fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 05. 18

Ilyennek látja a jövő kijelzőit a Samsung

Azt hajtogatják, hogy a jövő hajlítható és méretezhető kijelzőkben tükröződik a legjobbanHajlik, mint a nád!

A retro sci-fi filmek és könyvek egy része, a kétezres évekre már átlátszó kijelzőket, esetleg hologramokat vizionált, ám egyelőre nem csak az otthonainkban, de még az űrhajókon sem fordulnak elő hasonló megoldások. A LED-eknél azonban szinte nincs is népszerűbb, mindegy, hogy villogó diszkófényt szeretnénk, esetleg olyan kijelzőket, melyek képminősége és színvisszaadása is kiemelkedő. Ami az egészet beborítja némi futurisztikus hangulattal, az a hajlíthatóság, mellyel a vásárlók még nehezen barátkoztak meg, a gyártók azonban láthatóan nagyon is hisznek benne.


Legalábbis erről árulkodnak azok a prezentációs anyagok, melyek alapján a legnagyobb techcégek szeretnének új divatirányzatot teremteni, amihez természetesen már meg is kezdték a vásárlók megpuhítását. A kijelzőket bemutató látványos prezentációkhoz pedig nincs is jobb esemény, mint az 58. alkalommal megrendezett Display Week, mely a technológiai előadásokat felsorakoztató eseménysorozatok egyik legfontosabb eseményének számít, nagy nevekkel a vendéglistán. Bár ez már a második alkalom, hogy online kerül megrendezésre, az olyan vállalatok, mint például a Samsung ettől még gőzerővel készülnek a bemutatóra. Szerencsére kedvcsináló gyanánt megosztottak némi előzetes információt, így kiderült, hogy milyen megjelenítőket szánnak a soron következő eszközeikbe.

Nem kizárt, hogy még ez ak oncepció sem teljesen végleges.


Ha azt gondoltuk, hogy a hajlítható kijelző 2020 hóbortja volt, és ahogy jött, úgy el is tűnik majd, akkor hatalmasat tévedtünk. Sőt, az is kiderül, hogy az LG mobilos részlegének beszántásával a széthúzható, méretezhető kijelzők szabadalmai sem kerültek bedarálásra, sőt, a Samsung örömmel élne a lehetőséggel, hogy maga vigye sikerre az ötletet. Félbehajtható mobil? Ugyan, az kispályásoknak való! Bár ilyet a Samsung nyilván még csak nem is sugallna, de ha azt hittük, hogy a két Galaxy Z Fold után már nem hajtogatnak tovább, akkor nézzük meg az új S-Foldable modellt, amit két ponton meghajlítva három közel egyenlő felületre oszthatunk, már ha nem vesszük a kameraszigetet és egyéb védőelemeket. Összehajtva marad a kissé vaskos, de hagyományos felhasználású okostelefon, teljes szélességében viszont máris a miénk az egyik legmenőbb OLED kijelzős tablet, amit csak kapni lehet. Az S, vagy tetszés szerint Z alakban formázható kijelző teljes terjedelmében 7.2 hüvelykes, ráadásul azt is mi döntjük el, hogy melyik irányba szeretnénk dönteni. Ez munkára és tartalomfogyasztásra is meggyőző képátló, főleg, ha egy pillanattal korábban még a zsebünkben tett azért, hogy véletlenül se aggódjunk, hogy ma otthon hagytuk a mobilunkat.

Az LG helyett a Samsung lehet az első nagykutya, amelyik előáll a méretezhető kijelzővel.


A dél-koreai cég persze nem csak ezzel készült, hiszen felbukkant a Slidable is, mely nem meglepő módon a sokat emlegetett szétcsúsztatható kijelző koncepciójával hódítana. Hogy valójában mennyire strapabírók és előrehaladottak ezek a fejlesztések azok még nem egészen világosak, mindenesetre a kijelzők piacán nagy konkurensnek számító LG és a Samsung levédette a maga szabadalmait, most pedig megismerhetjük az első olyan terméket, amivel akár a boltokban is találkozhatunk. Itt azt láthatjuk, hogy a telefonnak van egy fix mérete, melyet néhány extra centiméter erejéig tovább szélesíthetünk. Ez megkönnyítheti a dolgunkat, ha mondjuk egy konferenciahívás közben szükségünk van a böngészőnkre, vagy más adatforrásra, amit így már jóval könnyebben leolvashatunk. Emellett láthattunk még egy 17 hüvelykes kijelzőt, ami félbe hajtva egy hagyományos laptophoz válik hasonlóvá, de kinyitva egy jól használható prezentációs eszközzé válik, melyet ki is támaszathatunk, de ölbe kapva körbe is hordozhatunk.

Laptop, tablet, monitor? Amelyikre épp szükség van.


A legvisszafogottabb megoldás egy hagyományos notebook koncepciója volt, melyet azért megbolondítottak a kijelző alatt rejtőző kamerával. Ez olyasmi, amit lényegében minden egyes gyártó szeretne mihamarabb tökéjre fejleszteni, hiszen az egyik legnépszerűbb kiegészítőről van szó telefonok és laptopok esetében. Itt elsőrendűen az OLED és a rejtett rögzítőegység fejlettebb kombinációja az izgalmas, és az, hogy a kamera a lehetőségei szerint ne veszítsen minőségéből. Főleg akkor ne, ha egy nem túl acélos minőségű webkameráról van szó, márpedig ebben az esetben másra nem érdemes számítani, mindenesetre reméljük, hogy a konkurenciánál bemutatott kezdetleges próbálkozásoknál ügyesebb megoldással állnak elő. Mivel itt alapvetően egy animációkkal teletűzdelt koncepciós anyagot láthatunk, nem tudhatjuk, hogy a szándékon kívül hol is tartanak a Samsung Display mérnökei.

Semmi extra, csak az OLED kijelző mögé rejtett webkamera.


A Display Week május 17-től 21-ig tart, reméljük ezalatt szolgálnak még konkrétumokkal is, arról nem is beszélve, hogy az LG is előállt a maga OLED megoldásaival, melyek között szintén szerepel egy automatikus méretszabályozásra képes 12.8 hüvelykes feltekeredő, P-OLED panel.

2021. 05. 18

Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...