fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 11. 12
Poszt-apokaliptikus futárszolgálat - Előrendelhető PC-re a Death Stranding
2019. 11. 12
Warcraft III Reforged - visszatér a legendás stratégia, már játszható a béta
2019. 11. 11
Lebukott a 64 magos AMD processzor - közeleg a TR 3990X
2019. 11. 08
Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
2019. 11. 08
AMD vagy Nvidia? Radeon RX5700 vagy RTX2060 Super?
2019. 11. 07
Év végi AMD bejelentés! - Ryzen 9 3950X és 3. generációs Threadripper processzorok
2019. 11. 06
A pokol kapujában – bemutatkozott a Diablo IV
2019. 11. 06
Miért füstöl az AMD-s konfig? Ryzen 3600, Radeon 5700XT és egy hihetetlen szerelés.
2019. 11. 04
A legerősebb Intel? 8 x 5GHz? Itt az i9-9900KS processzor
2019. 10. 31
Hogyan épül a merev csöves számítógép? Most elmondjuk és megmutatjuk.
2019. 10. 30
GTX 1650 és 1660 SUPER - újra lecsapott az Nvidia
2019. 10. 29
Kit érdekel, hogy neked mennyire jó szerelni? Az 1,1 gurigás számítógép.
2019. 10. 28
Fejlettebb AMD BIOS, gyorsul a Ryzen, 3nm-en a TSMC, ingyen Layers of Fear es QUBE 2
2019. 10. 28
Ez nem csak gyerekjáték! Xiaomi Mi Robot Builder bemutató
2019. 10. 26
Az ideális gamer processzor? I5-9600K/Ryzen 5 3600/RTX2070 SUPER teszt
2019. 04. 18

Fél kézzel a sírban - Sekiro: Shadows Die Twice játékajánló

Fél kézzel elintéz, avagy Sekiro: Shadows Die more than Twice

 

Újragondolt harcrendszerrel és beszédesebb főhőssel jött, látott és tépte le a szánkat a From Software új akciójátéka

Sorsunk a bukás?


Emlékszem még az első teaserre, ami alapján csak találgatni lehetett, mire is készül a japán fejlesztőgárda, aki korábban játékosok ezreit késztette új beviteli perifériák vásárlására. A rendkívüli koncentrációt igénylő játékmenetről és sötét hangulatról elhíresült Dark Souls és Bloodborn játékok után most itt az új kiképzés, ami háttérbe szorítja a szerepjátékos elemeket, helyette pörgősebb akciót és dinamikusab mozgásrendszert kínál.


Vége a dalnak


Amiben egész biztosan nem történt változás, hogy a játék továbbra sem tolerálja a figyelmetlenséget. Ha nem koncentrálunk, vagy összeakadnak az ujjaink egy kényes pillanatban, akkor legalább annyiszor látjuk majd a halálunkat diszkréten jelző óriási vörös feliratot, mint a "soulsborne" címekben. Változott viszont sok minden, elsőként mindjárt a történet. A korábbi titokzatosság és az elejtett részletekkel együtt is csak nehezen kirajzolható mitológia helyett, most egy sokkal direktebb történetvezetéssel találkozunk. A 16. századi Japánban járunk, a sóguni hatalom megtörésétől, és az egymással csatázó fejedelemségektől kaotikus Sengoku korszakban. Hősünk egy véres ütközetet túlélő ifjú, akit egy öreg harcos vesz magához és nevel szikár harcossá. A történelmi alap tehát adott, ám a kulturális mementókon kívül valós történelmi figurákat nem jelenít meg, helyette kapunk egy erős fanasy szálat, furcsa lényekkel, szörnyetegekkel, nagy hatalmú bossokkal és a From Softwarre jellemző egyedi, elvont hangvétellel.

Legendás utolsó mondatok: nekem lételemem a veszély!


