fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
Magazin
Ismét a fedő alatt - ingyenes az Overcooked 2
Ha a Controlban már mindent darabokra lőttünk, szóljunk a haveroknak, hogy indulás a konyhába
Ügyesen adagolja ingyenes játékait az Epic Store, hiszen amikor már felhúznánk a szemöldökünket a kevésbé vonzó ajándékok miatt, akkor bedob egy olyan nagyágyút, mint a legutóbb felajánlott Control. A soron következő alkotás tehát értelemszerűen nem egy újabb nagy költségvetésű látványorgia, ám ezek nem is kötelező feltételei annak, hogy jól szórakozzunk, az Overcooked 2 ráadásul kooperatív mókát ígér.
Úgy tűnik, hogy az Epic nagyon is tudatosan építette fel az ütemtervét, ami alapján a nyakunkba szórja az ingyen kínált játékokat, hiszen, ha valaki tavaly júniusban jól figyelt, akkor biztosan nem hagyta ki az Overcooked első részét. A bohókás vizualitással megáldott cím egy igazi gyöngyszem, melyről már akkor is tudhattuk, hogy 2016-ban a valaha készült legjobb partyjátékok egyike, és egyben idegpályáink kíméletlen trénere készült el. Megkerülhetetlen tény, hogy egykor szinte alapvető volt, hogy a többjátékos móddal megáldott játékokat akár egyetlen képernyő előtt is többen nyúzhassuk, ahogy az is, hogy a játékstúdiók mára alaposan leszoktak erről a közkedvelt formuláról. Na nem a Ghost Town Games által megtámogatott Team17, aki a Worms szériával a háta mögött a műfaj heges ábrázatú veteránja, és kismillió alkalommal bizonyította már, hogy a baráti társasággal a TV előtt üvöltve játszani olyasmi, amit minden játékosnak érdemes megtapasztalnia. A taktikai főzőcske sikere tehá
Az Opera GX böngésző a játékosok kedvét keresi
Mobilon is elérhető és még RGB-t is kínál az Opera GX, ami állítólag a világ első gamer böngészője
Nem könnyű ma beszállni az böngészőprogramok versenyébe, de a piacvezető Chrome árnyékában azért még akad némi hely a próbálkozóknak. Az 1994-ben született Opera mondjuk közel sem nevezhető újoncnak, ezért valószínűleg szívesen réved vissza a kétezres évek hajnalát meghatározó időszakba, amikor a Chrome még a kanyarban sem volt, és az igazi vetélytársa a Firefox volt. Az új felállás azonban nem késztette feladásra őket, sőt, előálltak egy újdonsággal, mely látványos kinézetén túl izgalmasabb extrákat is tartogat.
Talán vannak már páran a magyar felhasználók között is, akik már kipróbálták az Opera stílusos megjelenésű újdonságát, hiszen Windows és macOS rendszerekre már 2019 óta elérhető. A cég mindig is a hardveres erőforrásainkat kímélő megoldásaival igyekezett teret hódítani magának, és bár a piacvezető státuszhoz nem került sokkal közelebb, viszont így is milliók találták meg számításaikat a vörös színekbe öltözött webböngészőben. Szerencsére az új GX is egyre népszerűbbnek bizonyul, és ugyan teljes mértékben azért nem nevezhető újdonságnak, a Gamer Xtreme feliratot takaró rövidítés nem véletlenül került az átalakított program címébe. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lehet gamer egy webböngészőben, az Operának azonban több válasza is van erre, de a lényeget ezúttal is a sebességben és a testreszabhatóságban érdemes keresni, plusz a népszerű online szolgálta
Az USA megkönnyítené az előfizetések lemondását
 Törvénnyel vetnének véget a lemondhatatlan előfizetéses szolgáltatásoknak
Mind ismerjük azt a bevált gyakorlatot, mellyel egyes cégek, illetve szolgáltatók próbálnak meg érdeklődőket toborozni. Ez az ingyenes próbaidőszak, mely akár hónapokon át ingyen biztosít hozzáférést az amúgy fizetős programhoz, ám amint a határidő lejár, jön a fizetési kötelezettség, melytől szinte lehetetlen megszabadulni. Amerikai szenátorok most egy kétpárti összefogás keretében ezt a kétes gyakorlatot szeretnék visszaszorítani.
A kedvezményes, és sokszor teljesen ingyenes próbaidőszak ígéretes lehetősége szinte minden területen felbukkant már, legyen az televíziós műsorszolgáltatás, reklámmentesség mellett élvezhető zenés vagy videós tartalmak, vírusírtót és tűzfalat magában foglaló szoftvercsomag, a lista a végtelenbe nyúlik. Kezdetben feliratkozáshoz elég volt néhány alapvető adat, és persze az internet elterjedése egy e-mail cím, melyeket amúgy is elkérnének tőlünk, ám idő közben egy új kitétel is felkerült a feltételek listájára, méghozzá a bankkártyánk száma. Ha a promóciós ajánlat valóban ingyenes, ráadásul azt ígéri, hogy bármikor szabadon lemondható, akkor ugyan miért kell előre megadnunk egy ilyen érzékeny adatot? Természetesen az apróbetűs rész miatt, mely igyekszik minél kisebb figyelmet irányítani arra a tényre, hogy ha kifutunk a szerződésben meghatározott időből, akkor automatikusan valós előfizetővé válunk, a rendszer pedig automatikusan levonja az olykor szerény, másk
Az ASRock szerint olcsóbbak lesznek a videokártyák
A közismert gyártó szerint a bevételeik nőni, a hardverek árai viszont csökkenni fognak
Az ASRock mostanában többször is hallatta a hangját, nem olyan rég például arról számolt be, hogy Japánban megelőzték egykori anyavállalatukat, az Asust, melyből 2002-ben váltak ki, hogy a saját útjukat járják. A cég folyamatos növekedése egyre kevesebb hardverrajongó előtt ismeretlen, ahogy az sem titok, hogy ők sem ignorálták a kriptovaluták iránti keresletet, hiszen korábban több bányászásra kihegyezett alaplapot is piacra dobtak. Most azonban ismét szóba hozták a kérdést, ám ezúttal az átlag felhasználók számára szolgáltak pozitív hangvételű előrejelzéssel.
Szaporodnak a bányászláz visszaszorulásáról szóló hírek, és a DigiTimes értesülései alapján az ASRock is osztja ezt a jövőképet. Nem olyan rég még a Chia nevű valuta miatt megnövekedett HDD és SSD eladásokról, illetve ezen termékek várható drágulásáról hallhattunk, de a tajvani hardvergyártó szerint nem csak a videokártyák iránti tömeges érdeklődés kezdett el csökkeni, de a háttértárak eladásai számai is visszafogottabb vásárlókedvről tanúskodnak. A jelenség hátterében olyan megkerülhetetlen események állnak, mint például a keleti térségben egyre szigorúbbá váló kriptoszabályozás. Nemrég Belső-Mongólia száműzte a bányászokat, Kína pedig lényegében betiltotta a digitális valutákkal történő kereskedést, sőt, a hírek szerint egyre többen költöztetik el berendezéseiket Kínából, mert több tartomány is megkezdte a bányászati proj
Kevesebb RTX 2060 és több RTX 3000 kártya jön
Az Nvidia új terve logikusnak hangzik, furcsa, hogy eddig tartott, hogy eljussanak idáig
A videokártya szó többnyire már csak dühöt, nevetést vagy egy enervált legyintést vált ki az emberből, a minden korábbinál vékonyabb készletek pedig továbbra is csak egyre drágábban elérhetők. De ha már szűkös készletek, az Nvidia átalakíthatja a gyártásrendjét, hogy a piacra több RTX 30 szériás kártya érkezhessen.
A jelentés forrása a kínai ITHome oldal, mely azt állítja, hogy az ázsiai csendes-óceáni régió technológiai bennfentesei arra számítanak, hogy az NVIDIA hamarosan felére csökkentheti kínálatát a régebbi videokártyákból, természetesen azért, hogy a cég a vadonatúj termékeire koncentrálhasson. Nyilvánvaló, hogy a friss, de ritka és aranyáron keringő Amper chipekről, illetve az RTX 30 sorozatról van szó, mely akár ebben a hónapban kiszoríthatja a még jelenleg is gyártásban lévő RTX 20 GPU-kat. A lépés azért is hangozhat furcsának, mert az év elején újra gyártás alá helyezett RTX 20 és GTX 16 sorozatú kártyák visszahozását állítólag pont az alkatrészhiány és a csökkenteni vágyott végfelhasználói árak indokolták. Előbbi állítólag még mindig megoldatlan kérdés, utóbbi pedig jól láthatóan csak tovább romlott, tehát az RTX 2060, vagy GTX 1660 és 1650 modellekkel hiába próbáltak játékra alkalmas kártyákat juttatni a játékosokhoz, a kevés termék és a bányászok porszívó technikája miatt a siker aligha volt elsöprő.
Hogy valójában mennyire fontos nekik a játékosok elégedetts
Kiszivárgott a Windows 11 előzetes kiadása
Ismét megpiszkálták a felület alapkövének számító Start menüt, de azért más is változik
Emlékszem, mikor annak idején a Microsoft magabiztosan előállt a Windows 8 rendszerrel, azt hirdetve, hogy eljött az ideje, hogy a PC-kből is táblagépeket varázsoljunk, azonban sem a mobilokkal megismert csempék erőltetése, sem a jó öreg Start menü száműzése nem bizonyult nyerő ötletnek. Most, több mint 8 évvel később eljutottunk egy újabb generációváltás küszöbéhez, a megjelenés előtt álló Windows 11 pedig néhány külsős közreműködő segítségével már meg is mutatta magát.
Az aktuális szivárgás a legkevésbé sem meglepő, hiszen az évek óta megszokott gyakorlatot követve a hivatalos bemutató előtt leplezi le a Microsoft aktuális nagyágyúját, jelen esetben a Windows 11-et. Először csak az új felületről készített képernyőmentések indultak terjedésnek, majd, amikor ezekkel már Dunát lehetett rekeszteni, valaki a tömeg elé vetette az operációs rendszer telepíthető változatát, és az összes említésre érdemes változtatást, amit ennyi idő alatt ki lehet bogarászni belőle. Hamar kiderült, hogy a Windows 10X nem véletlenül került a süllyesztőbe, és az is, hogy a korábban bemutatott külső jegyek jóformán egy az egyben visszaköszönnek az új képeken is. Természetesen a Start menüről és a Tálcáról, melyekkel a felhasználók a legtöbbet találkozhatnak a rendszer használata során, és amelyek pont ezért a legfontosabb elemek, még mielőtt az összetettebb felhasználói élmény vizsgálatába kezdhetnénk.
Csendben leleplezték a Windows 10 lejárati dátumát
Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft hamarosan ismét köpönyeget és operációs rendszert cserél
„Az utolsó Windows” – olvashattuk mindenhol a Microsoft hangzatos bejelentését, miszerint az éppen hatodik évét taposó operációs rendszer az utolsó hivatalos asztali Windows kiadás lesz. Valószínűleg egy jó darabig valóban ez volt a terv, ám néhány furcsa jel és pár makacs tény is arra utal, hogy valami időközben nagyon megváltozott.
Egy ideje tudjuk, hogy a Microsoft valami igazán komoly bejelentésre készül, hiszen mindent megtett azért, hogy a sajtó foglalkozzon a június 24-re időzített fontos eseményükkel, és az online előadásra időzített nagy leleplezéssel. Bár az új OS érkezésére talán nem kaptunk minden kétséget kizáró bizonyítékokat, viszont az elnök-vezérigazgató már következő generációt emleget, és mintha már meg sem próbálnák leplezni, hogy kissé eltúlozták, amikor a Windows 10-hez az idők végezetéig tartó támogatást ígértek. Az egészen biztos, hogy számos újdonság érkezik, és hogy több funkció megváltozik, vagy teljes leváltásra kerül. A kulcs pedig már az első beharangozó óta a bűvös 11-es szám, mely egyre nagyobb hangsúlyt kap a promóciós hadjárat során, hiszen náluk pont 11 óra lesz az esemény kezdetekor, de a sejtelmes ablakos animációval, sőt már egy 11 másodperces nosztalgiavideóval is hergelik a közönséget. A start menü, a tálca és ablakok kisebb-nagyobb változásai már senkit nem érhetnek meglepetésként, ahogy a Microsoft Store ráncba szedé
Hamisított termékeket szülhet az általános chiphiány
Az iparági elemzők szerint tömegével bukkanhatnak fel a hamisított hardverek
Mind tapasztalhattuk már, hogy amint valamilyen divat üti fel a fejét, a világ összes gyártója hasznot próbál húzni belőle, legyen az egy nagyobb sportesemény, egy világsikert elérő mozifilm, vagy épp egy olyan probléma, mint a járvány. Utóbbi esetében először a fertőtlenítők és maszkok váltak tömegtermékké, majd a hardverpiacra gyakorolt hatása is egyre kellemetlenebb jelenségeket szült. Ahogy egyre több lett a szájmaszk, és egyre kevesebb a videokártya, a hamisítók egy másik rétege ismét gyülekezni kezdett, hogy a piacot silány minőségű, vagy működésképtelen termékekkel árasszák el.
