fb pixel code
KATEGÓRIA KATEGÓRIA
Ajánló
Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Zen 3 és RDNA 2 - vadászat a vörös októberre!
Durva számítógép, amit Ádám is hazavinne!
Szerver az óceán mélyén - vízhűtés Microsoft módra
TikTok helyett? A YouTube Shorts már elérhető Indiában
3.2 milliárd dolláros per zajlik a YouTube ellen
Eldőlt, az Nvidia felvásárolja az ARM-et!
Leállhat az EU és USA közti adatkommunikáció?
Megfizethető lett a chipekbe épített folyadékhűtés
Egy bővítmény visszaállítja a klasszikus Facebookot
Egy robot cikkét közölte le a The Guardian
Megjelent az Android 11
Egy karfiolon tesztelték az első 3.2 gigapixeles kamerát
2020. 07. 30

Az AMD bevételei kiemelkedők, és egy termékük sem késik

A grafikai részleg még lemaradásban van, de egyéb területeken kiválóan teljesít az AMD, és az új termékeik is időben érkeznekRekord bevételt ért el az AMD

Az utóbbi napokban az Intel negyedéves anyagi sikereiről, majd a 7 nanométeres gyártástechnológia problémáiról, a megjelenés ismételt elhalasztásáról, majd a cégen belül történő pánikszerű átalakulásról szóltak a hírek. Azonban eközben befutott a konkurens AMD negyedéves jelentése is, melyből kiderül, hogy mely területeken erősödtek a leginkább, hogy hol mutatnak ingadozó teljesítményt, és az a szegmens is látványosan megmutatkozik, melynek a leginkább szüksége van a vállalat erőforrásaira. Az amúgy rekordot is megdöntő számok mellett ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy esetükben szó sincs a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos problémákról és kínos ködösítésről, ami a folyamatosan emelkedő részvényáraikon is megmutatkozik. A cég vezére ígéri, hogy továbbra is magabiztosan követik a kijelölt útvonalat, és tartják magukat a termékek megjelenésére vonatkozó ígéreteihez.

Az AMD második negyedévének összefoglalója


Úgy néz ki, hogy a második negyedévben mért eladási adatok alapján, az Intel örök vetélytársa a vártnál is jobban teljesített. A legkiemelkedőbb különbségeket az összesített bevételek mutatják, 2020 második negyedévét ugyanis 1.93 milliárd dollárral zárták, mely 2019 azonos időszakának 1.53 milliárdjához képest egy tekintélyes 26 százalékos ugrás, és még az idei első negyed 1.79 milliárdjához képest is tudtak 8 százalék pluszt generálni, ezzel konkrétan az AMD történetének legmagasabb bevételét sikerült elérniük. A bevételből származó valós profit terén sem kell szégyenkezniük, és ugyan a 157 millió dollár 5 millióval elmarad az előző negyedév eredményétől, még így is majdnem négy és félszerese a kassza egy évvel korábbi tartalmának, aminél talán kevés beszédesebb adatot láthatunk.

Értékelés és magabiztos tervek.


Dr. Lisa Su, az AMD elnök vezérigazgatója valahogy úgy fogalmazott, hogy „erős második negyedéves eredményeket kaptunk a notebookok és szerver processzorok rekord-eladási miatt, ugyanis a Ryzen és EPYC eladások megduplázódtak az előző évhez képest.” A mindig higgadt, mégis lelkes cégvezér magabiztosságával ezúttal sem volt probléma, mivel még azt is hozzátette, hogy néhány makrogazdasági bizonytalanság ellenére továbbiakban is stabil, - tehát a jövő évben is folyamatos - növekedésre számítanak, mivel több piacon is felgyorsítják üzleti tevékenységüket. A második negyedévben amúgy a Computing and Graphics részlegre lehetnek a legbüszkébbek, hiszen csak ez önmagában 1.37 milliárd dollárt hozott, amihez hozzá tartozik, hogy 2019-hez képest ez 45,4 százalékos emelkedést jelent. Természetesen az asztali Ryzenek népszerűsége nehezen megkérdőjelezhető, a laptopokhoz készült processzorok forgalma viszont megduplázódott az tavalyi negyedévhez képest, így az AMD hosszú idő után végre ezt a területet is meghódíthatta.

Dr. Lisa Su és az Epyc Rome 2018-ban.