Az átszerkesztett harcrendszer sok veterán Souls rajongónak fejtörést okozott, hiszen a kitérésnek, vetődésnek vagy népszerűbb nevén dodge-nak sokkal kisebb szerep jut, ezzel együtt pedig eltűnt a hagyományos értelemben vett stamina is. De valójában nem is tűnt el, csak átalakult. A kitérés, vagy pajzshasználat helyett a hárításra terelődött a hangsúly, az állóképességünket pedig mostantól Posture néven illethetjük. A rendszer lényege, hogy az általános támadásokat felemelt kardunkkal védhetjük ki, ám pengénk ez alkalommal sem biztosít védelmet a végtelenségig. Ha túl sok találatot blokkolunk, karakterünk elfárad, és ilyenkor könnyedén vége lehet a táncnak. A csavar az, hogy mostantól az ellenfelek esetén sem az életcsík az, amit a legjobban kell figyelnünk, hiszen egy jókor bevitt támadással mi is hasonlóan hamar véget vethetünk a párbajnak. Ezt megfűszerezik azzal, hogy ha eltaláljuk a hárítás ritmusát, ellenfelünk leereszti védelmét, így alkalmat kapunk az azonnali kivégzésre. Ezt a rendszert természetesen árnyalni fogják a minibossok és főellenfelek, akikből rég láttunk már ilyen sokat egy játékban, és némelyikük kíméletlenebb és agresszívebben mint amikkel korábban találkozhattunk. Bizonyos támadásokhoz nem lesz majd elég a blokkolás, így újra szerephez juthat a kitérés, idővel pedig kapunk speciális blokkolási képességet is, amivel letaposhatjuk az elemi erővel érkező kardokat és lándzsákat, sőt, most már végre ugorhatunk is.

Nem itt látjuk először, de továbbra sem unalmas


Aki játszott, vagy legalább már próbálkozott a stúdió korábbi játékaival, az tapasztalhatta, hogy nem talált dedikált ugrásgombot. Itt ez olyannyira megváltozott, hogy a mozgásunk és a közlekedésünk módja egészen új szintre lépett. Az alacsonyabb falakon feljebb rúgva magunkat elérhetjük azok peremét, és bizonyos esetben akár támadónk fejére pattanva vihetünk be egy plusz találatot. Az akrobatika nem mmerül ki ennyiben, hiszen még csak most jön képbe, az elvesztett alkarunk helyére illesztett mechanikus csodavégtag. Műkezünket használva az épületek tetejére, vagy a fák ágaira is felröppenhetünk, de ez csak egy lesz a számos választható képességünk közül. Lasszónkat persze nem használhatjuk mindenhol, a játék jelzi az aktuálisan megragadható pontokat, cserébe ha látunk szabadon elérhető felületeket, akár a levegőben szökkenve is továbblendülhetünk. Ennek köszönhetően egészen szórakoztató módon szelhetjük át a magaslatokat, mindezt anélkül, hogy előtte minden alkalommal landolunk kellene valahol. Kivethető csákjánk mellé több új bővítményt is zsákmányolhatunk barangolásaink során, melyekből legfeljebb három állhat egy időben a szolgálatunkra. Ezek többsége a védelmünket segíti, vagy harcokban nyújthat minimális előnyt, úgy mint a pajzsként szolgáló ernyő, az ellenfelek védelmét megnyitó fejsze, vagy a támadóinkat összezavaró petárdacsokor.