Legalábbis erre figyelmeztet minket a ZDNet, melynek elemzői arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan egyre több gyártó fogadhat olyan alkatrész-utánpótlást, melynek minősége leginkább a kínai webáruházak rettegett, hamisított PC-s komponenseinek színvonalát idézi. Sőt, a helyzet valójában ennél is rosszabb lehet, hiszen a probléma egyik alapvető oka, hogy a hardverek és elektromos berendezések gyártói nem tudnak akkora mennyiségű félvezetőt felhajtani, amennyi a jelenlegi kereslet kiszolgálásához elegendő lenne. Nagyjából a válság kezdete óta a megszokottnál jóval nagyobb az elektronikus eszközök iránti érdeklődés, hiszen az egyszerű felhasználók és a cégek is nagy lendülettel kezdtek PC-ket, okoseszközöket, illetve játékkonzolokat vásárolni. Ahogy azt olvashatjuk, a Gartner elemzőcég szerint 2022-ig bőven kitarth
Az NVIDIA is leállítja a Windows 7 és 8.1 támogatását
Ha friss drivert akarunk, ahhoz hamarosan régi rendszerünket is frissebbre kell cserélnünk
Hihetetlen, de idén nyáron lesz hat éve, hogy a Windows 10 megjelent, azzal az ígérettel, hogy ez lesz az utolsó asztali Windows kiadás. Ha viszont az elsőszámú Microsoft szoftver már ennyi idős, akkor mi lehet a helyzet az elődökkel, melyek némelyikét még mindig meglepően sokan használják? Nos, ezt a kérdést az Nvidia is feltette magának, és sajnos rossz hírt kell közölniük az összes olyan felhasználójukkal, akik a mai napig nem engedték el az öregedő oprendszerüket.
Úgy tűnik, hogy az Nvidia végleg magára hagyja a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszereket, ezzel követve a Microsoft példáját. A tíz esztendős veterán 7 már régóta nem kap frissítéseket, de tavaly óta a kiterjesztett, avagy vállalati licenc mellé sem érkezik több csomag. Így van ezzel a 8.1 is, melyet a nagyközönség előtt 2018-ban nyilvánítottak halottnak, de a kiterjesztett támogatásból is mindössze két év van hátra. Az Nvidia részéről viszont már csak néhány hónap, ugyanis 2021. októberében ezekre nem érkezik több Game Ready Driver frissítés. "GeForce ügyfeleink túlnyomó többsége áttért a Windows 10 operációs rendszerre" – olvasható az Nvidia támogatási közleményében. "Annak érdekében, hogy a GeForce-tulajdonosok a lehető legjobb biztonságot, támogatást és funkcionalitást élvezhessék, az Nvidia mostantól a Windows 10 operációs rendszerre összpontosít".
Nincs ezen semmi meglepő, ugyanis az emlí
Az MSI is előásta a 7 éves GT730 videokártyát
Egyre több cég teszi elérhetővé a hét éve megjelent GT730 videokártyát
Olyan időket élünk, amikor még a processzorokba integrált grafikus chipek is aranyat érnek, és még az olyan dedikált megoldások is érdeklődést kelthetnek, melyek nem sokkal képesek többre annál, hogy képet varázsoljanak a monitorunkra. Márpedig a globális chiphiány egyre abszurdabb következményeket von maga után, például egyre nagyobb számban és egyre meglepőbb árakon férhetünk hozzá az öreg GT730 videokártyához.
Nemrég volt szerencsénk kipróbálni és bemutatni egy olyan összeállítást, mely az NVIDIA által 2016-ban, nagyjából néma csendben kiadott GT710 videokártyát kapta meg, abból is az acélosabb 2GB DDR3 memóriával felvértezett szörnyeteget. Ez a tenyérnyi kis VGA már akkor is szült némi értetlenséget, ám arra valóban a mai napig alkalmas, hogy egy 1080p-s monitoron irodai munkát végezzünk, már ha nem vágyunk 60 Hz-nél magasabb képfrissítésre. Úgy tűnik, hogy ezek a gyártás szempontjából igencsak filléres chipek kiváló alkalmat nyújtanak a gyártóknak, hogy ismét több készletre való videokártyával lássák el a piacot. Ráadásul megtalálták azt a piaci rést, ami egy fokkal versenyképesebb teljesítményt kínál, mondjuk az AMD féle integrált Vega chipekkel szemben, viszont a gyártási költséghez, de még a reális bolti értékéhez képest is sokszoros áron lehet értékesíteni: köszöntsük a GT730-at, mely egyenesen 2014-ből integet felénk.
Ahogy azt több sajtóorgánum is leplezetlen csodálattal és némi
Ingyenes a Control az Epic Games Store-ban
Ezúttal egy igazán erős darabot kínálnak fel nekünk, továbbra is teljesen ingyen
Hozzászokhattunk, hogy az Epic Games minden héten egy, vagy akár több ajándék játékkal jelentkezik, mellyel nem titkolt céljuk, hogy saját platformjukhoz édesgessék a játékosokat. Ezt a hagyományt eddig még sosem törték meg, az viszont előfordult már, hogy a heti ingyen cím nem elégítette ki kellőképpen a GTA V-ökkel elkényeztetett közönség étvágyát. Ha a filléres pixelcsodák, vagy a kisebb független címek miatt egy kattintást is sajnálnánk, akkor a Max Payne és az Alan Wake alkotóinak legutóbbi őrülete talán elérheti az ingerküszöbünket.
Félreértés ne essék, a Control is egy rétegjáték, de az eladási mutatók alapján egy egészen széles rétegé, akik közt épp úgy megtalálhatók a fejlesztésért felelős Remedy stúdió elhivatott követői, mint azok, akik a köretként felkínált látvány mellé végre laktató főételt is szívesen látnának a tányérjukon. Nos, a finn fejlesztőkről sok mindent elmondhatunk, de azt semmiképpen sem, hogy nem szívvel és lélekkel dolgoznak, és ez legalább annyira meglátszik a műveiket meghajtó technológián, mint játékaik tartalmi szerkezetén, mely összetevőket az esetek többségében üdítő igényességgel forrasztják kerek egésszé. Csalódtunk a CD Projektben? Bátran fordítsuk a fejünket a Remedy csapata felé, akik a kezdetek óta alázattal fordulnak a munkájuk, és szerénységgel a közönségük, vagyis a játékosok felé. Márpedig aligha költöttek milliárdokat a reklámkampányra és a k
Feltörték az EA szervereit, vitték a FIFA forráskódját is
Közel egy terabájt adatot zsákmányoltak az EA-t feltörő hackerek
„Mindennapra egy betörés” – akár így is hangozhatna a hackerek jelmondata, ha nem tudnánk, hogy ennél valójában jóval több támadási kísérlet indul és jár sikerrel minden egyes nap. Ráadásul az egyik illegális akciónak most az egyik legnagyobb játékkiadó, az Electronic Arts esett áldozatul, melytől kifejezetten értékes adatokat emeltek el.
Ismeretlen tettesek sikerrel törték fel az EA, avagy Eletronic Arts néven közismertté vált játékkiadó rendszerét – derült ki a Vice online magazin tech-rovatának, a Motherboard szerkesztőinek beszámolójából, akik elsőként értesültek az esetről. A közel negyven éves óriásvállalat, mára a videojáték-ipar egyik legbefolyásosabb szereplőjévé nőtte ki magát, és számos saját, illetve út közben felvásárolt fejlesztőstúdiót üzemeltet az Egyesült Államokban és pár európai országban is. Többek között olyan címek segítségével tört előre, mint az egykor tömegeket vonzó Command and Conquer vagy SimCity sorozatok, a The Sims, vagy a szebb napokat megélt Medal of Honor és Need for Speed, a nemrég felújított Mass Effect trilógia, rengeteg egyéb sportjáték, de természetesen ők felelősek a Battlefield széria frissen bejelentett epizódjáért is. Úgy tűnik, hogy a háborús sorozat részben érintetté is vált a betörésben, ugyanis a látványos Frostbite grafikus motor forráskódja is illetéktelen kezekbe került, mely 2008 óta szolgáltatja a Battlefieldek technikai alapjai
Állítólag rengeteg hibás memóriát küldött ki a HyniX
A probléma valós, de a gyártó tagadja a hírekben szereplő mennyiséget
A globális chiphiány kellős közepén újabb aggasztó hír kapott szárnyra, ezúttal Dél-Korea második legjelentősebb memóriagyártójáról. A tekintélyes chipgyártó nem olyan rég még az új 106 milliárd dolláros gyártóüzeméről, és az Intel NAND Flash részlegének felvásárlásáról adott hírt, most azonban arról olvashatunk, hogy hatalmas mennyiségű hibás terméket adtak ki a kezükből. A gyártó cáfolja a probléma nagyságát.
Az egyelőre tisztázatlan esetről a dél-koreai Yonhap News cikkezett, a lap információi szerint ugyanis nem kevesebb mint 1.7 milliárd dollár értékű hibásan legyártott chip kerülhetett ki a HyniX kezei közül. Amennyiben a hír igaz, akkor elképesztő volumenű selejtről beszélhetünk, ugyanis ez az érték nagyjából 240 ezer teljes szilíciumostyának felel meg. A hétfőn indult pletyka alapját állítólag a vállalat különböző ügyfeleitől származó panaszok támasztják alá, ám azóta már az SK HyniX is megszólalt az ügyben. A cég visszaigazolta a hibásan elkészített lapkákról keringő hírt, azt ugyanakkor határozott hangnemben tagadta, hogy ilyen tetemes mennyiségben gyártottak, illetve szállítottak volna le hibás memóriakészleteket. A memóriachipek gyártásához nélkülözhetetlen waferek, avagy szilíciumtányérok önmagukban is komoly értéket képviselnek, ám ha a 240 ezres tétel közel áll a valósághoz, az azt jelentené, hogy most több hibás egységről van szó, mint ami egyetlen gyárukban, egyetlen hónap alatt me
Tovább drágul a videomemória, ezért a videokártyák is
Egy jelentés szerint, az év második felére több mint 10%-ot is drágulhat a kártyákra szánt memória
Amikor már azt hihetnénk, hogy a piac végre találhat valamilyen megoldást az átfogó alkatrészhiány és túlkereslet kiegyensúlyozására, jön egy üzleti jelentés, miszerint éppen az ellenkezője történik. Jóformán nincsenek már szavak arra, ami a hardverpiacon jelenleg is zajlik, a felhasználók pedig hiába várják az enyhülést, a friss hírek szerint fel kell készülnünk rá, hogy ennél is ínségesebb idők várnak mindazokra, akik a közeli jövőben videokártyát szeretnének vásárolni.
Lehet azon elmélkedni, hogy a hardvergyátók mesterségesen tornászták-e extrém magasságokba a videokártyák árait, az viszont jól látható tény, hogy még úgy is nehezen tudják kiszolgálni a vásárlói igényeket, hogy termékeik olykor kétszeres, vagy akár háromszoros áron bukkannak fel, mire a boltokba kerülnek. A Sony és a Microsoft nem olyan régen dobta piacra a játékkonzolok új generációját, a PC-s chiptervezők pedig sorban jelentik be a legfrissebb videokártyákat, miközben a kriptopiac bányászai úgy halmozták fel azt a kevés túlárazott VGA-t is, mintha csak ingyen osztogatnák őket. Sajnos úgy tűnik, hogy ehhez az intenzív kereslethez továbbra sem tartozik megfelelő alkatrészellátás, a gyártóknak pedig az előállítási költségek folyamatos emelkedésével kell szembenézniük. A TrendForce frissen kiadott jelentésében a kutatóintézet arról közöl elkeserítő híreket, hogy utánajárt a gyártás jelenlegi helyzetének
Bemutatkozott a Battlefield 2042
Egy időre megszabadulunk az egyedi módon értelmezett történelmi harcoktól, irány a közeljövő
A 2018-as Battlefield V kissé megosztó darabra sikerült, és hamar kiderült, hogy az agyonhasznált második világháborús tematika, és az alternatív megközelítés valójában a legkisebb problémát jelentették. A kezdetben botrányos üzleti modell, a sok éves fejlesztői tapasztalat ellenére is gyakran kiegyensúlyozatlan és frusztráló pályák, illetve játékmenet mind-mind okot adtak rá, hogy a BFV ne emelkedjen a széria legkedveltebb darabjai közé. Abban mindenesetre a többség is egyetértett, hogy a széria megérett egy alapos megújulásra, a fejlesztők újító szándékát pedig mi mutathatná jobban, minthogy a következő részt a jövőbe helyezték.
No de nem a távoli jövőbe, hiszen az alcím hivatalosan is 2042 lett, tehát nem rugaszkodunk túl messze a megszokott modern hadviseléstől, éppen csak annyira, hogy helyet kaphassanak olyan megoldások, melyek új színt visznek az akciójátékok által unalomig ismételt paneljei közé. A nagymúltú sorozat legtöbb epizódját fejlesztő DICE, utoljára 2006-ban rugaszkodott el a történelmi, illetve jelenkori csaták világától, hogy a klasszikus hadviseléshez szokott közönségét szokatlan kihívások elé állítsa. A veterán és újonc rajongók számára tehát időszerű volt egy megközelítésében leginkább a Battlefield 2142-höz mérhető darabot készíteni, mely elméletben magában hordja egy átgondoltabb játék lehetőségét, mely úgy újul meg, hogy visszakanyarodik a legfonto
Brit mérnökök megtízszerezték a HDD-k kapacitását
Bevetettek egy korábban nem használt anyagot, ami extrém mértékben megnöveli a tárkapacitást
Már nem az első hír az elmúlt hónapokban, ami a merevlemezek fejlődését vagy újdonsült népszerűségét tárgyalja. Míg a keresletet és a gyártást a tárhelyigényes Chia kriptovaluta lendítette előrébb, addig a mérnökök a legkülönbözőbb módokon próbálják új szintre emelni az öreg merevlemezes technológiát. A Seagate például az adatsebességet hozta közelebb a fürge SSD-khez, brit egyetemi mérnökök pedig egy olyan eljárást vittek sikerre, ahol a grafén nevű anyag bevetésével sokszorosára növelhető a forgólemezes meghajtók kapacitása.