Azt talán már csak széljegyzetként érdemes megemlíteni, hogy a működésből származó bevételüket nagyjából megszázszorozták tavalyi első és második negyedévhez képest, hiszen 2019 elején mindössze 22 millióval számolhattak, idén azonban már 262 millióval kezdtek, és most is 200 milliónál álltak meg. Az előző negyed ugyan erősebb volt, mint a mostani, ez viszont részben a megnövekedett működési költségeknek tudható be, eszerint nagyon is igaz a közhely, miszerint költened kell, hogy keress. Az sem okozhat meglepetést, hogy az EPYC processzorokkal az élen a szerverchipek is sikeresek voltak, még úgy is hogy az Enterprise, Embedded and Semi-Custom üzletág 565 milliós bevétele a múlt évhez képest 4.4 százalékkal vékonyabb, az előző negyedévhez képest ugyanis 62 százalékkal erősebb.

Minden a menetrend szerint, 2022-ben már 5nm-en a Zen


Sajnos a legrosszabbul továbbra is a GPU részleg teljesít, olyannyira, hogy erre vonatkozó konkrét adatokat nem is közöltek. Ezen a téren be kell érnünk annyival, hogy nem csak az előző évhez képest, de az előző negyedévhez mérve is rosszabbul fogytak az AMD grafikus gyorsítói, mely értelemszerűen az alsó-középkategóriás felhozataluk folyamatos elavulásának, illetve az Nvidia versenyképes fejlesztéseinek tudható be, hiába tértek vissza jó ár-érték arányú RDNA kártyáikkal. Az is látható, hogy az AMD nem kifejezetten aggódik emiatt, az RDNA2 architektúra ugyanis már idén elérhetővé válik az otthoni felhasználóknak is. A felső kategóriás darabokat szépen követik majd a kedvezőbb árú kártyák, tulajdonképpen egészen a belépőszintig, arról nem is beszélve, hogy a szintén nagy népszerűségre számító új generációs PlayStation 5 és Xbox Series X konzolokban, egytől egyig RDNA2 architektúrás lapkák dolgoznak majd.

Pár éven belül az RDNA architektúra is beérik


Az AMD a harmadik negyedév elé is pozitívan tekint, hiszen 2.55 milliárd dolláros bevételt jósol magának, amiben a már említett játékkonzolok is nagy segítséget nyújthatnak. Ahogy arról már szó volt, nem, hogy késlekednének, de ismét megerősítették, hogy még ez év végén jönnek az új Milan kódnevű Zen 3-as EPYC szerverprocesszorok, és szerencsére nem maradnak le nagyon a Vermeer kódnevű Ryzen CPU-k sem, melyekhez akár a drágább RDNA2 videokártyák közül is válogathatunk majd. Emellett haladnak a Zen 4 fejlesztésével is, melyek már a TSMC 5nm-es gyártástechnológiájával készülhetnek el és már 2021-ben megmutathatják, hogy mit tudnak, ugyanis ekkora ígérik a Genoa kódnevű szerverplatform megjelenését. Szó esett még az ígéretes CDNA gyorsítókról, melyekkel az Infinity Fabric interfész harmadik generációja is bemutatkozik, ami minden jel szerint új memóriakezelési metódust hoz a piacra.

Az AMD lendületben van, és pár éven belül a grafikus fejlesztéseik is nagyobb sikerekre számíthatnak, mi pedig tűkön ülve várjuk az év végi megjelenéseket, ez az időszak ugyanis rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

 

