fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 16

Kína végül finomította a játékipart kárhoztató kritikáját

Az állami kinyilatkoztatás nagy hullámokat vert, most igyekeznek csillapítani őketAzt még Kína is érzi, hogy ennél valamivel lassabban kéne haladni.

Július elején hallhattunk arról, hogy a kínai állam elvárásaihoz igazodva, a globális piacon is nagyágyúnak számító Tencent, arcfelismeréssel kombinált rendszerrel szigorítja az országban élő gyerekek játékidejét. Kelet-Ázsia legnagyobb országától nem idegenek a hasonló korlátozó intézkedések, ám sokan előre sejtették, hogy ez csak egy újabb kezdet, a vezetésnek pedig egészen biztosan lesz még megmozdulása a témában. Valójában nem is kellett sokat várni, a napokban ismét nagy port kavart kijelentésről hallhattunk, ami még a Tencent részvényeinek hirtelen és látványos zuhanását is előidézte.

Kína szerint további szigorításokra van szükség a játékiparban.


Érthető módon megrökönyödéssel fogadta a világ, hogy Kína már a videojátékos szórakozást is kamerás arcazonosításhoz köti. A friss szabályozás szerint egyes, az országban is kifejezetten népszerű játékok esetén a lakosok nem kerülhetik el, hogy egy program ellenőrizze kilétüket, és amennyiben nem érik el a szükséges korhatárt, csak erősen limitált időt tölthetnek szórakoztató szoftverekkel. Az újabb korlátozó rendszer bevezetésében természetesen Kína egyik legnagyobb technológiai vállalkozása, a Tencent segédkezett, mely egyebek mellett nem csak a League of Legends, a PUBG és a COD Mobile néven ismert játékokat tartja a zsebében, de mellesleg a Steam vetélytársaként tevékenykedő Epic Games-ben is 40%-os részesedéssel rendelkezik. A napokban azonban ez a globális hatókörű vállalat is nagyot pislogott, ugyanis az állami érdekeltségű sajtó olyan éles kritikát fogalmazott meg a videojátékokról, hogy egyfelől a játékipart démonizáló nyugati politikusok is megnyalták a tíz ujjukat, másrészt a Tencent Holdings részvényei egy kellemes 60 millió dolláros értékvesztést produkáltak.

Honor of Kings, az egyik legnépszerűbb mobiljáték Kínában.


„Szellemi ópium” – fogalmazott véleménycikkében az Economic Information Daily gazdasági magazin, mely a Kínai Népköztársaság elsőszámú állami hírügynöksége és egyben médiaszervezete, a Xinhua News Agency alá tartozik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a világsajtó is hamar ráharapott a témára, hiszen a világ szemében az ott leírtak lényegében Kína aktuális irányvonalát közvetítik, főleg, ha úgy nyilvánítják komoly veszélyforrásnak a videojátékokat, hogy közben a Tencent Honor of Kings című játékát hozzák fel példának. A téma lényegében az arcfelismerős kontrollhoz csatolt narratíván haladt tovább, tehát a gyermekek és az ifjú generációk védelmére hivatkoztak, és további, még szigorúbb intézkedéseket helyeztek kilátásba az ágazat számára, mondván: "egyetlen iparágnak sem szabad megengedni, hogy miközben fejlődik, tönkre tegyen egy generációt". Ahogy a Reuters megemlíti, a Tencent ezzel igazi harapófogóba került, hiszen az elsők között reagáltak és gyorsan ígéretet tettek arra, hogy időt és pénzt nem kímélve, a legnépszerűbb játékaik esetében még jobban megszigorítják a kiskorúak hozzáférési lehetőségeit.

A Tencent is meglepődött a kínai sajtóban megjelent véleményektől.