A brit Cambridge-i Egyetem mérnökei álltak elő azzal a felfedezéssel, mely egy több ország részvételével közösen lefolytatott kutatás sikeres eredménye. A tanulmányban vázolt módszer kidolgozását azon egyszerű ok indokolta, hogy a 80-as évek óta elképesztő mennyiségű merevlemezt gyártanak, melyek az otthoni felhasználásból ugyan egyre inkább kiszorulnak, ám ipari, illetve vállalati környezetben továbbra is rendkívül nagy mennyiségben alkalmazzák őket. Az őket motiváló tényezőkről a kutatás fejének tekinthető Andrea C. Ferrari nyilatkozott, aki egyben a grafén és egyéb anyagok új felhasználási módjait kutató Cambridge Graphene Centre igazgatója is. Ahogy azt megjegyzi, 2020-ban nagyjából egymilliárd terabájt friss HDD-tároló került legyártásra, ami erős lökést adott a grafénnel kapcsolatos fejlesztések kidolgozásához, mely úgy tűnik, hogy ezen a területe
Újabb kényszerleállás az egyik tajvani chipgyártónál
Napokig nem üzemelt az egyik legfontosabb tajvani chipgyártó
A chipgyártás akadozása kifejezetten rosszul érinti a piacot, és ezáltal sajnos a vásárlókat is, hiszen a gyenge készletek és a folyamatosan ingadozó árak miatt egyre körülményesebb hardverekhez jutni. Nemrég egy újabb iparági szereplő üzemegységei tartottak nemkívánt pihenőt, ezúttal egészégügyi okokból.
Tajvan a nemzetközi chipgyártás egyik kiemelt fontossággal bíró központja, éppen ezért a hardverpiac hajlamos érzékenyen reagálni, ha az ott végzett munka nem a megszokott ütemben zajlik. Szintén fontos állásokat tart fenn a térségben a 34 éve alapított KYEC (King Yuan Electronics), mely a világ tíz legnagyobb bérgyártójához tartozik, azonban most ők is többnapos leállásra kényszerültek. Az egyik legfontosabb szilíciumellátónak tartott vállalat két tajvani gyára, elsősorban gyártással és részletes teszteléssel foglalkozik, termékeik között pedig a chipek széles skálája szerepel. A fotószenzorokkal, vezérléssel, vezeték nélküli technológiákkal, memóriaegységekkel és egyéb érzékeny alkatrészekkel pedig olyan ügyfeleket is ellátnak, mint az Intel, vagy a Samsung. A hivatalos bejelentés szerint a zárlatot az országban erősödő vírushelyzet, konkrétan 77 fertőzött munkásuk miatt kellett elrendelniük, mellyel elsősorban többezer alkalmazottjukat igyekeznek megóvni, vállalva júniusi forgalmuk közel 6 százalékának elvesztését.
A Miaoliban található elsőszámú gyártóüzemük a Suzhou Industrial Parkban található
Ma rengeteg ismert weboldal vált elérhetetlenné
A legkedveltebb oldalak közül rengeteg nem töltött be, vagy hibaüzenetet dobott
Ha ma valaki dél környékén egyik kedvenc külföldi videómegosztóját, blogját, zeneszolgáltatóját vagy hírportálját kereste fel, hogy az ebéd mellé valami érdekes tartalmat találjon, akkor azzal szembesülhetett, hogy ezek közül több is teljesen elérhetetlen volt. Az akadályozó tényező szerencsére viszonylag gyorsan elhárult, és az is hamar kiderült, hogy a problémát egyetlen vállalat okozta.
Ma tizenkét óra körül rengeteg közismert weboldal vált világszerte elérhetetlenné. Hogy csak a legismertebbeket említsük, a Reddit, Spotify, Twitch, GitHub, Hulu, HBO Max, Quora, PayPal, Vimeo, Shopify, Stripe is tömegek számára tagadták meg az elérést, de olyan népszerű híroldalak, mint a CNN, The Guardian, The New York Times, BBC és a Financial Times, sőt, még a brit kormány oldala is elhasaltak. A kisebb pánikot okozó eseményről a TechChrounch adott elsőként tudósítást, és mivel ők mindvégig elérhetők voltak, folyamatos frissítésekkel szolgáltak a helyzettel kapcsolatban. A meglepően kiterjedtnek tűnő probléma végül mindössze egyetlen órán át tartotta fel a netezni vágyókat, ám manapság ez már bőven elég idő ahhoz, hogy felháborodást keltsen és új összeesküvéselméleteket szüljön. A beérkező hírek végül gyorsan tisztázták, hogy a jelenség forrása a Fastly nevű felhőszolgáltatásokat nyújtó vállalat, és az úgynevezett CDN hálózatukban keletkezett hiba, melyre az érintett oldalak mindegyike támaszkodik.
Árcsökkenést is hozhat a szupergyors Seagate HDD
Az új fejlesztés nem csak a lemezek sebességére, de a gyártási költségekre is jó hatással lehet
Alig néhány évbe telt, és a kezdetben alacsony kapacitásuk és rövid élettartamuk ellenére is költséges SSD-k, ma már megfizethető alternatívát nyújtanak az olcsóbb, de lomhább merevlemezes adattárolókkal szemben. Ha viszont nem fogyasztói oldalról közelítünk, az ipari mennyiségű adathoz ipari tárkapacitásra van szükség, amihez továbbra is a kiforrott merevlemezes technológia szolgáltatja a legbiztosabb megoldást. Itt jön képbe a termékkategória veteránja, a Seagate, melynek új fejlesztése alaposan felpörgeti a lemezes tárolókat, egészen az SSD-k sebességéig.
No persze nem érdemes a fejlett NVME meghajtókra gondolni, mindenesetre a Mach.2 néven bemutatott technológiával sikerült új szintre emelni ezt a 66. évét taposó adattárolási módszert. Márpedig a lemezes fronton világrekordnak számító 524 MB/s-os adatátviteli sebesség beéri a SATA szabványon kommunikáló SSD-ket. Ehhez a gyártó már három éve is igen közel járt, a Mach.2 ugyanis 2018-ban már bőven fejlesztés alatt állt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ne csak életben tartsa, de fel is zárkóztassa a HDD-ket a nagysebességű memóriachipes egységekhez. A tesztpéldány ekkor már stabilan tartotta a 480 MB/s-os adatátvitelt, és bár ezzel már elnyerte a piac leggyorsabb merevlemezének járó elismerést, a véglegesítés során ezt sikerült még feljebb tornászni. Ehhez ekkor még hozzácsapták a HAMR (Heat-Assisted Magnetic R
A néma szörnyeteg? Noctua NH-P1, ventilátor nélkül!
Az osztrák hűtőmesterek legújabb kísérlete elszabadult és váratlanul megtámadott egy webáruházat
Már több mint egy éve, hogy írtunk a Noctua fejlesztés alatt álló processzorhűtőjéről, mely hosszú idő óta az első olyan prémium termék, ami saját légterelők nélkül vállalja nemes feladatát. A szobaradiátorok eleganciáját, és persze a CPU-ról felvett hőséget sugárzó termék ekkor még leginkább csak otromba fotómodellként ijesztgette a finomlelkű újságírókat, most azonban váratlanul becsapódott egy külföldi webáruházba, ami úgy megijedt a rácsos terminátortól, hogy gyorsan el is távolította a hirdetést.
„Elengedték a Krakent” – fogalmaz a FanlessTech, mely az első oldal volt, ami kiszúrta a Noctua régóta várt újdonságát, melyet hamarosan NH-P1 néven lesz érdemes keresnünk, amennyiben a Noctua végre hivatalosan is elismeri a létezését. A leleplezést elkövető bolt ugyanis idő előtt tette közszemlére a terméket, ezzel elvéve az első lehetőséget a gyártótól, hogy maga mutathassa be az éveken át fejlesztett hűtőjét. Ahogy azt már sejthetjük, egy teljesen légmentes hűtésre kifejlesztett alutömbről van szó, ami persze nem egészen tömb, tekintve, hogy 13 vaskos lamellából és 6 darab réz hővezető csőből áll. Itt mindjárt érdemes is rápillantani az eltávolított hirdetésről készített képernyőmentésre, az ördög ugyanis a részletekben lakozik. Az összes specifikáció ugyanis még nem elérhető, de a gyártó már az ajánlóban is több fontos részletet megoszt velünk, így jelz
Már a Norton vírusirtójával is bányászhatunk
A legismertebb és legagresszívebb rendszervédő szoftverek egyike is felült a kriptohullámra
A Norton vírusirtót valószínűleg kevés PC-vel rendelkező felhasználónak kell bemutatni, hiszen lassan 40 éve tartozik a biztonsági szoftverek élvonalába. Azt viszont néhány éve még senki sem gondolta volna, hogy hamarosan bevezetik a külön kriptobányászatra fókuszáló programjukat is.
A jelenleg Norton 360 néven futó szolgáltatás, mintegy 13 millió felhasználót lát el aktív rendszervédelemmel, ezzel lényegében a legelterjedtebb ilyen program a piacon. Úgy tűnik, hogy ez hatalmas bázis rengeteg kriptovaluta iránt érdeklő ügyfelet is magában foglal, vagy ha nem, hát a Norton most közülük is megpróbál néhányat magához csábítani. Az egykor Symantec, ma pedig Norton LifeLock néven tevékenykedő biztonsági vállalat ugyanis kiveti digitális hálóját erre a piaci területre is, ami a hullámvölgyek ellenére sem csillapodó bányászláz ismeretében a legkevésbé sem meglepő fejlemény. A kissé tolakodó vírusirtójáról ismert cég pár napja bejelentette, hogy hamarosan útjára indul a Norton Crypto, ami egy új eszköz, mely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy Norton 360 termékén keresztül „biztonságosan” bányásszanak kriptovalutát.
Legalábbis így szól az ajánlat, mely lényegében azokat a laikus érdeklődőket célozza meg, akik egyszerre szeretnének friss, ropogós Ethereumhoz jutni, és biztonságban tudni rendszerüket a nemkívánatos betolakodók ellen. Ahogy azt sajtóközleményükben
Nyárindító fagy? Ingyen Frostpunk az Epic Store-ban!
A This War of Mine fejlesztőinek különleges, és különösen nehéz játéka most ingyen lehet a miénk
A 11 bit Studios egy lengyel ivócimboráink által alapított játékfejlesztő cég, mely leginkább a nagy sikert befutó This War of Mine miatt lehet számunkra ismerős. Az oldalnézetes perspektívába ágyazott túlélő-stratégia eltért a legtöbb háborús tematikájú játéktól, hiszen harci egységek helyett civil túlélőket kellett életben tartanunk. Aki kedvelte azt a sötét tónusú, kifejezetten nehéz helyzetekkel és döntésekkel telepakolt alkotást, az talán találkozott a csapat következő játékával is, mely sem játékmenetében, sem hangvételében nem lett sokkal könnyedebb, mindössze feljebb emelkedett a kamerával, hogy egyetlen épület helyett már egy egész várost irányíthassunk.
Mindössze négy évre volt szüksége a független fejlesztőcsapatnak ahhoz, hogy a stílusos, de azért mobilokon is könnyedén megjeleníthető kétdimenziós kalandot, egy elképesztő 3D-s játszótérré növessze, mely már önmagában is hívogató lehet a stratégiai játékok kedvelőinek. A vadonatúj játékmotor segítségével egészen egy alternatív 1886-ig repülünk vissza, ahol az ipari forradalomnak, és az addig ismert földi életnek is gátat szab, a zömében vulkanikus eredetű jégkorszak. A készítők egyértelműen a Krakatau tűzhányó 1883-as, pusztító erejű kitörésének következményeit gondolták tovább, az esemény ugyanis valóban évekre lecsökkentette az átlaghőmérsékletet. Míg a mi társadalmaink végül fennmaradtak, a Frostpunk univ
Júniusban Windows 11-re válthat a Microsoft
Beindult a kampány és a visszaszámlálás, nagyobb változás jöhet, mint azt gondoltuk
A Microsoft már régóta heggeszti a Sun Valley nevű rendszerfrissítését, mely a kiszivárgó részletek, és egy ideje már a hivatalos kommunikáció szerint is a legnagyobb változást hozza el a Windows 10 megjelenése óta. A tesztelők által elénk tárt újdonságok és a pletykák azonban hamarosan érdektelenné válnak, ugyanis néhány héten belül önálló esemény keretei közt leplezik le azt, amire csak úgy hivatkoznak, hogy a „következő generáció”.
