fb pixel code
KATEGÓRIA
Ajánló
2019. 12. 09
Ismét sokkol a 2K Games – új fejlesztőcsapat, új BioShock
2019. 12. 07
Driver hibák? AMD vagy Intel? Az RX5700XT feltámadása
2019. 12. 04
Számítógép szerelés durva sérüléssel és életmentő ellátással. Csak erős idegzetűeknek!
2019. 12. 02
Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
2019. 12. 02
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
2019. 11. 29
Miért lassul be az RX5700XT? 440 ezres Ryzen5 3600X konfig egy kis hendikeppel.
2019. 11. 27
Melyik videokártyát éri megvenni manapság? 16 videokártyát mértünk össze!
2019. 11. 25
Radeon RX 5500 - apró NAVI egy GTX 1060 helyett?
2019. 11. 25
1 milliós konfig 870 000-ért!? SIMÁN! 9900K/RTX2080S/Dual Nvme SSD/Maximus XI-Hero/16GB/Vízhűtés/CM
2019. 11. 22
RTX 2080 Ti SUPER – Az NVIDIA mégis megcsinálja?
2019. 11. 21
Milyen Nvidia kártyát vegyek? Nagy GTX/RTX összehasonlító 1650-től 2080Ti-ig. 11 VGA, Ft/Képkocka
2019. 11. 21
Nagy Radeon teszt! - Öt RX kártya és egy i9-9900K
2019. 11. 20
Filléres processzor Ryzen alapokon? - Athlon 3000G
2019. 11. 20
Munkára fel - AMD Radeon Pro W5700 videokártya
2019. 11. 20
Egyensúlyt hoz az erőbe? - Star Wars Jedi: Fallen Order bemutató
2019. 10. 07

IT hírek 10.07. - Intel biztonság és gyorsabb hálózat, AIO RTX, Játékdömping

Az Intel a processzorok sebezhetőségén dolgozik

Az Intel dolgozik a Meltdown és a Spectre sebezhetőségek kiküszöbölésén


Az Intel processzorok híres, illetve hírhedt gyenge pontjainak híre bejárta a világot. A Spectre, illetve a Meltdown nevezetű sebezhetőségek leegyszerűsítve, a CPU-kban található gyorsítótárak időzítését kihasználó adathozzáférést takarják. Amit sokan nem vesznek számításba, hogy erre hardveres megoldás a mai napig nem született, az Intel azóta is így gyártja és küldi forgalomba az összes érintett eszközét, pedig a jelenség egészen az első Intel Core sorozatig visszanyúlik. A helyzetet csak tetézik a NetCAT-hez hasonló észlelések, ám az Intel a több-kevésbé hatásos szoftveres megoldások után végre érdemben is lépéseket tenne az ügy érdekében.

A NETCat nem hétköznapi sebezhetőség, de nem is ennyire bájos


A frissen kiadott dokumentum egy lehetséges megoldást tárgyal, mely jelenleg fejlesztés alatt áll. A terv szerint a jelenleg használatos CPU memóriát, egy biztonságosabb változattal, úgynevezett SAPM-mel (Speculative-Access Protected Memory) helyettesítenék. A csere árát teljesítményben kell megfizetnünk, az átfogó védelem ugyanis lassítaná a processzorokat. Az eső után köpönyeg esete szomorú, ugyanakkor érthető is, hiszen jóformán nyílt titok, hogy egy ilyen régóta fennálló hardveres részlet nem kerülhette el a mérnökök figyelmét. A vállalat nyilván nem szívesen kezdte volna az alapoktól a fejlesztést, így inkább hallgatott a dologról. A tervezet egyelőre csak elméleti síkon működik, így legalább 8 év, mire a vázolt technológia, vagy egy ahhoz hasonló megoldás bevezetésre kerülhet.

Túl a gigabiten – új fejlesztés az Inteltől

Bár itthon még éppen csak kezdjük megszokni, hogy a Gigabites, vagy akár komolyabb hálózati szolgáltatás is elérhető, a PC-s piac természetesen már előrébb jár. Ha mostanság a komolyabb alaplapok között válogatunk, találkozhatunk a Realtek RTL8125-tel, mely vállalat szupergyors Ethernet vezérlője, kifejezetten a PC piac számára.

Olcsóbb 2.5 GBPS, kizárólag Intel alaplapokkal


Erre kínál még olcsóbb alternatívát az Intel, méghozzá a saját 2.5 gigabites megoldásával. A Foxville fantázianéven bemutatkozó i225-V azonban rejt magában némi csavart, ugyanis kizárólag Intel felhasználók számára lesz elérhető. Az olcsóbb gyártátási költség ezúttal is egy alkotórész elhagyásával érhető el, ugyanis az eszköz nem tartalmaz integrált MAC-et. Ezt a feladatot adott esetben az Intel lapokra integrált vezérlőhíd látja el, így a technológia AMD-s platformokon nem működhet. Az Intel megoldása érdekes, de a nagyjából 700 Ft-os költsége nem a legkomolyabb tétel, az olcsóbb Intel lapokon azonban népszerű lehet majd.

Vízhűtéses RTX a Colorfultól

A Colorful AIO vízhűtéses rendszerrel szerelt RTX 2060 SUPER modellel támad


A Colorful kína legnagyobb kártyagyártója, egyedi megoldásaik pedig egy ideje nálunk is elérhetők. Soron következő újdonságuk valóban érdemes a figyelemre, ugyanis egy vízhűtéses darab lesz. Az iGame GeForce RTX 2060 Super Neptun Lite OC megnevezés láttán érezzük, hogy a vállalat marketingesei még csak távolról barátkoznak a minimalizmussal, ettől függetlenül az Nvidia kártya ígéretesnek tűnik. A 2060 SUPER ugyanis teljes értékű, kompakt AIO vízhűtő rendszert kapott, mely a VRM, és a memória hűtését is ellátja. A kétoldali hűtést egy 120mm-es, egy ventilátoros alumínium radiátor tehermentesíti.

A Colorful, a dedikált BIOS kapcsolót a kimeneti csatlakozók mellé helyezte


Az 1650MHz-es Boost órajelről, egy BIOS kapcsolóval válthatunk át az 1815MHz-es Turbo értékre, a fedélzeti memória azonban mentes a gyári tuningtól. A kártya hossza 280mm, a tápellátást pedig két 8-pines PCI-E csatlakozón keresztül biztosíthatjuk számára. A gyártó korábban egy 2080 Ti-ból is kihozott egy ritka, és költséges folyadékhűtéses változatot, a visszafogottabb RTX viszont nagyjából 150 000 Ft-ért lesz elérhető.

Ennyit a pletykákról – Red Dead Redemption 2 PC-re!

Read Dead Redemption 2, novembertől PC-n is


A GTA sorozatért felelős Rockstar Games, tavaly ilyenkor adta ki nyílt világú vadnyugati kalandját, mely a kilenc esztendős első részhez hasonlóan, kizárólag konzolokon volt játszható. Az eredeti epizód sikereit látva, a rajongók természetesnek gondolták, hogy ha folytatás érkezik, abból már a PC-s közönség is részesül, ám a helyzet nem volt ilyen egyértelmű. Míg a GTA V esetén nem titkolták, hogy szokás szerint késéssel, de érkezik a PC-s kiadás is, a RDR 2 esetében egészen a legutóbbi bejelentésig titkolóztak.

A téli hideg elől elvonulva, teljes pompájában élvezhetjük a vadnyugati naplementét


A ködösítésnek azonban vége, november 5-től a PC-s játékosok is belemerülhetnek a nagyszabású kalandba, és több digitális platform között is választhatnak. Akik a STEAM rendszerét részesítik előnyben, azoknak decemberig még türelemmel kell lenniük, mindenki más választhat az újdonsült Rockstar Games, vagy az Epic Games laucnherek között. A kiadó persze a saját felületét ajánlja, motiváció gyanánt ráadásul ajándékokat is kínál. Aki az október 9. és 22. közötti limitált időszakban náluk rendel elő, az a vadnyugaton felhasználható digitális bónuszokon túl, választhat kettőt a GTA III, Vice City és San Andreas epizódok, továbbá a Bully: Scholarship Edition, az L.A. Noire: The Complete Edition és a Max Payne 3: The Complete Edition játékok közül.


Játékok ingyen, és majdnem ingyen

Ütősre sikerült a novemberi Humble monthly

Bár az Epic Games Store ezen a héten is kínál ajándék játékot, a Humble aktuális ajánlata rendesen rálicitál a Fortnite kiadójára. A humblebundle.com, PC-s felhasználóknak kínál kedvezményes ajánlatokat, első sorban tematikus játékcsomagok formájában. Van azonban egy népszerű szolgáltatásuk is, mely havonta változó ajánlattal kecsegtet, alkalmanként mindössze 12$-ért, vagyis nagyjából 3600 Ft-ért. Az előfizetéses modell keretében egyfajta zsákbamacskát veszünk, de hogy az ajánlat még vonzóbb legyen, szinte minden esetben kapunk egy, vagy akár több garantált kulcsot is, ami a fizetést követően azonnal a miénk.

Ütős ajánlat a Humble Bundle jóvoltából, nagyjából 3600 Ft-ért.


A Humble Monthly legalább egy ismert címet tartalmaz, többnyire független fejlesztésű alkotások társaságában. A közönség az utóbbi időben a változó felhozatal miatt elégedetlenkedett, ám ezúttal panaszos hangok helyett, az aktuális akció híre terjed. Ennek oka, hogy bár November 1-ig várni kell a teljes ajánlat leleplezésére, a vásárlást követően azonnal megkapjuk a Call of Duty WWII-t, a Crash Bandicoot N.Sane Trilyogy-t, és a Spyro Reignited Trilogy-t.

