fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 18

Canon per: ha nincs tinta, szkennelés sincs

A HP után a Canon is durván korlátozta a felhasználókat, csoportos per lett belőleA Canon ezúttal a tintaszintnél is alacsonyabbra süllyedt?

A nyomtatókat gyártó vállalatok időnként igen különös húzásokat engednek mag maguknak, melyekkel elsősorban az átlagfelhasználók életét keserítik meg. Tavaly például a HP megtévesztőre sikerült Instant Ink előfizetéses modelljéről, és a szerződésben foglalt inkorrekt feltételekről hallhattunk. Ekkor kiderült, hogy a gyártó konkrétan távoli hozzáféréssel olyan eszközöket tett használhatatlanná, melyekben a tinta ugyan nem fogyott ki, az egyedi festékpatronokba épített chip mégis megakadályozta a további nyomtatást. Ezúttal viszont ismét a Canon került a képbe, mely bizonyos készülékein nem csak a nyomtatást, de még a szkennelési funkciót is lekapcsolta.A Canon nem kis név, hiszen a japán vállalat nagyjából 1930 óta meghatározó alakja a piacnak, melyen a fényképezőgépek mellett fénymásológépekkel, nyomtatókkal és multifunkciós készülékekkel szerzett hírnevet. A cég a mai napig rengeteg ajánlattal szolgál üzleti és otthoni felhasználók számára egyaránt, és ugyan fennállásuk során voltak nagyobb elégedetlenséget kiváltó döntéseik, illetve termékeik, az utóbbi években mintha visszafogták volna a bicskanyitogató húzásaikat. Sajnos úgy tűnik, hogy csodák nem léteznek, legalábbis erre mutat rá egy amerikai felhasználó, aki nemrég perbe fogta a japán óriásvállalatot, amiért az nem engedi meg az ügyfeleknek, hogy használják egyes többfunkciós készülékek szkennelési vagy faxolási funkcióit. Gondolhatnánk, hogy a HP mintájára itt is valami havidíjas program trükkös feltételeiről van szó, ám ebben az esetben szó sincs lejáró előfizetésről, a gépek teljes deaktiválásához ugyanis annyi is elég volt, hogy kifogyjon a tinta.

A perben 100 felhasználó panaszai egyesülnek. (kép: bleepingcomputer.com)


A Canon USA ellen David Leacraft múlt kedden nyújtott be csoportos keresetet, azt állítva, hogy a vállalat megtévesztő marketing- és jogalap nélküli gazdagodási gyakorlatot folytatott. Mint kiderült, Leacraft azt követően döntött a kereset benyújtása mellett, mikor felfedezte, hogy az általa vásárolt Pixma MG2522 nyomtató nem hajlandó tovább szkennerként működni. Az általa használt modellt az otthoni felhasználók körében népszerű All-in-One, vagyis "minden egyben" készülékként reklámozták, ám egyik pillanatról a másikra ebből a mindenből hirtelen semmi lett. No nem hibásodott meg, egyszerűen csak akkor, amikor a tintapatronok festékszintje kritikusan alacsony szintet értek el, esetleg teljesen kiürültek, egy rejtett funkció gondoskodott róla, hogy a továbbiakban sem a szkennelési, sem a faxolási funkciók ne működjenek többé. Az valószínűleg a többség számára egyértelmű lehet, hogy az irodai gépeket általában nem festék és nem tinta, hanem elektromos áram hajtja, így a dokumentumok beolvasásának, esetleg azok faxként történő továbbításának megtagadása enyhén szólva is szürreális élménynek hangzik.

Pixma MG2522. Midnent vagy semmit? Csak tinta kérdése.


A panasz ennek értelmében hangsúlyozza, hogy ezeknek a funkcióknak a tintaszinttől függetlenül kellene működniük. A csoportos per több mint 100 hasonló panasszal élő felhasználót érint, akik közös erővel legalább ötmillió dollár kártérítést követelnek. A panaszban szereplő egyik állítólagos jogsértés a jogalap nélküli gazdagodás; a kereset szerint a Canon azért kapcsolta ki ezeket a funkciókat, hogy újabb tintapatronok eladásával növelje a nyereségét. "Az általa értékesített egyfunkciós nyomtatókkal szemben a Canon ezeket a multifunkciós készülékeket 3 az 1-ben vagy 4 az 1-ben névvel illeti, mivel állítólag három vagy négy funkciót biztosítanak. A valóságban az All-in-One nyomtatók nem szkennelnek vagy faxolnak dokumentumokat, ha a készülékekben alacsony töltöttségű vagy üres a tintapatron (a "tervezési probléma"), és a Canon hirdetési állításai hamisak, félrevezetőek és ésszerűen alkalmasak a vásárlóközönség megtévesztésére" – olvashatjuk a tömören megfogalmazott lényeget a kereset szövegében.