Első vér, de nem az utolsó


De mi is történik út közben? Hősünk egy úgynevezett Shinobi, egyfajta zsoldos, akik gyakran orvgyilkosként is tevékenykedtek. Mi egy fiatal uralkodó felesküdött harcosaként éljük mindennapjainkat, ám az uraság bizony isteni örökséget hordoz, az ezzel járó hatalom pedig nem sokáig nem maradhat titok. Pláne egy háborúban nem, ahol az isteni fölény megszerzése hosszú időre eldöntheti a világ sorsát. Nem is kell sokáig várnunk az első jelentkezőre, aki egy egyenlőtlen harcban megszabadít minket védencünktől, és vele együtt egyik karunktól is. A bosszúhoz idővel számos új harci technika is a rendelkezésünkre áll majd, ellentétben a múlt valódi Shinobi harcosaival, akik általában egyetlen harcmodort ismertek. A képességfa tehát jelen van, ám a képességpontok és statisztikák világa a múlté, ahogy nemes kardunk helyére sem kerül majd más fegyvertípus, maximum egy-egy hatékonyabb penge. Shinobink egy puha léptű mészáros, aki lesből is támadhat, mielőtt jönne az elkerülhetetlen frontális összecsapás. Ennek a lehetőségnek hála megbújhatunk a magas fűben, lopakodhatunk és a magasból is támadhatunk, a jól irányzott váratlan merénylettel pedig instant kivégzést nyerhetünk. A futás szintén hasznos lehet, hiszen ha elég türelmesek vagyunk, a menekülésünk után gyanútlanná váló ellenfeleinkre, ismét alkalmunk lehet meglepetésszerű csapást mérni.

Ezeket a bálványokat inkább ne döntsük le


A játék mögött álló alkotói gárdát, a számos új megoldás ellenére is könnyen felismerhetjük, hiszen a büntetés és jutalmazás rendszere többé-kevésbé illeszkedik a hagyományokhoz. Játékállásunk elmentéséhez a világban elszórt szobrocskáknál lesz lehetőségünk, melyek egymás közt teleportként is működnek, így visszatérhetünk a már felfedezett területekre. Ha esetleg elhaláloznánk (el fogunk), akkor a legutóbb használt idolnál térünk magunkhoz. Legyőzetésünk a legutóbbi mentés óta begyűjtött tapasztalati pontokba és aranyérmékbe kerül, ám ritka esetben, amolyan "Deus Ex Machina" gyanánt megtarthatjuk a legutóbbi zsákmányunkat. A címben olvasható két halál egy érdekes újítás, de érzésem szerint elsősorban a történet szempontjából érdekes, mivel azok számára, akiknek nagy falatot jelent a játékban tapasztalt kihívás, valószínűleg nem sokat segít majd. Elrabolt uralkodónk áldásának hála, halálunk nem feltétlenül végleges, és egyszer isteni csodaként feltámadva lehetőségünk lesz befejezni a küzdelmet, a begyűjtött javak elvesztése helyett pedig az adott ponttól haladhatunk tovább. A Sekiro világa reagál majd félre sikerült feltámadási kísérleteinkre, és ha túl sokszor bukunk el, annak az élők látják majd kárát. Pazarlásunk egy fertőzést szabadít az amúgy is háborútól súlytott világra, melyre természetesen nekünk kell megoldást lelnünk, így a mentőakciónk még nagyobb súllyal bír majd.

A fél karomat odaadnám egy ilyen házért


A Bloodborn 2015-ben PS4 exkluzív címként jelent meg, ám a Sekiro szerencsére már nem zárja ki a szélesebb vásárlóközönséget és PC-n is elérhető. Kijelenthetjük, hogy Hidetaka Miyazaki és csapata komolyan vette a PC-s változaton végzett munkát, és a Dark Souls optimalizálatlan és PC-s eszközökkel irányíthatatlan konverzióival ellentétben, egy igényes és teljes értékű kiadást készített. A kulcsszó a kiegyensúlyozottság lett, ez pedig a kellemes vizualitás és a visszafogott hardverigény kettősének házasságából született meg, így biztosan állíthatjuk, hogy a fejlesztők nem lógatták a lábukat a legutóbbi projektjük óta eltelt négy év alatt. A világ arculata nem kevésbé varázslatos mint a fejlesztők előző munkáiban, de környezetünk természetesen merőben eltér a Dark Souls klasszikusabb fantasy irányvonalától, ahogy a Bloodborne gótikus pokoljárásától is. A titok a részletgazdag kidolgozásban rejlik, ezt pedig maradéktalanul teljesíti a játék. Legyen szó hófödte sziklákról, az uradalmak falairól és tornyairól, a színpompás növényzetről, vagy a számtalan ellenfél egyedi ruházatáról, mindig lesz valami, ami megragadja figyelmünket és elvarázsol. Visszatér az okos pályaszerkesztés is, így egy végigküzdött szakasz után megnyithatunk rövidítéseket, a rejtett szobákról és elmozdítható falakról pedig talán szót sem kell emelnünk.