A harapófogó másik fele azonban nem a kínai államvezetés, és nem is a cég szervilis megfelelési kényszere, hanem maga a tőzsde, ahol a szárnyra kelt újságcikk hamar a Tencent értékpapírjainak 10 százalékos értékvesztését okozta, melyhez hasonlóra már rég nem volt példa. Ahogy azt több lap is megjegyzi, az ópiumfüggőség említése Kína történelme szempontjából igen kényes pont, és nehezen fogható arra, hogy a hasonlat puszta meggondolatlanságból született. Mint kiderült, valaki mégiscsak túlbuzgónak bizonyulhatott, ugyanis az erős utóhatást kiváltó cikket viszonylag hamar törölték, majd ismét közzétették, ám a „szellemi, avagy spirituális ópium” megfogalmazás a cenzúrázott változatból már hiányzott. Az ismételt megjelenést követő napon a kormányzó Kommunista Párt hivatalos lapjaként ismert People's Daily egy kiegészítő, csillapító jellegű írást tett közzé, melyben már óvatosabban fogalmazva olyanokat írt, hogy "a társadalom minden szektorának" oda kell figyelni arra, hogy megvédje a kiskorúakat az internet veszélyeitől, és össze kell fognia, anélkül, hogy őket hibáztatná”. A szintén államilag támogatott Securities Daily, a címlapján megjelent kommentárjában azt írta, hogy bár a videojátékokkal foglalkozó cégekkel szemben magasabb követelményeket kell támasztani, ugyanakkor az iparág egészséges fejlődését is sürgősen elő kell segíteni. Hu Xijin, a befolyásos kínai Global Times újság szerkesztője szerdán Weibo-fiókját bevetve kommentálta az esetet, jelezve, hogy szerinte az Economic Information Daily cikke nem "nyilatkozatot tesz"– tehát nem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak –, majd mindenkit óva intett attól, hogy félreértelmezzék Kína szabályozási törekvéseit. "Most van itt az ideje a normák megerősítésének, de a kormányzás célja az egészségesebb fejlődés összekovácsolása, és nem az internetes platformgazdaság megtámadása" – állt ki Kína ifjúságvédelmi erőfeszítései mellett.

A 12 év alatti játékosok esetében további szigorítás várható. (Kép: Getty Images)


Úgy tűnik, hogy a finomítás némileg eredményes volt, a Tencent részvényárfolyama például már az új cikkek megjelenését követően 5.3%-os növekedést mutatott. Annyi biztos, hogy akármilyen szigorításokat is vezessenek be saját határaikon belül, és akármilyen kritikát is fogalmazzanak meg a nagyvállalatok megerősödését illetően, a Tencenthez hasonló nagyvállalatok túl nagy bevételt hoznak a nyugati piacról, hogy meggondolatlanul ilyen végletes kijelentéseket tegyenek. A jövő mindenesetre nem túl derűs, hiszen a kínai érdekeltségű gigacégek számos iparágban nagy lendülettel terjeszkednek, így ezzel Kínának is egyre több lehetősége lesz, hogy a tulajdonát saját képére formálja, ezáltal befolyásolva a fogyasztói réteget is, vagyis jelen esetben a játékosokat.