Az ügyfélszolgálat késséggel válaszol: tinta nélkül a szkenner sem máködik.


Az említett készülékek meglepett vásárlói szerint a Canon mindezt nem egyértelműsíti és nem figyelmezteti a fogyasztókat arra, hogy a tinta szükséges összetevője lenne a dokumentumok beolvasásának vagy faxolásának. Ennek eredményeképpen a fogyasztók kénytelenek váratlan és szükségtelen terheket és kiadásokat vállalni a tinta megvásárlásán keresztül, vagy ellenkező esetben nem tudnak dokumentumokat szkennelni vagy faxolni az úgynevezett multifunkciós készülékkel. A probléma egyértelműnek tűnik, hiszen nincs reális oka vagy műszaki alapja annak, hogy a multifunkciós nyomtatókat olyan tintaszint-érzékelő funkcióval gyártják, amely a töltöttség függvényében leállítja a szkenner működését.
Mind kiderült, a probléma egyáltalán nem újkeletű, sőt, a hoppon maradt vásárlók legalább 2016 óta bombázzák a Canon ügyfélszolgálatát a fent vázolt problémák miatt. Az ügyintézőktől azonban szinte kivétel nélkül azt a választ kapták, hogy a tintapatronoknak tintát kell tartalmazniuk, különben az eszköz funkció nem elérhetők. Az egyik ilyen válasz a Canon oldalán jelenleg is megtalálható és a perben is bizonyítékként szolgál majd. A kereset szerint a Canon több konkrét törvényt is megsértett és több ponton is jogosan vonható felelősségre, hiszen lényeges és a felhasználókat megillető információkat tartottak vissza, súlyosan megszegték a minimális garanciális kötelezettségeiket, mindezt pedig extra haszon érdekében tették.

A Canon USA állítólag még nem reagált a sajtó kérdéseire.