Nézz az ég felé


A régi motorosok jobb ha felkészülnek, hogy bár sok a hasonlóság az említett elődökhöz mérten, a játék más hozzáállást kíván tőlünk és eltérő kihívás is nyújt. Korábban a főellenségekkel vívott csatákra felkészülhettünk tapasztalati pontok gyűjtésével és karakterfejlesztéssel, ám itt a helyzet megfordulni látszik. Ha meg akarunk szerezni egy fontos tárgyat, vagy bővítést, ahhoz át kell verekednünk magunkat ellenfeleinken, akik többnyire teljesen eltérő harcmodorral bírnak, és részünkről is más technikát igényelnek. Sajnos valamivel kiszámíthatatlanabbak és agresszívebbek is mint azt sejtenénk, így megeshet, hogy a századik próbálkozás valami új és halálos meglepetéssel szolgál. Ez persze rendesen megnehezíti majd az életünket, ám továbbra is igaz, hogy többnyire van olyan kombináció, amivel hatékonyak lehetünk, és adott esetben gyenge pontokat is felfedezhetünk. A Sekiro bár egyedi, pörgős és élvezetes, továbbra is egy összpontosítást igénylő ritmusjáték, de nem utolsó sorban türelmünk kemény próbája. A könnyed szórakozásra vágyó, illetve alkalmi játékosok jobb ha meggondolják mire vállalkoznak, a látványos játékfelvételek csalókák lehetnek. Ha viszont kihívásra és sikerélményre vágyunk, esetleg kitartók vagyunk és bírjuk idegekkel, akkor semmiképp ne hagyjuk ki az utóbbi évek leghangulatosabb és legpörgősebb kalandját, ebben a mágikus jelenségekben és vérben fürdő világban.