2020. 07. 30

Az USA vasárnap letiltja a TikTok-ot, de van még egy kiskapu
Napokon belül életbe lép a TikTokot betiltó amerikai határozat, de az ügy még nem ért véget Donald Trump újabb nagy port kavaró nemzetbiztonsági intézkedése napokon belül életbe lép, olvashatjuk abban a hivatalos sajtóanyagban, melyet az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross tett közzé. A mai napon új rendelet születik, mely vasárnaptól nem csak a rendkívül népszerű TikTok videós alkalmazást, de a közösségi felületként és pénzküldő appként működő WeChatet is kivonja a forgalomból. Ez lényegében annyit tesz, hogy ezek a kínai fejlesztésű szoftverek mostantól egyetlen amerikai forrásból, tehát sem az Apple boltjából, sem a Google digitális áruházából, sem kevésbé közismert felületekről nem lesznek letölthetők. Elvileg azon készülékek, amelyeken már telepítve voltak a tiltás alá került appok, azok továbbra is be tudnak majd lépni, viszont az alkalmazások folyamatosan felbukkanó frissítéseihez nem férnek majd hozzá, emiatt hamarosan számukra is nehézkessé válhat azok stabil futtatása. A kiadott tájékoztató ezt úgy részletezi, hogy minden hozzájuk köthető szolgáltatás felfüggesztésre kerül, legfőképpen a terjesztésüket és frissítésüket segítő tárhelyszolgáltatások és alternatív elérhetőséget biztosító felületek, az alkalmazáson belül végezhető fizetéses és átutalásos funkciók, illetve folyamatok, továbbá minden olyan USA-ban fejlesztett mobilos szoftver, ami valamilyen módon alkalmazza a programok alapkódját, funkcióit és szolgáltatásait. A szöveg minden tiltás
Bemelegítés a Legion előtt - Ingyenes a Watch Dogs 2!
Aki lemaradt a Ubisoft Forward alatt osztogatott ajándékról, most lesz pár napja, hogy lecsapjon rá! Az utóbbi évek másról sem szóltak, mint kibertámadásokról, illetve magáról az adatbiztonságról és annak összes vonzatáról, kiemelve a társadalom közös félelmét a nagyvállalatok uralmától és a személyes biztonságunk fokozatos elvesztésétől. A téma tehát a mindennapjaink részévé vált, és míg a filmes és sorozatos vonalon láthattunk pár jó megközelítést, például boncolgatott hasonló témákat a nyomasztó társadalmi sci-fi, a Black Mirror; de ottvan a könnyedebb megközelítést alkalmazó, a témát viszont nagyszerűen boncolgató Person of Interest, addig játék fronton legfeljebb az indie vonalon keresgélhettünk komolyabb hackeres történet után. Aztán jött a Ubisoft, és a témát egy teljesen új fejlesztésének fókuszába helyezte, ráadásul a közepesre sikerült első epizód után is kitartott a szériánál, mely ha minden jól megy, még idén elér nagyszabású harmadik epizódjához, a Legionhöz. Azt gondolhatnánk, hogy a Ubisoft hogy még egyszer nem sütheti el ugyanazt, amit a Watch Dogs első epizódjánál, vagyis a szokásos csillagokat ígérő reklámkampányt, mögötte egy látványos, de kissé összecsapott játékkal, de aztán ránézünk a legnépszerűbb sorozataikra, és nagyon naivnak érezzük magunkat. Első alkalommal sajnos be kellett érnünk lapos karakterekkel, egysíkú küldetésekkel és sablonokból felépített történettel, amit a hackelés köré épített képességek és a jobban sikerült jelenetek sem i
Megjelent, és már el is fogyott az RTX 3080
Az első készleteket a másodperc tört része alatt kapkodták el Annyi egészen biztosan kijelenthető, hogy az Nvidia legutóbbi Ampere bemutatója kifejezetten hatásosra sikerült, hiszen másról sem hallani, mint az új RTX kártyák képességeiről és az előző generációnál jóval korrektebbre sikerült árazásáról. Azonban míg a nagyobb tesztoldalak időben megkapták a maguk tesztpéldányait, a vásárlók már nem feltétlenül ilyen szerencsések, hiszen egyre többen jelzik, hogy esélyük sem volt rendelést leadni, mert az új kártya jóformán a megjelenés pillanatától fogva elérhetetlen. Sorakoznak az Egyesült Államokból származó panaszos Twitter bejegyzések, az országban ugyanis ma elvileg hivatalosan is megkezdték az RTX 3080 terjesztését. Nagyon úgy néz ki, hogy az Nvidia nem tudta, esetleg nem is akarta kiszolgálni a közönségét, pedig valószínűleg ők és partnereik is tisztában voltak a rendelkezésre álló készletek mennyiségével, erről valahogy mégis elfelejtették tájékoztatni a láthatóan lázas vásárlási lázban izzó érdeklődőket. A The Verge cikke szerint az új 699 $-os csodakártya az Nvidia weboldalán olyan hamar került át "kifogyott" kategóriába, hogy az érkezők nagy része még csak nem is látta, hogy lett volna szabad opció a rendelésre. Nem jobb a helyzet a gyártópartnerek egyedi kialakítású termékeivel sem, ugyanis hasonló hírek érkeznek az Amazon, Newegg, Best Buy és más amerikai kereskedő oldalakról is, melyeken a legjobb opció jelenleg az, hogy értesítést kérhetünk, amennyiben a kárt
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2020.
Kapcsolat: pcx@pcx.hu
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...