2021. 10. 18

Egy PC erejével vetekedhet az Apple AR szemüvege
Merész előrejelzésekkel szolgált egy bennfentes elemző az Apple AR szemüvegéről
A tech-cégek egyáltalán nem szeretnék, ha felemelnénk fejünket az eszközeik képernyőiről, inkább olyan terméket fejlesztenek, amit egész nap bámulhatunk, még akár az utcán sétálva is, anélkül, hogy autók elé, vagy fedő nélküli csatornába sétálnánk. "Az Apple számítógépes szemüvege ugyanolyan erős lesz, mint a Mac számítógépek és 2022 végén kerül piacra" – mondta Ming-Chi Kuo, a TFI Asset Management vezető elemzője pénteken, egy befektetőknek szánt jegyzetében.
Kuo, akit talán a legelismertebb és legmegbízhatóbb Apple-szakértőként tartanak számon, egy azon kevesek közül, akik az Apple teljes ellátási láncában mélyreható kutatásokat végezhetnek, és ennek köszönhetően kiemelkedő eredményeket tud felmutatni az amerikai tech-vállalat jövőben várható termékeiről. Kuo szerint a hatalmas számítási teljesítmény segít majd a szemüvegnek kitűnni a versenytársak közül, mivel okostelefonhoz vagy számítógéphez való csatlakozás nélkül is intenzív számítási feladatok ellátására lesz képes. A korábbi szivárgások és jelentések azt már előre vetítették, hogy a gyártó sokat pletykált szemüvegének elvileg egy iPhone-hoz való csatlakozásra lesz szüksége a működéséhez, és ugyan a kutató ezt teljes egészében nem cáfolta meg, azt viszont megerősítette, hogy egy egyszerű kiegészítőnél jóval meggyőzőbb termék van készülőben. Valami annyira különleges, hogy a gyártó néhány éven belül akár nyugdíjba is küldené
A Samsung a DDR6 és GDDR7 memóriákról beszélt
Még ki se hűltek az első DDR5-ös chipek, máris képbe került a következő generáció
Néhány napja arról szólnak a hírek, hogy a chiphiány miatt máris ritkának számítanak az új DDR5-ös memóriák, a nyerészkedők pedig már neki is álltak a maradék felvásárlásának, hogy az új platformra vágyók már csak tőlük, és persze brutális áron juthassanak hozzá. Éppen ezért kissé korainak tűnhet, de a Samsung nem olyan rég szót ejtett a következő szabványról, vagyis a DDR6-ról, de említésre kerültek a videokártyák is.
Ahogy arról többek között a német Computerbase is beszámolt, a Samsung a novemberi Tech Day 2021 rendezvényt a jövőbeli memóriatechnológiai ütemtervének bemutatására használta fel. Sajnos a dél-koreai vállalat kissé vaskalapos hozzáállást tanúsított és nem engedélyezte, hogy az eseményről videók, vagy fényképek készüljenek, így a közönség az esetlegesen bemutatott prezentációs anyagokból sem láthat semmit. A titkolózásért cserébe azonban megosztották a következő évek memóriafejlesztési törekvéseivel kapcsolatos terveiket, a szabványos technológiák, például a DDR RAM, a GDDR grafikus memória és a HBM3 várható frissítéseivel és fejlesztéseivel.
Bár a következő generációs DDR6 memória szabványokat a JEDEC még mindig nem határozta meg (a DDR5 jelenleg még a kezdeti elfogadási fázisban van), a következő generációs memóriatechnológiák kialakításán jelenleg is dolgoznak. A Samsung bejelentette, hogy a DDR6 szabványos sebessége várhatóan eléri a 12 800 MT/s-ot – míg a
Távozik a Battlefield 2042 vezető dizájnere
Állítólag nem a játék rossz fogadtatása miatt távozik, valójában már csak a megjelenésre várt
Ismét túl vagyunk egy Battlefield epizód megjelenésén, és sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a széria történetének legnehezebb szülése. Persze a fejlesztés körülményeiről nem sokat tudhatunk, ám a napvilágot látott végeredmény kellőképpen lehangolta a széria tetemes rajongótáborát, ahogy számos új érdeklődőt is. Különös egybeesés, hogy pont most jelentette be távozását a fejlesztést végző stúdió vezető dizájnere, ám állítólag a két dolog között semmilyen összefüggés nincsen.
Elhagyja a Battlefield szériáról ismert DICE fejlesztői gárdáját Fawzi Mesmar, aki 2019 óta erősítette a csapatot. Mesmar saját bevallása szerint a távozás oka igen prózai, ugyanis még távol jártak a Battlefield 2042 megjelenésétől, amikor már régen a zsebében volt az ajánlat egy másik, meg nem nevezett stúdiótól. A döntéséről egy kör-e-mailben tájékoztatta kollégiát, melyben úgy fogalmazott: "Hatalmas öröm volt a galaxis legjobb tervezőcsapatában szolgálni. Az a hihetetlen tervezői munka, amit ti végeztek, továbbra is minden nap inspirál engem. Köszönöm, hogy bíztatok bennem, remélem, nem okoztam csalódást" – olvashatjuk a szakember kissé dagályos búcsúját. Úgy érezhetnénk, hogy mintha búcsújába vegyülne némi megkönnyebbülés is, ám a levél folytatódik. "Kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, amely volt olyan kedves, hogy megvár engem, amíg leszállítjuk [a Battlefield
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Tar Albert
Olyannyira nem, hogy az Epson, a Canon és a HP tíz évnél jóval régebben alkalmaz sunyi megoldásokat. Epsonok "visszaszámolták" a nyomtatásokat és egy érték után "letiltottak" (állítólag a LED izzók is így számlálják a kapcsolgatásokat), amit ügyes emberek felül tudtak írni. Olyan is volt, hogy egy idő után nem működött a scanner, teljes törlés, driver újra telepítés után. Ipari Canonoknál volt, hogy azonos beállításokkal "rontottak", "elakadtak" nyomtatás közben, így pocsékolva a tintát. A HP-k SD (self destroy) funkciósak voltak. A nyomtatófej ki volt "könnyítve", indulásnál lefuttatott egy "öntesztet", ami abból állt, hogy végállásig kicsapkodta a fejet.Nem sokkal az első patroncsere után le is törte magáról a fejet az elkeskenyített résznél, de gondosan, nehogy össze lehessen ragasztani, mert el is deformálta közben.Ezek ilyenek, nincs olcsó nyomtatás.
2021-10-20 07:31:41
Rádai József
Ez egyáltalán nem új keletű dolog. Az Epson már jó 10 éve is alkalmazta. Jelenleg nem tudom, hogy áll a dolog, mert mindig van tinta a kb. 5 éves nyomtatóban.Az, hogy ez a technológiának vagy a rosszakaratnak köszönhető, kérdéses. Talán a perből kiderül.Viszont a készülék nem képes egyszerre nyomtatni és szkennelni. Nincs multitasking. Vagyis, ha érzékeli, hogy nincs tinta, akkor kiírja azt és ez máris egy feladat a számára. Így másikat már nem képes ellátni.Gyanítom, hogy ezt szoftveresen azért orvosolni lehetne egy OK gomb megnyomásával és legközelebb csak nyomtatásnál kellene ellenőriznie megint a tinta szintjét.Kíváncsi leszek a fejleményekre!
2021-10-18 16:20:49
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...