Emlékszik még valaki arra az amerikai cégre, mely tavaly júniusban egy sosem hallott Windows 11 rendszer különféle verzióira kínált előrendelési lehetőséget? Amint a sajtó felfedezte a különös ajánlatot, felkeresték őket és a Microsoftot is, így az esetet hamar rövidre zárták. A hirdetéseket hamar eltávolították, a bolt vezetősége pedig töredelmesen bocsánatot kért és bizonygatta, hogy az elővételt téves belsős információra alapozva indították el, a Microsoft pedig természetesen továbbra is gőzerővel dolgozik a Windows 10 támogatásán. A szeretve gyűlölt ablakos rendszerért felelős szoftvercég aktuális promóciója mégis arra enged következtetni, hogy a digitális áruház balul elsült magánakciója nem is volt akkora tévedés, mint amilyennek egy éve tűnhetett, talán csak egy évvel elsiették a dolgot. Az utolsó Windows – így hivatkoztak egészen mostanáig a 2015-ben kiadott asztali rendszerre, melyet állítólag nem követ több önálló kiadás, és k
A HarmonyOS jön a régebbi Huawei mobilokra is
Hivatalosan is bejelentették a HarmonyOS-t, ráadásul régebbi készülékek is megkapják majd
Rengeteget hallhattunk a Huawei mobilos ágazatának lemaradásáról, melyet az USA gazdasági szankcióinak köszönhet. Ahogy a nyugati eladásaik csökkentek, a szintén kínai Xiaomi szépen beelőzte őket, a vállalatnak azonban nem áll szándékában feladni a telefonok és okoseszközök széles piacát csak azért, mert nem élvezik többé a Google támogatását. Ez jól látszik azon is, hogy mekkora energiával vetették bele magukat saját operációs rendszerük fejlesztésébe, melynek alapjait ugyan az Android adta, viszont amit ígér, az sokkal jobban hasonlít az Apple átgondolt szolgáltatáscsomagjához.
A fejlesztésről 2019-ben hallhatunk először, ám idén májusban a HarmonyOS 2.0-s verziója a tesztelési időszak utolsó fázisába lépett, így sejthettük, hogy hamarosan ismét hallani fogunk róla. Az sem titok, hogy ez nem egy semmiből felépített rendszer, mivel a kiindulópont a nyers Android volt, de most végre megtörtént a hivatalos leleplezés, ahol érdemi információkat is közöltek. A konzumer ágazat szoftverfejlesztési részlegének elnöke, Dr. Wang Chenglu engedett betekintést a rendszer érdekességeibe, és egyúttal bejelentette egy rakás új termék érkezését, melyek már az új rendszerrel kerülnek forgalomba, vagy rövid időn belül megkapják az optimalizált OS-t egy frissítés keretében. Közel száz eszközről van szó, táblagépekkel, telefonokkal és más okoseszközökkel, melyek egytől egyig az összekapcsolhatóság
A boltokba is eljutnak az új Ryzen 5000G APU-k
Az idei Computex bőségesen szállított érdekes híreket, például a forgalomba kerülő integrált GPU-s processzorokról
Közkedvelt, ám az utóbbi időben egyre nehezebben beszerezhető terméksorozat az AMD Ryzen G széria, mely minden esetben az integrált grafikus vezérlővel megtoldott processzorokat jelöli. A problémát nem csak az általános termékhiány okozta, hanem az, hogy a kizáróalg OEM partnerek számára értékesített APU-k csak nagyon nehezen szivárogtak le a kiskereskedelembe. Ez most megváltozik, de nagyon reméljük, hogy nem úgy, ahogyan az új videokártyák is megjelentek.
A bejelentést ezúttal is Lisa Su, az AMD vezérigazgatója tette meg, mellyel nem csak leleplezte a legújabb Ryzen 7 5700G és Ryzen 5 5600G APU-kat, de egyben meg is nyugtatta a közönséget. A két izgalmas termék ugyanis hivatalosan is részt vesz a bolti forgalmazásban, csak legyen belőle elégséges mennyiség, hogy ez feltűnhessen a vásárló kedvű felhasználóknak is. Az új Cezanne lapkákkal szerelt APU-k lényegében az elsők, amik megtörik a 2019-es Zen+ Picasso (pl. Ryzen 5 3400G) utáni csendet, és végre eljuthatnak a kiskereskedőkhöz. A most érkező Cezanne kódnevű APU-k, vagyis a Ryzen 5000G szériája már Zen 3 magokkal és típustól függően eltérő Radeon Vega grafikus egységekkel érkeznek, ám a gyártó valamiért nem engedi szabadon a sorozat összes darabját. A Ryzen 5 5300G a négy magjával és nyolc logikai szálával, a 4 GHz-et átlépő órajeleivel, illetve az 1700 MHz-en pörgő RX Vega 6 grafikus processzorával
Az AMD FSR képjavító egy GTX 1060-nal is működik
Nem lesz szükség a legújabb kártyákra, de még AMD kártya sem kötelező hozzá
Az AMD kétségtelenül élvezi, hogy hosszú évek után végre borsot törhetett az Intel orra alá, és megtörhette a processzorpiacon kialakult monolit helyzetet. Viszont amit a kora reggeli órákban levezényelt Computexes előadásukon húztak elő a kalapból, az valami egészen új. Azzal, hogy képjavító technológiájukat nem korlátozzák AMD-s hardverekre, egyszerre kedveznek a széles játékosközönségnek, és tolnak ki az NVIDIA-val.
Az úgynevezett FidelityFX Super Resolution, avagy FSR az AMD válasza az NVIDIA-féle DLSS 2.0-ra, mely az RTX kártyák használatakor jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet. Az FSR éppen ezért az új RDNA 2 architektúrás RX 6000 kártyák bejelentésekor került szóba, mint a gyártó saját fejlesztésű teljesítményfokozó megoldása. A kifejezetten videojátékokhoz tervezett metódus mindkét fél esetén tanulóalgoritmusok segítségével térképeznek fel egy adott játékot, így elérve, hogy az alacsony felbontást magasabbra skálázza fel. A cél természetesen az, hogy miközben a képkockák száma megnő, a látvány a lehető legközelebb maradjon a natív felbontás által nyújtott képminőségtől. A DLSS 2.0 ebben nagyot lépett előre, a támogatott játékok szinte megtáltosodtak, és kifejezetten ügyesen produkálnak meggyőző vizuális élményt. Az AMD viszont most berobbant az FSR hírével, mely igazi fricska az NVIDIA felé, ugyanis még az ő kártyáikon is működni fog.
Legalábbis ez a hír volt a show ig
Leleplezték a GeForce RTX 3080 Ti-t és a 3070 Ti-t
Az elérhetetlenségében csak még vonzóbb RTX 3000 széria új típusokkal bővült
Az RTX 3050 Ti laptopokba szánt változatai után hamar kiderült, hogy az NVIDIA valami jóval izmosabbal is készül. Méghozzá ismét az asztali kártyák frontján, ami lassan inkább egy múzeumra hasonlít, mint egy piactérre: nézd, de ne érintsd, esetleg próbálkozhatsz az árverésen. Akármilyen szürreális az élmény, ahogy a cég lelkesen mutogatja a boltokban elérhetetlen, de legjobb esetben is sokszorosan túlárazott kártyáit, most ismét itt van két felemásra sikerült csoda, az RTX 3070 Ti és az RTX 3080 Ti.
Hogy miért felemás? Emlékszünk még a Radeon RX 580-ra, mely a GeForce GTX 1060 méltó vetélytársa volt? Az említett kártya a 2016-os RX 480 csiszoltabb kiadása volt, de már abból is megjelent a 8 GB fedélzeti memóriával ellátott verzió. Most azonban 2021 van, indul a nyár, az NVIDIA pedig előzékenyen lehűt minket egy 8GB-os RTX 3070 Ti-jal, és egy 12GB-os RTX 3080 Ti-jal. Ja, és mindezt úgy, hogy az asztali vonal legvékonyabb GPU-ja, vagyis az RX 3060 mellé 12GB került, tehát se a Ti mentes alapkártyákat, se a belépő kategóriát nem sikerült felülmúlni. Ez totálisan következetlen húzásnak tűnik, ami jogosan húzná fel a játékosokat, ha lenne esélyük venni egyet. A két újdonság szerepe a megszokott módon az, hogy kitöltsék a kártyák közötti erőkülönbségből származó űrt, tehát nem a már megjelent VGA-kat váltják, inkább kibővítenék az elméleti választékot. A varázslat a régi, a gyártástechnológia a
A WhatsApp mégsem szigorít, viszont beperelte Indiát
A WhatsApp mégsem köti adatszolgáltatáshoz a belépést, de időközben pert indított az indiai kormány ellen
A kommunikációs platformok között a WhatsApp sem kerüli el a kéretlen médiafigyelmet, melyet természetesen az állandó adatkezelési problémáknak köszönhetnek. A Facebook fennhatósága alól üzemelő csevegős szolgáltatás még januárban bukkant fel egy tanulmányban, mely szerint örökbefogadója után az app gyűjti a legtöbb adatot a felhasználókról. Bár népszerűségét részben pont a végpontok közötti titkosításnak köszönheti, sokakban ellenérzést keltett, hogy a frissített használati feltételek miatt rengeteg személyes adatuk vándorolt át, egyenesen a Facebook szervereire. Ettől a ponttól már nem utasíthattuk vissza, hogy a telefonkönyvünkben tárolt nevek és hívószámok, IP-címek, profilképek és egyéb adatok is begyűjtésre kerüljenek. Akinek ez nem tetszett, annak egy folyamatosan felugró figyelmeztetéssel kellett hadakoznia, melytől az app jóformán használhatatlan lett, végül arra jutottak, hogy 120 napot adnak az irányelveik átolvasására és megértésére, aztán bontják a vonalat.
Most úgy tűnhet, hogy népharag mégis csak bír akkora súllyal, hogy a felhasználóiból élő szolgáltatás egy kicsit átgondolja a dolgokat, ám az enyhüléshez szükség volt némi nemzetközi nyomásra is. Az eredetileg február 8-ra ígért, majd május 15-re tolt kapuzárás végül mégis elmarad, igaz, a figyelmeztető üzenetektől azért nem szabadulunk meg teljesen. A sok millió fióktulajdonos mellett több állam,
Az Nvidia majdnem megduplázta az éves forgalmát
Ha a játékosok kiszolgálására nem is, a bevételek felpumpálására bőven jut alkatrész
A globális méretű alkatrészhiány több piaci ágazatot is visszavetett, az autóipar például egészen komoly anyagi károkat könyvelhetett el a kevés chip miatt. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy az elsősorban GPU-k fejlesztéséről és értékesítéséről közismert NVIDIA számára talán még előnyös is volt. Bár nehéz megtippelni, vajon hogyan is állnának egy kevésbé kaotikus időszakban, ez a hiány legfeljebb azt nehezítette meg számukra, hogy még a 109 százalékkal átlépett nyereségnél is nagyobbat ugorjanak.
A chipgyártó legfrissebb pénzügyi jelentése szerint ugyanis ekkorát ugrott az a profit, ami az elmúlt egy év alatt lebonyolított forgalmuk után a magukénak tudhatnak. Az előző évben még 3.08 milliárd dollárról hallhattunk, ami impozánsnak hangzik, de csak egészen addig, amíg ki nem derül, hogy a megtorpant gazdaság közepén ezt képesek voltak 5.66 milliárdra növelni. A 84 százalékos szökkenést egy igen erős negyedév előzte meg, melyről Jensen Huang, a mindig mosolygós CEO, avagy elnök-vezérigazgató csak úgy nyilatkozott, hogy "fantasztikus". Ha megnézzük, hogy tavaly ilyenkor 917 millió tiszta hasznot kasszíroztak be, a most feltüntetett 1.91 milliárd dolláros összeg láttán nem nehéz kitalálni, hogy mi lehet a vidámság oka. Mindezt ráadásul úgy hozták össze, hogy az összes üzleti részlegük növekedést produkált, természetesen a mi szemszögünkből elátkozott Gaming részleggel az élen. Míg nekünk az
Itt az USB-C 2.1, ami már 240 watt leadására képes
Hamarosan bárhol leválthatjuk az alkar vastagságú tápkábeleket is?
A technológiai fejlődés évről évre meglep minket valamivel. Jönnek az egyre vékonyabb és nagyobb felbontású kijelzők, a valósághű színmegjelenítés, az egyre kisebb és egyre izmosabb processzorok, mondhatnánk, hogy csak a szokásos. De mindezek mellett van egy olyan terület is, mely a technikai eszközök jóval szélesebb körét is érintheti, ez pedig a szabványosított csatlakozók kérdése, mely az USB fejlődésével erősíti bennünk a reményt, melynek jelmondata: egy kábel mind felett.
A 2014-ben bevezetett USB-C csatlakozó létezése már önmagában is egy áldás, hiszen indokolatlanul sokat vártunk a szimmetrikus fejjel ellátott adat- és energiatovábbító szabványra. A 24 tűs csatlakozó ráadásul egy kifejezetten sokrétű eszköz, mely számos szabvány kiszolgálására alkalmas, és nem csak azt bizonyította, hogy még hosszú ideig képes lesz kiszolgálni a legújabb USB és Thunderbolt generációkat, de, gond nélkül átengedi magán a HDMI és DisplayPort videócsatlakozók jeleit is. Mindez pedig elvezet minket a legújabb bejelentésig, hiszen amellett, hogy lényegében képes átvenni bármilyen cifra csatlakozófej, vagy adattovábbító rendszer feladatait, ugyanezt megteheti az elektromos teljesítmény leadásával is. Az eddigi határ 100 watt volt, az Extended Power Range mód segítségével azonban már 240 watt lehet.
A frissített specifikációkat az usb.org a napokban tette közzé, miszerint a Power Delivery eddig 100 wattban maximá
Ingyen Little Nightmares és Company of Heroes 2
A Steam visszavág, két színvonalas ajándék játékkal, de csak a készlet erejéig
Rendszeresen hírt adunk az Epic Games által promóciós céllal elénk szórt ingyenes játékokról, melyekkel hétről igyekeznek vonzóbbá tenni a fiatal játékáruházat. Náluk most éppen az Among Us van terítéken, mely kétségtelenül népszerű darab, ám filléres tételnek számít, és az is érthető, ha a korábban felkínált, grandiózusabb alkotások árnyékában nem tűnik izgalmas ajánlatnak. Hogy a Steam direkt ellenválasznak szánja-e, az mindegy is, ugyanis ők két kifejezetten igényes játékkal álltak elő, melyek nagyon korlátozott ideig, de szintén ingyen lehetnek a miénk, ha sikerül időben lecsapnunk rájuk.
Miért pont ez a két játék, és miért pont most? Nem tudni, és talán mindegy is, hiszen két igényes alkotásról van szó, melyek két teljesen külön műfajt képviselnek. Míg az egyik egy művészi igénnyel megalkotott és kellő mértékben elvont megközelítésű platformjáték, addig a másik a háborús csaták élményét kínálja, jóval kevésbé absztrakt formában, viszont grandiózus, valós idejű stratégiába ágyazva.  Kezdetnek talán mégis érdemes a Company of Heroes 2-vel és a mellé csapott Ardennes Assault kiegészítővel kezdeni, ugyanis egy olyan műfajra emlékeztet minket, mely a kétezres években ellepte a boltok polcait és az aranykorát élte, ma viszont úgy kell vadászni egy-egy új darabra. A játék 2006-ban megjelent első része egyszerre lovagolta meg a Medal of Honor és Call of Duty játékokkal csúcsra járatott m
Ingyenes az Among Us, az Epic Games oldalán
Az utóbbi idők legapróbb és egyben legsikeresebb játéka az Epic aktuális ajándéka
Sokan fanyalogtak az Epic Games Store bevezetése miatt, mely 2018-ban a Steam konkurenciájaként jelent meg. Míg a kiadóknak és stúdióknak valóban vonzó lehet egy áruház, mely kevesebb jutalékot kér az eladások után, addig a játékosok szemszögéből ez csak egy újabb idegesítő, fapados és kiforratlan platform, melyet senki sem kért. Ugyanakkor az is biztos, hogy még a leghangosabb kritikusok közül is sokan kattintottak, mikor a heti ajándék játékok között olyan nevek bukkantak fel, mint a GTA V, a Star Wars Battlefront II, a Borderlands gyűjtemény, és a lista itt még nem ér véget. Természetesen ez a hét sem telik el ajándék nélkül, ráadásul egy olyan sikerjátékról van szó, mely nem az elképesztő grafikai megoldásaival hódít.
Van egy furcsa, ám vissza-visszatérő jelenség, amikor egy olyan játék válik egyik pillanatról a másikra tömegek kedvencévé, ami első ránézésre egynek tűnik a millióból, esetleg már évek óta megjelent, de valami hirtelen mégis ráirányítja a figyelmet. Nem is olyan rég hasonló volt a Valheim vikinges túlélőjátéka, melynek egyetlen, igazán különleges eleme, hogy nagyrészt egyetlen ember munkáját dicséri. De hatalmasat robbant a pihent Fall Guys is, mely szintén hónapokig volt a Twitch közvetítések és YouTube videók állandó szereplője, szórakoztató értékéből pedig azóta sem vesztett semmit. Végül érdemes megemlíteni az aktuális ajándék címet, az Among Us-t, mely amellett,
Jelszó mögé rejthetjük Google-előzményeinket
Bővítik privát szféránk védelmét, a Google szolgáltatások által naplózott lépéseink elrejtésével
Mindennapos témává vált a hackerek és kártékony programok által elkövetett adatlopás, hiszen a megszerzett jelszavak és belépési adatok nem csak akkor értékesek, ha azokat vállalatoktól szerzik meg. A Google most egy újabb érdekes, kifejezetten lokális védelmi megoldást vezet be, mely valamiért egészen mostanáig nem volt része szolgáltatásuknak: jelszó mögé rejthetjük korábbi kereséseink és tevékenységeink előzményeit.
Az új védelmi opció tehát elsősorban nem a távoli betolakodók elől próbál megvédeni, bár adott esetben tőlük is, hiszen, ha már bejutottak a gépünkre, egy böngésző átkutatása teljesíthető kihívásnak tűnik. Az aktuális frissítés sokkal inkább a közösen használt eszközök, illetve irodai gépek többi felhasználójának tekintete elől segíthet elrejteni specifikus információkat. Ha valahol be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkkal, a Saját Google-tevékenységek menüpont alatt találjuk azokat a naplózott adatokat, melyek különféle internetes és alkalmazástevékenységeinket gyűjtik össze. Ide tartoznak a helyelőzmények is, melyek arról árulkodnak, hogy mikor és hol jelentkeztünk be fiókunkkal, de az is visszakövethető, hogy merre jártunk telefonunkkal, ezt a részleget pedig a GPS, illetve Térkép alkalmazás használatával még részletesebb adatokkal etethetjük meg. Természetesen a Google tulajdonában lévő YouTube is tud tevékenységeinkről, és itt szintén minden adat kilis
A Facebookon mostantól a lájkokat is elrejthetjük
Mostantól csak rajtunk múlik, hogy milyen visszajelzésekre vagyunk kíváncsiak
A közösségi média rengeteget változott az elmúlt évek során. Míg kezdetben leginkább az ismerősök gyűjtéséről, esetleg rég nem látott barátok felkutatásáról szólt, mára a netezéssel elütött idő jelentős részét valamelyik közösségi oldalon töltjük, sokak számára pedig ez a kiindulópont, ami lényegében átvette a Google kereső helyét. A személyes profilok mellett megjelentek a céges oldalak, az üzenőfalat ellepték hirdetések, az élesedő tartalomszolgáltatói versennyel pedig kénytelenek voltunk megszokni az influenszerek megjelenését, illetve a rengeteg videós tartalmat, melyek folyamatosan küzdenek a figyelmünkért. Ezzel együtt új felhasználói igények és funkciók bukkantak fel, melyekkel a Facebook készítői is folyamatosan kísérleteznek. Ilyen például a kulcsszerepet betöltő like gomb, melyet hamarosan akár kivonhatunk a forgalomból.
A Facebook egyik nagyhatású újdonsága a kedvelési reakció bevezetése volt, mely az oldal térnyerésének köszönhetően társadalmi szinten mérhető függőségi viszonyt alakított ki. Számos amatőr és hivatalos cikk született a témában, sőt, orvosi és tudományos igényű tanulmányok is vizsgálták a like-gomb által kiváltott jelenséget, mely a fiatalabb korosztály esetében különösen aggasztóvá vált. Bár az önmagában is abszurd, hogy valaki személyes értékét az egyetlen kattintással odavetett visszajelzések száma határozza meg, ám sokak számára ez valós probléma. Ahogy a közö
Az AM5 foglalattal eltűnnek a tüskék az AMD CPU-król
Megszűnik egy régi különbség az Intel és az AMD processzorai között
Bármelyik gyártó processzorait is részesítjük előnyben, ha az utóbbi években elénk került egy új CPU, valószínűleg már első pillantásra meg tudtuk mondani, hogy melyik gyártóhoz tartozik. Az eltérő dizájnnak köszönhetően ez akkor is gyerekjáték volt, ha a hőterelő kupak helyett a processzor alsó felét láttuk meg elsőként, köszönhetően a gyártók által alkalmazott eltérő tokozási megoldásnak. Nos, ez a különbség hamarosan eltűnik, ugyanis az AM4 foglalat leváltásával az AMD kénytelen elhagyni a PGA tokozást is, és az Intel által régóta preferált LGA-ra váltani.
Különös lépésre szánta rá magát az AMD, mely úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen az új Zen 4-es processzorsorozat kiszolgálásához. Attól függetlenül, hogy mi rejlik egy adott proci kupakja alatt, PC-s fronton hosszú évek óta két tokozási megoldással találkozhatunk. Az AMD nagyjából 2010 óta minden asztali CPU-n és alaplapon a Pin Grid Array, avagy PGA megoldást használta, amit onnan ismerhetünk fel, hogy az érintkezők, illetve tűk a processzoron sorakoznak, az alaplapi foglalat pedig lyukas. Emiatt a processzor erőkifejtés nélkül illeszthető a helyére, és lényegében esélytelen, hogy bármiféle gond legyen az érintkezéssel. Ha tehát tudjuk mit csinálunk, és nem kezdjük el barbár módon erőltetni, akkor a CPU azonnal a helyére csúszik. Nem is véletlen, hogy az AM4 foglalathoz is megtartották, mivel úgy találták, hogy a CPU és a lap így kevésbé sérüléken
Nem olcsóbbak a kripto-záras RTX kártyák sem
Hiába jönnek a bányászatra kevésbé alkalmas VGA-k, az áruk még mindig nevetségesen magas
Ha a videokártyák extrém árazásának okait kutatjuk, nagyjából azt a választ találjuk, hogy a tartósan magas kiskereskedelmi árakért elsősorban a szűnni nem akaró kripto-láz felelős. A lehetetlen helyzetre a chiptervezők kissé lassan reagáltak, ám az NVIDIA végre bejelentette a bányászok számára kevésbé értékes RTX videokártyákat, melyek végre hardver szinten tehetnek azért, hogy pusztán digitális valuták miatt ne érje meg elhalászni őket a gamerek orra elől. A hírek szerint már útjukra indultak az első példányok, ám a játékosok mosolya nem lett őszintébb.
Az NVIDIA először módosított vezérlőszoftverek kiadásával próbálta csökkenteni a bányászat szempontjából lényeges hash rate-et, ám a kriptovalutákhoz szükséges számítási teljesítmény korlátozása nem járt valódi sikerrel. Hamar megérkeztek a közösség által módosított driverek, sőt, az NVIDA ügyesen kiadott egy olyan belső használatra szánt vezérlőt, amivel gond nélkül mehetett a bányászat, így rövid úton elgáncsolta a saját törekvéseit. A következő lépésre nagyjából egy héttel ezelőtt került sor, ugyanis ekkor hivatalosan is bejelentették az RTX 3000 sorozatú kártyák Light Hash Rate változatát, mely a népszerű Ethereum valuta iránt érdeklődő bányászok számára elvileg rossz hírt, míg a játékosok számára újabb reményt jelentett. A beépített hardveres limitáció kezdetben az RTX 3080, RTX 3070 és RTX 3060 Ti kártyák friss kiadásait é
Az Intelnél végre célegyenesben a 7nm-es eljárás
Nem volt könnyű, de az Intel processzorok hamarosan valóban szintet léphetnek
Bár sokak számára megmosolyogtató lehet, az Intel részéről azonban kifejezetten lényeges, hogy végre leválthatják az ősz szakállat növesztett 14 nanométeres gyártástechnológiát, melyet már olyan régen csiszolgatnak, hogy az már legendába illő. Bár egy darabig még teret kell adniuk a 10 nm-es termékvonalnak, hamarosan jóval hatékonyabb Intel termékekkel találkozhatunk.
Tény, hogy a malmozással töltött évek alatt az AMD ügyesen összekapta magát, és tudatosan épített új fejlesztéseivel magabiztosan előzte be az egykori egyeduralkodót. Az Intelnél elhatalmasodó káosz azonban nem tarthatott örökké, Pat Gelsinger képében pedig meg is érkezett az új vezérigazgató (CEO), aki megígérte, hogy lesöpri az asztalt, hogy az üzleti szempontok ismét mérnöki döntésekre támaszkodjanak. Az egyik legjobban várt bejelentés a sokat emlegetett, és hányattatott sorsú 7nm-es gyártástechnológiájukhoz köthető, melyről az új CEO korábban már biztatóan nyilatkozta, hogy a személyes felügyeletét élvező projekt kifejezetten jól halad. Nem is volt okunk kételkedni, hiszen Gelsinger megjelenése hosszú évek óta az Intel legtudatosabb húzása volt, mely bizonyosan túlmutat egy újabb reklámfogáson, amivel még pár évi bénázást szeretnének elrejteni a közönség és a befektetők figyelő tekintete elől. Nos, úgy tűnik, hogy valóban minden rendben halad, ugyanis bejelentették, hogy a 7nm-es fejlesztéseik lassan készen állnak egy való
Visszatér a Google-szolgáltatás a Honor telefonokra
A Huawei egykori almárkája függetlenedett, és most végre visszanyerheti az egyik legfontosabb összetevőjét
Sokat hallhattunk arról, ahogy a mobilpiacon egykor előkelő helyen szereplő Huawei szép lassan elvesztette kiemelt pozícióját. Bár az Egyesült Államok által feketelistázott nagyvállalat elsődlegesen nem a telefonos részlegének köszönhette a kereskedelmi embargót, az USA döntése miatt ezen a téren is rengeteg vásárlót veszítettek. Telefonjaik jelenleg nem kínálják a Google szolgáltatások előnyeit, ám úgy tűnik, hogy a Honor megmentése sikeresnek bizonyult, és hamarosan szoftveres értelemben is újra teljes értékű készülékekkel jelentkezhet.
