor még a megjelenés korai időszakában járunk, mely mindenki számára tartogathat meglepetéseket. Ha viszont a gépünkön kényes adatokat tárolunk és állandó stabilitást igénylő munkát végzünk, gondoljuk meg, mielőtt a Windows 11 telepítése mellett döntünk, esetleg egy darabig még inkább figyeljük a frissítésekről érkező beszámolókat.

2025 októberéig a Windows 10-et is támogatják.


Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Windows 10 még egészen 2025. október 14-ig teljeskörű támogatást kap, így ha az első számú platformunk a Windows, addig van időnk hardvert frissíteni, hogy a elkerülhetetlen átállás lehetőleg zökkenőmentes legyen. A jövő évben mindenki számára megnyitják a frissítés lehetőségét, mely érvényes, aktivált Windows 10 esetén teljesen ingyenes váltást biztosít.

2021. 10. 14

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...