2019. 04. 18

Van élet odakint? - The Outer Worlds bemutató
Jó látni, hogy az ünnepeket megelőző hónapokban találkozhatunk még pozitív meglepetésekkel. Mikor a 2018-as Game Awards rendezvényen bejelentették, sokan felkapták a fejüket, hiszen az eredeti Fallout két kulcsfigurája, és a népszerű Fallout: New Vegas-ért felelős Obsidian Entertainment közös projektjéről volt szó. A várakozást csak fokozta, a novemberben megjelent Fallout 76, mely egyszerre gyalázta meg a szériát, és taszította még lejjebb, a fejlesztésért felelős Bethesda zuhanófélben lévő tekintélyét. Az új akció-RPG munkálatai már 2016-ban megkezdődtek, mi viszont a hivatalos bejelentés után alig egy évvel, már le is csaphattunk a játékra. Mintha csak fricskának szánták volna, amivel odaszúrhatnak kicsit, a Fallout szériát pénzcsapnak használó Bethesdának. Erről persze aligha lehetett szó, hiszen a bejelentéskor még nem gondolhattuk, hogy a Fallout 76-tal mekkora mélységekbe ereszkednek alá. Üdítő volt látni, hogy az ezredik, poszt-apokaliptikus sivatag, és egy lepusztult, fakó föld ígérete helyett, egy egész naprendszer vár majd ránk, új lehetőségekkel, színpompás, élettel teli helyszínekkel. Bár ez csak részben teljesült, az Obsidian mégsem okoz csalódást, és valami olyat nyújt, ami manapság elkeserítő módon ritka: egy ordas hibáktól mentes, jól összerakott játékot. A The Outer Worlds tehát egy FPS nézetben játszható akció-RPG, a hangsúlyt pedig ezúttal az utóbbi félre helyezték. A receptet ismerjük, és ha szeretjük, itt igazán elégedettek leszünk a végeredménnyel
Az ideális gamer processzor? I5-9600K/Ryzen 5 3600/RTX2070 SUPER teszt
Újabb dupla teszt? Jöhet! A minden szempontból high-end kategóriás szörnyetegek után, ezúttal egy fokkal visszafogottabb, de még mindig igen komoly összeállításokat volt szerencsénk egymásnak engedni. A rendelések között most sem épített vízhűtés, sem katonai páncélnak beillő gépház nem szerepel, viszont láthatunk egy AMD és egy Intel processzort az erős középkategóriából, megnézhetjük mit tudnak ha dolgozni vagy játszani szeretnénk, végül pedig dönthetünk, hogy egy RTX 2070 SUPER kaliberű videokártya mellé Ryzen 5 3600, vagy épp i5-9600K alapokra épített konfiguráció a szimpatikusabb. Lesz itt lég- és kompakt vízhűtés, kisebb és nagyobb Fractal Design házak, ROG STRIX RTX, Seasonic tápegységek, és rengeteg szoros eredményt hozó játékteszt, ami talán segíthet dönteni, hogy mit válasszunk, ami a következő években biztosan nem okoz majd csalódást. Hasonlóságok és közös pontok Fractal Design Meshify S2 és Meshify C A két összeállítás nem véletlenül keltette fel a figyelmünket, hiszen több ponton is nagyon hasonlítanak egymásra, itt van mindjárt a két felső-középkategóriás gépház, melyek nem csak minőségi darabok, de azonos szériához is tartoznak. A Fractal Design közismert minőségi termékeiről, a választott típusok pedig minden igényt teljesítenek, amit szereléskor figyelembe veszünk. A Meshify házak a korábbi és igen sikeres, Define modellek újragondolásának is tekinthetők. Lényegi változást, a jobban szellőző előlapban fedezhetünk fel, mely ezúttal a szálcsiszolt felüle
A merev konfig visszatér? - i9-9900K/RTX2080 számítógép teszt
Még nem telt el sok idő, hogy összeraktunk egy igazán látványos, minőségi elemekből összeillesztett konfigurációt, már itt is az alkalom, hogy bemutassuk a testvérét. A jól sikerült gépet, a csúcskategóriás Intel processzor és Nvidia videokártya mellett, két izgalmas és alkotóelem tette igazán érdekessé. Az egyik, az alkatrészeknek otthont adó ház, a másik egy igazi nagyágyú, egy limitált szériás, merev csövekkel szerelt, épített vízhűtés. Az egymilliós határon mozgó rendszer persze nem hétköznapi darab, ám láthatóan olyannyira megtetszett egyik vásárlónknak, hogy magának is, egy nagyon hasonló összeállítást álmodott meg. A legutóbbi bemutatóból hiányoztak a játékok, így ha már alkalmunk adódott, a legutóbbihoz ennyire hasonló rendelés teljesítésére, akkor már néhány tesztet is lefuttattunk, igaz, az RTX 2080 ezúttal nem a Ti, viszont nem is egy egyszerű alapváltozat, inkább egy jól tuningolható, egyedi kiadás. Phanteks Enthoo Evolv X RGB (PH-ES518XTG_DAG01) A holland vállalat a prémium kategóriában versenyezteti termékeit, szenvedélyükké pedig ezen belül is, a gépházak tervezése, illetve gyártása vált, melynek az Evolv X az egyik legjobb példája. A látványos DIY rendszereket építő felhasználók szívesen is fordulnak a gyártóhoz, hiszen az egyedi stílusjegyek, rugalmasan szerelhető, igényes anyaghasználattal megalkotott termékeket rejtenek. A cég ritkán nyugdíjazza a gondos tervezés után boltokba került sorozatait, inkább megújítja őket az optimalizáció jegyében, pont ahog
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres