fb pixel code
KATEGÓRIÁK KATEGÓRIÁK
2021. 08. 05

Kegyetlen trollkodás lett a 3dfx visszatérése

A bejelentés óta a fél világ tartotta vissza a lélegzetét…feleslegesen?A 3dfx anno a 3D-t hozta el, most pedig Bluetooth hangfalakat kínál majd.

Legenda, úttörő és még megannyi jelző, melyeket húsz éves pályafutása alatt érdemelt ki és gyűjtött be a PC-s világ egyik legemlékezetesebb vállalkozása. A 3dfx márkanév hallatán méltán érez nosztalgiát a felhasználók több generációja is, hiszen lényegében ez a jobb sorsra érdemes cég volt az, mely elhozta a 3D-s grafikai megjelenítést a széles tömegek számára. A 2002-es jelképes temetésük után majdnem húsz évvel azonban a semmiből újra feltűnt az ismerős embléma, magával hozva az újjászületés ígéretét, most azonban sokan azt kívánják, hogy bárcsak ne tette volna.


Nem sok olyan hardverekkel kapcsolatos hír látott napvilágot az elmúlt években, mint a 3dfx visszatéréséről szóló bejelentés, hiszen sokan vannak, akik annak ellenére is egyfajta tiszteletet éreznek iránta, hogy valójában talán nem is éltek még, amikor a cég meghatározó ipari szereplő volt. Az az időszak volt ez, amikor a 3dfx legendás Voodoo kártyája nem volt képes kétdimenziós megjelenítésre, így össze kellett kötni a gépben lévő kártyával, így ketten azonban erősebbek voltak bárminél, amit akkoriban kapni lehetett. Végül 1997-ben elkészült az önálló változat, a Voodoo Rush, ami a ma ismert recept szerint már egyetlen kártyával látta el a két- és háromdimenziós feladatokat, azonban valamivel gyengébb volt az eredeti, páros megoldásnál. A fejlődés persze zajlott, a következő kiadásokkal jött a magasabb, akár 1024x768-as képernyőfelbontás meg az SLI lehetőség, azonban néhány elhibázott üzleti döntés miatt egyre jobban elmaradtak a riválisoktól. A Voodo 4 és 5 kártyáknál az Nvidia és a Ati kártyák is olcsóbban voltak hozzáférhetők, de valójában már a Voodoo 2 is komoly ellenszélben jelent meg, az utolsó Voodoo 5 6000 pedig egy izmos, de túlkomplikált és kissé drága kártya lett, mely már képtelen volt kiugró sikert produkálni.

Voodoo kártya, 8mb memóriával


Ez persze nem jelenti azt, hogy akinek egy Voodoo duruzsolt a gépében, az nem őriz szép emlékeket a késő kilencvenes, illetve kora kétezres években játékkal eltöltött órákról. Éppen ezért volt nagy durranás, hogy a 2001-ben becsődölt – és a szellemi termékeihez fűződő jogokat illetően nagyrészt az Nvidia-hoz vándorolt – 3dfx brand július utolsó napján Twitteren ismét felbukkant és bejelentette visszatérését. A találgatások azonnal megkezdődtek, hogy vajon tényleg most élesztenék fel a márkát, a legnagyobb chiphiány és túlárazott káosz közepén, de persze az is felmerült, hogy az Nvidia mindössze felhasználná az ismerős logót néhány egyedi, illetve limitált kiadású kártyájához. A 3dfx Interactive nevet megöröklő Twitter-fiók el is kezdte szépen a közönség hergelését, és pár napra rá kiderült, hogy egy fiatal, Jansen Products nevű San Francisco-ban tevékenykedő befektetőcég dolgozik a márkanév visszaállításán, azonban a várható termékpaletta felvezetésekor sajnos nem állt meg a videokártyáknál. A kissé ködös hátterű cég friss bejelentésében olyan tételekkel folytatta a sort, mint okostelefonok, okos TV-k, hangrendszerek és még ki tudja mi minden, a varázs gyorsan tovaröppent.

Voodoo 5 6000, a 3dfx hattyúdala.


Végül egy újabb bejegyzést is közzé tettek, mely tovább szomorította az érdeklődőket, a hatféle elektromos termék felvezetőjeként ugyanis egy PCI csatolós 3dfx Voodoo 6 kártya volt olvasható, ami kontextus híján nagyjából értelmezhetetlen. Az olvasók nem is tudták eldönteni, hogy valami rosszízű troll tréfa, vagy csak egy kellemetlenül olcsóra sikerült reklám, egy várhatóan kellemetlenül alacsony minőségű elektromos kütyükkel házaló cégnek, akik a különböző gyártóknál készült háztartási és szórakoztató cikkeket kínálnak majd, a rajtuk szomorkodó 3dfx matricával. A megosztásban a felsorolt ismeretlen okostelefonon, 5.1-es hangrendszeren, tableten, Smart TV-n és Bluetooth hangszórón túl egyetlen mondat szerepel, melyben ígérik, hogy mindezeket és a VGA-t majd a CEC 2022-n ismerhetjük meg jobban, amiről feltételezzük, hogy a CES-re, vagyis a Las Vegas-ban évente megrendezett tech-kiállításra céloztak.Fél szemmel azért lessük a "cég" bejelentéseit, mivel kíváncsiak vagyunk, hogy mi lett valójában az Nvidia által birtkolt jogokkal, nem is beszélve a PCI csatlakozós Voodoo 6 kártyáról, ami valahogy megfér majd a 3dfx vasaló és a 3dfx gyümölcscentrifuga mellett. Hacsak nem történik csoda, akkor a 3dfx egy újabb brand lesz, melyet azért rángattak elő a túlvilágról, hogy mindenféle kéretlen elektronikai termékre aggassák rá a nevét. Akik ismerték, azok kikérik maguknak, akik viszont nem, azok aligha várják, hogy 3dfx televíziót vásároljanak.

Kiegészítés: Az említett Twitter-fiók azóta megszűnt és nagyon úgy tűnik, hogy tényleg csak egy rossz viccről volt szó, így talán mégsem érkeznek napelemes ventilátorok az öreg 3dfx márkanév alatt. Az sem kizárt, hogy az Nvidia, mint jogtulajdonos intézkedett az általuk birtokolt brand jogtalan használata, illetve lejáratása miatt. Az Nvidia sajnos még sehol sem nyilatkozott.

2021. 08. 05

Az MSI leleplezte az Alder Lake pontos megjelenését?
A Coreliquid CPU-hűtők ingyenes frissítését hirdető promóció elárulhatta az Alder Lake megjelenési dátumát
A pletykák egyre alacsonyabban repkednek a fejünk felett, ahogy az Intel 12. generációs processzorainak, avagy az Intel Alder Lake-nek a megjelenése egyre csak közeledik. Persze a hivatalos megjelenési dátumot még továbbra sem erősítették meg, de az MSI most tett egy olyan bejelentést, amely erősen utal egy novemberi időpontra.
Sokat hallhattunk róla, hogy a már megvásárolt hűtők felszerelése nem igazán fog működni az új platformon, így ehhez a művelethez mindenképpen szükség lesz a kompatibilitást biztosító kiegészítő alkatrészekre. Szerencsére egyre több gyártó kínál megoldást a problémára, így többek közt az MSI is, mely nemrég kiadott egy űrlapot, amellyel a felhasználók ingyenes frissítőkészleteket igényelhetnek a Coreliquid CPU-hűtőikhez. A barkácskészlet a hűtőhöz illeszkedő rögzítők frissítését jelenti, amivel már megfelelően illeszkedhet a közelgő Intel LGA1700 foglalathoz, igaz, a hűtés hatékonyságát a rögzíthetőség sajnos nem garantálja, a megváltozott méretből adódó esetleges hátrányokat ugyanis nem kompenzálhatja. Azonban itt jött szembe a gyanús információ, mivel az MSI nem említett konkrét megjelenési dátumot sem a CPU-ra, sem az ajándék készletekre vonatkozóan, az viszont keltett némi gyanút, hogy a jelentkezési folyamatot csak november 4-től nyitják meg a felhasználóknak.
Amint az Alder Lake a boltok polcaira kerül, a megjelenéskor legalá
Litvánia bojkottálná a Xiaomi mobilokat, a cég reagált
A litván védelmi minisztérium szerint konkrétan a kukában a Xiaomi telefonok helye
Kevés vállalat akad manapság, ami rövid idő alatt akkora sikereket ért volna el, mint a Xiaomi, mely Kínából indulva szinte már meg is hódította Európát, legalábbis ami az elektronikai eszközök piacát illeti. A litván hatóságok azonban úgy látják, hogy a vállalat befolyása még ennél is komolyabb, a tech-vállalat pedig most határozottan reagált a súlyos vádakra.
A Xiaomi felől szinte csak jó hírek érkeznek, hiszen augusztusban megelőzték a Samsungot, mint Európa legsikeresebb mobilgyártója, többek között élen járnak a gyorstöltés fejlesztésében, de nemrég hallhattunk saját robotkutyájukról is. Persze mint feltörekvő kínai cég, ők sem kerülhették el az Egyesült Államok figyelmét, ám ők végül nem jutottak a ZTE, vagy éppen a Huawei sorsára. Sőt, februárban még éppen csak arról olvashattunk, hogy pert indítottak az amerikai feketelistázás miatt, februárban már meg is született a felmentő ítélet, miszerint nem működnek együtt a kínai hadsereggel, termékeik pedig nem jelentenek veszélyt, tehát sem a megbélyegzés, sem a kereskedelmi korlátozások bevezetése nem indokolt. Ez a cég, az üzletfelek és persze a vásárlók számára egyaránt pozitív fejlemény volt, ám úgy tűnik, hogy azért még akad olyan ország, amely szerint ez még nem feltétlenül egy lejátszott meccs. A legújabb vádak és kritikák Litvániából érkeztek, sőt, egy igen erős ellenpropaganda is megindult, mellyel mindenkit arra buzdítanak,
Visszatért a klasszikus BitFenix Prodigy M házikó
A Prodigy M hosszú idő után a régi köntösben, mégis megújulva tér vissza
Úgy tűnik van valami a levegőben, hiszen a gyártók mostanában egymás után állnak elő új Micro-ATX és Mini-ITX házakkal. Így volt ezzel a Cooler Master, a Thermaltake és a Cougar is, mindegy, hogy egy korábbi modelljük megújulásáról, esetleg egy teljesen új modellről van szó. A BitFenix esetében az előbbi történt, ők ugyanis egészen a kezdetekhez nyúltak vissza és kissé átalakították a nyolc évvel ezelőtt bemutatott Prodigy M-t, mely most felfrissülve, egy 2022 utótaggal megtoldva igyekszik igazodni napjaink elvárásaihoz.
Egészen 2012-ig kell visszaugranunk és látni fogjuk, hogy a BitFenix Prodigy széria már akkor ott állt, hogy az átlagosnál kisebb méretben biztosítsa a jó teljesítményre vágyó felhasználók igényeit. Az első benyomás persze ebben az esetben is a látvány alapján születik meg bennünk, mely akkor az Apple kapaszkodókkal felszerelt G5, illetve az utód Mac Pro sorozatának megjelenését vette alapul. A Prodigy M azonban más érdekességekkel is szolgált, hiszen méreteivel valamivel nagyobbra nőtt a legtöbb hasonló kategóriás darabnál, cserébe egy lemezolvasónak is jutott benne hely, a szellőzés pedig talán az egyik legerősebb pontjának bizonyult, miután a szerelés végén végre beindíthattuk. Az évek azóta elteltek, az 5.25”-es meghajtók pedig lassan a múlt ködébe vesztek, így az új házak tervezésekor a cégeknek ezzel már nem kell bajlódniuk és a vásárlók élete is kényelmesebb lett, n
Értékelések
Az értékeléshez be kell jelentkezned. Belépés
PCX 2006-2021.
Kapcsolat: [email protected]
Az oldal tetejére 0 Kedvenceim 0 Összehasonlítás 0 A kosár üres
Cookie / süti kezelés
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a Részedre. Tudj meg többet...