fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Zen 3 és RDNA 2 - vadászat a vörös októberre!
Durva számítógép, amit Ádám is hazavinne!
Szerver az óceán mélyén - vízhűtés Microsoft módra
TikTok helyett? A YouTube Shorts már elérhető Indiában
3.2 milliárd dolláros per zajlik a YouTube ellen
Eldőlt, az Nvidia felvásárolja az ARM-et!
Leállhat az EU és USA közti adatkommunikáció?
Megfizethető lett a chipekbe épített folyadékhűtés
Egy bővítmény visszaállítja a klasszikus Facebookot
Egy robot cikkét közölte le a The Guardian
Megjelent az Android 11
Egy karfiolon tesztelték az első 3.2 gigapixeles kamerát
2020. 07. 29

Ma 5 éves Windows 10, és hamarosan ismét megújul

Öt éve jelent meg az operációs rendszer, amiről a Microsoft azt állítja, hogy az utolsó önálló asztali Windows kiadás leszMa öt éves a Windows 10

A Windows 10 már öt éve járja összességében sikeres, ám bukkanóktól sem mentes útját, mely tovább öregbíti a Microsoft vegyes asszociációkat keltő hírnevét. A 10-es verziószámot elnyerő operációs rendszer hivatalosan 2015 július 29-én kapta meg a startengedélyt, mely a 8-as kiadást végül ügyesen helyrepofozó 8.1 után szimplán kihagyta a 9-es számot. A megjelenés előtt Treshold és TH munkacímen terjedő fejlesztés érdekes utat járt be, mivel a tapasztalok szerint a felhasználók nehezen barátkoztak meg a Windows 8 által bevezetett változásokkal, így az ismerős élmény érdekében a kezelőfelület a Windows 7-tel megismert világhoz kanyarodott vissza, míg a funkciók tekintetében a DirectX 12-vel és más újításokkal próbálta elérni, hogy leváltsuk a többé-kevésbő jól bevált rendszerünket.


A Microsoft pedig nagyon pedálozott, hogy mindenkit rávegyen a váltásra, így két vonzó ajánlattal is előállt. Először is 2014 vége felé, vagyis már jóval a hivatalos megjelenés előtt mindenki számára ingyenesen elérhetővé tette az Enterprise kiadás korai próbaváltozatát, a teszthez pedig elég volt belépni a szintén októberben indított Windows Insider programba. Ez a jó szokás máig él, és ugyan manapság ez már nem számít különlegességnek, a 90 napos próbaverzió máig szabadon tölthető,telepíthető és bármikor aktiválható. A teljes letámadás érdekében azonban egy jobban hangzó ajánlattal is előálltak, így a Microsoft történetében talán először, minden hivatalos Windows 8, illetve 8.1 termékkulcsal rendelkező felhasználó számára ingyen kínálták fel a frissítés lehetőségét, és a lehetőséghez végül a legelterjedtebb kiadás, a Windows 7 tábora is csatlakozhatott. Érdekesség, hogy figyelmetlenségből, vagy épp valamiféle furcsa engedékenységből, de nem hivatalosan a régebbi kulcsok nagy részét továbbra is elfogadja a Windows 10, sőt, arra is akad precedens, hogy a váltás akár a nem hivatalos változatokon is végrehajtható. Az azért beletelt pár évbe, mire a Windows felhasználók között átbillent a mérleg a 10 felé, végül konkrétan tavaly januárban már 39.22% az új kiadást használta, a 7 pedig a gépek 36.90%-án volt jelen, ami továbbra is jelezte a 2011-es rendszer népszerűségét.

Üdvözöllek 2014-ben!


Bár kétségtelen, hogy sokan visszasírják a barátságosabbnak tartott Windows 7-et, és páran még a jóval stabilabbnak bizonyuló 8.1-et is, a Windows 10 végül egy új korszakot kezdett, hiszen a korábbi rendszertelenség után 2017 óta évente két nagy frissítés érkezik hozzá. Ezzel a Microsoft végleg leváltotta a számozott rendszerekre épülő modelljét is, és továbbra is a Windows 10-et szánja az utolsó hivatalos asztali kiadásnak, melyet a tavaszi és őszi telepítőcsomagokkal kíván a folyamatosan változó igényekhez igazítani. Ez a gyakorlat végül felemás eredményeket produkált, mert az áramvonalasítás kísérlete végül inkább döcögőssé tette az utazást, és lassan nem telik el úgy hónap, hogy a közösség a médiával karöltve ne számolna be különféle hibákról, biztonsági problémákról, felhasználói élményt megnehezítő anomáliákról. Példát jóformán keresnünk sem kell, hiszen elég úgy két hónapot visszalapoznunk a 2020 Májusi (2004) frissítésig, ami sokaknak egyáltalán nem is hajlandó települni, de a rengeteg kezeletlen panasz ismeretében, ez talán nem is a legrosszabb alternatíva.

Tavaly januárban végül a 10 vált az elterjedtebb rendszerré


Az összkép azért talán nem olyan rossz, mint amit sokan gondolnak, hiszen sokan egyáltalán nem tapasztalnak semmilyen problémát, de ez persze nagyban függ a hardveres környezettől és a felhasználói szokásoktól is, a Májusi frissítés elérhetőségét pedig egy algoritmus szabályozza, mely a folyamatosan zajló tesztek alapján bővíti azoknak a gépekben a listáját, ahol a telepítésre végül rábólint a Microsoft. Ilyesmire korábban nem igen volt példa, sőt, arról is hallani, hogy ha a Microsoft szerint gépünk nem felel meg a stabil futtatáshoz szükséges ismeretlen feltételeknek, akkor akár le is mondhatunk a dologról. Szerencsére az amúgy kiváló megítéléssel rendelkező Defender biztonsági összetevő mindenképp frissül, kár, hogy egy ideje ott is egymást érik a problémák, melyek a vizsgálatból kihagyott fájloktól a program működésének teljes megtagadásáig terjednek. A másik, meglepően ritkán tárgyalt gond azonban pont a frissítés intézményének lényegét érinti. A fejlesztőknek láthatóan gondot okoz a Windows feladatütemezőjének, és a már évek óta piacon lévő AMD Zen architektúrának az összehangolása, ami végeredményében instabil teljesítményhez vezet, vagyis a modern hardverhez sajnos sokszor nehézkesen sikerül megfelelő szoftveres hátteret biztosítani. Maga a jelenség azért kellemetlen, mert a papíron elavultnak számító Windows 8.1 például tökéletesen megbirkózik a Ryzen processzorok igényeivel, viszont az elégtelen drivertámogatás, és a kompatibilitási hiányosságok miatt ez már egyre kevésbé releváns opció.

Letisztultabb Start menü


A Microsoft ettől függetlenül rendületlenül dolgozik az újdonságok biztosításán, a munka pedig az Insider programban résztvevők számára továbbra is folyamatosan nyomon követhető. Az aktuális hírek szerint még fel is gyorsult kicsit a tempó, mivel a jövő tavaszra ígért, új Start menüvel érkező 20H2 nevű frissítés már idén ősszel megjelenhet, legalábbis a Windows Latest információi szerint. A változtatások amúgy az új, két kijelzős okoseszközökre szánt Windows 10X promóciójának is tekinthető, mely a redmondi vállalat aktuális projektje, és ahogy a neve is jelzi, nem egy új rendszer, inkább a Windows 10 alternatív változata. A 20H2 frissítés amúgy több aprósággal is próbálkozik, például ismét megújul a már Chromium alapokon üzemelő Edge böngésző, és a megnyitott lapjai közt már Alt+Tab billentyűkombinációval is váltogathatunk.

Variációk egy témára


Ismét pofoznak a rendszeren belüli keresést ellátó algoritmus hatékonyságán, és mostantól a könnyebb azonosítás érdekében a frissítések kódneve egyben a rendszer aktuális verziószáma is lesz egyben. Az ígéretek szerint ezúttal a biztonsági javítások is a helyükön lesznek, a 20H2 pedig ugyanazt a kumulatív frissítést kapja meg, mint a hányattatott sorsú 2004-es frissítés, mivel inkább tekinthető egy Service Pack-nek, mint komolyabb szolgáltatásbővítésnek. Aki fél, hogy a letisztultabbnak és egységesebbnek Start menüt valójában csak összekuszálják, annak biztosítják a mostanáig megszokott kialakítást is, a tálca pedig megszabadul az előre telepített és sosem használt alkalmazások ikonjaitól, a testreszabhatóság mellett pedig képes lesz azokat a programokat listázni, amiket a leggyakrabban használunk.

A Dark/Sötét mód a megszokott élményt kínálja


A Microsoft tehát igyekszik a Windows 10 frissítéseivel foglalkozni, beleértve a mobil eszközökhöz igazított 10X-et is, mely állítólag akkora figyelmet élvez a cégnél, hogy emiatt a szülinapos asztali változatra kevesebb erőforrás juthat, ami az amúgy is problémás frissítések ritkább megjelenését eredményezheti. Ezek alapján továbbra is furcsán áll felhasználóihoz a Microsoft, ám láthatóan a vírus miatt megváltozott felhasználói szokások miatt megpróbál előre szaladni, és a hordozható PC-kre és eszközökre koncentrálni, ami rendben is lenne, ha az eddig elsődlegesnek tartott rendszerük hibátlanul teljesítene. Az átlag felhasználó ebből annyit láthat, hogy a Windows 10 egyre több problémát mutat, míg a 10X-ről nem igazán tudja, hogy miért is érdekes, és hogy egyáltalán szüksége lesz-e rá.


Reméljük, hogy ennek az átmeneti időszaknak végül nem mi isszuk meg a levét, és a vállalatnál képesek lesznek megfelelően elosztani a munkarőt a két rendszer támogatása között, ugyanis annyi biztos, hogy az idő előrehaladtával nem igen marad más Windows opciónk, mint az örökéletűnek hirdetett Windows 10.

2020. 07. 29

Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Napokon belül életbe lép a TikTokot betiltó amerikai határozat, de az ügy még nem ért véget Donald Trump újabb nagy port kavaró nemzetbiztonsági intézkedése napokon belül életbe lép, olvashatjuk abban a hivatalos sajtóanyagban, melyet az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross tett közzé. A mai napon új rendelet születik, mely vasárnaptól nem csak a rendkívül népszerű TikTok videós alkalmazást, de a közösségi felületként és pénzküldő appként működő WeChatet is kivonja a forgalomból. Ez lényegében annyit tesz, hogy ezek a kínai fejlesztésű szoftverek mostantól egyetlen amerikai forrásból, tehát sem az Apple boltjából, sem a Google digitális áruházából, sem kevésbé közismert felületekről nem lesznek letölthetők. Elvileg azon készülékek, amelyeken már telepítve voltak a tiltás alá került appok, azok továbbra is be tudnak majd lépni, viszont az alkalmazások folyamatosan felbukkanó frissítéseihez nem férnek majd hozzá, emiatt hamarosan számukra is nehézkessé válhat azok stabil futtatása. A kiadott tájékoztató ezt úgy részletezi, hogy minden hozzájuk köthető szolgáltatás felfüggesztésre kerül, legfőképpen a terjesztésüket és frissítésüket segítő tárhelyszolgáltatások és alternatív elérhetőséget biztosító felületek, az alkalmazáson belül végezhető fizetéses és átutalásos funkciók, illetve folyamatok, továbbá minden olyan USA-ban fejlesztett mobilos szoftver, ami valamilyen módon alkalmazza a programok alapkódját, funkcióit és szolgáltatásait. A szöveg minden tiltás
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Aki lemaradt a Ubisoft Forward alatt osztogatott ajándékról, most lesz pár napja, hogy lecsapjon rá! Az utóbbi évek másról sem szóltak, mint kibertámadásokról, illetve magáról az adatbiztonságról és annak összes vonzatáról, kiemelve a társadalom közös félelmét a nagyvállalatok uralmától és a személyes biztonságunk fokozatos elvesztésétől. A téma tehát a mindennapjaink részévé vált, és míg a filmes és sorozatos vonalon láthattunk pár jó megközelítést, például boncolgatott hasonló témákat a nyomasztó társadalmi sci-fi, a Black Mirror; de ottvan a könnyedebb megközelítést alkalmazó, a témát viszont nagyszerűen boncolgató Person of Interest, addig játék fronton legfeljebb az indie vonalon keresgélhettünk komolyabb hackeres történet után. Aztán jött a Ubisoft, és a témát egy teljesen új fejlesztésének fókuszába helyezte, ráadásul a közepesre sikerült első epizód után is kitartott a szériánál, mely ha minden jól megy, még idén elér nagyszabású harmadik epizódjához, a Legionhöz. Azt gondolhatnánk, hogy a Ubisoft hogy még egyszer nem sütheti el ugyanazt, amit a Watch Dogs első epizódjánál, vagyis a szokásos csillagokat ígérő reklámkampányt, mögötte egy látványos, de kissé összecsapott játékkal, de aztán ránézünk a legnépszerűbb sorozataikra, és nagyon naivnak érezzük magunkat. Első alkalommal sajnos be kellett érnünk lapos karakterekkel, egysíkú küldetésekkel és sablonokból felépített történettel, amit a hackelés köré épített képességek és a jobban sikerült jelenetek sem i
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Az első készleteket a másodperc tört része alatt kapkodták el Annyi egészen biztosan kijelenthető, hogy az Nvidia legutóbbi Ampere bemutatója kifejezetten hatásosra sikerült, hiszen másról sem hallani, mint az új RTX kártyák képességeiről és az előző generációnál jóval korrektebbre sikerült árazásáról. Azonban míg a nagyobb tesztoldalak időben megkapták a maguk tesztpéldányait, a vásárlók már nem feltétlenül ilyen szerencsések, hiszen egyre többen jelzik, hogy esélyük sem volt rendelést leadni, mert az új kártya jóformán a megjelenés pillanatától fogva elérhetetlen. Sorakoznak az Egyesült Államokból származó panaszos Twitter bejegyzések, az országban ugyanis ma elvileg hivatalosan is megkezdték az RTX 3080 terjesztését. Nagyon úgy néz ki, hogy az Nvidia nem tudta, esetleg nem is akarta kiszolgálni a közönségét, pedig valószínűleg ők és partnereik is tisztában voltak a rendelkezésre álló készletek mennyiségével, erről valahogy mégis elfelejtették tájékoztatni a láthatóan lázas vásárlási lázban izzó érdeklődőket. A The Verge cikke szerint az új 699 $-os csodakártya az Nvidia weboldalán olyan hamar került át "kifogyott" kategóriába, hogy az érkezők nagy része még csak nem is látta, hogy lett volna szabad opció a rendelésre. Nem jobb a helyzet a gyártópartnerek egyedi kialakítású termékeivel sem, ugyanis hasonló hírek érkeznek az Amazon, Newegg, Best Buy és más amerikai kereskedő oldalakról is, melyeken a legjobb opció jelenleg az, hogy értesítést kérhetünk, amennyiben a kárt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Szakály György
Még márciusban a vírusmizéria előtt telepítettem fel letöltött ISO-ból a gépemre frissítéssel a 2004-et. kb. fél óra alatt minden zökkenőtől mentsen települt egy akkor 1803-as rendszert váltva (a Windows Update-tel se a 1809 se 1903 se 1909 nem akart települni) Vagyis vannak érdekességek bőven. Ma már minden gépemen a 20H2 van, de alig lehet észrevenni a változást a 2004-hez képest.
2020-08-28 10:05:15
Borbély Csaba
Nekem Még mindig nem engedi Települni a 2004 Build kiadást. Semmi konkrétum miért csak annyit ir hogy.:Hamarosan érkezik a Windows 10 2020. májusi frissítése. Amint elkészül az eszközére, a frissítés megjelenik ezen a lapon. Ez kb 3 hónapja. fentit egyébként sem értem , miért Eszköz alatt.. mert egy pc nem készre szerelt kicsi kis Barebone .
2020-07-31 16:30:21
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...