2021. 08. 16

EU-s szavazás előtt az egységes USB-C töltőszabvány
Az Európai Bizottság megegyezett, küszöbön áll az egységesítés és nem csak a telefonokhoz
Igaznak bizonyult a hír, miszerint az Európai Bizottság elkészült az elektronikus eszközök közös töltőszabványát meghatározó törvényjavaslattal. A folyamat ezzel beindult, az Apple pedig készülhet, mert nagyon úgy tűnik, hogy legfeljebb néhány éve maradt töltőfejet váltani, esetleg teljes mértékben elhagyni azt.
Ahogy arról augusztusban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság végre eljutott odáig, hogy megkezdje és talán el is érje az egységes európai töltőszabvány bevezetését. A 2018 óta tartó huzavona végül tavaly januárban elérte egyik legfontosabb nyugvópontját, amikor az Európai Parlament elhanyagolható ellenkezés mellett egyetértett az egységes töltőcsatlakozóra vonatkozó javaslattal. Ám ekkor a konkrét technológiai szabvány még nem került meghatározásra, azonban a hivatalos közlemény szerint most csütörtökön tovább döccent a fogaskerék, a jogszabály-tervezet ugyanis beterjesztésre került, a választás pedig természetesen az USB-C szabványra esett.
A választott csatlakozó típusa tehát aligha volt meglepetés, az idáig elvezető folyamat azonban meglepően nehézkes volt. Ahogy azt tájékoztató anyagukban is írják, az elmúlt tíz év alatt megfeszített munkával érték el, hogy a harminc különböző töltőfajtából nagyjából három maradjon, ennél a pontnál azonban megtorpantak. A most benyújtott javaslat éppen ezért nem áll meg pusztán a mobiltelefonoknál, és lényegében az elektro
Nagy az étvágya az új DeepCool AK620 CPU hűtőnek
A legnagyobbakkal konkurál az új duplatornyos processzorhűtő, ráadásul jóval olcsóbban teszi
A kínai illetőségű DeepCool már 25 éve látja el a hardverek kedvelőit a legkülönfélébb termékekkel, a perifériákon és tápegységeken túl azonban elsőként talán gépházaik és hűtési megoldásaik juthatnak eszünkbe. Most utóbbi kategóriával igyekeznek öregbíteni hírnevüket, az eredményt látva nem is sikertelenül, az AK620 ugyanis egy extrém teljesítményre felkészített asztali toronyhűtő lesz, mely a legerősebb Noctua hűtővel szemben is megállhatja a helyét, és úgy tűnik, hogy jóval kevesebbet kérnek érte.
Sokat elárul a piac felső szegmenséről, hogy a Noctua hűtők csúcsának számító NH-D15 már hét éve nem talál legyőzőre, igaz, erős kihívók és korrekt alternatívák azért időről időre érkeznek. Pontosan erre vállalkozott legutóbb a DeepCool, most bemutatkozó újdonságuk ugyanis szintén a felső ligában játszik, és a legerősebb asztali processzorok mellé kínál nem csak dizájnos, de hatékony hűtést, folyadék alkalmazása nélkül. Esetünkben tehát egy újabb méretes toronyhűtőről beszélhetünk, mely kiterjedésével és masszív tömegével már első ránézésre is bizalmat kelthet a vásárlóban, azonban felmerül a kérdés, hogy miért venne valaki a legjobbhoz nagyon közel álló terméket, ha még a legjobb is forgalomban van? Ebben a kérdésben két tényező befolyásolhatja nagyban a döntést, ebből az egyik a dizájn, mely erősen szubjektív, ebben a kategóriában pedig már erősen elgondolkodtató, hogy egy nekü
Az elemzők szerint beindult a RAM-ok árzuhanása
Lassacskán enyhülhetnek a hardverpiaci árak, legalábbis ami a DRAM-okat illeti
Két csapás is egy időben sújtja a világot, hiszen a vírusfertőzés okozta gazdasági és infrastrukturális problémák csak még mélyebbre rugdosták a chiphiányt nyögő piacot, ami természetesen a felhasználók hátán csattan. Míg a gyártók folyamatos áremeléssel reagálnak a megnövekedett keresletre, a vásárlók a beszerezhetetlen termékek, a lassú utánpótlás és a történelmi léptékű bolti árak között várják, hátha véget ér ez az őrület. Úgy tűnik, hogy a piaci elemzők szerint ismét felbukkanta fény az alagút végén, a memóriaárak legalábbis hosszú idő után megindultak lefelé.
A jó hírekért ezúttal is iparági folyamatokat nagyítóval figyelő TrendForce felelős, aki napokban újabb terjengősre sikerült elemzőcikket adott ki a közelmúlt és a jelen tapasztalatairól, továbbá arról, hogy mi várható az év végéig bezárólag. A tajvani félvezetőpiaci elemző cég legújabb jelentésében, frissített becslést kaptunk a DRAM árazási struktúrájáról az utolsó negyedévre vonatkozóan, és ezzel végre valami pozitívumot vetettek az olvasók elé. A változás szelét lényegében az hozhatja el, hogy az elemzők szerint 2021 negyedévében a gyártók nem csak utolérik magukat és teljesítik a feltorlódott megrendeléseiket, de végre valahára megfordulhat a libikóka, vagyis a készletek és kínálat nagyobb lesz, mint a megrendelői igény és az ügyfeleik vásárlókapacitása. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy egyes piaci résztvevők – els
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...