A Call of Duty WWII sok év után ismét a második világháború eseményeire épít


A Call of Duty-t valószínűleg nem sok mindenkinek kell bemutatni, és bár a széria megújulását nem ez a rész garantálja, a mindössze két esztendős WWII, korrekt módon idézte meg a szériát beindító klasszikus epizódok hangulatát, és egy kis szünetet is adott, az ultramodern hadviselésbe belefásult játékosoknak. Érdemes megjegyezni, hogy az akció kizálag a Humble jóvoltábl elérhető, a STEAM jelenleg tüntetőleg 60€-ért, vagyis kb. 20 000 Ft-ért adja.

Crash Bandicoot, aki nem róka, egy kísérlet segítségével mégis ravasz lett


A Crash és a Spyro egyaránt az első PlayStation konzol sikercímei voltak, melyek jogai hosszú évek után az Activision-nél kötöttek ki. A cég meglepő húzással nem csak egy olcsó ráncfelvarrást eszközölt rajtuk, hanem teljesen újraalkotta őket, megtartva azok minden részletét, amiért anno szerethetőek voltak. A Crash trilógia az egyik legnehezebb, a Spyro pedig az egyik legszerethetőbb, legszínesebb 3D-s platformjáték volt. A háborús lövöldéhez mérten tehát egészen más műfajt képviselnek, bájosnak is nevezhető víziuális stílusuk azonban csalóka lehet.

A Spyro nem az idegeink ledarálásával, inkább egyedi és kedves hangulatával nyeri meg a játékosokat


A Crash konkrétan híresen idegölő tud lenni, hiszen az eredeti kaidás már a maga idejében sem számított könnyűnek, a Spyro kis sárkánya viszont jóval barátságosabb.  és most meglepően kedvezményesen csaphatunk le rájuk. A két kedvenc újraalkotott változatait csak nemrég kapta meg a PC-s közönség, most mégis meglepően kedvezményesen juthatunk hozzájuk, így kár lenne elszalasztani őket. A három cím hosszú időre ellát majd minket szórakozással, november 1-ig viszont fillérekért zsákolhatja be őket, ekkor pedig a csomag tövábbi tagjai is felfedik magukat.


Destiny 2 – elköltözött, de továbbra is ingyenes

Fantasztikus helyszíneken küzdhetünk az univerzum megmentéséért


A Halo játékok által közismert csapat, népszerű sci-fi lövöldéje érdekes utat járt be. Míg az első epizódot még kizárólag a konzolos közönség élvezhette, a második rész már minden platformra megjelent, nemrég ráadásul teljesen ingyenessé vált. A Bungie az év elején bejelentette, hogy nem folytatják az Activision-nel közös munkát, így a tervezett folytatások sorsa egyelőre ismeretlen, az alapjáték azóta viszont teljesen ingyenes lett.

A Destiny 2 mostantól ingyenes, és a STEAM-en keresztül elérhető


A két vállalat szétválásából fakadó lendülettel, a játék eltűnik a Blizzard féle Battle.net alkalmazásból, és mostantól csak a STEAM-en elérhető. Természetesen a játék szíve ezúttal is a co-op, a teljes élményhez pedig szükségünk lesz, az elmúlt két évben megjelent kiegészítő csomagok beszerzésére is. A korábbi Forsaken 25, a Shadowkeep pedig 35€, tehát ha a DLC-kkel bővített teljes változatra vágyunk, nagyjából 20 000 Ft-ot kell fizetnünk, a továbbiakban kizárólag a STEAM felületén keresztül.

KD - PCX

2019. 10. 07

Ismét sokkol a 2K Games – új fejlesztőcsapat, új BioShock
A 2K Games bejelentette, hogy köteléke új stúdióval bővül, ám az igazi meglepetést a közkedvelt játéksorozat folytatásának híre okozta Nagyjából egy hónappal ezelőtt kapott szárnyra a híresztelés, miszerint a 2K új fejlesztőgárdát verbuvál, akik egy még be nem jelentett címet készítenek. A pletykák új BioShock érkezéséről szóltak, mivel kiderült, hogy a korábbi epizódok több fejlesztője is érintett az ismeretlen, új projektben. A találgatásnak most vége, a kiadó bejelentette Cloud Chamber névre hallgató új csapatát, mely hivatalosan is a következő BioShock-on dolgozik. Kelley Gilmore, a kollektíva feje nagyjából így fogalmazott: „a Cloud Chambert azért alapítottuk, hogy felfedezésre váró világokat alkossunk, - a hozzájuk tartozó történetekkel - hogy feszegessük a videojátékok lehetőségeit és határait.” A kissé triviális köszöntőn túl elmondták, hogy a stúdió tapasztalt alkotók gyülekezete, a fedélzeten több korábbi BioShock fejlesztővel, akik mind elkötelezettek az franchise mellett, továbbá hálásak, hogy ők lehetnek azok, akik az elkövetkező években a gondját viselhetik az ikonikus címnek. Sajnos megjelenésre még várnunk kell, a titokban indult munka még korai fázisában van. Tekintve, hogy a harmadik, BioShock Infinite néven megjelent epizód már hat éves, a bizonyosság, hogy új rész érkezik, segít átvészelni azt a további néhány évet, ami a széria kedvelőinek, rajongóinak egészen izgalmas időszak lesz. Aki valamiért kihagyta volna, a 2007-es első, és
Karácsony előtt érkezik az AMD RX 5500?
Még karácsony előtt befut az RX 5500? Az új AMD Radeon videokártya eredményeiről nemrég mi is hírt adtunk, most pedig úgy néz ki, hogy hamarosan le is csaphatunk az első példányokra.  Az értesülés a kínai ITHome-tól származik, miszerint az AMD már a megjelenés részleteiről tárgyal a gyártópartnerekkel, a kitűzött időpont pedig egész pontosan 2019. december 12. A tervek szerint a referencia modellekkel egyidőben egyedi kialakítású, a gyári megoldástól eltérő, és emelt órajelekkel rendelkező változatok is piacra kerülnek majd, ami jó hír, hiszen a tesztek alapján már az alapmodell hűtése is jól sikerült  Az RDNA architektúrát használó NAVI 14 GPU a TSMC 7nm-es gyártástechnológiájával készült, és olyan középkategóriás termékekkel versenyez, mint a háztáji Polaris architektúrát alkalmazó RX 570, RX 580 és RX 590, míg a konkurencia felől a Turing architektúrára építő GTX 1650 SUPER, illetve GTX 1660 érezheti magát veszélyben. Amit már biztosra vehetünk, hogy a 128 bites adatsínnel dolgozó 4GB GDDR6 mellé, az AMD jó szokása szerint 8GB-os változatok is érkeznek, így a tuningra szánt eszközök nem lesznek majd szűkében a fedélzeti memóriának. A GPU Boost és Gaming órajelei 1670, illetve 1845 MHz-en állnak meg, melyek játék alatt nagyjából 110 wattos átlagfogyasztást jelentenek majd, egyetlen 8 pines PCIe csatlakozón keresztül. Hivatalos bejelentés hiányában sem az erősebb XT kiadásról, sem a pontos árról nem tudunk többet, azonban ha minden jól megy, az utóbbira n
A Gigabyte hasznos újdonsága - USB 3.2 Gen2x2 bővítőkártya
Nem cserélnénk alaplapot egy villámgyors USB csatlakozó miatt? A Gigabyte leginkább alaplapjairól és videokártyáiról ismert, ám az utóbbi időben jelentősen bővítették repertoárjukat. Már nem ritkák a márka alá tartozó játékra szánt perifériák, az AORUS brand a prémium kategóriában indul, most pedig a világon elsőként kínálnak bővítőkártyát, nagy sebességű USB 3.2 kapcsolat eléréséhez. Ha külső SSD használatakor szeretnénk kihasználni a nagy sávszélességet, mostantól új fokozatba kapcsolhatunk, egy magányos USB-C konnektoron keresztül. Az újdonság GC-USB 3.2 GEN2X2 néven kerül majd forgalomba, használatához pedig egy alaplapi PCI Express 3.0 x4 csatlakozóra lesz szükség, így vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk legalább egy szabad PCIE x4, x8 vagy x16 bővítőhellyel. A kártya lelke az AMD TRX40 alaplapokból is ismert ASMedia ASM3242 vezérlő, ami akár 20 Gbps sávszélességet biztosít, vagyis másodpercenként 2.5 Gigabájt adat továbbítását teszi lehetővé. A kártya egyetlen USB-C kimenettel rendelkezik, mellyel kihasználhatjuk a platformban rejlő lehetőségeket, ráadásul a csatlakoztatott eszközünk külön energiaforrás nélkül is működni fog, és természetesen nem válogat az Intel vagy AMD platformok között. Ehhez hasonló sebességet eddig a Thunderbolt 3-tól vártunk, ám az ott biztosított 40 Gbps drágább vezérlőt és kábeleket igényel, ezzel szemben az előző generáció sebességét megduplázó USB 3.2 Gen2x2, bármelyik hagyományos USB-C kábellel elérhetővé teszi a f
Hozzászólások
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
Varga Tamás
Újabb hónap, újabb intel rés...
2019-10-16 06:31:02
PCX 2006-2019.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres