KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 10. 09

Leonardo, a robot sétál, deszkázik és még repül is

A Caltech által fejlesztett robot több problémát is áthidalna egyszerreRepülve küzdi le az akadályokat az új sétáló robot.

A Boston Dynamics által fejlesztett robotokra nagy figyelem irányult az utóbbi években, a Spot nevű négylábú változat pedig egy vaskosabb összeg fejében már magáncélra is megvásárolható. Hasonló fejlesztésekkel aztán több cég is előállt, a Xiaomi ráadásul 74 ezer helyett 1450 dollárért kínálja saját CyberDog névre keresztelt modelljét, mely valószínűleg még így kevesebb mint 500 ezer forintért is inkább egy szokatlan érdekesség lesz, mintsem tömegtermék. A háttérben persze tovább zajlanak a fejlesztések, a Caltech szakemberei például nemrég egy két lábon közlekedő robottal álltak elő, mely még repülni is tud.


A Kaliforniai Műszaki Egyetem, avagy a Caltech kutatói is lázasan kísérleteznek a robottechnológia egyedi alkalmazásával, nemrég bemutatott eredményük pedig rávilágít, hogy az eddig látottakhoz képest némileg máshogy közelítettek a témához. Szerdán leleplezett kétlábú robotjuk ugyanis nem csak abban tér el a leginkább kutyára emlékeztető önjáró gépektől, hogy kevesebb végtagja érinti a földet, mivel a felegyenesedett robotjuk karjait olyan propellerekkel helyettesítették, melyek a távirányításos drónokból lehetnek ismerősek. Az alacsony növésű kis szerkentyű a Leonardo nevet kapta, mely valójában a LEgs ONboARD drOne szavakat tömöríti, és ahogy az a tesztek során rögzített felvételekből is kiderül, valóban egyszerre rendelkezik a séta és a repülés képességeivel. A kutatók szerint Leonardo az első olyan robot, mely több csuklóval ellátott lábakat és a propelleres meghajtást ötvözve ilyen komplex módon képes haladni.


"A természetből merítettünk ihletet. Gondoljunk csak arra, ahogyan a madarak képesek csapkodni és ugrálni, hogy a telefonvonalakon navigáljanak" – mondja Soon-Jo Chung, professzor, aki a repülés- és űrkutatás, valamint az irányítás és dinamikus rendszerek tanszékén a Bren (magas Calteches tisztség) professzora. "Egy összetett, mégis érdekes viselkedés történik úgy, ahogyan a madarak a járás és a repülés között mozognak. Ezt szerettük volna megérteni és tanulni belőle". Az alkotókat tehát elsősorban a madarak mozgása nyűgözte le és ezt az összhangot próbálták meg mesterséges úton reprodukálni. A robot nagyjából 76 cm magas és minkét lábában három csukló segíti a finomabb mozgás és helyezkedés kivitelezését, ezeket egészítik ki hatékonyan a két oldalt vállmagasságban található propelleres hajtóművek, melyekkel leküzdhetővé vált az örökös probléma, vagyis, hogy a gép minden pillanatban megtalálja, és meg is tartsa az egyensúlyát. "A járás és a repülés kapcsolódási pontját akartuk tanulmányozni a dinamika és az irányítás szempontjából" – teszi hozzá Chung.


A lábak jelenleg még kissé ruganyosak, ám a Caltech szerint a következő lépés szó szerint a merevebb végtagok beépítése lesz. Ezek a kissé bizonytalannak tűnő lábak azonban már most sem akadályozzák meg abban, hogy sétáljon, a propellerek hathatós segítségével pedig még abban sem, hogy magaslati pontokról kényelmesen talaj fogjon és ott gördeszkára pattanva szlalomozzon a földre helyezett akadályok között. A multimodális, avagy kombinált mozgásképességgel bíró robotok a hagyományos robotoknál hatékonyabban tudnak mozogni a kihívásokkal teli környezetben, mivel megfelelően váltogatnak a rendelkezésre álló mozgásformáik között. A Leo célja különösen az, hogy áthidalja a két eltérő terület, a légi és a kétlábú helyváltoztatás közötti szakadékot, amelyek a meglévő robotrendszerekben jellemzően nem fonódnak össze" - mondja Kyunam Kim, a Caltech posztdoktori kutatója és a Science Robotics című tanulmány társszerzője.


A projekt elsőszámú feladata és célkitűzése tehát az, hogy egy robot olyan körülmények között is képes legyen magabiztosan navigálni, ahol egy ember, vagy a már ismert sétáló modellek már képtelenek lennének. A lehető legkönnyebbre tervezett lábak miatt a hajtóművekre jóval kisebb terhelés jut, ezzel szinte mindig elérhető a tökéletes egyensúly megteremtése. "A propellerei miatt a LEO-t nagy erővel lehet bökdösni vagy lökni anélkül, hogy ténylegesen felborítanánk"– mondta Elena-Sorina Lupu a Caltech végzős hallgatója és a Science Robotics tanulmány társszerzője. Az eredmény valóban látványos, ám arra sajnos nem térnek ki, hogy miként próbálják leküzdeni az olyan szélsőséges környezeti körülményeket, ahol már a propellerek is leküzdhetetlen akadályba ütköznek. Szó esett viszont egy nem kevésbé fontos részletről, méghozzá a robot önállóságáról.


A soron következő fontos módosítás egy mélytanuló neurális hálózaton alapuló leszállásvezérlő algoritmus beépítése lesz. Ezzel Leo fel tudja mérni az adott kihívást és a megfelelő mozgásformára támaszkodik, de ha szükséges, akkor a kettőt együtt, összhangban használja. Leonardo és esetleges utódjai így nagy szerepet vállalhatnak majd a balesetek és környezeti katasztrófák során végzett mentési munkálatok során. Az átlagembernek persze ezúttal is eszébe juthatnak a Terminátor filmek és a Skynet repülő halálosztói, a katonaság pedig mindig is szerette a hatékony technológiai vívmányokat. Ugyanakkor drónok és kvadkopterek eddig is léteztek, ezúttal csak kiegészültek két lábbal és egy fejlettebb processzorral.

2021. 10. 09

A Windows 11 is megörökölte a nyomtatási hibákat
Ha azt gondolnánk, hogy a Windows 11-re való frissítéssel elfeledhetjük a Windows 10 nyomtatási problémáit, akkor sajnos tévedünk

Bár maga a jelenség közel sem újkeletű, a Microsoft most megerősített három új, nyomtatóval kapcsolatos problémát, amelyek a két operációs rendszer közös alapjaira vezethetők vissza. A hírhedt PrintNightmare sebezhetőségek az elmúlt hónapokban folyamatosan problémát okoztak egyes Microsoft-felhasználóknak, a Windows rendszergazdák különböző frissítések telepítése után hálózati nyomtatókkal kapcsolatos problémákról számoltak be, annak ellenére, hogy a probléma letüntetésével elvileg már több frissítésen keresztül is megpróbálkoztak. Sajnos a tapasztalatok minden egyes javítócsomag megjelenése után azt bizonyították, hogy nem sikerült mindenki számára egyaránt egyformán kielégítő megoldást fabrikálniuk, a végleges javítás tehát még mindig folyamatban van. Bár egyes esetekben a frissítések valóban kiiktathatják ezeket a nehézségeket, megesett, hogy egyes gyártók nem ajánlották a Windows 11 frissítését, mivel ismét felbukkant a korábbi gond, hogy USB-kapcsolatot esetén a nyomtatót nem ismerte fel a rendszer. A Microsoft jelenleg nem mondhat mást, minthogy tovább dolgozik azon, hogy egy jövőbeli csomag vére valahára az utolsó legyen. Addig is, ha esetleg a felsorolt kellemetlenségek valamelyikében mi is érintettek vagyunk, elérhetők különféle manuális beállítási lehetőségek, amelyek az új rendszerben is működhetnek.
Az egyik leggyakoribb gond,
Újabb méretes Acer hack, milliók adatait lopták el
Az Acer megerősítette az újabb kibertámadás tényét, miután egy hackercsoport lényegében kipucolta több szerverüket
A 2021-es éve nem igazán az Acer éve, mondhatnánk, bár igaz, hogy a járványhelyzet miatt idén az ötödik legjobban teljesítő PC-gyártó volt. Nem ilyen szerencsések azonban az adatbiztonság terén, ugyanis idén már másodjára érkezik hír arról, hogy masszív kibertámadást szenvedtek el, hat évvel azután, hogy 2015-ban 34 ezer bankkártyaadatot loptak el tőlük. Az online térből érkező fenyegetettség egyre növekvő terhet ró mindenkire, aki nem egy pincébe zárt kartotékos szekrényben tárolja a vállalati adatokat, az Acer-t pedig a márciusban bekapott zsarolóvírus után most újabb csapás érte. Egy hackercsoport ugyanis októberben bejutott a rendszerükbe és magával vitt, amit csak ért, méghozzá meglehetősen nagy marékkal. A csoport elsőként egy hackerek körében népszerű internetes fórumon büszkélkedett el azzal, hogy sikerült feltörniük a tajvani multinacionális hardver- és elektronikai vállalat hálózatát. Ezután e-mailben tájékoztattak több sajtóplatformot is, többek között a ZDNet magazint, azt állítva, hogy komoly mennyiségben jutottak ügyfél- és céges üzleti adatok, valamint pénzügyi információk birtokába.
A betörésről azt állították, hogy az acer.co.in-t, vagyis a gyártó indiai leányvállalatát és annak szervereit érte, ezt a támadás leleplezésének másnapján Steven Chung, az Acer szóvivője a Privacy Affairsnek adott nyilatkozatában megerősítette. Az oldal még a
Még frissül a Windows 11 a nem támogatott PC-ken
Egyelőre nem érvényesül a szigor, a régebbi Pc-k is megkapták a frissítéseket
Mielőtt a Microsoft kiadta a Windows 11-et, egyértelművé tette, hogy aki egy nem támogatott eszközön próbálja meg futtatni az új operációs rendszert, annak le kell mondania a frissítésekről. Sőt, az operációs rendszer futtatására tett egyes kísérletek eredményeképpen többen egy felugró ablakkal is találkoztak, amely egy olyan lemondó nyilatkozat aláírását kéri, amivel elfogadják, hogy a kompatibilitás hiánya miatt a számítógépen keletkezett bármiféle kár nem a Microsoft felelőssége.
A Windows 11 első hivatalos javítócsomagját (KB5006674-es összesítő frissítés) október 12-én, kedden tette elérhetővé, és annak ellenére, hogy a Microsoft korábban a támogatás megszüntetésével fenyegetőzött, az MSPoweruser arról számolt be, hogy a nem támogatott laptopok és PC-k is megkapták és sikeresen alkalmazták a frissítést. A GHacks.net és a HTNovo is azt állítja, hogy a nem támogatott, de a Windows 11 operációs rendszert futtató eszközök a Windows Update-en keresztül sikeresen megkapták az első teljes javítást, amely a Microsoft Defender Antivirus, a .NET Framework és a kártevőket kigyomláló Windows Malicious Software Removal Tool frissítéseit tartalmazta. Mielőtt azonban ebből messzemenő következtetéseket vonnánk le, sajnos nincsen rá semmiféle garancia, hogy a további frissítések a jövőben hasonló sikerrel érkeznek majd meg. Számtalan oka lehet annak, hogy most még a megszokott mederben zajlik a frissít
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...