Tavaly novemberben érkezett a hivatalos bejelentés, hogy a Huawei valóban megválik a nyugaton is nagy népszerűségnek örvendő Honor telefonmárkától. Ahogy azt a cég többször is hangsúlyozta, a kereskedelmi korlátozások miatt egyre nehezebben férnek hozzá a megfelelő minőségű és mennyiségű alkatrészekhez, melyek biztosíthatnák telefonos üzletáguk fenntartását, helyzetük pedig a Google szolgáltatások elvesztésével csak még lehetetlenebbé vált. Honor leányvállalatuk elsősorban fiatalokat célzó készülékekkel indult, az elmúlt években pedig az egyik legsikeresebb részlegük lett, így kézenfekvő megoldás volt, mikor a leépítés helyett az eladás mellett döntöttek. Az új tulajdonos a Huawei-hez szorosan kötődő iparági szereplők által létrehozott konzorcium, a Shenzhen Zhixin New Information Technology lett, melyre nem vonatkoztak a szigo
A Twitter után már a Google-t is fenyíti Oroszország
A keresőóriás is ultimátumot kapott: törölnek, vagy fizetnek.
Az orosz médiahatóság alaposan rászállt a nyugati médiacégekre, legalábbis ezt tükrözik az olyan húzások, mint a legutóbbi, mellyel a Twittert leckéztették. Márciusban belassították az üzengetős közösségi oldalt, mivel állítólag negyedik éve nem tesznek eleget az általuk kifogásolt tartalmak törlését sürgető kéréseikre. A szervezet most újból aktivizálta magát, és most a célpontjuk is jóval nagyobb, hiszen most a Google-t vették elő.
Újabb drasztikus megmozdulást tett a Roszkomnadzor, avagy az orosz médiafigyelő és távközlési hatóság, mely a hírek szerint kerek 24 órát adott a Google számára, hogy eltávolítsa a keresési találatai közül azokat a tartalmakat, melyeket Oroszország nem lát ott szívesen. Az újabb ultimátum szerint a keresőóriásnak hétfő estig adtak időt, annak a több mint 26 ezer keresési találatnak a kigyomlálására, melyet az orosz hatóság korábban már illegálisnak minősített. Az ígéretek szerint Moszkva hasonlóan jár majd el, mint ahogy azt a Twitter esetén tette, ám az oldal lassítása nem a legenyhébb forgatókönyv lenne, inkább csak a kezdet. A Google állítólag már meg is kapta annak a többezer törlésre kijelölt adatnak a listáját, melyen többek között kábítószerekkel vagy erőszakkal kapcsolatos információk, és úgynevezett szélsőséges szervezetek anyagait tartalmazó videók is szerepelnek.
Hogy milyen ellenlépéseket ígértek, ha a vállalat nem tesz eleget Oroszország felszólításának? Ame
A tajvani aszály már a chipgyártást is veszélyezteti
Az elhúzódó aszály miatt az ország legfontosabb ágazata, a chipgyártás is veszélybe került
Miközben azon bosszankodtunk, hogy lehetetlen emberi áron videokártyához jutni, könnyen elmentünk a hír mellett, hogy eközben Tajvanon pedig lassan lehetetlen lesz vízhez jutni. Míg a lakosság a történelmi léptékű szárazság enyhülését várja, a kormány pedig különféle megoldásokkal kísérletezik a vízhiány enyhítésére, addig az egész világ azért drukkol, hogy javuljon a helyzet, különben az amúgy is bicegő chipgyártás még jobban megtorpanhat.
Bár a hazai sajtó csak néhány hónapja kezdett cikkezni róla, Tajvant nagyjából 18 hónapja kínozza az aszály, mely az elmúlt 56 év legsúlyosabbika. A helyzet kiváltó oka a váratlan és tartós esőhiány, mely az elmúlt nagyjából 7 hónap során a felét produkálta annak a csapadékmennyiségnek, amit ebben az időszakban megszoktak. A víztározók korábban az évente esedékes tájfunok érkezésekor teltek meg, ám 2020-ban egyetlen ilyen trópusi ciklon sem hozott esőt a térségnek, szemben a megszokott 7-9 alkalommal. Az nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy a klímaváltozás látványos és káros tüneteiről van szó, ám az egyre drasztikusabb korlátozásokon és ipari jellegű beruházásokon túl nem sokat tehetnek a helyzet megoldására. Az ország már februárban bejelentette a lakosságot érintő vízkorlátozást, az uszodák és autómosók pedig olyan luxusnak számítanak, melyek az elsők között kerültek bezárásra. Arról is olvashatunk, hogy a kedvező vízárak miatt, az eg
Blokkra szerelt ventivel különcködik az új InWin AIO
Az új BR széria állítólag a processzor környékét is lehűti nekünk
A hazai közönség számára talán bemutatásra szorulhat, de valójában már 35 éve annak, hogy a Tajvanban megalapított InWin bemutatta első gépházait. A cég évről évre folyamatosan fejlődött és terjeszkedett, így nem csak tápegységeket, szervereket és egyéb perifériákat, de új irodákat is tető alá hoztak, többek között Európában és az USA-ban is. Ismeretlen tucat gyártónak így semmiképp sem nevezhetjük őket, és talán éppen ezért elhihetjük nekik, hogy az aprócska extra ventivel megspékelt AIO hűtőjük valóban többet kínál a piacon kapható többi hűtőnél.
A most bejelentett BR24 és BR36 a gyártó új AIO, avagy kompakt folyadékhűtő szériája. Az előre összeszerelt, zárt rendszerű folyadékhűtők nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen amellett, hogy dizájn szempontból sok gépépítőt elcsábítanak, az izmos, de vaskos toronyhűtőkhöz képest gyakran megkönnyítik a szerelést is. Az tény, hogy ma már a kisebb ATX házak többségét is felkészítették a radiátorok fogadására, választáskor pedig nem kell amiatt aggódnunk, hogy a RAM, vagy a gépház oldala bármiféle akadályt jelent majd. Az InWin azonban nem csak azt állítja, hogy a folyadékhűtőjük nem ütközik a DDR modulokba, vagy azt, hogy levegősebb társainál kiegyensúlyozottabb hőértéken tartja gépünk agyát, de azt is, hogy a furcsa kis tölcsér alakú CPU-blokk az alaplapunk melegedéslre is pozitív hatást gyakorol.
Ahogy azt a rövidke nevük sejteti, a választék egy 240 é
NBA 2K21 ingyen, az Epic Games Store-ban!
Tavaly szeptemberben megjelent, most pedig ingyen lehet a miénk a legnépszerűbb kosárlabdás játék
Ahogy azt az Epic Games nem is olyan rég közöle, még jó ideig nem hagy fel a heti rendszerességgel ingyen osztogatott játékok koncepciójával, mely nagy szerepet vállal abban, hogy az áruházuk még éveken át biztosan veszteséges marad. Az viszont viszonylag ritka, hogy titkolózzanak a soron következő játékról, és ugyan most nem egy GTA V kaliberű darabról van szó, az NBA 2K21 sem réginek, sem túl olcsónak nem nevezhető.
A járvány miatt a sportrajongók számára csak minimális lehetőség maradt arra, hogy kedvenc játékosaikat élőben is láthassák, ám a helyzet szinte mindent felborított, amihez korábban hozzászoktunk. Az NBA azonban a zárlat közepén egy különleges kivételt és – a mérkőzések helyszínét tekintve – szó szerint buborékot képzett, ugyanis egy egyedi fedett pályát biztosítottak a csapatok számára. Ezzel a hirtelen megtorpanó szezon végül 4 hónap pihenő után tovább folytatódhatott, és így ezt az epizódot is volt mihez igazítani. A széria ráadásul hosszú idő óta először esett át alapos átalakuláson, mivel az új FIFA-hoz hasonlóan ez volt az első olyan PC-s kiadás, mely technikai értelemben elmarad a konzolra kiadott változattól. A két verziót teljesen külön fejlesztették, a szerkezeti eltérés és persze a kiadó hozzáállása miatt pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy kizárólag a konzolos kiadás kaphatja meg a next-gen jelzőt biztosító frissítést.
Aki
Látványos és igényes gamer perifériák az SPC-től
A feltörekvő lengyel gyártó látványos gaming kiegészítőkkel támad
A SilentiumPC előretörése igazán kellemes meglepetés a PC-s felhasználók, és leginkább az európai közönség számára, hiszen egy lengyel vállalatról van szó. A vállalat az utóbbi években ellepte a piacot meglepően igényesen megtervezett processzorhűtőkkel és házakkal, de a gépszerelés mellett nem feledkezik meg azokról sem, akik szimplán csak élvezni szeretnék összeállított PC-jüket. A gamereket az SPC Gear márkanévvel ellátott perifériákkal igyekeznek megszólítani, melyek nem csak jó minőségükkel, de látványos dizájnjukkal is hódítanak.
Az eSport ma már hivatalosan elismert professzionális ágazat, a jobb általános játékélmény eléréséhez viszont nem kell fizetett játékosnak lennünk. Éppen ezért készít szinte minden második cég könnyített szerkezetű egereket, melyek egymással versengve bizonygatják, hogy az övék a leggyorsabb halálosztó, amit kapni lehet. A bőség zavarát az SPC Gear is megtoldotta saját megoldásaival, melyek követik a divatot, amit a méhsejtes rácsozatú házak megjelenése teremtett. Mi a LIX és a LIX Plus Onyx White közül a Plust ajánljuk, mivel a két tökéletesen azonos megjelenésű és egyformán 59 grammot nyomó egér közül, ez kapta az ütősebb összetevőket. A Pixart PMW3360 érzékelő 6.35 m/s mozgáskövetési sebességet produkál, a mintavételezést pedig 200 és 12 000 CPI között változtathatjuk a görgő mögötti kis kapcsolóval, legfeljebb hat lépésben. De ha már kapcsolók, a beszédes Omron
Zen 3+, RDNA 2 és 6 nm? Készül a Ryzen 6000 APU
Ismert szivárogtatók szerint a Zen 4 magok előtt még izgalmas dolgok várnak ránk
Jól tudjuk, hogy mióta befutott az első Ryzen széria, az AMD mérnökei nem töltenek túl sok időt pihenéssel. Míg a Zen ígéretes, a Zen 2 már kifejezetten versenyképes volt, a 7 nm-es csíkszélességen legyártott Zen 3 magok pedig lényegében végleg maguk mögé is utasították az Intel toldozott-foldozott 14 nm-es termékeit. Nem is csoda, hogy mindenki a soron következő Zen 4 képességeire kíváncsi, ám a friss hírek szerint az még nem az egyetlen újdonság, aminek hamarosan előkelő helye lehet a processzorpiacon.
A beépített grafikus egységgel felvértezett processzorok egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek a céges és otthoni és felhasználók között. Vállalatok esetén nyilván a költséghatékony irodai felhasználás az elsődleges szempont, ugyanakkor nem elhanyagolható a tény, hogy az integrált grafikus chipek rengeteget fejlődtek az utóbbi évek során, így már külön videokártya beszerzése nélkül is meglepően vállalható játékos teljesítményt érhetünk el. Ez különösen fontos szempont most, amikor a legegyszerűbb VGA is ritka és drága kincsnek számít, így azonnal felkapjuk a fejünket, ha hírt kapunk az AMD készülőfélben lévő Ryzen 6000-res APU (Accelerated Processing Unit) sorozatáról. A hírekért ezúttal is az ipari kapcsolatairól és hiteles előzeteseiről ismert Igor’s Lab, konkrétabban Igor Wallossek felel, aki szerint az új APU minden korábbinál magasabb színvonalon teljesítheti az imént felsor
Google Fotók - korlátozás és titkosítható mappa jön
Az új funkció egy külön páncélszekrény a legérzékenyebb fotóink számára
Ma ér véget a Google I/O konferencia, ahol a vállalat beszámol a terveiről, fejlesztéseiről és a fontosnak tartott újdonságokról. Természetesen leleplezésre került a soron következő Android verzió is, mely már 12. alkalommal dobja fel érdekes kiegészítésekkel az újabb mobilokat, köztük számos dizájnelemmel és AI által megtámogatott funkcióval. De ha már fejlesztés, szóba került többek között a népszerű Fotók szolgáltatásuk is, mely a tárhely korábban bejelentett korlátozásán túl egy hasznos biztonsági opcióval is bővül.
Bár a Google Fotók közel sem az egyetlen képekre specializált szolgáltatás, de a közel egymilliárdos felhasználói bázist tekintve mindenképpen az egyik legnépszerűbb, hiszen használatához elegendő egyetlen Gmail fiók, és máris bőséges hely áll rendelkezésünkre. Igaz, a bőséges jelzőt hamarosan elégségesre cserélhetjük, legalábbis akkor, ha kevésnek találjuk a 15 GB-ra limitált kapacitást. Ez lesz ugyanis az az ingyenesen felhasználható mennyiség, mellyel a vállalat 2021. június 1-jétől korlátokat szab annak, hogy válogatás nélkül a Google szervereire öntsük képeinket. Ez a dátum tehát kiemelten fontos mindazok számára, akik jelenleg 15 GB-nál több fájlt tartanak a tárhelyen, ugyanis, ha többre van szükségünk, Google One előfizetésre lesz szükségünk, mely minimum 100 GB-ra bővíti a lecsökkentett keretünket. Nem árt tudni arról sem, hogy a díjmentesen felkínált 15 GB-ot a Drive, a G
Kína ledobta a kripto-bombát, zuhannak a valuták is
A kínai cégek és bankok nem üzletelhetnek tovább kriptovalutákkal, zuhan a Bitcoin és az Ethereum
Manapság minden a kriptopénzek körül forog, a bányászat hatalmas népszerűségnek örvend, ám az elmúlt néhány hét leforgása alatt ismét nagyot fordult a világ a digitális valuták körül. A kapcsolódó hírekben leginkább Elon Musk nevével találkozhatunk, aki nem csak a SpaceX rakétáit, de a Bitcoin árfolyamát is képes volt az egekbe lőni, utóbbihoz ráadásul elég volt kihasználni a közösségi médiában rá irányuló figyelmet. 1.5 milliárd dollár értékű bevásárlása után jött az újabb meglepetés, miszerint a Tesla mégsem fogadja el a Bitcoint fizetőeszközként, igaz, állítása szerint az értékes valutától azért nem szabadulnak meg. Míg a valuta értéke ide-oda ugrál és zajlik a találgatás, hogy vajon ez csak egy újabb trükk-e, mely alkalmas az árfolyam manipulációjára, jött Kína, és az asztal közepére csapott. Nemrég indult terjedésnek a hír, miszerint Kína betiltotta a bankok és fizetési társaságok számára, hogy kriptovaluta-tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, ez pedig a kriptopiac számára egy szolid 1 billió dolláros zuhanást jelent.
Arról eddig is sokat hallhattunk, hogy Kína finoman szólva nem szívleli a kriptovaluták intézményét, ám a hét elején minden korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be a digitális pénznem korlátozására. Az új állami direktíva ugyanis megtiltja a kínai pénzintézeteknek és fizetési vállalatoknak, hogy a jövőben bármiféle kriptopénz
Már tölthető a Windows 10 21H1 funkciófrissítés
A hosszas próbaidőszak véget ért, legalábbis hivatalosan már nem tesztalanyok vagyunk
Az elmúlt napokban a Microsoftnak volt néhány érdekes bejelenteni valója, alaposan kibővül például a Teams csevegőszolgáltatás publikus verziója, az pedig csak néhány órája derült ki, hogy a Windows 10X hivatalosan is kaszát kapott. Eközben viszont elérhetővé vált a Windows 10 májusi frissítése is, melyre egyelőre meglepően kevés panasz érkezik.
Ahogy azt a Microsoft nemrég hivatalos közleményben is tisztázta, a hosszasan fejlesztgetett Windows 10X már egészen biztosan a süllyesztőben végzi, ám a redmondiak által fontosnak talált újdonságokat és funkciókat – app konténerek, hangvezérléses gépelés és más finomságok – azért előbb félreteszik, és egy részüket szép lassan átmentik az asztali Windows 10 rendszerbe. A most útjára indított 21H1 azonban még mindig nem az a drasztikus újításokat szállító csomag, amit Sun Valley néven is ismerhetünk, mivel az a 21H2 verziószám alatt érkezik, és valamikor ősszel várható. „A 2021. májusi frissítés célja a biztonság, a távoli hozzáférés és a minőség javítását szolgáló fontos szolgáltatások biztosítása, és úgy tervezték meg, hogy gyors frissítési élményt nyújtson" – írta blogbejegyzésében John Cable, aki többek között a javításokért és frissítésekért felelős részleg vezetője. Ez tehát egy kisebb update, vagy ha úgy tetszik, egy megelőző csapás, mely utat csinál a nyári szünet után bevetésre kerülő nagyágyú számára.
Az AMD gátolja a 300-as lapok Zen 3 támogatását
Az ASRock kiábrándító választ adott egy felhasználó kérdésére
Ha az elmúlt évek során valamit nem volt érdemes az AMD szemére vetni, az az elégtelen terméktámogatás volt. Az AM4-es alaplapi foglalat már sokadik évét tapossa és átvészelt számos olyan generációs előrelépést, amivel könnyedén megindokolhatták volna a foglalat azonnali nyugdíjazását. Ebben nagy szerepet játszott a 300-as lapkészlet hosszútávú támogatása is, mely elvileg még a legújabb Ryzen 5000 szériának is biztosíthtaná a kompatibilitást, azonban úgy tűnik, hogy az AMD most véget vetett a mókának.
Az AMD és 300-as lapkészlete, meglepően rugalmasnak bizonyult az egymás után érkező Ryzen processzorok támogatását illetően, hiszen a négy éve bevezetett B350 és X370-es deszkák elboldogultak még a Zen 2 magokkal érkező Ryzen 3000 családdal is. Rengeteg találgatás volt azt illetően, hogy mely lapok tulajdonosai válthatnak majd biztonsággal Ryzen 5000 processzorokra, és úgy tűnt, hogy a kitartó 300-as széria is képes lesz kiszolgálni az új 7 nm-es lapkákat, ehhez csak némi kompromisszumra, és persze a kapukat megnyitó AGESA mikrókódra lenne szükség. Április vége felé körbe is járt a hír egy BETA verziós BIOS megjelenéséről, mely több X370-es ASRock lapon is engedélyezte a Ryzen 5000 processzorok támogatását. A felhasználók meglepődtek, ráadásul pozitívan, mivel a többség stabil működésről számolt be, és üdvözölték mind az AMD, mind a gyártópartner pozitív hozzáállását, hiszen lehetett tudni, hogy eredetileg ne
Ilyennek látja a jövő kijelzőit a Samsung
Azt hajtogatják, hogy a jövő hajlítható és méretezhető kijelzőkben tükröződik a legjobban
A retro sci-fi filmek és könyvek egy része, a kétezres évekre már átlátszó kijelzőket, esetleg hologramokat vizionált, ám egyelőre nem csak az otthonainkban, de még az űrhajókon sem fordulnak elő hasonló megoldások. A LED-eknél azonban szinte nincs is népszerűbb, mindegy, hogy villogó diszkófényt szeretnénk, esetleg olyan kijelzőket, melyek képminősége és színvisszaadása is kiemelkedő. Ami az egészet beborítja némi futurisztikus hangulattal, az a hajlíthatóság, mellyel a vásárlók még nehezen barátkoztak meg, a gyártók azonban láthatóan nagyon is hisznek benne.
Legalábbis erről árulkodnak azok a prezentációs anyagok, melyek alapján a legnagyobb techcégek szeretnének új divatirányzatot teremteni, amihez természetesen már meg is kezdték a vásárlók megpuhítását. A kijelzőket bemutató látványos prezentációkhoz pedig nincs is jobb esemény, mint az 58. alkalommal megrendezett Display Week, mely a technológiai előadásokat felsorakoztató eseménysorozatok egyik legfontosabb eseményének számít, nagy nevekkel a vendéglistán. Bár ez már a második alkalom, hogy online kerül megrendezésre, az olyan vállalatok, mint például a Samsung ettől még gőzerővel készülnek a bemutatóra. Szerencsére kedvcsináló gyanánt megosztottak némi előzetes információt, így kiderült, hogy milyen megjelenítőket szánnak a soron következő eszközeikbe.
Ha azt gondoltuk, hogy a hajlítható kijelző 2020 hóbortja volt
Jön a mesterséges intelligencia alapú hangklónozás
A cég szerint a hírességek így bérbe adhatnák mesterségesen lemásolt hangmintájukat
Néhány évvel ezelőtt még csak egy erősen megosztó elmélet volt, hogy Hollywood hamarosan olyan színészeket is megidézhet filmjeiben, akik már rég nincsenek közöttünk, elmosva az animáció és az élőszereplős alkotások között húzódó utolsó védvonalat. Ma már ezen is túl vagyunk, sőt, a deepfake technológiával mi is bármikor arcot cserélhetünk kedvenc mozis karaktereinkkel. Egy valami még hiányzott a formulából, mégpedig a tökéletesen leutánzott hang, a Veritone nevű vállalat azonban örömmel jelenti, hogy nemsokára beindítja hiánypótló hangklónozó szolgáltatását.
A CGI, avagy számítógép segítségével létrehozott kép technológiája már hosszú évek óta igyekszik átejteni realitásérzékünket, ma pedig már aligha lepődünk meg azon, hogy a Zsivány egyesben újra hosszú játékidőt kaphatott a Tarkin tábornokot megformáló Peter Cushing, aki 1994-ben elhunyt. Míg a közönség arról vitatkozik, hogy meddig mehet el a filmipar, addig szépen terjed a mesterséges intelligenciával megtámogatott deepfake technológia, amit, ha ügyesen alkalmaznak, simán köröket ver a méregdrága animáció segítségével megrajzolt, de olykor feltűnően üveges tekintetű karakterek minőségére. A rohamtempóban fejlődő technológia azonban nem csak szórakoztató funkcióval bír, de a káros megtévesztés hatékony eszköze is lehet, gondolva itt közszereplők, politikusok, vagy akár magánemberek arcával ellátott videókra, melyekről lassan képt
Az új Google AI szól majd, ha egy HDD halni készül
Szerverekhez fejlesztik, de azért minket sem hagynak ki belőle
Az öntudattól és a világuralmi tervektől egyelőre még igen messze vannak, a tanuló algoritmusok más területeken egyre csak önállóbbnak és hasznosabbnak bizonyulnak. A gépi tanulás most egy újabb fontos területen kerülhet bevetésre, mely egy mindenkit érintő problémán enyhíthet: a digitálisan tárolt adatok elvesztésén.
Bár otthoni számítógépünkben, laptopunkban, és persze már játékkonzolunkban is igyekszünk SSD-re váltani a mára lomhának és zajosnak számító merevlemezeket, ha masszívabb kapacitásra van szükségünk, az SSD nem éppen a legolcsóbb megoldás a problémánkra. Nem is beszélve a szerverekről, ahol az ipari mennyiségű adat tárolásához ipari mértékű tárkapacitásra van szükség, mely szempont egészen gyakran írja felül a gyors adatmozgatás iránti igényeket. Márpedig akárhogy is fejlődnek az SSD-k írástűrés és élettartam szempontjából, az adatközpontok esetében még hosszú ideig a HDD lesz az elsőszámú támasz. Mivel a felhőben tárolt adatok mérete, globális léptékben nagyjából négy évente megduplázódik, az jó sok további HDD-t jelent, a meghibásodás esélye pedig még a legdrágább lemezek esetén is valós probléma. A világ legnagyobb adatközpontjaiból többet is birtokló Google most ismét megragadta az AI-ban rejlő lehetőségeket, és a veterán winchestergyártó Seagate segítségével egy mindenkit régóta érintő problémán szeretnének enyhíteni: a váratlan adatvesztésen.
A merevlemezek iránti kereslet nemhog
A kínai boltok száműzték a Gigabyte termékeit
Kritizálták a kínai gyártás minőségét, most szinte az egész piacot elvesztették
Még egy 35 éves vállalatnál is bármikor előfordulhat, hogy egyetlen meggondolatlanságuk olyan lavinát generál, ami végül pillanatok alatt okoz elképesztő anyagi károkat. Nem is lennénk most annak az illetőnek a helyében, aki jóváhagyta, illetve megosztotta a cég nagy port kavaró bejegyzését, amire válaszul Kína bojkottálni kezdte a Gigabyte termékeit.
A Gigabyte-ot már jól ismerjük alaplapjairól és videokártyáiról, de egy ideje már saját, gaming kategóriás laptopokat is készít és forgalmaz. Nos, mostantól egy újabb dolog is eszünkbe juthat majd róla, ugyanis a napokban csatlakozott azon márkanevek díszes társaságához, mely Kínával kapcsolatos kritikus álláspontja miatt került tiltólistára az ország kereskedőinél. Szemben mondjuk a hasonló sorsra jutott Nike-val, a tajvani vállalatnál nem politikai állásfoglalást hangoztattak, de láthatóan az nem is az egyetlen ok, amire a kínai kormányzat érzékeny. A weboldalukon közölt, erősen kritikus hangvételű bejegyzésben arról írtak, hogy különböznek azoktól a meg nem nevezett márkáktól, akik a silány minőségű kínai bérgyártókkal dolgoztatnak. Ezeket az „alacsony ár, alacsony minőség” párhuzammal illették, és nem mellesleg az is említésre került, hogy laptopjaik 90%-a tajvani gyártmány. Nos, nem tudni, hogy mi járhatott a bejegyzést szerkesztő illető fejében, aki valamiért jó ötletnek gondolta, hogy érdemes ilyen hangvételben nyilatkozni
Az IBM szerint a chiphiány még évekig eltarthat
Az ismert techvállalatnál úgy vélik, hogy még távol járunk a chiphiány végétől
A járványhelyzettel, és a takaréklángra visszahúzódó gazdasággal karöltve csapott le a globális chiphiány, melyet a magas fordulatszámra kapcsoló kriptobányászat csak még tovább súlyosbított. Bár időnként hallhatunk bíztató előrejelzéseket, a helyzet egyelőre nem látszik enyhülni, a veterán IBM vállalat vezetője pedig arról beszélt, hogy az egyre súlyosabb következményekkel járó krízis még több éven át eltarthat.
Míg a gyártósorok és a szakemberek nem kért pihenésre kényszerültek, aki tehette, számítógépen végezhető munkáját otthonában igyekezett ellátni, mely további teljesíthetetlen megrendelésekkel terhelte a hardvergyártókat. Azonban a technológiai szektor előtt nem csak az erősödő távmunka halmozta fel a munkát, de ott vannak az Ethereumot és más kriptopénzeket lázasan bányászók tömegei, akik csak úgy habzsolják a videokártyákat, nem beszélve a bezártság alatt szórakozni vágyókról, akik új játékkonzolt, notebookot, mobilt és asztali számítógépet szerettek volna. Ez egyfelől persze rekordmértékben növelte a PC-s eladásokat is, ám a szűkösre szabott termelési kapacitás, és a kereslet ellátásához elégtelen mennyiségű alkatrész együtt már olyan hosszútávú problémát okozott, melyből még jó darabig nehéz lesz kilábalni. Erről beszélt most Jim Whitehurst, az IBM jelenlegi elnöke is, aki a BBC-nek beszélt meglátásairól.
"Néhány évbe is beletelhet" – utalt a chiphiány enyhülésére a
Agyi chip segítségével gépelt egy mozgássérült férfi
Az agyba ültetett eszközzel elérhető, hogy kéz vagy beszéd nélkül is szabadon kommunikálhassunk
Bár a legmerészebb technológiai fejlesztésekről szóló híradások rendszeresen Elon Musk körül forgolódnak, nem ő és cégei az egyetlenek, akik a világ különböző problémáira a technológiában látják a megoldást, esetleg olyan válaszokkal állnak elő, amiket valójában még meg sem előztek a hozzájuk tartozó kérdések. Egy frissen közzétett tanulmány szerint ugyanis egy Stanford kutatói áttörésnek is nevezhető eredményt produkáltak, egy agyba ültetett chip segítségével, mely ezúttal nem a gyakran emlegetett Neuralink.
Márpedig, ha valami jelenleg aggasztja és egyben lázban is tartja az emberiséget, az a Neuralink projekt, melynek legkönnyebben megjegyezhető tulajdonsága, hogy a használatához muszáj lesz az agyunkba építeni. Az úgynevezett digitális agyi interfész lényegében azért felelne, hogy az emberi agy közvetlen kapcsolatot hozhasson létre a számítógépekkel, mely egy oda-vissza ható, és mellesleg szupergyors kommunikációt tenne lehetővé a két oldal között. A finoman szólva is merész terv azonban már bőven meghaladta az ötlet szintjét, hiszen túl van több sikeres állatkísérleten, és lényegében csak arra vár, hogy végre emberi alanyok is kipróbálhassák, vajon ők is tudnak-e pongot játszani, pusztán az elméjük segítségével. Természetesen bármennyire is megosztó koncepcióról van szó, az egyértelmű orvosi hasznát nehéz lenne félretenni, hiszen a beteg emberek életminőségének javítá
A Huawei mindenkihez elhozná a gigabites internetet
A Huawei az új AirPON technológiával segítené Magyarország digitalizációs törekvéseit
Sokat hallottunk, és sokat is írtunk a Huaweit sújtó gazdasági szankciókról, melyekkel az Egyesült Államok alaposan visszavetette a tekintélyes telekommunikációs vállalat helyzetét. Az okostelefonok piacán is nagyágyúnak számító kínai vállalat, már nem árulhat Google támogatással rendelkező telefonokat, a Honor telefonmárkát pedig nem is olyan rég mindenestül eladták. Az USA döntése számos ország hálózatfejlesztési beruházásait is visszavetette, de Magyarországét nem feltétlenül, ahol hamarosan megkezdődhet az utóbbi időszak legnagyobb internetes lefedettséget elősegítő programja.
Csütörtökön tartották meg a Távközlés világnapját, mely nálunk is jó okot adott egy tematikus esemény megrendezésére. A rendezvénynek a győri Széchenyi István Egyetem adott otthont, ahol többek között egy izgalmas és hosszútávú hálózatfejlesztési programról, a Gigabit Magyarország terveiről is szó esett. Ahogy azt már sejthetjük, fontos szerep jutott a Huawei Technologies Hungary Kft.-nek, akit a bemutató során a cég vezérigazgatója, Colin Cai képviselt, de megszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs is. A téma egy olyan, akár 5G alapon is működő vezetékes, és vezeték nélküli technológiát ötvöző megoldás volt, mely állítólag a kiépítés idejét és a művelet költségeit is jelentős mértékben lecsökkentheti.
A járványhe
A Tesla mégsem fogad el Bitcoint, zuhant az árfolyam
Elon Musk újabb meglepő húzása miatt visszazuhant a Bitcoin árfolyama
Februárban hatalmasat robbant a kriptolázat útjára indító Bitcoin árfolyama, mikor Elon Musk bejelentette, hogy bevásárolt belőle, egy szolid 1.5 milliárd dolláros befektetés keretében. Az amúgy is a legértékesebbnek számító valuta ekkor 43 000 dolláros rekordértékre ugrott, melyet a Tesla első embere március végén azzal tetézett, hogy a vállalat által értékesített elektromos autókért márciustól már Bitcoinnal is lehetett fizetni. A hír igen megosztónak bizonyult, és úgy tűnik, hogy a Tesla most hátramenetbe kapcsolt, ugyanis visszavonta a kriptós fizetés lehetőségét, ami a Bitcoin árfolyamának több mint tíz 10%-os zuhanásához vezetett.
Musk meglepő beruházása és a Bitcoin elfogadásának bejelentése hatalmas hullámokat gerjesztett. Ekkor a Bitcoin mellett más digitális fizetőeszközök értéke és népszerűsége is megugrott, a befektetők, illetve az érintett vállalatok örvendeztek, azonban a hatás ellenhatást váltott ki, ugyanis számos helyről kezdtek el záporozni a kritikák, melyek elsősorban a környezetvédelemmel kapcsolatos aggályoknak adtak hangot. Régóta nem titok, hogy a videokártyahiány nem a legkellemetlenebb globális hatás, mely a kriptobányászat számlájára írható, hiszen a bányászat hatalmas energiafelhasználással jár. A jövedelmező tevékenység zöme a Kínában tömegével üzemelő farmokon zajlik, melyek nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból nyert energiából táplálkoznak, ez pedig a szakértők e
Valóban! Új Csillagkapu RTS játék készül
Az ikonikus sci-fi széria kizárólag PC-re készülő stratégia formájában tér vissza
1994 és 1997. Ez a két dátum jelzi az egykor tömegek által rajongott, mára pedig kultikus státuszba emelkedett sci-fi univerzum két sarokpontját. Az első a hivatalos mozifilm, a második pedig az egyenes folytatásként útjára indult televíziós sorozat bemutatásának éve, mely utóbbi aztán 10 teljes évadot, két kiegészítő filmet, és két testvérsorozatot is kapott – melyekből az Atlantis a méltatlan befejezésével, a Universe pedig a két nem túl acélos szezonjával vált emlékezetessé. Az egykori rajongók, és persze azok a nézők, akik évekkel később kaptak rá a kaland ízére, azóta is várják, hogy a stúdió újraélessze a Csillagkapu projektet, azt pedig fájlalják, hogy ennyi mozgóképes tartalom mellett nem fért el, egyetlen teljesértékű videojátékos adaptáció sem.
27 éve, hogy először nyitottunk átjárót az univerzum egy másik szegletébe, és azóta rendre érvényesül az az íratlan szabály, miszerint minél sikeresebb valami a tévében, annál kevésbé működik a számítógépek képernyőjén. Pár korai konzolos próbálkozástól és kevésbé emlékezetes mobiljátéktól eltekintve, a Stargate sosem kapott még egy közepes költségvetésű, de legalább teljesértékűnek nevezhető játékot sem, melyet a fejlesztők odaadása és a rajongók szeretete átsegíthetett volna az esetleges hiányosságokon. A teljesség igénye nélkül talán a szomorú sorsra jutott Stargate SG-1: The Alliance-t érdemes megemlíteni, mely bejelentése utá
Nem ajánlott torrentezni a Starlink műholdakkal
A SpaceX nem tolerálja sokáig az illegális letöltéseket
A műholdakról hosszú ideig a televíziós műsorszórás és az autós navigáció juthatott eszünkbe, ám ahogy az az internettel is történt, a kezdetben katonai felhasználású technológia előnyei, szépen lassan az átlagemberek számára is mindennapossá váltak. És itt a két szál össze is ér, hiszen a bolygó körüli pályán keringő, többezer műhold között egyre több olyan teljesít szolgálatot, melyet kifejezetten nagysebességű internetkapcsolat továbbítására szántak. Ilyen például a fiatal Starlink hálózat is, mellyel torrentezni lehet, viszont nem feltétlenül érdemes.
A Starlink csak egy, az Elon Musk által létrehozott ambiciózus projektek között, melyet a SpaceX űripari vállalat tavaly repített új magaslatokba. A teljes földet beterítő műholdas internet tervéhez, csak a múlt évben több mint 800 új egység fellövésével járultak hozzá, a meghódított csillagos égre rajzolt álomhatár pedig legalább 42 000 darab lehet. Azért „csak” ennyi, mert egyelőre – a szintén elképesztően soknak hangzó – 12 000 darabra kaptak engedélyt az USA Szövetségi Kommunikációs Bizottságától. Persze ha minden a SpaceX tervei szerint alakulhatna, előbb utóbb az égbolt olyan sűrűvé válna a műholdaktól, hogy egy nagyfelbontású LED-falhoz válhatna hasonlóvá, mely a csillagok fénye helyett óriási Tesla reklámokat sugározna felénk. Jelenleg közel 1600 szatelitjük aktív, melyek egy folyamatosan bővülő, de egyelőre korlátozott
A Google kötelezővé teszi a kétlépcsős azonosítást
A bevált azonosítási módszer hamarosan kötelező lesz
Kiberbiztonság, adatlopás, feltört fiókok. Lassan már az is rendszeresen találkozik ezen kifejezésekkel, akik legfeljebb hetente kukkantanak be digitális levelesládájukba. Ahogy a Facebook-profilok és oldalak óvatlan felhasználói, úgy a Google fiókok tulajdonosai is egyre gyakrabban válnak adattolvajok áldozatává, hiszen utóbbival szinte már bárhová beléphetünk, köszönhetően az óriásvállalat hatékony terjeszkedésének. A kényelem azonban könnyen válhat egyik pillanatról a másikra problémává, ha megfelelő óvintézkedések hiányában belépési azonosítónk illetéktelen kezekbe kerül. Védelmünk megerősítésére már van bevált módszer, mely választható opció helyett hamarosan kötelező lépéssé válik.
Megszokhattuk, hogy a legtöbb online szolgáltatás belépéskor egy e-mail címet, vagy felhasználói nevet, és a hozzájuk tartozó jelszót kéri tőlünk, ez azonban – a gyakori adatszivárgások, betörések és adathalász szoftverek kártékony hatásainak ismeretében – már egyre kevésbé elegendő. A belépési procedúra a Google-fiókunk esetében sem különbözik a megszokottól, azonban hatékonyságát már aligha nevezhetjük megfelelőnek, a Google pedig hosszú ideje zaklatja a belépéssel próbálkozó felhasználókat, hogy saját érdekükben iktassanak be egy második védvonalat is, ezt hívjuk kétfaktoros, vagy kétlépcsős azonosításnak. Meglepően sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, ugyanis kényelmetlennek találják, hogy a telefonunkban elmentett
Ma startolnak az RTX 3050 és 3050 Ti mobil GPU-k
Beindult a legkisebb RTX 3000 forgalmazása, de majdnem kizárt, hogy az ajánlott árakon lássuk viszont
Mind ismerjük és unjuk már a globális chiphiányt, a papíron megjelent, de mégsem kapható videokártyákat, és legalább ennyire elegünk van a kriptovaluták miatt beindult felvásárlási lázból, ahogy a scalperekből és a raktáraikban tornyosuló, sokszoros áron kínált VGA-kból. A chiptervezők ettől függetlenül igazodnak az ütemtervhez és sorban mutatják be a legújabb GPU-kat, amikből jó, ha néhány darab landol valódi játékosoknál. Akárhogy is, az Nvidia most az RTX 3050 kártyák laptopokba szánt változatait indította útjukra.
A modern gamer notebookok belépő szintjét erősítő RTX 3050 kártyák hivatalosan is forgalomba kerültek, és kezdetben az Intel 11. generációs processzorainak társaságában lesznek megtalálhatók. Elsőként a Dell, HP, Lenovo, Gigabyte, MSI és Razer termékekben kaphatnak helyet, de idővel jönnek az Asus és Acer masinák is, később pedig nem kizárt, hogy a sorban hátrébb ácsorgó gyártók is rátehetik a mancsukat az új GPU-kra. Ahogy azt egy márciusi cikkben már jeleztük, az Asus idő előtt lebuktatta az RTX 3050 Ti érkezését, most pedig láthatjuk, hogy vele együtt érkezik a gyengébb RTX 3050 mobil kiadása is. A két belépő szintű RTX ezúttal megelőzi a teljesértékű, asztali változatok érkezését, és egy valami miatt már most érdemesek a figyelemre, hiszen, ha ezek a kártyák az első teszteken vállalható módon teljesítenek aktív sugárkövetési funkciók mellett, akkor
1 2 3 4 ... 23
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...